Loader

Kosovo primljeno u UEFA

05.maj,18:30

FSK postao 55. član UEFA sa 28 glasova «za», 24 glasa «protiv", dva nevažeća I FIFA primila Kosovo

I FIFA primila Kosovo

Na Konresu u Meksiko Sitiju, FIFA primila Kosovo. Od 209 članica Svetske fudbalske federacije, za prijem Kosova glasala je 141.
To znači da će kosovska reprezentacija naknadno dobiti mesto u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Rusiji, koje počinju u septembru.
Prema ranijem dogovoru, Kosovo bi trebalo da bude u kvalifikacionoj grupi sa selekcijama Hrvatske, Turske, Islanda, Finske i Ukrajine.
Na sajtu Fudbalskog saveza Srbije objavljen je GOVOR ŽELJKA KOJIĆA, POTPREDSEDNIKA FSS NA KONGRESU FIFA

-Zadovoljstvo mi je što mogu da vas sve pozdravim u ime Fudbalskog saveza Srbije. Kao što vidite javio sam se za diskusiju povodom 15. tačke dnevnog reda, pitanja od izuzetnog značaja za Fudbalski savez Srbije, a koje istovremeno može da ima ozbiljne implikacije na buduće odnose u svetskom i evropskom fudbalu. Mislim da je dosta delegata upoznato sa stavom našeg saveza po pitanju prijema Fudbalskog saveza Kosova u medjunarodne fudbalske organizacije UEFA i FIFA. Kao i svih proteklih godina, kada smo se principijelnim stavovima i pravnim argumentima protivili prijemu ovog saveza u članstvo krovnih fudbalskih organizacija, tako i ovoga puta, na današnjoj sednici, naš savez će glasati protiv prijema.

Kao što vam je verovatno poznato, pre desetak dana, na 40. Kongresu UEFA u Budimpešti FS Kosova je primljen u članstvo Evropske fudbalske konfederacije, čime su formalno ispunjeni uslovi iz člana 11. stav 2. važećeg Statuta FIFA, da se ovaj savez primi u članstvo FIFA. Delegati Kongresa UEFA su sa 28 glasova podržali prijem, 24 saveza se izjasnilo protiv, a dva listića kojima se glasalo su bila nevažeća. Duboka podeljenost delegata Kongresa UEFA po ovom pitanju, svakako govori da su postojale ozbiljne pravne dileme u pogledu validnosti prijema FS Kosova u članstvo UEFA. Moram da istaknem, da su delegati Kongresa UEFA, na istoj sednici odbili da daju saglasnost na promene člana 5. stav 1. Statuta UEFA, kojim bi se eventualno stvorio pravni okvir za prijem. Nepromenjeni član 5. stav 1. Statuta UEFA glasi:

„Pravo na učlanjenje u UEFA imaju nacionalni fudbalski savezi koji se nalaze na evropskom kontinentu, u zemlji koju Ujedinjene nacije priznaju kao nezavisnu državu, i koji su odgovorni za organizaciju i primenu pravila u vezi sa fudbalom na teritoriji svoje zemlje“.

I pored toga na Kongresu UEFA je odlučivano o prijemu FS Kosova u članstvo, po našem mišljenu potpuno nestatutarno i pravno neutemeljeno, jer je posle odbijanja da se promeni navedeni član Statuta UEFA, ovu tačku trebalo skinuti sa dnevnog reda. Tako je Kosovo postao prvi slučaj kada je UEFA odlučivala i primila u članstvo fudbalski savez koji je u zemlji koja nije član Ujedinjenih nacija.

Imajući u vidu prethodne činjenice, kao i jedan broj proceduralnih nedostataka o kojima je govoreno na Kongresu UEFA, želim da vas obavestim da Fudbalski savez Srbije, zajedno sa angažovanim advokatskim timom priprema podnesak CAS-u – Arbitražnom sudu za sport u Lozani. Verujemo da će ovo nezavisno sudsko telo, koje ima nadležnost da rešava u ovakvim slučajevima i čije odluke smo kao članovi fudbalske organizacije obavezni da poštujemo, doneti pravičnu odluku po ovom pitanju.

Želim da istaknem da Fudbalski savez Srbije, a to je bio naš stav i na Kongresu UEFA, nije protiv da se fudbal, uključujući i internacionalni nivo, igra na svim delovima naše planete i da mladi fudbaleri imaju priliku da svoje veštine i znanj uporede sa sportistima iz drugih zemalja. Međutim, kao i uvek do sada, zalažemo se da se u našem sportu primenjuju važeća pravila i da se savezi koji ne ispunjavaju uslove ne mogu primati u članstvo naših organizacija – UEFA, a kasnije i FIFA. U protivnom, otvoriće se drugi slični slučajevi, tako da bi u budućnosti UEFA i FIFA mogli da budu izloženi mnogim zahtevima za prijem u članstvo, a da zemlje iz kojih su savezi nisu punopravni članovi UN.

Stav Fudbalskog saveza Srbije je da u čitavom slučaju ima jako puno politike i motiva koji treba da budu izvan delovanja sportskih, u našem slučaju fudbalskih organizacija. Mora se imati u vidu da je Kosovo i Metohija shodno važećoj Rezoluciji Saveta bezbednosti UN br. 1244, deo Republike Srbije pod upravom Ujedinjenih nacija. Fudbalski klubovi sa teritorije Kosova i Metohije (sa srpskim igračima), uključeni su u sistem fudblskog sporta gde nadležnost ima Fudbalski savez Srbije. Postavlja se pitanje kako će ovi klubovi ubuduće egzistirati i kako će se takmičiti. Kao veoma važno i načelno pitanje pitanje postavlja se kako će savezi čije matične države nisu priznale Kosovo kao nezavisnu državu, organizovati međusobne utakmice i kako će se primenjivati protokol pred utakmice. Takođe, postavlja se pitanje kako je rešeno pitanje bezbednosti i sigurnosti na stadionima na teritoriji Kosova i kako će se čitava situacija generalno odraziti na stanje na ovoj teritoriji.

Na kraju, želim još jednom da istaknem da je Fudbalski savez Srbije protiv prijema Fudbalskog saveza Kosova u članstvo FIFA i da će i posle ovog Kongresa nastaviti sa pravnom borbom, koja bi imala za cilj da opovrgne odluku UEFA Kongresa o prijemu FS Kosova u članstvo ove Konfederacije. Naravno, na vama je da procenite ovo što smo danas izneli i da u skladu sa vašim razmišljanjima i pravnom regulativom, kroz demokratski postupak, donesete odgovarajuću odluku. Smatramo da svi zajeno treba da ostanemo dosledni principima koji su fudbal učinili onim što danas jeste, rekao je Željko Kojić, potpredsednik FSS.

( GOVOR ŽELJKA KOJIĆA, POTPREDSEDNIKA FSS NA KONGRESU FIFA, FSS, 13.05.2016)

Fudbalski savez Kosova (FKK) je primljen kao 55. član asocijacije UEFA sa trenutnim dejstvom nakon glasanja na 40. redovnom kongresu UEFA u Budimpešti.

Prosta većina je bila potrebna za FSK da postane član, a dobio je 28 glasova za, sa 24 glasova protiv i dva nevažeća glasa.

„Pozdravljam našeg 55. člana“, rekao je Generalni sekretar UEFA ad interim Teodor Teodoridis. „To je bio vrlo demokratski proces, i veoma otvorene diskusije između nacionalnih asocijacija. Mi poštujemo rezultat glasanja Kongresa…“ izjavio je Teodor Teodoridis.

( Football Federation of Kosovo joins UEFA, UEFA 3. maja 2012.)

Glasanju je prethodio neuspešan pokušaj promene statuta, što je, nakratko, dovelo u pitanje prijem Kosova.

Prethodno delegati kongresa UEF-a su, tajnim glasanjem odbili predlog da se promeni član 5, tačka 1 statuta UEFA, koji omogućava prijem onim zemljama koje su priznate „od strane većeg dela međunarodne zajednice na evropskom kontinentu“.

Bila je neophodna dvotrećinska većina od 54 glasa, odnosno 36. Predlog Švajcarske nije prošao za samo tri glasa. Taj predlog podržala su 33 delagata, 20 je bilo protiv i jedan uzdržan.

Od 54 (sada 55) članica UEFA, 38 je odlukama vlada priznalo nezavisnost Kosova.

Kako prenose prištinski mediji, izuzimajući Srbiju, ostale zemlje nekadašnje Jugoslavije glasale su za prijem Kosova u Uefu.

Vršilac dužnosti generalnog sekretara UEFA Teodor Teodoridis izjavio je da će se ta organizacija truditi da Kosovo i Srbija ne igraju međusobno, baš kao ni Rusija i Ukrajina, odnosno Jermenija i Azerbejdžan.

Trepča je jedan od viđenijih srpskih preostalih klubova na prostoru Kosova i Metohije, a u njemu naglašavaju da oni planiraju da nastave da se takmiče u takmičenjima pod okriljem FSS-a.

( <a href=" http://www.rts.rs/page/sport/sr/story/36/fudbal/2304284/-kosovo-u-uefa-prvo-glasanje-neuspesno-u-toku-drugi-pokusaj.html

“ target=“_blank“> Kosovo primljeno u članstvo UEFA, RTS, 3. maja 2016. )


Prijem u UEFA-u je preduslov za prijem u Međunarodnu fudbalsku federaciju (FIFA). Kongres FIFA-e održaće se 13. maja u Meksiko Sitiju.

Prijem u članstvo FIFA-e značilo bi mogućnost da se Kosovo takmiči u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji. Reprezentacija Kosova bi se u tom slučaju takmičila u grupi sa Turskom, Hrvatskom, Islandom, Finskom i Ukrajinom.

( Kosovo primljeno u UEFA, N 1, 3. maja 2012.)


Tomislav Karadžić: Fudbal u raljama politike!

Dugo je FSS odolevao političkim pritiscima i napadima mnogih evropskih saveza da se FS samoproglašene države Kosovo primi u članstvo UEFA (praktično za jedan glas), borio se praktično sam protiv svih, jer odavno su mnoge evropske asocijacije (košarka, rukomet…), ali i Međunarodni olimpijski komitet, priznali „postojanje“ raznih granskih saveza lažne tvorevine, ostalo je samo da se slomi kičma poslednjem stubu, fudbalu. Poklekla je na kraju i UEFA, glasovima 28 „za“, odnosno 24 „protiv“ (2 listića nevažeća) svojih članica, dala je zeleno svetlo FS takozvane države Kosovo da postane 55 član Evropske fudbalske federacije.

-Rekao sam u svom govoru da je ovo politička odluka i da UEFA ovim činom otvara Pandorinu kutiju. Fudbal je danas poražen, fudbal se našao u raljama politike i ovo je potez UEFA koji može da ima nesagledive posledice po fudbal. Četiri godine FSS se borio i odbijao sve pokušaje samoproglašene države, a onda smo dobili najveći udarac od Međunarodnog olimpijskog komiteta, čiji prijem Kosova je bio posebno apostrofiran od strane kosovske delegacije. FSS i naša borba postali su mnogima smetnja i prepreka, ali protiv političke zloupotrebe fudbala nismo mogli. UEFA ima 38 članica čije su vlade priznale nezavisnost samoproglašene države i došli smo zbilja u situaciju da se borimo sami protiv svih. Mnoge delegacije tih zemalja su nam se izvinjavale i govorile kako moraju da slede uputstva političara. U tako neravnopravnoj borbi uspeli smo da sprečimo promenu Statuta koja nam omogućava da nastavimo svoju borbu. I ovaj čin je neće zaustaviti, sada za sve naše ljude i klubove sa Kosova i Metohije, koji već funkcionišu u okviru našeg sistema, rekao je Tomislav Karadžić, predsednik FSS.

Interesantno je da je FS lažne tvorevine Kosovo prvi zatražio a poslednji dobio prijem u međunarodne forume?

-Prvo su razni evropski savezi, košarkaški, rukometni i tako dalje, uzimali pod svoje okrilje samoproglašenu državu, a sećamo se da je prvo Fudbalski savez takozvane države tražio prijem u UEFA. Uspevali smo da spustimo rampu, ali sada se već radilo o nemogućoj misiji. Uostalom, nije tajna, mnogi delegati su bili pod pritiskom svojih vlada, jednostavno su morali da slede političke odluke, a 38 vlada zemalja članica UEFA priznale su tvorevinu Kosovo. Rekao sam i ponoviću, ovo je tužan dan za fudbal i UEFA, jer su ovim činom uzdrmani temelji organizacije koja nije smela da poklekne pred političkim pritiscima.

Juče Gibraltar, sada samoproglašena država Kosovo, sutra ko zna ko?

-FS Gibraltara je, primera radi, dobio spor protiv UEFA pred Sportskim sudom u Lozani, a sada i protiv FIFA. Bilo je onih koji su mislili ili znali da bi možda i takozvano Kosovo postupilo na isti način, a UEFA bi onda plaćala papreno izgubljeni slučaj. Nije ovo dobro. FS Srbije jeste da se fudbal igra u svakom kutku kontinenta, ali osnovna pravila i propisi moraju da se poštuju, a ne da se menjaju preko noći. UEFA je to pokušala, delegati su tajnim glasanjem odbili. Sada se postavljaju mnoga pitanja, kako će reagovati one zemlje koje nisu priznale samoproglašenu državu? Kako organizovati utakmice, po kojem protokolu, sa kojim obeležjima? Ponavljam fudbal je danas izgubio, porazila ga je politika. Zloupotrebila i nanela mu udarac koji može da ostavi trajne i nesagledive posledice za ovu igru, kao i samu organizaciju, rekao je Tomislav Karadžić.

( Tomislav Karadžić: Fudbal u raljama politike! Sajt FSS, 03.05.2016.)


Predsednik Fudbalskog saveza Srbije (FSS) Tomislav Karadžić reagovao je na informacije albanskih medija o navodnoj podršci predsednika FS Crne Gore Dejana Savićevića prijemu kosovskog saveza u UEFA.

„Posle burnih dešavanja na Kongresu UEFA i nekih dezinformacija koje su kasnije preplavile medije, osećam obavezu da istaknem sledeće. Dejan Savićević, predsednik FS Crne Gore i jedna od najvećih legendi srpsko-crnogorskog fudbala, bio je jedini, uz predstavnika švajcarskog saveza, koji je diskutovao i stavio pod veliki znak pitanja predlog UEFA da se glasa za promenu Statuta UEFA koji bi i pravno otvorio vrata FS samoporoglašene države Kosovo u članstvo UEFA“, rekao je Karadžić.

Prema njegovim rečima, Savićević se principijelno zalagao za poštovanje odredbi Statuta, koje su kasnije grubo prekršene.

„Uostalom, citiram njegove reči izgovorene sa kongresnom govornicom: „Šta će nam onda Statut ako ga ne poštujemo“, poručio je Karadžić.

( Karadžić: Savićević je naša legenda i bio je jasan , Tanjug, 3. maja )


Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić: Tužba protiv UEFA zbog prijema Kosova

Ministar omladine i sporta u Vladi Republike Srbije Vanja Udovičić i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić najavili su danas da će Fudbalski savez Srbije tužiti UEFA Međunarodnom sudu za sportsku arbitražu u Lozani zbog odluke da primi Kosovo u punopravno članstvo.

Đurić i Udovičić su na zajedničkoj konferenciji za novinare, održanoj povodom odluke Evropske fudbalske unije (UEFA) da Fudbalski savez Kosova bude primljen u tu organizaciju, poručili da je tim činom pogaženo pravo i Statut UEFA, a sport stavljen u funkciju politike.

Đurić je rekao da će država pomoći Fudbalskom savezu Srbije kako ta odluka ne bi prošla onako kako su zamislili separatisti.

Ta odluka, kako je naveo, mogla bi da se ispostavi kao uvod u nove podele u kući evropskog fudbala, budući da već postoji interesovanje saveza drugih teritorija za članstvo u toj organizaciji.

Prema njegovim rečima, naša zemlja na svojoj strani ima 24 države koje su direktno bile protiv ulaska Kosova u UEFA i još dve koje su bile uzdržane.

Đurić je rekao da i činjenica da je 11 država koje su priznale Kosovo danas glasalo protiv odluke UEFA govori o tome da je svest sportista i sportskih saveza na visokom nivou.

Takođe, kako je ocenio, protivnička strana je izgubila jer nije uspela u težnjama da se promeni statut UEFA, u kome i dalje stoji da samo članice Ujedinjenih nacija mogu da budu članice te organizacije.

On je naglasio da će svi naši klubovi sa Kosova i Metohije nastaviti da se takmiče u okviru Fudbalskog saveza Srbije, uz napomenu da će država nastaviti da im pomaže.

Udovičić je ocenio da pomenuta odluka UEFA ruši sve principe za koje se ta organizacija borila, uz ocenu da današnjom odlukom najviše gubi sport.

( Tužba protiv UEFA zbog prijema Kosova, Sajt Vlade Srbije, 3. maj 2016. )


Govor predsednika FSS Karadžića na kongresu UEFA

U toku je Kongres UEFA na kome se raspravlja o prijemu samoproglašene države Kosovo u članstvo Evropske fudbalske unije, a upravo je završeno izlaganje predsednika Fudbalskog saveza Srbije, Tomislava Karadžića, koje prenosimo u celosti.

– Poštovani prijatelji, delegati Kongresa UEFA. Velika mi je čast i zadovoljstvo što mogu da vas pozdravim u ime Fudbalskog saveza Srbije.

Iskreno sam se nadao da o ovoj temi nikada neću morati da govorim pred vama, čvrsto verujući da ćemo uspeti politiku da držimo daleko od fudbala, da će jedan od osnovnih postulata UEFA biti netaknut i da nam se politika neće mešati u fudbal. Međutim, pošto je pitanje prijema Fudbalskog saveza samoproglašene države Kosovo u UEFA uvršteno kao tačka dnevnog reda današnjeg kongresa, bojim se da su ozbiljno uzdrmani temelji zbog kojih je fudbal danas u svetu to što jeste, mnogo više od sporta. Zato sam uveren da u ovom trenutku, ja kao predsednik Fudbalskog saveza Srbije, ovde ne branim samo i isključivo suverenitet i teritorijalni integritet moje zemlje od fudbala, već u isto vreme branim fudbal od politike!

Fudbalski savez Srbije, želim odmah da naglasim, nikada neće glasati i podržati presedane ovog tipa, koji sutra mogu pokucati na vrata i drugih članica UEFA. Naravno, svakako da FS Srbije nije protiv da se fudbal, uključujući i internacionalni nivo, igra na svim delovima našeg kontinenta i da mladi fudbaleri imaju priliku da svoju veštinu i znanje uporede sa sportistima iz drugih zemalja. Međutim, kao i uvek do sada, dosledno, protiv smo da savez koji formalno ne ispunjava uslove za prijem i članstvo, bude punopravni član evropske fudbalske organizacije.

Jednostavno, fudbal ne sme da pređe tu liniju i da kroji i prekraja granice bilo koje države. A primanje samoproglašene države Kosovo pod okrilje UEFA bi upravo to značilo. Pred očima sveta politika bi na najgrublji mogući način zloupotrebila fudbal. Zato danas moramo da kažemo NE. NE uplitanju politike u fudbal!

Još od 2012. godine FSS se svim legalnim pravnim sredstvima snažno protivio i borio protiv ideje da se ovo pitanje uopšte nađe pred članovima najvažnijih tela, a na tom putu naše velike borbe uvek smo imali podršku UEFA i FIFA. I na tome smo zahvalni. Podsetiću vas i na veoma važnu činjenicu, a to je da takozvana država Kosovo nije član Ujedinjenih nacija, kao i da je nedavno odbijen i njen prijem u UNESKO !

Takođe, u čitavom postupku prijema FS Kosova u članstvo UEFA postoje ozbiljni proceduralni i pravni nedostaci. FS Kosova je podneo zahtev za prijem u članstvo u martu 2015. godine, znači u vreme važenja do danas aktuelnog Statuta UEFA, koji u članu 5. stav 1. decidirano navodi da pravo na učlanjenje u UEFA imaju nacionalni fudbalski savezi koje Ujedinjene nacije priznaju kao nezavisnu državu! U oči upada i stav Izvršnog komiteta UEFA sa sednice održane 17. septembra 2015. godine, kada je odlučeno da se pitanje prijema FS Kosova stavi na sledeću redovnu sednicu UEFA Kongresa, bez davanja bilo kakve preporuke ili stava, pozitivnog ili negativnog, po ovom pitanju. Postavlja se pitanje koje je telo UEFA utvrdilo da je dokumentacija koju je dostavio FS Kosova, sa zahtevom za primanje u članstvo, ispravna i u skladu sa odredbama člana 2. Pravilnika o primeni Statuta UEFA? Učesnici Kongresa nisu dobili na uvid ni dokumentaciju vezanu za prijem FS Kosova u članstvo, a zbog svega navedenog mišljenja smo da je Pravna komisija UEFA morala da da svoj stav po ovom pitanju, koje u samoj suštini treba da bude samo pravno pitanje, bez ikakvog uplitanja politike.

U razmatranju čitavog slučaja treba imati u vidu da je Kosovo i Metohija shodno važećoj i obavezujućoj Rezoluciji Saveza bezbednosti UN 1244, deo Republike Srbije pod upravom Ujedinjenih nacija. I ako se 1992. godine poštovala Rezolucija Ujedinjenih nacija na osnovu koje je kasnije reprezentaciji Jugoslavije, bilo onemogućeno da učestvuje na EP u Švedskoj, zašto bi se danas „gluvo i slepo“ prelazilo preko Rezolucije Ujedinjenih nacija!? Zato i veliki znak pitanja u pogledu utemeljenosti zahteva za prijem FS Kosova prema UEFA. Razmatranje ovog pitanja i eventualno zeleno svetlo Fudbalskom savezu Kosova može da dovede do podela među članstvom i da otvori put mnogim zahtevima za prijem u članstvo UEFA, a sve zbog, naglašavam, ovog presedana. FS Kosova i Metohije sada egzistira i deo je FS Srbije, što je predviđeno i Statutom FSS, koji je nakon usvajanja dostavljen UEFA i FIFA i na koji nije bilo primedbi. Fudbalski klubovi sa teritorije Kosova i Metohije (sa srpskim igračima), imaju svoje takmičenje, uključeni su u sistem fudbalskog sporta gde nadležnost ima FSS. Postavlja se veliko pitanje kako će, u slučaju presedana i priznanja FS Kosova, ovi klubovi egzistirati i gde će se takmičiti? Postavlja se i načelno pitanje kako će savezi čije države NISU priznale Kosovo kao nezavisnu državu organizovati međusobne utakmice i kako će se primenjivati protokol pred utakmicu u tom slučaju? Želim da istaknem da se u čitavom predmetu postavlja pitanje bezbednosti i sigurnosti na stadionima na teritoriji Kosova, jer sistem licenciranja klubova za takmičenja UEFA nije prošao uobičajenu proceduru koja je predviđena pravilnicima.

Gospodo, mi nismo političari, nismo ni sudije, ali moramo da uradimo sve da zaštitimo našu organizaciju i sam fudbal. Danas je ovde pred vama POLITIČKI, a ne fudbalski predlog. A, autonomija fudbala mora da bude garantovana uprkos svim političkim udarima. I zato se danas nalazimo pred velikim ispitom. Zato danas moramo da kažemo NE politici u fudbalu, NE podelama koje mogu da uslede u slučaju ovog nedvosmislenog . presedana.

I da zaključim, odluka o prijemu FS Kosova u članstvo UEFA izazvala bi velika previranja u regionu, a zatim otvorila Pandorinu kutiju i širom Evrope. Zato ostanimo dosledni principima koji su fudbal učinili ovim što danas jeste. Čistom igrom! Zbog toga se nadam da se neke granice neće preći. Zbog budućnosti fudbala i naše zajedničke kuće, UEFA – rekao je Tomislav Karadžić, predsednik FSS.

( Govor predsednika FSS Karadžića na kongresu UEFA, Sajt FSS)

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve