Loader

11.4.2016.

Uloga transparenata u kampanji

14.april,12:15

Ko je falsifikovao, ko skandirao uvrede premijeru, šta je Šešelj poručio Legiji, a Gračanica Dačiću

RIK: Dve liste s falsifikatima

Predsednik RIK-a Dejan Đurđević izjavio je da su dve stranke predale liste sa falsifikovanim izjavama birača, i da su te izjave predate MUP-u i Tužilaštvu, koji će dalje postupati u skladu sa nadležnostima. Đurđević je rekao da je 5000 falsifikovanih izjava predala Jedinstvena ruska stranka sa sedištem u Novom Sadu, koja je u međuvremenu povukla listu, a 1000 falsifikovanih izjava je predala Republikanska stranka. „Izjava birača koji podržavaju izbornu listu i koja treba po zakonu da bude overena u sudu ili kod javnog beležnika je javna isprava. U oba slučaja falsifikovan je sudski pečat Osnovnog suda u Šapcu. Mi smo te izjave predali MUP-u i oni će dalje provoditi istragu“, rekao je Đurđević na Pinku.

Novi sukob SNSa i SPSa

Dan nakon konvencije SPS u beogradskoj Areni objavljeno je na društvenim mrežama i portalima da su socijalisti iz Surdulice skandirali „Vučiću, pederu“. Prema snimku na Internetu, socijalisti iz Surdulice su na konvenciju u Beogradu stigli u pratnji trubača. Aktivisti su poruku koalicionim partnerima poslali i pevajući pesmu Mitra Mirića „Mogu samo da nas mrze oni što nas ne vole“. Socijaliste u ovom gradu predvodi Novica Tončev koji je u javnom sukobu sa lokalnim šefom naprednjaka Draganom Stevanovićem. U kratkoj izjavi za medije, Tončev je rekao da nije čuo skandiranje jer je sve vreme bio sa funkcionerima, a ne sa aktivistima SPS-a. Nešto kasnije izdao je saopštenje u kome je rekao: „Trubački orkestar koji je nosio majice sa napisom Surdulice nema bilo kakve veze sa pogrdnim skandiranjem predsedniku Vlade Aleksandru Vučiću. Trubači koje sam ja lično pozvao da uveličaju skup u Areni nisu skandirali nikome, niti sam organizovao druge da to čine. Sve svoje političke stavove javno iznosim i iznosiću ih uvek. Ni ja, ni bilo ko iz rukovodstva SPS ne može da bude odgovoran za ponašanje bio kog pojedinca koji je simpatizer SPS. U Surdulici se dele leci sa registarskim oznakama mog automobila na kome piše ’gotov je’, ali ja zato ne krivim celu SNS već oni koji to rade imaju ime i prezime“, navodi se u saopštenju Novice Tončeva.

Korać o Šešelju i Legiji

Povodom izjave Vojislava Šešelja da bi Zvezdana Jovanovića i Milorada Ulemeka Legijutrebalo pomilovati ako kažu sve što znaju o ubistvu Zorana Đinđića, Žarko Korać, bivši potpredsednik Vlade Srbije kaže da je reč o pokušaju ućutkivanja Ulemeka. Korać kaže da je ta izjava sračunata na to da se zabašuri njegova uloga u događajima vezanim za ubistvo premijera. „Šešelj je imao bliske kontakte sa članovima zemunskog klana i o tome su na suđenju svedočili zaštićeni svedoci Dejan Milenković Bagzi i Zoran Vukojević Vuk, koji je potom ubijen na vrlo brutalan način“, kaže Korać. Prema njegovim rečima, obojica su svedočili da je Šešelj posebno održavao bliske odnose sa Dušanom Spasojevićem, a pominjali su i da su ga oni finansirali. Korać ističe da Šešelj sve to radi da bi zabašurio svoju ulogu u toj priči i napominje da lider radikala na ovaj način šalje poruku Legiji, koji je morao da zna za njegove bliske odnose sa Spasojevićem, da to slučajno ne spominje.

Direktor RTB i transparent SNS

Blagoje Spaskovski, generalni direktor Rudarsko – topioničarskog basena Bor i poverenik SNS, čovek koji već godinama opstaje u svim sistemima uprkos optužbama za sumnjivo i štetno poslovanje i konstantnim ispadima, zabeležio je novi – kada je izvređao vlasnike jedne privatne firme u Boru nakon što su negodovali zbog kačenja transparenta SNS na ogradu njihovog poseda. Događaj je zabeležen mobilnim telefonom, a na snimku se čuje kako Spaskovski poziva ljude iz privatne firme da dođu „da se biju“, na šta mu oni odgovaraju da nemaju nameru da se tuku. Potom Spasovski preti ženi iz privatne firme da će je gađati telefonom i vređa je. Predsednik SNS-a Aleksandar Vučić izvinio se juče ženi koju je Spaskovski vređao.

Vidi, čuje, gladuje

Predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić izjavio je da premijer Aleksandar Vučić prati, vidi i čuje sve osim jedne stvari – narod koji mu kaže da je gladan: „Premijer danas izgovara kako se u Srbiji živi bolje i ja mu verujem da on misli da se živi bolje zato što mnogo bolje živi on i njegovo okruženje. Problem je što ne zna da u Srbiji u protekle četiri godine svi ostali žive neuporedivo lošije“, naveo je Pajtić.

Politika vanrednog stanja

Komentarišući izjavu premijera i predsednika SNS-a Aleksandra Vučića da je na ivici da izgubi izbore, predsednica DSS-a Sanda Rašković Ivić je istakla da premijer stalno vodi politiku vanrednog stanja, u kojoj se odlično snalazi. „Stalno ima potrebu da stvara sliku kod naroda da je ugrožen. Sada je ugrožen time što će navodno izgubiti izbore. Na taj način pokušava da homogenizuje svoje biračko telo da izađe na izbore i da mu da podršku“, naglasila je Rašković Ivić. Lider pokreta Dveri Boško Obradović ocenio je da kampanje u Srbiji ustvari i nema, jer nema sučeljavanja stavova vlasti i opozicije.

Dačić u Gračanici

Ministra spoljnih poslova i lidera SPS-a Ivicu Dačića prilikom posete manastiru Gračanica na kući preko puta dočekao je transparent na kome je pisalo „Nemamo Miljacku, a kofer ste već uzeli“. Kako prenose agencije, aktivisti SPS-a pokušali su prvo spolja da skinu taj transparent, a kada to nisu uspeli, jedna aktivistkinja u pratnji nekoliko kolega popela se na sprat, skinula transparent i unela ga u prostoriju u kojoj su dva mladića pokušala da ga preotmu, ali u tome nisu uspeli. Došlo je do koškanja u hodniku kuće, zbog čega je policija privela jednu osobu. Dačić je na severu Kosova boravio u svojstvu ministra u tehničkoj vladi, ali je bilo planirano i da se obrati simpatizerima SPS-a u Gračanici. Pripadnici Kosovske specijalne jedinice ROSU mu to nisu dozvolili, jer, kažu, nije bilo predviđeno protokolom za tu posetu.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve