Loader

Dosije SNS o ogledalu

21.jul,09:27

IZLOŽBA „NECENZURISANE LAŽI": "kreativni" napad Srpske napredne stranke na slobodu štampe „Necenzurisane laži" drugi deo: Aleksandar Vučić 25. jula u večernjim časovima posetio izložbu o samom sebi

NUNS NDV: Ovom izložbom SNS javno obznanjuje svoj katalog „neprijatelja“

6.732 negativna medijska primera!

U beogradskoj galeriji Progres otvorena je izložba „Necenzurisane laži“, koju je priredila pres služba Srpske napredne stranke.

„Izložba je samo izbor 2.523 primera od ukupno 6.732 negativna medijska sadržaja u poslednje dve godine objavljena o Aleksandru Vučiću i SNS“, istakla je rekla je u ime organizatora šefica Službe SNS za informisanje Vladanka MalovićMalović.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) smatraju da izložba „Necenzurisane laži“ predstavlja vrhunac cinizma Srpske napredne stranke, odnosno predstavnika vlasti, ali i dodatni pritisak na ionako krhku slobodu izražavanja u zemlji.

Ova izložba je i dokaz da vlast ne razume da je osnovna uloga medija da bude kontrolor vlasti i zaštitnik javnog interesa, a ne sredstvo za propagandu i reklamiranje političara.

NA LICU MESTA, KAO DA JE SUDAR VOZOVA: Ministar policije u tehničkom mandatu Nebojša Stevanović i gradonačelnik Beograda Siniša Mali na izložbi „Necenzurisana laž“ u Galeriji Progres u Knez Mihajlovoj ulici u Beogradu, 18.07.2016.

Zapravo, ovom izložbom SNS javno obznanjuje svoj katalog „neprijatelja“, kojima on smatra sve one koji se usude da se kritički izraze prema Aleksandru Vučiću i njegovoj autoritarnoj vlasti. SNS se time nadovezuje na kampanju medija bliskih vlasti koji skoro svakodnevno pozivaju na linč urednika i novinara koji nisu politički podobni.

Proizvod ove medijske kampanje su mnogobrojni napadi i pretnje kojima su izložene naše kolege; te pretnje su po pravilu prijavljivane nadležnim organima, ali nažalost bez ikakvog efekta.

( Izvor: , 19. 07. 2016. Beograd/Novi SadNUNS i NDNV)

SNS: Upravo izložba „Necenzurisane laži“ pokazuje da je sloboda medija i te kako prisutna u Srbiji, jer da nije tako naša izložba bila bi prazna

Služba za informisanje Srpske napredne stranke ističe da, nažalost, nismo iznenađeni zajedničkim saopštenjem Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Nezavisnog društva novinara Vojvodine, ali jesmo zatečeni činjenicom da predstavnici ovih udruženja ne poznaju čak ni osnovne postulate demokratije, slobodnog društva i principe slobode medija.

Razumemo vaš gnev, jer se naša izložba suprostavlja vašim svakodnevnim naporima u obmanjivanju javnosti da Aleksandra Vučića, predsednika Srpske napredne stranke, predstavite kao medijskog dikatatora. Upravo izložba „Necenzurisane laži“ pokazuje da je sloboda medija i te kako prisutna u Srbiji, jer da nije tako naša izložba bila bi prazna.


JEDAN PRIMER IZ NAPREDNJAČKOG DOSIJEA: Ako vas zanima kako partijski drugovi predstavljaju istinu kao laž i šta ih toliko ljuti, pogledajte tekst Miloša Vasića o posledicama uobičajene hinjene paranoje premijereve: da njega svi mrze, pa i njegovu čuvenu „porodicu“: PARADA, POLICIJA I POSLEDICE >Slučaj Braće Vučić, << VREME | BR 1239 | 2. OKTOBAR 2014.

Molimo vas, jer vi, ipak, u nekim krugovima uživate određen nivo uticajnosti, da srpsko društvo ne delite na „naše i vaše“ i da ne podvodite kolege novinare i slobodnomisleće pojedince u nekakav „javni katalog neprijatelja“, jer to nije Srbija koja se razvija u pravom smeru i Srbija koja se zalaže svim snagama za slobodu izražavanja i medija.

U izlogu izložne je postavljena naslovna strana Vremena koja ilustruje tekst Tamare Skorozze Medijska slika Srbije: Cenzura ili diktatura << VREME | BR 1260 | 26. FEBRUAR 2015

U istom broju Vremena možete pogledati i tekst Dragoljuba Žarkovića zoom > Stanje stvari – Nije mera medijske slobode ono o čemu se piše, već ono o čemu se ćuti<< VREME | BR 1260 | 26. FEBRUAR 2015.

Ne želimo da se bavimo vašim političkim angažmanima, vi na njih imate pravo, i to pravo niko ne želi da vam ospori, čak naprotiv. Ali, molimo vas, da ne kvalifikujete tekstove, jer je to neprihvatljivo u bilo kom civilizovanom društvu. Podsećamo vas da biste vi, kao udruženja novinara, pre svega, trebalo da štitite svoje kolege, a ne da ih neprimereno i sramno kvalifikujete.

Na kraju, pozivamo vas da posetite našu izložbu. Valjalo bi, ipak, da se upoznate sa sadržajem, pre nego što ga osudite.

( IZLOŽBA „NECENZURISANE LAŽI“ JE DOKAZ SLOBODE MEDIJA U SRBIJI Vladanka Malović predsednica Službe za informisanje i član Predsedništva SNS SAOPŠTENjE ZA JAVNOST, 19.07.2016. )

RSE: ‘Necenzurisane laži’ o Vučiću: Izložba o samom sebi

Upinjući se da dokažu da u Srbiji nema cenzure, ili pre da pokažu koliko njihov šef ne može da podnese kritiku, članovi Srpske napredne stranke (SNS) mandatara za sastav nove vlade Srbije, Aleksandra Vučića, priredili su izložbu „Necenzurisane laži“.

Među 2.500 primeraka naslovnih strana, vesti, izveštaja, komentara, analiza, karikatura u medijima iz poslednje dve godine, koji se kritički osvrću na vlast SNS-a, pre svega, mandatara, su i tekstovi i karikature sa internet stranice Radija Slobodna Evropa.

Galerijom odzvanja ime Aleksandra Vučića, što je snimak uzet iz popularne emisije političke satire, a među medijskim sadržajem ređaju se naslovi i tekstovi koji su se kritički odnosili ili makar samo analizirali rad premijera koji je danas u tehničkom mandatu, kao i njegovih saradnika. Mnogi od njih poređani su u tematske celine poput „Slučaja helikopter“, Beograda na vodi, smena u Radio-televiziji Vojvodine… Autora izložbe, Službu za informisanje SNS na to je navela medijska scena, u kojoj se, kako tvrde, mediji „grčevito trude da prvog čoveka Vlade Srbije predstave kao cenzora“.

„Ja sam imala tu sreću da prebacim kanal u momentu kada je, nećete verovati, Pink uživo prenosio otvaranje te izložbe i nekoliko minuta kasnije mi je stigla sms poruka gde mi je neko napisao ‘baš me zanima šta će o izložbi Necenzurisane laži reći gosti Olje Bećković u sledećem Utisku nedelje’. I meni se čini da je to najbolji komentar“, kaže novinarka Olja Bećković, autorka ukinute kultne televizijske emisije „Utisak nedelje“.

„Mi, zapravo, imamo izložbu premijerove opsesije sobom i brižljivog beleženja šta se ko usudio ikada da kaže a, koliko sam videla u tom kratkom izveštaju, tamo su poređani i tvitovi“, kaže Bećković i dodaje da je to zatrašujuće.

„I ja se pitam kako će recimo vama biti moguće da nađete više ijednog sagovornika ili recimo ko je taj sledeći heroj koji će meni dati intervju za NIN“, pita se Olja Bećković.

Među tekstovima Radija Slobodna Evropa koji su predstavljeni na izložbi „Necenzurisane laži“ poput „Da li je Vučić država?“, „Populizam i demagogija Vučića i Orbana“, „Pajtić spreman na poligraf, ali sa Vučićem“, „Ugovor o Beogradu na vodi otkriva veliku prevaru“, su i crteži našeg karikaturiste Predraga Koraksića Coraxa, koji je nadaleko poznat svojim radovima ne samo u poslednjim godinama, u periodu vlasti Vučićeve Srpske napredne stranke, nego i u vreme Slobodana Miloševića i postpetooktobarskih elita.

„Oni su to smislili, ali, u stvari, nisu tačno znali koji je efekat toga. Mislim da je to jedan autogol“, kaže Koraksić.

On se takođe priseća jednog svog ranijeg iskustva, te navodi da SNS možda i nije originalni tvorac ideje realizovane kroz izložbu postavljenu u beogradskoj galeriji „Progres“.

„Zanimljivo je da se ovo poklapa sa jednom idejom koju je Milutinović imao (Milan Milutinović, predsednik Srbije 1997. – 2002.) On me je zvao da dođem kod njega da pričamo, kao njemu se sviđaju moje karikature, i pričali smo dva sata u Predsedništvu. On je imao ideju da oni otkupe dve strane Njujork tajmsa pa da objave moje karikature kako bi pokazali da ovde nema cenzure, da je ovde sloboda štampe“, ističe Koraksić.

Navodi da je Ričard Holbruk, specijalni predstavnik predsednika SAD za Balkan, Slobodanu Miloševiću iznosio primedbe u vezi sa slobodom štampe.

„U jednom trenutku je Milošević ispod stola izvadio ‘Našu borbu’ i pokazao Holbruku rečima: ‘Pogledajte ovu karikaturu, ovaj karikaturista nije uhapšen’ „, priča Koraksić.

Dok se prepliću glasovi iz televizijskih emisija, koje su se našle na izložbi „Necenzurisane laži“, posetioci u mnoštvu štampanih tekstova, ali i tvitova, mogu da vide ono što je SNS-u dokaz da u Srbiji nema cenzure.

„Iznenađen sam da je takva izložba organizovana. Kad sam čuo za tako nešto mislio sam da su Njuz.net vesti. Mislim da ni u vreme Broza (Josip Broz Tito) nije bilo ovakvih stvari“, kaže nam jedan od posetilaca.

Drugi misli da su organizatori baš hteli da pokažu ovu karikaturu u kojoj danas živimo.

„I ta karikatura je sjajna. Znači, imamo jednu istinu koju smo negde zaobilazili ili prikrivali, sada je imamo jasno prikazanu. Evo svaki od ovih naslova je, u stvari, jedna šokantna stvar, da li je to moguće? Moguće je“, kaže posetilac izložbe.

„Sitničarska i piljarska vlast“

Organizatori navode da ova izložba nije prozivanje medija koji „uvredljivo pišu o Aleksandru Vučiću“, već da su pred građanima dokazi da je u Srbiji dozvoljena ne samo „kritika, već ekstremna kritika i apsolutna neodgovornost za ono o čemu se piše i govori“.

„Osnovni zadatak dela medija, koji sinhronizovano deluju citirajući jedni druge, postao je da Aleksandra Vučića predstave domaćoj i stranoj javnosti kao brutalnog cenzora, koji ukida emisije, obara portale, smenjuje urednike i novinare, zabranjuje tekstove“, poručila je na otvaranju izložbe Vladanka Malović, šefica Službe SNS-a za informisanje.

U realnosti je, zapravo, prostor medijskih sloboda sve uži, te koliko god da je kritika objavljeno o aktuelnoj vlasti, to je neuporedivo manje ukoliko se poredi sa svakodnevnim prisustvom Srpske napredne stranke – to jest – samog Vučića u medijima.

Vučićeve aktivnosti se redovno uživo prenose, dok su mu bar dva vodeća tabloida u ovom trenutku nedvosmisleno naklonjena.

I skandalozno, a sa druge strane gotovo komično – tako izložbu „Necenzurisane laži“ ocenjuje Vladimir Arsenijević, pisac.

„Ono što u svemu tome nekako najviše zapanjuje jeste ta bolećivost i surevnjivost ljudi na vlasti. Mi smo se pre susretali sa jednim faraonskim principom, koji je možda najjače oličavao Slobodan Milošević koji je sam sebe osećao suviše velikim da bi toliko sitničario. Međutim, ovo je jedna sitničarska vlast, jedna piljarska vlast, koja je refleksija vremena u kome živimo“, ocenjuje Arsenijević.

On primećuje da su to ljudi koji očito veliki deo dana provode čitajući komentare na internetu, prateći blogosferu, tvitove.

„I očigledno se jako usredsređujući na tu javnost. I mislim da bi tu trebalo tražiti i moguće smernice za to kako se treba ophoditi prema toj vlasti, jer je očigledno po tim potezima da je to vlast koja je jako slaba na tu vrstu javne kritike i da će učiniti sve da bi je zaustavila“, zaključuje Vladimir Arsenijević.

( ‘Necenzurisane laži’ o Vučiću: Izložba o samom sebi,Radio Slobodna Evropa, juli/srpanj 19, 2016, Ljudmila Cvetković 01:45/02:17)

Radi unapređenja medijskih sloboda, smanjivanja medijske dominacije i zloupotrebe medija od strane vladajuće garniture, obeshrabrivanja udvorištva prema vlasti i idolatrije njenih esponiranih pojedinaca, a pre svega radi podsticanja stvaralaštva i kritičke misli u Srbiji Redakcija Vremena je spremna da bude sponzor ove zložbe i da pomogne da je vidi što više građana Srbije.

„Necenzurisane laži" drugi deo: Vučić na izložbi o sebi

Glavni lik oko koga se vrti izložba „Necenzurisane laži“ pojavio se među izloženim medijskim sadržajem koji bi prema zamisli priređivača trebalo da dokaže da nema cenzure u Srbiji. Mandatar za sastav nove Vlade Srbije i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić tvrdi da ova izložba, koju je organizovala njegova Srpska napredna stranka, „oslikava demokratski duh srpskog društva“. Među izloženim sadržajem su i tekstovi i karikature sa portala Radija Slobodna Evropa.

Najpre prikazan na izložbi među tekstovima i karikaturama o njemu, a onda je i sam došao da obiđe „eksponate“. Aleksandar Vučić, mandatar za sastav nove Vlade Srbije i lider Srpske napredne stranke prošetao je galerijom „Progres“, praćen pre svega svojim stranačkim podmlatkom.

„Ovo je super, super da ljudi mogu da vide“, rekao je Vučić.

Tek letimičan pogled na mnoštvo od oko 2.500 naslovnih strana, komentara, analiza, karikatura u medijima iz poslednje dve godine, koji se kritički osvrću na vlast SNS-a, rad Vlade i pre svega, samog Vučića, i gde su mnogi tekstovi prikazani samo u fragmentima, njemu je ipak bio dovoljan da zaključi da tu nema ničega.

„Ovde nisam video ni jedan ozbiljan argument ni o čemu i ni po jednom ozbiljnom pitanju, tako da im hvala na tome“, poručio je Vučić.

Vučić je ovu tvrdnju izneo i pored toga što su među izloženim tekstovima brojni oni koji ukazuju na propuste i izostanak odgovornosti zbog pada vojnog helikoptera kada je poginulo sedam osoba, neobaziranje na stručne analize koje pokazuju sve kontroverze državnog projekta „Beograd na vodi“, zatim nezakonitog rušenja dela gradskog kvarta Savamala, te smena u Radio Televiziji Vojvodine.

„Ovo pokazuje koliko su bile besmilene njihove optužbe o cenzurama, diktaturama i i svemu drugom. Ovde nisam video ništa što bi kritikovalo ono na šta smo mi najponosniji a to su rezultati. Nema reči da smo uspeli da sprečimo da država ode u bankrotstvo, nema reči ni o našoj spoljnoj politici, nema reči ni o čemu ozbiljnom i tu se vidi ko se najvećim delom rukovodio ličnom i političkom mržnjom“, ocenio je Vučić.

Praćeni premijerovim utiscima i posetioci, koji su došli tokom njegove posete, izložene tekstove vide kao napade na vladu, premijera i njegove saradnike.

„Mislim da je to dokaz demokratije, da se pokaže da sloboda medija postoji čim mogu takve stvari da se pojave“, rekao nam je jedan od posetilaca. „Tu sigurno ima i kritika koje su opravdane, ali ovde su istaknuti ekstremni primeri koji su najviše, najoštrije udarili na premijera i na njegovu ekipu“.

Vodič kroz izložbu je prilagođen i stranoj publici prevodom na engleski jezik. U jeku turističke sezone u galeriji smo zatekli i dva Holanđanina. Jedan od njih nam je rekao da je prolazio tuda i da mu se učinilo interesantnim da pogleda ovu izložbu.

„Mislim da je cenzura relevantna tema. Kada mi razmišljamo o Istočnoj Evropi, kada pogledamo ove zemlje cenzura jeste nešto što nam odmah padne na pamet“, rekao nam je.

Kada smo ga pitali da li vlast u njegovoj zemlji na ovaj način dokazuje da nema cenzure odgovara odrečno ističući da imaju slobodu govora i da nema toliko propagande koliko možda ima u Srbiji.

Sam Vučić je izložbu, koju su prenosile dve televizije, napustio sledećim utiskom.

„Mi smo ponosni i srećni što oni mogu potpuno slobodno da pišu, govore, izgovaraju šta žele i to dobro govori o Srbiji“, rekao je Vučić na odlasku.

Nasuprot ovoj nameri naprednjaka sociolog kulture Ratko Božović primećuje „da je to jedan veliki marifetluk“.

„Htela se zamazati priča da je ugašena naša javnost, da je javno polje zatrto sa stanovišta kritičkog odnosa i kritičke komunikacije i da ona postoji samo na margini“, kaže Božović.

„A u stvari oni su zauzeli sve elektronske medije i njima bliske tabloide da od jutra do sutra prezentiraju njegovu vrednost i njegove političke poteze“, zaključuje Božović.

( „Necenzurisane laži“ drugi deo: Vučić na izložbi o sebi , Radio slobodna Evropa, 25. 7. 2016.)

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve