Loader

15.4.2016.

Kampanja se ubrzava

15.april,11:30

Reforma EPS-a i Srbijagasa, SPS-ovi kadrovi, neispunjena obećanja aktuelne vlasti

Trinaest stranaka i koalicija za pokrajinu

Na izbornom listiću za pokrajinski parlament građani će za sada moći da se opredeljuju između 13 stranaka, koalicija ili grupa građana, saopštila je Pokrajinska izborna komisija. Prva na glasačkom listiću biće lista “ Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“, druga „Za Vojvodinu rada i znanja – Demokratska stranka, DSHV, Nova, ZEP-Zeleni – dr Bojan Pajtić“ , treća „Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije, Jedinstvena Srbija – Dragan Marković Palma, Patriotski pokret Srbije“, četvrta „Nenad Čanak – Liga socijaldemokrata Vojvodine – Digni glavu!“, peta „Vajdasági Magyar Szövetség – Pásztor István – Savez vojvođanskih Mađara – Ištvan Pastor“. Na šestom mestu je opcija „Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka“, na sedmom „Dveri – Demokratska stranka Srbije – Sanda Rašković Ivić – Boško Obradović“, a na osmom „Boris Tadić, Čedomir Jovanović – Savez za bolju Vojvodinu – Liberalno demokratska partija, Socijaldemokratska stranka“. Pod rednim brojem devet je „Narodni pokret Dinara-Drina-Dunav – Tomislav Bokan“, 10. „Magyar mozgalom az autonómiáért – Dr. Korhecz Tamás – VMDK – Csonka Áron – Mađarski pokret za autonomiju – Dr Tamaš Korhec – DZVM – Aron Čonka“, 11. „Zelena stranka“, 12. „Srpsko ruski pokret – Aleksandar Đurđev“ i 13. „Za slobodnu Srbiju – Zavetnici – Milica Đurđević“. Glasački listić na pokrajinskim izborima biće svetlo zelene boje i na njemu će se naći sve proglašene izborne liste. Za sada ih je 13, dok se čeka odluka suda na žalbu, koju su tri odbijene liste podnele.

Junak briselskog boja

Predsednik SNS-a Aleksandar Vučić poručio je da mnogi u zemlji, regionu i svetu ne žele jaku Vladu Srbije, ali da Srbija uprkos tome pobeđuje, i u Briselu i na drugim poljima. „Potrebno je nekima u regionu, koji su bili naviknuti na to da Srbija bude dežurni gubitnik, koji su očekivali da će i danas Srbija da bude poražena u Briselu, pa nije, oni koji bi očekivali da svaki dan bude poražena, a Srbija je počela da pobeđuje i to im prilično smeta“, rekao je Vučić na predizbornom mitingu u Požarevcu. Onima u svetu koji „ne žele čvrstu vladu Srbije i koji žele stranke ‘na povocu’ i da preko njih ostvaruju svoje interese, Vučić je poručio da dok je predsednik nikada neće dozvoliti da neko sa strane upravlja zemljom, nijedna ambasada, već samo građani Srbije.

foto: Rade Prelić/Tanjug

Predsedničke ambicije Zorane Mihajlović

Povodom reformi EPS-a i Srbijagasa, koje je najavljivala, potpredsednica Srpske napredne stranke Zorana Mihajlović rekla je da nije promenila stav u tom pogledu, ali da sve treba da se radi korak po korak. Na konstataciju novinara da u kampanji SNS-a nema predsednika Srbije Tomislava Nikolića, ona je kazala da mu u tom pogledu niko nije ništa sugerisao. Upitana ima li ona predsedničke ambicije, odgovorila je da ne postoji političar koji to ne želi, ali da je to kruna karijere, kao i da ona još nema nameru da se sklanja iz političkog života.

Baloni sa neispunjenim obećanjima

Predsednik Nove stranke Zoran Živković pustio u Nišu pregršt balona na kojima su bila ispisana neka od obećanja koje aktuelna vlast nije ispunila. „Vučić je obećao da će biti u kampanji samo deset dana. Moguće da su u pitanju polarni dani, jer je u kampanji svakodnevno“, istakao je Živković. Kao neka od neispunjenih obećanja aktuelne vlasti on je pomenuo smanjenje javnog duga, veća ulaganja u poljoprivredu, radove na pruzi Beograd – Budimpešta, izgradnju Beograda na vodi, smanjenje nezaposlenosti, preispitivanje spornih privatizacija, departizaciju javnih preduzeća, ubrzano izdavanje građevinskih dozvola i ukidanje TV pretplate. Ovaj skup je započeo manjim incidentom. Komunalni policajci tražili su od Živkovića da im pokaže dozvolu za okupljanje i ličnu kartu, što je ovaj odbio. Nakon kraće rasprave, skup je održan kao što je i planirano. „Ovaj skup je prijavljen i nikakva komunalna policija ne može da nas spreči da razgovaramo sa građanima“, izjavio je Živković.

MP optužuje RIK i državu

Mađarski pokret optužuje Republičku izbornu komisiju da je prilikom donošenja rešenja o odbijanju republičke liste MP-a i Demokratske zajednice vojvodjanskih Madjara prekršila zakon, a državu da je umešana u falsifkovanje potpisa. Laslo Varga iz MP-a kaže da su podneli krivičnu prijavu protiv ljudi koji su za njih sakupljali potpise, a čiju su pomoć, kako ističe, morali da prihvate. „Nismo mogli da znamo da su neki neovlašćeno prisvojenim pečatom overavali potpise birača. Reč je o jednom ‘industrijskom falsifikovanju potpisa i o organizovanom kriminalu’. „, kaže on i dodaje da je „država učestvovala u ovim radnjama“.

Incidenti nikome nisu potrebni

Potpredsednik Socijalističke partije Srbije Branko Ružić izjavio je, povodom medijskh navoda o mogućim neredima uoči izbora, da incidenti nikome nisu potrebni. “ Mislim da oni koji tako nešto najavljuju nemaju dovoljan nivo političke odgovornosti koja je je potrebna da se zaista za sada, rekao bih jednom demokratskom i mirnom kampanjom, kormilari do kraja na pravi način“, rekao je Ružić. On je dodao da SPS „i dalje ima najjači kadrovski potencijal u Srbiji“ i ocenio da je za političku opciju koja će na izborima 24. aprila pojedinačno da dobije naviše glasova i pobedi, dobro da nema apsolutnu vlast. „Dobro je da pomognemo, da imamo uravnoteženu Srbiju, jer je teško i njima, a teško je i Srbiji da kada preuzmete toliku odgovornost uz deficit kadrovskog potencijala, napravite sistem održivim „, rekao je Ružić.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve