Loader

9.4.2016.

RIK svira kraj

09.april,12:26

Čak 17 lista za parlament, LS odustaje od pokrajine, padaju optužbe za zloupotrebe u kampanji

Rekordan broj lista

U ponoć je istekao rok za prijavu izbornih lista za predstojeće parlamentarne izbore, a Republička izborna komisija je do sada proglasila 17 lista. Kako je rečeno na sednici RIK-a, podnet je rekordan broj izbornih lista za parlamentarne izbore. Tokom večeri potvrđene su liste „Levica Srbije – Borko Stefanović“, „Demokratski pokret Rumuna Srbije – Stranka Rusa Srbije“ i „Romska lista Srbije“. Političke organizacije su tokom večeri u velikom broju podnosile izborne liste, a među njima su grupa građana „Dijalog- mladi sa stavom – Stanko Debeljaković“, „Dokazano – profesor dr Danica Grujičić – Vlaška stranka“, „U inat-složno za Srbiju“, „Zaharijev-to smo mi“, Riza Halimi, Ruska stranka, Jedinstvena ruska stranka. Povlačenje izbornih lista moguće je najkasnije do 12. aprila u ponoć, a RIK ima obavezu da najkasnije 13. aprila u ponoć utvrdi i objavi zbirnu izbornu listu u „Službenom glasniku“.

foto: Dragan Kujundžić/Tanjug
Borko Stefanović, Levica Srbije

Bez Levice u Vojvodini

Inicijativni odbor Levice Srbije za Vojvodinu je u saopštio je da odustaje od pokrajinskih izbora: „Iako smo uložili maksimalne napore da se građankama i građanima predstavimo i na pokrajinskim izborima, to neće biti moguće usled nepravednih i nelogičnih okolnosti koje su nalagale da je izbornu listu, koja ima nameru da učestvuje na pokrajinskim izborima, moralo u veoma kratkom roku da podrži 6000 birača, dok je taj broj za liste koje će učestvovati na republičkim izborima 10.000. To je već samo po sebi nelogično i otkriva da se u pozadini odluke o broju neophodnom za podršku listi na pokrajinskim izborima, nalaze motivi čisto političke prirode i da se nije vodilo računa o interesima građana Vojvodine“, obrazlaže se u saopštenju Levice Srbije. Kako se dodaje, „ova brojka je utvrđena upravo kako bi se političke partije i opozicija u nastajanju onemogućile da nastupe na izborima, ili makar kako bi im se to otelo u najvećoj mogućoj meri“.

SNS ugrozio autonomiju univerziteta

Predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović ocenio je da su naprednjaci ugrozili autonomiju univerziteta time što su univerzitetski kampus u Novom Sadu zbog mitinga pretvorili u parking autobusa sa stranačkim obeležjima. Pokret za preokret tim povodom traži od nadležnih da pokrenu postupak protiv SNS-a. „Vidljivo je da SNS ne ceni ni univerzitet ni njegovu autonomiju. Da nije tako ne bi svetinju univerziteta pretvorili u parking sa stranačkim obeležjima“, naveo je Veselinović u saopštenju. Predsednik Pokreta za preokret je dodao i da su studenti i profesori, koji su u jeku aprilskog ispitnog roka videli autobuse u kampusu univerziteta, bili zgroženi političkom bezobzirnošću.

Ko je koga napao

DSS odbacila je optužbe SNS da su članovi DSS napali aktiviste ove stranke. „Očigledno je da ove optužbe imaju za cilj skretanje pažnje sa nastavka turneje batinaških odreda SNS-a koji nasilno sprečavaju aktivnosti opozicionih stranaka širom Srbije, a poslednji put u Kruševcu. Zna se dobro ko po Srbiji bije“, ocenio je DSS u saopštenju. SNS saopštila je ranije da su članovi DS, DSS i SRS napali aktiviste SNS-a u Beogradu, Staroj Pazovi i Leskovcu.

Žaljenje Pajtića nije izvinjenje

I kada je izražavao žaljenje povodom svoje ranije uvredljive izjave o Slovacima, lider DS-a Bojan Pajtić je opet pogrešio i ponovo podelio Slovake po političkoj pripadnosti, poručila je stranka Slovaci napred. „Obrazlažući svoju izjavu opet je pogrešio i ponovo je podelio Slovake, pravdajući se da je on samo mislio na Slovake koji su u SNS-u. Znači, Slovaci koji zastupaji drugačiju političku opciju a ne onu koju zastupa Demoktraska stranka oni nemaju pravo na svoje političko opredeljenje?“, upitali su u saopštenju iz te stranke. Svojim „(ne)izvinjenjem“, kako dodaju, Pajtić je samo potvrdio da je izgovorio te sramne reči na račun Slovaka na tribini u Padini.

Da su mi deca pametna

Predsednik JS Dragan Marković Palma rekao je na predizbornom mitingu u Jagodini, da država mora da poveća plate lekarima i prosvetnim radnicima. „Ako ne može da se poveća plata ne može ni da se dira stečeno pravo. To će biti moj zadatak. Neću stati dok se ne povećaju plate i penzije“, rekao je Marković. Rekao je da na njegovoj listi kandidata za odbornike za jagodinsku skupštinu ima dosta lekara i prosvetnih radnika. „Zašto? Zato što svaki čovek kaže: ‘Da mi je porodica živa i zdrava i da su mi deca pametna’. Zdravstvo i prosveta su dve oblasti koje su najvažnije u Srbiji“, ocenio je Marković.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve