Loader

23.4.2016.

Izbori počeli u dijaspori

23.april,12:19

Pravila ćutanja, broj glasača, poslednji sati pred izbore

Pravila izborne tišine

Tokom predizborne tišine koja je u toku i traje do zatvaranja biračkih mesta, u nedelju 24. aprila u 20 časova zabranjeni su izborna propaganda preko sredstava javnog informisanja, održavanje javnih skupova i objavljivanje procena izbornih rezultata. Dok je na snazi tišina zabranjeno je slanje poruka biračima i isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala na udaljenosti manjoj od 50 metara od biračkog mesta. Ako se ta odredba ne poštuje, birački odbor se, po zakonu, raspušta, a glasanje ponavlja.

foto: Demokratska stranka, facebook.com

Utvrđen konačan broj birača

RIK je utvrdila konačni broj birača u Srbiji za sve jedinice lokalne samouprave i na svim biračkim mestima koji iznosi 6.739.441. U Beogradu će biti 1.618.264 birača, u Vojvodini 1.728.991 birač, centralnoj Srbiji bez KiM 3.269.663, na KiM 106.094 birača, u inostranstvu 8.471 i u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija 8.658.

Na sednici RIK dogovoreno je da se biračima kojima se prezime upisano u biračkom spisku razlikuje od onog upisanog u ličnoj karti, što najčesće proističe zbog stupanja u brak, omogući glasanje pod uslovom da se na osnovu slike birača i JMBG može utvrditi da je u pitanju ista osoba.

Danas glasanje u SAD, Velikoj Britaniji i Kanadi

Državljani Srbije u Velikoj Britaniji, Kanadi i SAD izalaze danas prvi na birališta na vanrednim parlamentarnim izborima, koji se u Srbiji i ostatku dijaspore održavaju u nedelju. Na biralištima u te tri zemlje glasaće se od 7 do 20 sati po lokalnom vremenu.

Glasanje od 7 do 20

Biračka mesta na kojima će građani Srbije sutra glasati na vanrednim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima, biće neprekidno otvorena od 7.00 do 20.00 sati. U tom periodu dozvoljeno je objavljivanje izveštaja o tome gde su kandidati glasali, ali ne i njihovih izjava. Građani u nedelju biraju 11. saziv republičkog parlamenta od uvođenja višestranačja u Srbiji, kao i novi saziv pokrajinskog parlamenta i najvećeg broja lokalnih samouprava, budući da u svega 14 njih nema izbora, jer mandati tamošnjim parlamentima nisu istekli.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve