Loader

STO NAJ…privrednih društava u 2015.

29.septembar,10:31

Liste sačinjene su na osnovu analize i rangiranja podataka za 90.400 privrednih društava u Srbiji KOMPLETAN SPISAK STO NAJ... PRIVREDNIH DRUŠTAVA U REPUBLICI SRBIJI U 2015. GODINI ) Energetska zajednica Jugoistočne Evrope traži da se podeli Srbijagas

U Agenciji za privredne registre izrađeno je i objavljeno saopštenje STO NAJ… privrednih društava u Republici Srbiji u 2015. godini.

U Saopštenju su prikazane liste STO NAJ… privrednih društava utvrđene na osnovu vrednosti osnovnih finansijskih performansi, koje su ta društva iskazala u redovnim godišnjim finansijskim izveštajima za 2015. godinu.

Liste STO NAJ… privrednih društava sačinjene su na osnovu analize i rangiranja podataka za 90.400 privrednih društava, i to sa aspekta uspešnosti poslovanja – prema poslovnim prihodima i neto dobitku, zatim sa aspekta finansijskih kapaciteta – prema poslovnoj imovini i kapitalu, kao i sa aspekta gubitaka – prema neto gubitku i ukupnom gubitku.

Najprofitabilnije privredno društvo u 2015. godini je TELEKOM SRBIJA AD BEOGRAD, koji je prestigao NIS AD NOVI SAD, kao najbolje plasirano društvo prethodnih godina na listi STO NAJ… privrednih društava prema neto dobitku. TELEKOM SRBIJA AD BEOGRAD ostvario je neto dobitak od 16,3 mlrd dinara, koji je, ipak, nešto manji nego prethodne godine (16,9 mlrd dinara), a takav rezultat ostvario je uz blagi rast poslovnih prihoda (3,5%), iskazanih u iznosu od 88,7 mlrd dinara. Pored visokog iznosa dobitka, to društvo se izdvaja i prema vrednosti poslovne imovine od 201,5 mlrd dinara, tako da se ono nalazi i na petom mestu na listi društava sa najvećom poslovnom imovinom. Pri tome, beleži stopu prinosa na ukupna sredstva (posle oporezivanja) od 9,0%, koja je znatno iznad te stope na nivou cele privrede (2,2%). Visoku profitabilnost TELEKOM SRBIJA AD BEOGRAD ostvario je uz 8.660 zaposlenih, odnosno 412 radnika manje nego prethodne godine.

( STO NAJ… privrednih društava u Republici Srbiji u 2015. godini u PDF formatu , APR, Finansijski izveštaji – Makroekonomske informacije, 27. septembar 2016.
)

Vodeće mesto na listi privrednih društava sa najvećim poslovnim prihodima, ali i drugo mesto na listi najprofitabilnijih privrednih društava u 2015. godini zauzima NIS AD NOVI SAD. Kako je pad cene energenata na svetskom tržištu prilično uticao na poslovanje tog društva, njegovi poslovni prihodi u iznosu od 199,9 mlrd dinara, iako najveći od svih društava, opali su za 19,3% u odnosu na prethodnu godinu, a neto dobitak ostvaren u visini od 16,1 mlrd dinara smanjen je skoro za polovinu i za 0,2 mlrd dinara je manji od dobitka prvoplasiranog TELEKOM SRBIJA AD BEOGRAD. Uz to, NIS AD NOVI SAD se ističe i prema visini finansijskih kapaciteta kojima raspolaže, budući da njegova poslovna imovina iznosi 376,7 miliona dinara, a kapital 203,0 miliona dinara, pa je visokopozioniran i na listama privrednih društava sa najvećom poslovnom imovinom i kapitalom (treće i četvrto mesto). NIS AD NOVI SAD je u 2015. godini poslovao sa 3.992 zaposlenih, što je za 305 radnika manje u poređenju sa prethodnom godinom.

( STO NAJ… privrednih društava u Republici Srbiji u 2015. godini u PDF formatu , APR, Finansijski izveštaji – Makroekonomske informacije, 27. septembar 2016.
)

Prema vrednosti iskazanih finansijskih performansi u 2015. godini izdvaja se i JP EPS BEOGRAD, koji se, s obzirom na visok iznos pozitivnog neto rezultata i poslovnih prihoda (11,0 mlrd dinara odnosno 154,5 mlrd dinara), nalazi na trećem mestu na listama privrednih društava prema visini neto dobitka i poslovnih prihoda. Takođe, to javno preduzeće zauzima i vodeća mesta prema vrednosti finansijskih kapaciteta, imajući u vidu da raspolaže poslovnom imovinom u iznosu od 886,8 mlrd dinara i kapitalom od 639,7 mlrd, a značajan godišnji rast tih resursa posledica je velike statusne promene tokom 2015. godine, kada mu je pripojeno sedam velikih privrednih društava. Pri tome, JP EPS BEOGRAD je na kraju 2015. godine iskazao ukupne gubitke iz prethodnog perioda u visini od 103,5 mlrd dinara, pa i prema vrednosti tih gubitaka zauzima mesto odmah iza prvoplasiranog JP SRBIJAGAS NOVI SAD.

( STO NAJ… privrednih društava u Republici Srbiji u 2015. godini u PDF formatu , APR, Finansijski izveštaji – Makroekonomske informacije, 27. septembar 2016.
)

Kada je reč o najprofitabilnijim delu srpske privrede tu spadaju i TELENOR DOO BEOGRAD, koji se sa neto dobitkom od 9,7 mlrd dinara nalazi na četvrtom mestu liste najuspešnih privrednih društava, a jedno mesto niže je DELTA REAL ESTATE DOO BEOGRAD, čiji je neto dobitak, od 7,8 mlrd dinara, realizovan pretežno usled visokog iznosa finansijskih prihoda od učešća u dobitku zavisnih pravnih lica (DELTA CITY 67 DOO BEOGRAD i DELTA M CG PODGORICA).

( STO NAJ… privrednih društava u Republici Srbiji u 2015. godini u PDF formatu , APR, Finansijski izveštaji – Makroekonomske informacije, 27. septembar 2016.
)

Na listi STO NAJ… privrednih društava prema neto dobitku je ukupno devet javnih preduzeća, uključujući napred pomenuti JP EPS BEOGRAD. Ta javna preduzeća zbirno stvaraju 5,8% neto dobitka cele privrede, a prema visini iskazanog dobitka izdvajaju se i JP POŠTA SRBIJE BEOGRAD (3,1 mlrd dinara), JKP BEOGRADSKE ELEKTRANE (3,1 mlrd dinara), kao i JP EMS BEOGRAD (2,8 mllrd dinara). Posle visokog negativnog rezultata prethodnih godina, uspešnom delu privrede u 2015. godini priključio se i JP SRBIJAGAS NOVI SAD, sa neto dobitkom od 3,0 mlrd dinara, a on i dalje zauzima vodeće mesto prema visini kumuliranih gubitaka (150,3 mlrd dinara).

Prema obavljenom obimu poslovne aktivnosti, pored NIS AD NOVI SAD i JP EPS BEOGRAD (na prvom i trećem mestu), izvaja se i drugoplasirani EPS SNABDEVANjE DOO BEOGRAD, sa poslovnim prihodima od 188,6 mlrd dinara. To društvo je, pri tome, poslovalo sa visokim neto gubitkom (7,1 mlrd dinara), a iako je on manji za 16,5% od prošlogodišnjeg, EPS SNABDEVANjE DOO BEOGRAD zauzima i četvrto mesto na listi društava sa najvećim neto gubitkom.

Visoke poslovne prihode uz pozitivan neto rezultat ostvarili su FIAT AUTOMOBILI SRBIJA DOO KRAGUJEVAC i MERCATOR-S DOO NOVI SAD. FIAT AUTOMOBILI SRBIJA DOO KRAGUJEVAC se nalazi na četvrtom mestu, a njegovi prihodi iznose 140,0 mlrd dinara i opali su za 10,6% u poređenju sa prethodnom godinom, dok je MERCATOR-S DOO NOVI SAD jedno mesto niže i beleži poslovne prihode u visini od 112,2 mlrd dinara, koji su veći za 54,7% nego prethodne godine, što je i posledica preuzimanja trgovinskog poslovanja IDEA DOO BEOGRAD.

Na nezavidnom prvom mestu liste privrednih društava sa najvećim neto gubitkom je KONCERN FARMAKOM MB ŠABAC AD MLEKARA ŠABAC U STEČAJU, čiji je neto gubitak u iznosu od 58,0 mlrd drastično veći nego prethodne godine (1,2 mlrd dinara), a uglavnom je rezultat iskazanog neto gubitka poslovanja koje se obustavlja, rashoda promene računovodstvene politike i ispravki grešaka (56,2 mlrd dinara). Posledično, to društvo u stečaju beleži i izuzetno veliki ukupan gubitak (60,9 mlrd dinara), pa se nalazi pri vrhu liste društava sa najvećim ukupnim gubitkom (peto mesto). Istovremeno, broj zaposlenih je u odnosu na 2014. godinu smanjilo sa 457 na 70 radnika.

Visok iznos neto gubitka beleži i ŽELEZARA SMEDEREVO DOO SMEDEREVO, koja se sa gubitkom od 17,7 mlrd dinara, većim za 54,3% nego prethodne godine, nalazi na drugom mestu najvećih gubitaša u 2015. godini. Jedno mesto niže na pomenutoj listi je JP PUTEVI SRBIJE, čiji neto gubitak iznosi 9,6 mlrd dinara, a to preduzeće zauzima i drugo mesto prema visini finansijskih kapaciteta, kako poslovne imovine (528,6 mlrd dinara), tako i kapitala (404,2 mlrd dinara).

( STO NAJ… privrednih društava u Republici Srbiji u 2015. godini u PDF formatu , APR, Finansijski izveštaji – Makroekonomske informacije, 27. septembar 2016.
)

U grupi privrednih društava koja su iskazala najveće ukupne gubitke, pored napred pomenutih JP SRBIJAGAS NOVI SAD i JP EPS BEOGRAD, koji zauzimaju prva dva mesta na listi, izdvaja se i društvo koje je u postupku privatizacije – trećeplasirana HIP-PETROHEMIJA AD PANČEVO, čiji ukupan gubitak iznosi 71,0 mlrd dinara i blago je povećan (2,0%) u odnosu na prošlogodišnji, ali to društvo je, ipak, u 2015. godini iskazalo neto gubitak (1,4 mlrd dinara), koji je znatno manji nego prethodne godine (11,0 mlrd dinara). Značajan iznos gubitka (63,5 mlrd dinara) kumuliraju i jedno mesto niže rangirane ŽELEZNICE SRBIJE AD BEOGRAD, a taj gubitak je smanjen za tri petine u odnosu na prethodnu godinu. Međutim, pri tome treba imati u vidu da je to društvo u 2015. godini u cilju korporativnog restrukturiranja sprovelo postupak izdvajanja uz osnivanje tri nova akcionarska društva.

( STO NAJ… privrednih društava u Republici Srbiji u 2015. godini u PDF formatu , APR, Finansijski izveštaji – Makroekonomske informacije, 27. septembar 2016.

)

( STO NAJ…privrednih društava u 2015. godini

– 27. septembar 2016.)

U 100 NAJ - trećina svih poslovnih aktivnosti u Srbiji

U 2015. godini sto privrednih društava koja iskazuju najveće poslovne prihode, ukupno u visini od 2.887.223 miliona dinara, generisalo je trećinu realizovanih poslovnih aktivnosti svih privrednih društava. Poslovni prihodi ovih društava rasli su brže nego na nivou ukupne privrede (8,2% naspram 3,8%), pri čemu 79 privrednih društava sa liste beleži povećanje poslovnih prihoda u odnosu na prethodnu godinu.

Poboljšanje profitabilnosti privrednih društava na ukupnom nivou, u 2015. godini, obeležilo je i poslovanje posmatranih sto privrednih društava, pa ona iskazuju pozitivan neto finansijski rezultat od 81.699 miliona dinara, za razliku od prethodne godine kada su zabeležila gubitak od 20.977 miliona dinara. Sa neto dobitkom u iznosu od 136.268 miliona dinara i većim za 14,1% od prošlogodišnjeg, poslovalo je 81 privredno društvo, od kojih je 71 bilo profitabilno i prethodne godine. U isto vreme, neto gubitak društava koja su negativno poslovala umanjen je više nego za tri petine.

U odnosu na prethodnu godinu finansijski kapaciteti STO NAJ… privrednih društava prema poslovnim prihodima značajno su ojačani, imajući u vidu da je njihova poslovna imovina uvećana za 22,9% i iznosi 4.250.819 miliona dinara, dok je kapital, u iznosu od 2.269.677 miliona dinara, veći za dve petine, tako da ta društva nose i veliki deo ukupnih finansijskih potencijala svih privrednih društava.

Značajan uticaj sto privrednih društava sa najvećim poslovnim prihodima na ukupna privredna kretanja ilustruje i visok udeo koji ona u proseku ostvaruju u glavnim finansijskim pozicijama iskazanim na nivou ukupne privrede (28,6%). Takođe, ovih sto privrednih društava zapošljava 163.169 radnika odnosno 16,4% od ukupnog broja radnika svih privrednih društava.

Analiza iz sektorskog ugla pokazuje da je najveći poslovnih prihoda posmatrane grupe. Pored njih, na listi se nalaze i tri društava srednje veličine, čiji su poslovni prihodi od 29.416 miliona dinara skoro udvostručeni u odnosu na prethodnu godinu.

U okviru sto privrednih društava sa najvećim poslovnim prihodima 73 društva su bonitetno sposobna, pri čemu njih 32 imaju veoma dobar bonitet. Finansijska struktura je uravnotežena kod 96 društava, s obzirom da ona u 2015. godini nisu imala evidentiranu nelikvidnost. Istovremeno, jedno društvo, koje se nalazi pri dnu liste, je trajno nelikvidno odnosno nelikvidno duže od 180 dana.

Najveći broj (81) privrednih društava sa liste prvih sto prema poslovnim prihodima je bio prisutan na toj listi i prethodne godine.

Na prva dva mesta prema visini poslovnih prihoda nalaze se ista privredna društva kao i prethodne godine, dok su društava na trećem i četvrtom mestu zamenila pozicije u odnosu na prošlogodišnje.

Godinama unazad najveće poslovne prihode ostvaruje privredno društvo NIS AD NOVI SAD, koje sa iskazanih 199.861 milion dinara poslovnih prihoda prednjači i u 2015. godini i generiše 2,3% ukupnih poslovnih prihoda svih privrednih društava. Ovo društvo nastavlja sa trendom sužavanja obima poslovne aktivnosti (19,3%) i usled više nego prepolovljenog poslovnog dobitka ostvaruje neto dobitak za 47,3% manji nego prethodne godine. Navedeno se odrazilo na smanjenje stope prinosa na sopstveni kapital (posle oporezivanja) društva i to sa 16,5% u 2014. godini na 8,1% u 2015. godini, s tim da je ona i dalje iznad prinosa ostvarenog po osnovu korišćenja ukupnih sredstava (5,2%). NIS AD NOVI SAD izdvaja se i prema visini poslovne imovine i kapitala koje angažuje, a oni su u odnosu na prethodnu godinu blago uvećani (1,2% i 4,3%). Ovo društvo svoje poslovanje pretežno finansira iz sopstvenih izvora, tako da je racio sopstvenog kapitala 53,9%, a odlikuje ga i dobro izbalanisirana struktura izvora finansiranja prema ročnosti, na šta upućuje i visoka vrednost stope pokrića zaliha neto obrtnim kapitalom (112,5%). U poređenju sa prethodnom godinom NIS AD NOVI SAD zapošljava 305 radnika manje, odnosno ukupno 3.992 radnika.

Privredno društvo EPS SNABDEVANjE DOO BEOGRAD zadržalo je prošlogodišnje drugo mesto, dok se na treće mesto popelo JP EPS BEOGRAD koje je prethodne godine bilo četvrto, a njihovi poslovni prihodi, iskazani u iznosu od 188.610 miliona dinara i 154.484 miliona dinara, veći su za 4,6% odnosno 7,4%. Isto kao i prethodne godine, u okviru pet prvorangiranih, jedino EPS SNABDEVANjE DOO BEOGRAD posluje negativno (7.090 miliona dinara), s tim da beleži neto gubitak manji za 16,5% od prošlogodišnjeg.

Četvrtoplasirano privredno društvo FIAT AUTOMOBILI SRBIJA DOO KRAGUJEVAC zauzima jednu poziciju niže na listi u odnosu na prethodnu godinu, a njegovi poslovni prihodi od 139.588 miliona dinara manji su za 10,6%. U poređenju sa prethodnom godinom, ovo društvo beleži smanjenje neto dobitka i poslovne imovine (3,3% i 11,1%), dok je kapital uvećan za 13,7% a gubici su zadržani u visini prošlogodišnjih (5.906 miliona dinara). FIAT AUTOMOBILI SRBIJA DOO KRAGUJEVAC svoje poslovanje najvećim delom finansira iz pozajmljenih izvora (racio sopstvenog kapitala 24,5%), a imajući u vidu da je stopa prinosa na sopstveni kapital tog društva primetno veća od stope prinosa na ukupna sredstva (9,3% naspram 3,2%) ono iz ostvarenog dobitka može da finansira troškove pozajmljenog kapitala, te je njegovo korišćenje još uvek opravdano. Međutim, treba pomenuti i da se u okviru posmatranih sto privrednih društava, FIAT AUTOMOBILI SRBIJA DOO KRAGUJEVAC izdvaja po izraženo negativnoj vrednosti stope pokrića zaliha neto obrtnim kapitalom (-521,5%), što upućuje da to društvo stalnu imovinu finansira iz kratkoročnog kapitala, pa posledično ima i prilično nizak opšti racio likvidnosti (0,35).

Trend smanjenja broja zaposlenih je nastavljen i tokom 2015. godine (sa 3.437 na 3.338 radnika).

MERCATOR-S DOO NOVI SAD nalazi se na petom mestu prema visini poslovnih prihoda, koji iznose 112.230 miliona dinara, i beleži najveći rast ovih prihoda (54,7%) u okviru pet prvorangiranih društava. Istovremeno, neto dobitak tog društva u iznosu od 382 miliona dinara, povećan je skoro četvorostruko, dok su poslovna imovina i kapital porasli za 10,1% odnosno 2,3% u poređenju sa prethodnom godinom. Međutim, treba imati u vidu da su rezultati poslovanja i uvećani finansijski kapaciteti koje MERCATOR-S DOO NOVI SAD iskazuje tokom 2015. godine posledica preuzimanja trgovinskog poslovanja IDEA DOO BEOGRAD koje je ovo društvo izvršilo krajem 2014. godine. Navedeno je uticalo i da broj zaposlenih poraste sa 5.465 na 8.723 radnika, pa je to društvo treće prema broju zaposlenih od svih društava u Republici Srbiji.

Izraženi rast poslovnih prihoda u 2015. godini (159,2%) ostvaruje privredno društvo EPS DISTRIBUCIJA DOO BEOGRAD, koje se sa prihodima od 49.800 miliona dinara popelo sa prošlogodišnjeg 51. na 11. mesto na listi.

Pažnju privlače i povećanja poslovnih prihoda privrednih društava NELT CO. DOO BEOGRAD i MOZZART DOO BEOGRAD (74,2% i 76,4%), koji sa prihodima od 50.027 miliona dinara i 34.635 miliona dinara, zauzimaju 10. odnosno 18. mesto na listi.

U grupi STO NAJ… privrednih društava prema poslovnim prihodima u 2015. godini prisutno je i osam javnih preduzeća, koja generišu 12,5% poslovnih prihoda, 18,4% neto dobitka i 18,6% neto gubitka, a zapošljavaju 29,5% radnika posmatranih sto društava. Istovremeno, u tim preduzećima skoncentrisano je preko dve petine poslovne imovine i gubitaka, kao i više od polovine kapitala analizirane grupe.

Prema ostvarenim poslovnim prihodima, među javnim preduzećima, posle JP EPS BEOGRAD, izdvaja se i JP SRBIJAGAS NOVI SAD, koji zauzima sedmo mesto na listi a njegovi prihodi iznose 78.320 miliona dinara i beleže međugodišnji rast od 11,5%. Visoke poslovne prihode ostvarili su i JKP BEOGRADSKE ELEKTRANE BEOGRAD (29.227 miliona dinara), JP POŠTA SRBIJE BEOGRAD (24.896 miliona dinara), JP PUTEVI SRBIJE (23.793 miliona dinara) i JP EMS BEOGRAD (23.731 milion dinara).

U okviru posmatranih javnih preduzeća, najveći rast poslovnih prihoda (63,3%) ostvaruje JUGOIMPORT-SDPR JP BEOGRAD, čiji prihodi iznose 14.068 miliona dinara, a neto dobitak, u iznosu od 2.008 miliona dinara, 2,8 puta je veći od prošlogodišnjeg. Poslovne prihode uvećane za petinu, u iznosu od 13.751 milion dinara, realizovalo je JKP GRADSKO SAOBRAĆAJNO PREDUZEĆE BEOGRAD i njegov neto gubitak je smanjen sa 3.660 miliona dinara na 552 miliona dinara u odnosu na prethodnu godinu. Od javnih preduzeća na listi, smanjenje poslovnih prihoda beleže jedino JP PUTEVI SRBIJE i to za 2,9%, a oni iznose 23.793 miliona dinara.

U grupi posmatranih sto privrednih društava su i dva privredna društva u postupku privatizacije (restrukturiranja), i to HIP PETROHEMIJA AD PANČEVO i RTB BOR GRUPA-RTB BOR DOO BOR sa poslovnim prihodima u iznosu od 28.583 miliona dinara i 26.363 miliona dinara, koji su smanjeni u odnosu na prethodnu godinu (5,1% i 5,9%). Ta dva društva nose 1,9% poslovnih prihoda grupe i generišu 9,9% ukupnih gubitaka odnosno 4,6% ukupnog neto gubitka analiziranih društava.

( STO NAJ…privrednih društava u 2015. godini
– 27. septembar 2016.
)

Energetska zajednica zemalja Jugoistočne Evrope protiv Srbijagasa



Ministarski savet Energetske zajednice zemalja Jugoistočne Evrope će 14. otkbra u Sarajevu razmatrati uvođenje sankcija za Srbiju zbog upornog odbijanja Srbijagasa da razdvoji delatnosti
i omogući konkurenciju na tržištu gasa u Srbiji, izjavo je danas direktor Sekretarijata EZ Janez Kopač.

Ministarski savet Energetske zajednice zemalja Jugoistočne Evrope će 14. otkbra u Sarajevu razmatrati uvođenje sankcija za Srbiju zbog upornog odbijanja Srbijagasa da razdvoji delatnosti i omogući konkurenciju na tržištu gasa u Srbiji, izjavo je danas direktor Sekretarijata EZ Janez Kopač.

On je objasnio u Skupštini Srbije da Srbijagas nije razdvojio sistem prenosa gasa od komercijalnog snabdevanja, što je na štetu potrošača.

Kopač je na konferenciji za medije rekao da ima intenzivnu komunikaciju sa ministrom energetike Srbije Aleksandrom Antićem i izrazio očekivanje da će Srbija nešto preduzeti kao ne bi bila izložena toj neprijatnoj situaciji – uvođenju kaznenih mera.

Kako je rekao, Sekretarijat EZ je već predložio uvođenje sankcija Srbiji ako ne dođe do pomaka u naredne dve nedelje.

„Postoji veliki interes konurencije da dođe na gasno tržište Srbije, što bi odmah snizilo gasa u Srbiji. Smisao uvođenja tržišta nije podizanje cena, jer to ne mora da bude, već da se spreči nepravedno subvencionisanje“, kazao je Kopač.

On je objasnio da socijalna pomoć mora da bude targetirana samo na one koji to stvarno zaslužuju, pošto je iskustvo pokazalo da svi koji koriste subvnecije vrlo brzo bankrotiraju.

„Veliki problem je Srbijagas, jer nije rešeno ključno pitanje odnosno razdvajanje delatnosti operatora sistema u vertikalno integrisanim gasnim prduzećima Srbijagas i Jugorosgas“, rekao je Kopač tokom predstavljanja stanja u evropskim integracijama Srbije u oblasti energetike na skupštinskom Odboru za privredu, regionalni razvoj , trgovniu, turizam i energetiku.

Kopač je podsetio da se zbog nerazdvajanja delatnosti u Srbijagasu još od 2013. vodi prekršajni postupak.

Kopač kaže da je EZ do sada samo jednom primenila sankcije, protiv BiH.

Sankcije mogu biti, kako kaže, uskraćivanje sredstva EU iz različitih fonodava, oduzimanje prava glasanje, nadoknađivanje troškova saradnje sa EZ i drugo, ali i međunarodne finansije organizacije mogu obustaviti saradnju sa tom zemljom.

„Tri stvari smo predložili – uskraćivanje sredstva za nadoknadu troškova saradnje sa EZ, zatim oduzimanje glasačkih prava i uskraćivanje evropskih sredstava delimično za energetsko područje. To bi značilo da se pozove Evropska komisija da Srbiji uskrati sredstva“, rekao je Kopač dodajući da je takva mera prošle godine primenjena za BiH, što je bilo veoma neprijatno za tu zemlju.

Kopač je naveo da je Srbija morala da razdvoji delatnosti još po zakonu i Drugom energetskom paketu iz 2007.

„Imamo još dve nedelje da se reši što se čekalo. Uporno insistiranje rukovodstva Srbijagasa da ne razdvoji delatnosti bi moglo dovesti do usvajanja mera protiv Srbije ove godine. To razdvajanje nije samo na papiru već ima veliki uticaj na potrošače pošto bi jedan operator bio za snbadevanje gasom, a drugi za prenosni sistem, da bi moglo da dođe do konkurencije“, naglasio je on.

Kopač je istakao da u Srbiji kod trgovanja gasom nema konkurencije pošto „Srbijagas ne pušta nikog u svoje cevi“.

On je rekao da je na Vladi Srbije da u potpunosti primeni svoj zakon i ispuni svoje međunarodne obaveze, s obzirom da je vlada 100 odsto vlasnik Srbijagasa.

Kopač je rekao novinarima da je Srbija prošle godine prva od članica EZ prene prenela Treći energetski paket u svoje zakonodavstvo, ali da su problemi koji su bili prošle godine prisutni posta „veoma, veoma vrući“.

„Srbija je napravila veliki napredak kada je reč o struji zbog uvođenja regionalne berze struje početom ove godine, kao i po pitanju naftnih rezervi, i u te dve oblasti je najbolja u regionu.

Kopač je rekao da, ipak, postoje tri problema koja se ne mogu mogu rešiti u Srbiji, od kojih najproblematičniji Srbijagas.

Drugi problem je, prema njegovim rečima, politički – uključivanje EMS u funkcionisanje regionalnog biroa u Podgrici za aukcije prekograničnih kapaciteta struje u Podgorici, pošto samo još Srbija nije član tog tela, a treći problem je odnosa između EMS i kosovskog operatera KOSTT.

Tu postoji ugovor iz 2014, ali se ne primenjuje zbog detalja oko severa Kosova. „Mora da bude više dobre volje sa obe strane“, dodao je Kopač.

Pomoćnik ministra energetike Jelena Simović je na to rekla da se to ministarstvo priprema za predstojeći ministarski sastanak EZ u Sarajevu i da ne želi u ovom trenutku da iznosi „polučinjenice“ po tom pitanju.

„Član 24 ugovora kaže da moraju da budu uvažene specifičnosti ugovorne strane“, istakla je Simović.

Ona je rekla da Srbija ulaže velike napore po pitanju Srbijagasa, da se rade odgovrajuće analize, kao i da tu postoje različiti aspekti i razlozi – finansijski i drugi.

( Kopač Srbiji prete sankcije zbog Srbijagasa,
Tanjug 30. Septembar 2016 14:36
)

Bajatović: Gas bi bio skuplji 30 odsto

Dušan Bajatović, generalni direktor „Srbijagasa“ odbacio je sve tvrdnje Janeza Kopača, direktora Sekretarijata Energetske zajednice Jugoistočne Evrope, da bi gas za domaćinstva u Srbiji pojeftinio čim bi došlo do razdvajanja funkcija u „Srbijagasu“.

– Teorijski što je ponuda veća to je cena niža. Ali, sve zemlje EU koje su dozvolile pristup treće strane i čije su gasne kompanije razdvojile delatnosti nisu dobile jeftiniji gas. Naprotiv. Gas je poskupeo. Tvrdim da bi gas za domaćinstva poskupeo i u Srbiji za oko 30 odsto, a da će biti drugačije, mogu da tvrde samo oni koji se ne razumeju u ovaj posao, potvrdio je Bajatović za „Politiku“.

Ono što je dodatni problem je što bi na ovaj način moglo doći i do energetski nebezbedne situacije u Srbiji.

– Predstavnici Energetske zajednice odlično znaju kako funkcioniše tržište i da se cena u ovakvim okolnostima određuje po sistemu oligopola, odnosno neformalnog dogovora među kompanijama. One dogovaraju cenu i po sili zakona dogovoriće višu. Da nije tako, Srbija ne bi imala najjeftiniji gas u Evropi – kategoričan je Bajatović.

„Srbijagas“ će, naglasio je, razdvojiti delatnosti po zakonu, kada se za to steknu objektivni uslovi. Za to je potrebno da se okonča finansijsko i organizaciono restrukturiranje firme i pitanje je gde žure nadležni iz Energetske zajednice i ko to treba da uđe s gasom u Srbiju – kaže on.

Iako nije mogao da kaže šta bi Srbija mogla 14. oktobra u Sarajevu da ponudi kao odgovor Savetu ministara, nezvanično se saznaje da će najverovatnije biti predložen samo novi datum za završetak ovog posla u „Srbijagasu“.

Isti nezvaničan izvor „Politike“ kaže da je razlog ovakve nervoze predstavnika Energetske zajednice to što moraju da imaju dobar razlog da nastave da rade i da treba proveriti šta je do sada EZ uradila za Srbiju.

( Sukob Energetske zajednice* i „Srbijagasa“, Politika 30. Septembar 2016 14:36)

(*
Energetsku zajednicu Jugoistočne Evrope
čine Republika Albanija, Republika Bugarska, Bosna i Hercegovina, Republika Hrvatska, Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, Republika Crna Gora, Rumunija, Republika Srbija, Republika Turska (kao pridružena), Privremena Misija Ujedinjenih nacija na Kosovu, saglasno Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koje su 2005. sklopile ugovor sa Evropskom Unijom.
)

STO NAJ... PRIVREDNIH DRUŠTAVA U REPUBLICI SRBIJI U 2015.

Podatke o zaposlenima i poslovanju u 000 dinara STO NAJ… PRIVREDNIH DRUŠTAVA U REPUBLICI SRBIJI U 2015. videti u odgovarajućem redu ispod svakog dela spiska 100 NAJ u uokvirenim delovima tabele

Rb

JMB

Naziv privrednog društva

Mesto

Veličina

Sektor
1

17162543

TELEKOM SRBIJA AD BEOGRAD

BEOGRAD

VELIKO

J-INFORMISANjE I KOMUNIKACIJE
2

20084693

NIS A.D. NOVI SAD

NOVI SAD

VELIKO

B-RUDARSTVO
3

20053658

JP EPS BEOGRAD

Beograd

Veliko

D-SNABDEVANjE ELEKTRIČNOM ENERGIJOM, GASOM, PAROM I KLIMATIZACIJA
4

20147229

TELENOR DOO BEOGRAD

BEOGRAD

VELIKO

J-INFORMISANjE I KOMUNIKACIJE
5

17569180

DELTA REAL ESTATE DOO BEOGRAD

Beograd

Srednje

M-STRUČNE, NAUČNE, INOVACIONE I TEHNIČKE DELATNOSTI
6

17466461

TIGAR TYRES DOO

Pirot

Veliko

C-PRERAĐIVAČKA INDUSTRIJA
7

07005466

EPS Distribucija d.o.o. Beograd

Beograd

Veliko

D-SNABDEVANjE ELEKTRIČNOM ENERGIJOM, GASOM, PAROM I KLIMATIZACIJA
8

08756716

TARKETT DOO BAČKA PALANKA

Bačka Palanka

Veliko

C-PRERAĐIVAČKA INDUSTRIJA
9

20051183

SUNOKO DOO NOVI SAD

Novi Sad

Veliko

C-PRERAĐIVAČKA INDUSTRIJA
10

17164627

TETRA PAK PRODUCTION DOO BEOGRAD

Beograd

Veliko

C-PRERAĐIVAČKA INDUSTRIJA
11

07036540

AD AERODROM NIKOLA TESLA BEOGRAD

Surčin

Veliko

H-SAOBRAĆAJ I SKLADIŠTENjE
12

07461429

JP Pošta Srbije Beograd

Beograd

Veliko

H-SAOBRAĆAJ I SKLADIŠTENjE
13

07020210

JKP BEOGRADSKE ELEKTRANE BEOGRAD

Beograd

Veliko

D-SNABDEVANjE ELEKTRIČNOM ENERGIJOM, GASOM, PAROM I KLIMATIZACIJA
14

08010536

HEMOFARM AD VRŠAC

Vršac

Veliko

C-PRERAĐIVAČKA INDUSTRIJA
15

20084600

JP SRBIJAGAS NOVI SAD

Novi Sad

Veliko

D-SNABDEVANjE ELEKTRIČNOM ENERGIJOM, GASOM, PAROM I KLIMATIZACIJA
16

17569171

DELHAIZE SERBIA DOO BEOGRAD

Beograd

Veliko

G-TRGOVINA NA VELIKO I TRGOVINA NA MALO; POPRAVKA MOTORNIH VOZILA I MOTOCIKALA
17

20054182

JP EMS BEOGRAD

Beograd

Veliko

D-SNABDEVANjE ELEKTRIČNOM ENERGIJOM, GASOM, PAROM I KLIMATIZACIJA
18

06731678

INVEJ AD BEOGRAD-ZEMUN

Beograd

Srednje

G-TRGOVINA NA VELIKO I TRGOVINA NA MALO; POPRAVKA MOTORNIH VOZILA I MOTOCIKALA
19

20624027

YURA CORPORATION DOO RAČA

Rača

Veliko

C-PRERAĐIVAČKA INDUSTRIJA
20

07462905

COCA-COLA HBC – SRBIJA DOO ZEMUN

Beograd

Veliko

C-PRERAĐIVAČKA INDUSTRIJA
21

08179107

MK GROUP DOO BEOGRAD

BEOGRAD

SREDNjE

K-FINANSIJSKE DELATNOSTI I DELATNOST OSIGURANjA
22

20468122

FCA Srbija d.o.o. Kragujevac

Kragujevac

Veliko

C-PRERAĐIVAČKA INDUSTRIJA
23

07051751

JUGOIMPORT-SDPR JP BEOGRAD

Beograd

Veliko

G-TRGOVINA NA VELIKO I TRGOVINA NA MALO; POPRAVKA MOTORNIH VOZILA I MOTOCIKALA
24

07319665

Philip Morris Operations a.d. Niš

Niš

Veliko

C-PRERAĐIVAČKA INDUSTRIJA
25

07011458

MESSER TEHNOGAS AD BEOGRAD

Beograd

Veliko

C-PRERAĐIVAČKA INDUSTRIJA
26

08588759

IM MATIJEVIĆ DOO NOVI SAD

Novi Sad

Veliko

C-PRERAĐIVAČKA INDUSTRIJA
27

17376845

Ball Pakovanja Evropa Beograd, d.o.o. Beograd

Beograd

Veliko

C-PRERAĐIVAČKA INDUSTRIJA
28

07102160

HENKEL SRBIJA DOO BEOGRAD

Beograd

Veliko

C-PRERAĐIVAČKA INDUSTRIJA
29

07040628

C MARKET AD

Beograd

Veliko

G-TRGOVINA NA VELIKO I TRGOVINA NA MALO; POPRAVKA MOTORNIH VOZILA I MOTOCIKALA
30

07042728

FRIKOM DOO BEOGRAD

Beograd

Veliko

C-PRERAĐIVAČKA INDUSTRIJA
31

07593252

AGROMARKET DOO KRAGUJEVAC

Kragujevac

Veliko

G-TRGOVINA NA VELIKO I TRGOVINA NA MALO; POPRAVKA MOTORNIH VOZILA I MOTOCIKALA
32

07204817

ZDRAVLJE AD LESKOVAC

Leskovac

Veliko

C-PRERAĐIVAČKA INDUSTRIJA
33

07162936

KONCERN BAMBI A.D. POŽAREVAC

Požarevac

Veliko

C-PRERAĐIVAČKA INDUSTRIJA
34

07219601

PRVI PARTIZAN AD UŽICE

Užice

Veliko

C-PRERAĐIVAČKA INDUSTRIJA

RB

Neto dobitak

Broj zaposlenih

Poslovni prihodi

Poslovna imovina

Kapital

Gubitak

Gubitak iznad visine kapitala
1

16.316.940

8.660

88.741.086

201.502.243

129.530.186

2

16.104.667

3.992

199.861.276

376.667.949

203.015.095

3

10.992.476

21.299

154.484.276

886.829.618

639.726.470

103.526.811

4

9.676.580

882

45.400.377

55.375.836

36.212.931

5

7.829.070

113

457.144

41.307.872

34.511.383

5.097.913

6

6.905.206

2.825

38.680.908

49.035.950

29.042.063

7

5.724.093

6.038

49.800.120

309.495.922

249.171.371

23.286.186

8

4.528.606

634

8.797.476

12.710.078

10.077.745

9

4.324.718

490

14.722.780

38.154.109

8.848.013

10

3.814.409

189

26.319.185

8.506.084

3.956.879

11

3.291.026

1.102

8.116.139

28.271.621

25.697.984

12

3.128.267

14.973

24.895.822

34.115.664

25.825.335

13

3.087.279

2.040

29.227.488

33.665.835

10.115.629

14

2.980.725

2.157

27.232.219

33.928.610

25.607.961

15

2.963.854

1.123

78.319.601

128.958.465

150.259.615

68.559.132

16

2.894.396

7.801

77.338.737

73.304.405

47.353.066

23.065.972

17

2.846.912

1.341

23.730.601

92.927.409

58.912.336

18

2.833.064

49

442.597

13.092.534

8.666.797

3.272.553

19

2.642.644

5.199

16.910.149

12.419.792

8.489.695

20

2.609.088

829

35.008.200

14.618.334

7.026.069

21

2.563.801

37

1.140.220

27.341.332

11.608.797

22

2.383.640

3.338

139.588.190

110.763.283

27.140.239

5.905.897

23

2.008.291

381

14.067.639

32.447.664

7.986.711

24

1.901.838

516

29.820.810

24.329.174

13.291.750

25

1.776.469

354

6.806.318

15.897.464

15.015.328

26

1.727.580

1.647

17.086.200

15.673.419

11.139.540

27

1.663.850

185

13.494.598

17.648.135

6.063.313

28

1.622.144

425

19.429.711

13.264.069

8.502.811

29

1.572.115

3.280

25.191.953

16.905.490

4.935.289

8.990.417

30

1.461.940

960

12.023.036

16.140.670

8.063.761

31

1.408.706

330

15.436.557

12.281.410

8.066.553

32

1.385.352

489

5.631.140

7.797.736

4.548.436

487.741

33

1.336.941

902

8.716.887

11.137.172

8.460.261

34

1.329.597

933

7.268.372

10.148.334

6.075.274

Rb

JMB

Naziv privrednog društva

Mesto

Veličina

Sektor
35

20567716

UŠĆE SHOPPING CENTER D.O.O. BEOGRAD

Beograd

Srednje

L-POSLOVANjE NEKRETNINAMA
36

20289406

FIORANO DOO SOMBOR

Sombor

Veliko

C-PRERAĐIVAČKA INDUSTRIJA
37

07652992

PEŠTAN DOO BUKOVIK

Bukovik

Veliko

C-PRERAĐIVAČKA INDUSTRIJA
38

08023921

KOTEKS VISCOFAN DOO

Novi Sad

Veliko

C-PRERAĐIVAČKA INDUSTRIJA
39

20047844

RAFINERIJA NAFTE AD BEOGRAD

Beograd

Srednje

C-PRERAĐIVAČKA INDUSTRIJA
40

20564849

ELIXIR ZORKA – MINERALNA ĐUBRIVA DOO ŠABAC

Šabac

Veliko

C-PRERAĐIVAČKA INDUSTRIJA
41

17155903

YUGOROSGAZ AD BEOGRAD

Beograd

Veliko

H-SAOBRAĆAJ I SKLADIŠTENjE
42

08114072

SOJAPROTEIN AD BEČEJ

Bečej

Veliko

C-PRERAĐIVAČKA INDUSTRIJA
43

17304712

NELT CO. DOO BEOGRAD

Dobanovci

Veliko

G-TRGOVINA NA VELIKO I TRGOVINA NA MALO; POPRAVKA MOTORNIH VOZILA I MOTOCIKALA
44

08028222

LAFARGE BFC DOO BEOČIN

Beočinu

Veliko

C-PRERAĐIVAČKA INDUSTRIJA
45

20944226

DM GRAIN-CORN D.O.O. BEOGRAD

BEOGRAD

MIKRO

D-POLjOPRIVREDA, ŠUMARSTVO I RIBARSTVO
46

08045577

APA DOO APATIN

Apatin

Veliko

C-PRERAĐIVAČKA INDUSTRIJA
47

17321480

OMV SRBIJA DOO BEOGRAD

Beograd

Veliko

G-TRGOVINA NA VELIKO I TRGOVINA NA MALO; POPRAVKA MOTORNIH VOZILA I MOTOCIKALA
48

17280554

SBB DOO BEOGRAD

Beograd

Veliko

J-INFORMISANjE I KOMUNIKACIJE
49

07190425

TCK DOO KOSJERIĆ

Kosjerić

Srednje

C-PRERAĐIVAČKA INDUSTRIJA
50

20125225

PARTIZAN TECH DOO BEOGRAD

Beograd

malo

G-TRGOVINA NA VELIKO I TRGOVINA NA MALO; POPRAVKA MOTORNIH VOZILA I MOTOCIKALA
51

07606265

IMPOL SEVAL AD, SEVOJNO

Sevojno

Veliko

C-PRERAĐIVAČKA INDUSTRIJA
52

07725531

GALENIKA-FITOFARMACJJA AD BEOGRAD

Beograd

Srednje

C-PRERAĐIVAČKA INDUSTRIJA
53

17094726

DRENIK ND DOO BEOGRAD, DELIGRADSKA 19

Beograd

Veliko

C-PRERAĐIVAČKA INDUSTRIJA
54

08067473

ATB SEVER DOO

Subotica

Veliko

C-PRERAĐIVAČKA INDUSTRIJA
55

06974554

PRIVREDNO DRUŠTVO MOBTEL- PTT DOO, BEOGRAD

Beograd

malo

L-POSLOVANjE NEKRETNINAMA
56

06136834

D-COMPANY DOO BABUŠNICA

Babušnica

Srednje

C-PRERAĐIVAČKA INDUSTRIJA
57

20661283

AKCIONARSKI FOND AKCIONARSKO DRUŠTVO BEOGRAD (STARI GRAD)

BEOGRAD

MIKRO

K-FINANSIJSKE DELATNOSTI I DELATNOST OSIGURANjA
58

08544123

FRESENIUS MEDICAL CARE SRBIJA DOO VRŠAC

Vršac

Veliko

C-PRERAĐIVAČKA INDUSTRIJA
59

07137923

ALFA-PLAM AD

Vranje

Veliko

C-PRERAĐIVAČKA INDUSTRIJA
60

07617003

PTP DIS DOO KRNJEVO

Krnjevo

Veliko

G-TRGOVINA NA VELIKO I TRGOVINA NA MALO; POPRAVKA MOTORNIH VOZILA I MOTOCIKALA
61

07517807

PHOENIX PHARMA DOO BEOGRAD

Beograd

Veliko

G-TRGOVINA NA VELIKO I TRGOVINA NA MALO; POPRAVKA MOTORNIH VOZILA I MOTOCIKALA
62

20728256

DEKA INŽENJERING DOO BEOGRAD

Beograd

malo

F-GRAĐEVINARSTVO, E-SNABDEVANjE VODOM; UPRAVLjANjE OTPADNIM
63

07045000

JKP Gradska čistoća

Beograd

Veliko

VODAMA, KONTROLISANjE PROCESA UKLANjANjA OTPADA I SLIČNE AKTIVNOSTI
64

07026447

Štark d.o.o. Beograd

Beograd

Veliko

C-PRERAĐIVAČKA INDUSTRIJA
65

07007019

UMKA D.O.O. UMKA

Umka

Veliko

C-PRERAĐIVAČKA INDUSTRIJA
66

07112904

CRH (Srbija) d.o.o. Popovac

Popovac

Veliko

C-PRERAĐIVAČKA INDUSTRIJA
67

20068990

DELTA CITY 67 DOO BEOGRAD

Beograd

Srednje

L-POSLOVANjE NEKRETNINAMA
68

17380516

SPORT VISION DOO BEOGRAD

Beograd

Veliko

G-TRGOVINA NA VELIKO I TRGOVINA NA MALO; POPRAVKA MOTORNIH VOZILA I MOTOCIKALA
69

20093587

T-PROPERTY DOO BEOGRAD (NOVI BEOGRAD)

Beograd

mikro

F-GRAĐEVINARSTVO

RB

Neto dobitak

Broj zaposlenih

Poslovni prihodi

Poslovna imovina

Kapital

Gubitak

Gubitak iznad visine kapitala
35

1.290.716

2.726.478

21.502.513

8.282.239

36

1.268.090

1.659

4.640.192

4.510.212

1.839.313

37

1.243.765

711

7.826.044

8.480.803

7.359.632

38

1.177.219

478

5.482.795

6.283.811

5.717.706

1.122.631

39

1.148.616

132

175.837

1.794.470

1.483.956

1.639.728

40

1.144.211

256

14.279.339

13.237.751

5.776.8 85

41

1.129.081

23

51.145.237

21.289.939

4.575.622

42

1.125.590

382

14.046.364

24.122.970

11.845.260

43

1.119.677

1.620

50.026.840

20.723.609

11.258.171

44

1.086.350

261

8.464.357

8.729.628

6.970.053

45

1.082.960

1.493.346

1.124.561

8.400

46

1.014.062

752

12.204.648

14.531.712

6.388.390

47

1.011.678

46

31.920.818

10.851.758

6.676.226

4.001.055

48

996.604

1.126

19.916.096

59.000.124

1.372.524

25.164.069

49

945.692

235

3.790.483

3.964.454

3.617.376

50

906.680

17

1.941.549

1.617.565

931.776

51

902.318

561

13.628.084

8.873.799

3.604.586

52

863.950

142

3.833.660

6.329.648

5.818.262

53

843.564

479

7.318.351

9.067.214

3.882.942

54

808.359

408

2.101.169

2.846.746

470.728

7.166.286

55

803.216

16

88.762

3.281.921

1.959.190

13.267.124

56

788.135

311

1.901.487

2.282.076

2.094.904

57

780.415

24.189.773

24.189.773

58

768.013

876

7.843.103

5.772.552

4.312.891

59

761.239

690

5.263.688

7.845.497

6.529.071

60

734.140

1.264

24.140.443

14.063.157

6.216.055

61

725.758

373

31.789.886

18.713.075

5.022.718

62

721.587

63

3.388.021

6.831.644

2.307.279

1.966.258
63

708.520

1.683

5.283.857

6.007.217

4.755.824

64

705.983

1.008

10.462.098

11.183.136

1.507.106

1.310.709

65

703.674

349

6.681.916

6.481.734

3.816.900

66

699.095

266

4.866.479

10.109.352

9.113.248

67

695.970

21

1.768.324

11.330.404

9.196.211

68

680.886

715

6.435.255

4.272.511

2.529.023

69

672.091

4

141.973

1.608.333

840.364

97.910

Rb

JMB

Naziv privrednog društva

Mesto

Veličina

Sektor
70

17484613

BLOK 67 ASSOCIATES DOO BEOGRAD

Beograd

Srednje

F-GRAĐEVINARSTVO
71

17518518

MOL Serbia d.o.o. Beograd

Beograd

Veliko

G-TRGOVINA NA VELIKO I TRGOVINA NA MALO; POPRAVKA MOTORNIH VOZILA I MOTOCIKALA; E-SNABDEVANjE VODOM; UPRAVLjANjE OTPADNIM
72

20094656

TRS EUROPE d.o.o.

Petrovaradin

Veliko

VODAMA, KONTROLISANjE PROCESA UKLANjANjA OTPADA I SLIČNE AKTIVNOSTI
73

07046383

JKP Parking servis Beograd

Beograd

Veliko

H-SAOBRAĆAJ I SKLADIŠTENjE
74

17413333

EKO SERBIA AD BEOGRAD (NOVI

Beograd

Veliko

G-TRGOVINA NA VELIKO I TRGOVINA NA MALO; (BEOGRAD) POPRAVKA MOTORNIH VOZILA I MOTOCIKALA
75

08806128

SPORT TIME DOO BEOGRAD

Beograd

mikro

G-TRGOVINA NA VELIKO I TRGOVINA NA MALO; POPRAVKA MOTORNIH VOZILA I MOTOCIKALA
76

20189169

MK IT BUSINESS SOLUTIONS DOO NOVI SAD

Novi Sad

malo

J-INFORMISANjE I KOMUNIKACIJE
77

21027146

MPZ-Agrar d.o.o.

Novi Sad

mikro

D-POLjOPRIVREDA, ŠUMARSTVO I RIBARSTVO
78

17338480

PHARMASWISS DOO, BEOGRAD

Beograd

Veliko

G-TRGOVINA NA VELIKO I TRGOVINA NA MALO; POPRAVKA MOTORNIH VOZILA I MOTOCIKALA
79

20655364

MOZZART DOO BEOGRAD (PALILULA)

Beograd

Veliko

R-UMETNOST; ZABAVA I REKREACIJA
80

06911722

MILŠPED DOO BEOGRAD

Beograd

Veliko

H-SAOBRAĆAJ I SKLADIŠTENjE
81

08140391

VICTORIAOIL AD ŠID

Šid

Veliko

C-PRERAĐIVAČKA INDUSTRIJA
82

08067953

SOMBOLED DOO SOMBOR

Sombor

Veliko

C-PRERAĐIVAČKA INDUSTRIJA
83

08055904

CARNEX DOO VRBAS

Vrbas

Veliko

C-PRERAĐIVAČKA INDUSTRIJA
84

07552203

INSTITUT ZA EKONOMSKA ISTRAŽIVANJA DOO BEOGRAD

Beograd

mikro

M-STRUČNE, NAUČNE, INOVACIONE I TEHNIČKE DELATNOSTI
85

08325316

DOO ALMEX PANČEVO

Panievo

Veliko

D-POLjOPRIVREDA, ŠUMARSTVO I RIBARSTVO
86

07819846

CHEMICAL AGROSAVA DOO BEOGRAD

Beograd

Srednje

C-PRERAĐIVAČKA INDUSTRIJA
87

08250600

MITAS DOO RUMA

Ruma

Veliko

C-PRERAĐIVAČKA INDUSTRIJA
88

20716339

SHINWON DOO NIŠ

Niš

Veliko

C-PRERAĐIVAČKA INDUSTRIJA
89

20793988

CONFEZIONI ANDREA SERBIA DOO KOČINO SELO

Koiino Selo

Srednje

C-PRERAĐIVAČKA INDUSTRIJA
90

20599812

BORETS SERVISE SERBIA DOO ZRENJANIN

Zrenjanin

Srednje

N-ADMINISTRATIVNE I POMOĆNE USLUŽNE DELATNOSTI
91

07023332

JKP BEOGRAD-PUT BEOGRAD

Beograd

Veliko

F-GRAĐEVINARSTVO
92

17120093

IGM MLADOST DOO LESKOVAC

Leskovac

Srednje

C-PRERAĐIVAČKA INDUSTRIJA
93

07449330

YUSAFARM DOO BEOGRAD

Beograd

Srednje

G-TRGOVINA NA VELIKO I TRGOVINA NA MALO; POPRAVKA MOTORNIH VOZILA I MOTOCIKALA
94

08004684

JAFFA DOO CRVENKA

Crvenka

Veliko

C-PRERAĐIVAČKA INDUSTRIJA
95

07154429

RUBIN AD KRUŠEVAC

Kruševac

Veliko

C-PRERAĐIVAČKA INDUSTRIJA
96

17337785

DIRECT MEDIA DOO BEOGRAD

Beograd

Veliko

M-STRUČNE, NAUČNE, INOVACIONE I TEHNIČKE DELATNOSTI
97

20404302

SWISSLION DOO BEOGRAD

Beograd

Veliko

C-PRERAĐIVAČKA INDUSTRIJA
98

06548407

MONTPROJEKT DOO BEOGRAD

Beograd

Srednje

F-GRAĐEVINARSTVO
99

17121162

INEKS-MORAVA DOO NIŠ

Niš

Srednje

G-TRGOVINA NA VELIKO I TRGOVINA NA MALO; POPRAVKA MOTORNIH VOZILA I MOTOCIKALA
100

17592092

VISOKOGRADNJA INŽENJERING DOO BEOGRAD

Beograd

Srednje

F-GRAĐEVINARSTVO

RB

Neto dobitak

Broj zaposlenih

Poslovni prihodi

Poslovna imovina

Kapital

Gubitak

Gubitak iznad visine kapitala
70

670.724

14

1.227.791

4.133.462

383.798

3.144.910

71

661.563

369

21.566.672

10.324.377

8.130.177

2.255.447

72

647.886

587

4.234.173

3.686.438

3.354.420

73

643.147

629

2.820.398

3.250.784

2.295.134

74

630.681

38

18.543.024

7.447.618

2.085.896

5.575.903

75

630.164

83

6.908.544

1.745.367

618.188

12.114

76

624.754

19

82.445

921.875

869.033

77

620.419

3.041.506

2.529.994

78

608.959

301

8.438.677

15.767.424

4.846.744

79

607.603

1.929

34.634.755

1.588.176

671.730

80

597.831

1.090

10.472.268

4.357.882

1.791.002

81

590.132

275

18.373.663

19.576.761

5.058.795

82

574.884

329

6.676.605

3.655.364

2.592.768

83

573.850

910

6.815.959

13.385.468

9.627.297

84

566.263

3

34.635

1.156.367

852.891

6.851

85

559.281

321

10.391.158

12.722.548

6.324.680

86

556.615

147

3.076.386

4.972.902

4.669.483

87

549.252

562

4.845.754

2.797.278

2.226.638

75.948

88

531.815

555

3.549.675

2.611.899

1.190.784

89

523.336

708

2.541.941

1.893.611

1.347.816

90

520.441

66

1.063.888

1.173.789

1.022.472

91

517.847

1.123

3.854.991

2.283.760

929.325

530.018

J92

514.129

195

1.340.825

2.062.911

1.906.067

93

513.220

20

2.250.403

1.310.725

1.052.517

94

512.018

373

3.165.729

3.549.659

2.135.074

95

509.163

292

3.129.195

10.841.769

6.340.192

96

497.835

81

5.091.530

4.191.394

1.406.469

97

494.435

815

9.612.731

12.319.894

8.518.035

98

486.960

66

1.914.287

4.102.050

3.885.204

99

483.909

80

1.673.612

2.295.902

2.027.166

100

479.781

102

2.071.767

2.582.917

2.061.919

( STO NAJ… privrednih društava u Republici Srbiji u 2015. godini u PDF formatu , APR, Finansijski izveštaji – Makroekonomske informacije, 27. septembar 2016.
)

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve