Loader

28.4.2016.

Stanje neizvesno

28.april,13:42

Gde će se sve izbori ponoviti, kako stranke reaguju na to, zašto se opozicija ujedinila

Ističe rok za proglašenje rezultata

U ponoć ističe rok za proglašenje konačnih rezultata vanrednih parlamentarnih izbora, ali je RIK donela odluku o ponavljanju izbora na 15 biračkih mesta, koji će najverovatnije biti održani u sredu, 4. maja. RIK se do dva sata iza ponoći izjašnjavala oko 150 spornih biračkih mesta koja nisu ušla u verifikaciju i na kojima je došlo do „teške greške“. Za nekoliko njih odlučeno je da se ponovo prebrojavaju glasovi.

Ponavaljaju se izbori na 15 biračkih mesta

RIK je donela odluka da se izbori ponove na 15 biračkih mesta, ali je moguće da se taj broj poveća. Za sada je reč o pojedinim izbornim mestima u Vranju, Nišu, Jagodini, Bačkoj Topoli, Sremskim Karlovcima, Užicu, u Kladovu i na beogradskim opštinama Palilula i Novi Beograd. Kao jedan od primera RIK je istakao da je u Vranju na biračkom mestu 65 bilo upisano 443 glasača, a u kutiji je bilo 445 listića.

Jovanović oštro kritikovao RIK

Čedomir Jovanović oštro je kritikovao RIK zbog odluke da izbori budu ponovljeni na pojedinim biračkim mestima, što je, kako smatra lider LDP, u direktnoj suprotnosti sa pravilima demokratskog postupanja te institucije. „Nikome u Srbiji pored svih problema nije potrebna i postizborna kriza u koju nas, usvajanjem fantomskih prigovora za koje do danas niko pa ni predsednik RIK-a nije znao da postoje, guraju stranke vladajuće koalicije SNS i SPS“, navodi se u saopštenju lidera LDP. On dodaje da su u u svakom trenutku, „sve do danas“, jasno isticali da ne sumnjaju u rad RIK-a i da poštuju rezultate koje ona saopštava.

DS sumnja u regularnost prigovora upućenih RIKu

DS sumnja u regularnost 60 prigovora na osnovu kojih se poništavaju rezultati izbora na više biračkih mesta u Srbiji. „Nakon izjava predsednika Vlade Srbije o tome kako su podneta samo dva prigovora, nakon jučerasnje zvanične izjave predsednika RIK-a da više nema prigovora, danas se misteriozno pojavljuje 60 novih prigovora sa kojima članovi RIK-a nisu bili upoznati prilikom glasanja, a na osnovu kojih se poništavaju rezultati izbora na više biračkih mesta u Srbiji“, saopštila je DS. Demokrate su još poručile da se ovim potvrđuju njihove dve tvrdnje – da su izbori bili prepuni neregularnosti i da SNS namerava da pogazi izbornu volju građana.

DS: SNS namerava da pogazi izbornu volju građana

DS izrazila je sumnju u regularnost 60 prigovora na osnovu kojih se poništavaju rezultati izbora na više biračkih mesta u Srbiji. „Nakon izjava predsednika Vlade Srbije o tome kako su podneta samo dva prigovora, nakon jučerašnje zvanične izjave predsednika RIK-a da više nema prigovora, danas se misteriozno pojavljuje 60 novih prigovora sa kojima članovi RIK-a nisu bili upoznati prilikom glasanja, a na osnovu kojih se poništavaju rezultati izbora na više biračkih mesta u Srbiji“, saopštio je DS. Demokrate su još poručile da se ovim potvrđuju njihove dve tvrdnje – da su izbori bili prepuni neregularnosti i da SNS namerava da pogazi izbornu volju građana.

Opozicija i SPS pregledale birački material

Predstavnici stranaka koje su se žalile na nepravilnosti tokom izbora pregledale su izborni material. Predsednik Pokreta Dveri Boško Obradović rekao je da sa sigurnošću može da kaže da u jednoj prostoriji izborni materijal pregledaju predstavnici njegove koalicije, SPS-a i Zavetnika, a da pretpostavlja da su u drugoj prostoriji predstavnici SNS-a, Dosta je bilo i DSS-a. U RIK stižu zahtevi i drugih izbornih lista da i njihovi predstavnici dobiju pravo na uvid u birački materijal.

Opozicija se udružila zbog poslaničkih mandata

Pokret socijalista ocenio je da je sada jasno da lidere opozicije nije udružila želja da pomognu građanima Srbije, već da pronađu način kako da se dokopaju poslaničkog imuniteta i zaštite od odgovornosti za sve ono što su učinili u prošlosti. „Pokretu socijalista je u potpunosti jasno šta se između opozicionih lidera događalo tokom izborne noći. Potpuno šokirani podrškom građana listi Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje, opozicioni lideri su zaboravili sve gadosti, a ustvari istine, koje su jedni o drugima izgovarali tokom kampanje i naprasno se izmirili kako bi se vršeći pritisak na RIK domogli cenzusa“, poručili su u saopštenju iz PS. Tako su se, kako se navodi u saopštenju, „u strasnim zagrljaju našli nekrunisani kralj stečaja Saša Radulović, Bojan Pajtić, Boris Tadić, Čedomir Jovanović, Sanda Rašković Ivić, Boško Obradović…“

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve