Loader

Prevazilaženje razlika kulturom

22.april,15:10

U Prištini održana tribina u organizaciji foruma ZFD i "Vremena"

PRIŠTINA, 22. april 2016. Druga u nizu tribina u okviru projekta „Tačka susreta“ u organizaciji foruma ZFD i nedeljnika „Vreme“ održana je danas u Prištini. O tome šta spaja narode Balkana i mogu li da se suoče sa zajedničkim problemima govorili su dramaturškinja Milena Bogovac iz Beograda, reditelj Zoran Ristić iz Gračanice, pisac Kim Mehmeti i publicista Škeljzen Gaši iz Prištine. Jedan od zaključaka razgovora je da bi kultura i jednaki kriterijumi za sve trebalo da budu osnova za prevazilaženje razlika.

Politika i drama zamenile su mesta u balkanskim državama, političari mnogo glumataju, pa nam se dramski narativi predstavlja kao politički, rekla je Milena Bogovac. „Pozorište je izgubilo svoju iluzionističku ulogu, ali to je i njegova prednost jer je scena postala mesto na kome može da se govori istina.“ Ona je dodala da uvek nedostaje zajedničkih projekata i programa i dobro je da ih bude više, te da umetnici kada sarađuju lako nalaze zajednički jezik.

Problem za saradnju jeste postojanje dvostrukih kriterijuma, smatra Škeljzen Gaši. „Ako uzmemo u obzir jezik, medije i obrazovanje, vidimo da je autonomija koju Srbi imaju na Kosovu veća od autonomije manjina u Srbiji ili manjina u Evropi uopšte“, kazao je on i dodao da međunarodna zajednica nije obezbedila rešenje za taj problem. On je rekao i da prikazivanje istih događaja u udžbenicima istorije na srpskom i albanskom jeziku na različit način mora da se promeni.

Nesporazumi na Balkanu nastaju iz činjenice da se na ovim prostorima govori različitim jezicima i da je u tom kontekstu bitna mogućnost sporazumevanja sa susedima, smatra Kim Mehmeti. „Skoro svi Albanci govore dva jezika, pitanje je koliko dobro. Mi smo sami na Balkanu kada govorimo o jeziku, ali imamo potrebu da komuniciramo sa drugima. Komunikacija je način da vas ljudi vole, a to je i način za prevazilaženje razlika.“

Balkanski narodi su međusobno mnogo slični, ali se i mnogo razlikuju, po karakteru, ponašanju, životima, a pozorište i umetnost treba da služi prevazilaženju razlika, kaže Zoran Ristić. „Moje pozorište nije čekalo da se političari dogovore, već je radilo svoj posao. Pre nekoliko godina dobio sam podršku od međunarodne zajednice koja je prepoznala značaj toga čime se mi bavimo. Kulturom i umetnošću kojim se bavim želim da promovišem zajednicu.“

U okviru projekta „Tačka susreta“ do kraja godine održaće se još četiri tribine, u Skoplju, Podgorici, Tirani i Preševu.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve