Loader

Bezobrazna razlika između dva sveta

01.septembar,10:03

Akademik Dejan Despić, kompozitor i muzički pisac, saopštio je u otvorenom pismu gradonačelniku Beograda zašto je odlučio da vrati nagradu grada Beograda.

„Poštovani gradonačelniče,

Sasvim nedavno primio sam iz Vaših ruku s radošću i ponosom Nagradu grada Beograda za muziku i muzičko scensko stvaralaštvo za 2015. godinu. Uz veliku zahvalnost onima koji su smatrali da sam to priznanje zaslužio, nažalost, moram da ga se naknadno odreknem i vratim ga u Vaše ruke, zajedno s njegovom novčanom podlogom!

Naime, u međuvremenu su se dogodile Olimpijske igre, na kojima su se naši učesnici pokazali zaista, impresivno, uz veliki ponos i radost nacije. Usledili su, opravdani i očekivani, razni izrazi zahvalnosti, pa i oni u „kešu“. A ti su još – malo je reći – stostruko impresivniji! Pa još iskazani u evrima (iako je u ovoj zemlji, valjda, zvanična valuta i dalje dinar?), ali možda zato što bi sume prevedene u legalnu monetu zašle već u područje milijardi i tako bile još šokantnije za „običan svet“. Za svet koji grca u kreditima, nezaposlenosti, otpuštanju tehnoloških viškova, uglavnom bednim penzijama, ciničnim povišicama u jednocifrenim procentima, itd. itd.

Ne želeći ni najmanje da potcenim dostignuća sportista i ogroman trud koji su morali da ulože da bi do njih stigli, ipak ostajem zapanjen bezobraznom razlikom između ta dva sveta i njihovih života! Kakva je savest onih koji tako olako „šakom i kapom“ dele (i čije?) pare, u sumama od kojih „boli glava“ ne samo one koji „jedva sastavljaju kraj sa krajem“?

Ova pitanja imaju još jedan aspekt: upadljivu, generalnu razliku između finansiranja sport(ov)a i kulture, računajući tu i „javne službe“ – prosvetu, zdravstvo…i razne njihove poslenike i ustanove – svakako bitnije za funkcionisanje i razvoj celog društva, nego što je to „vreme sporta i razonode“!

Meni lično uvek se postavlja i osnovno, načelno pitanje: mora li, uopšte, javno priznanje da podrazumeva i podlogu u „kešu“?

Nije li ono vrednost kao takva, na ponos i zadovoljstvo svoga nosioca, pa i na sredine čiji je dobitnik član? Mora li baš sve da se (is) plati? Aman!“

DEjan Despić, akademik, kompozitor

(Izvor: “ target=“_blank“>Zašto sam odlučio da vratim nagradu grada Beograda Politika, 28. 8. 2016. )

Dejan Despić (rođen 11. maja 1930. u Beogradu), kompozitor, muzički teoretičar i pedagog. Od 1956. do 1965. predavao u Muzičkoj školi „Mokranjac“ u Beogradu, a od 1965. do 1995. na beogradskoj Muzičkoj akademiji (Fakultetu muzičke umetnosti). Od 1985. dopisni, a od 1994. redovni član SANU, u Odeljenju likovne i muzičke umetnosti, čiji je i sekretar od 1999.

Komponovao je više od 140 muzičkih dela raznih vrsta – pretežno solističkih (najviše klavirskih), kamernih koncertantnih – za koja je dobio 27 nagrada (Udruženja i Saveza kompozitora, radio stanica, raznih festivala i tribina).

Dela su mu izvođena u 17 zemalja Evrope, obe Amerike i Azije, snimljena na 5 klasičnih ploča i 10 kompakt-diskova.

Napisao je 13 muzičkih udžbenika za srednje škole i univerzitet, nekoliko monografija i priručnika, kao i trotomnu naučnu studiju o tonalitetu, uključujući i originalnu teoriju o toj ključnoj pojavi tradicionalne muzike. Autor je oko 400 tekstova za stručne i popularne muzičke časopise i radio-
emisije.

Sarađuje i(li) rukovodi u organizaciji više muzičkih institucija i manifestacija (Međunarodno takmičenje Muzičke omladine, Beogradske muzičke svečanosti, Muzički informativni centar) a u SANU vodi (od 1999) koncertnu delatnost Galerije.

Dejan Despić, biografijaSANU

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve