Loader

7.4.2016.

Stanje redovno

07.april,12:11

Kako Savet Evrope ocenjuje kampanju, ko je na listi DJB, šta SNS obećava tamo gde nije na vlasti

Smirena predizborna kampanja

Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) koja je bila u predizbornoj poseti Srbiji konstatovala je da je predizborna kampanja smirena i uglavnom mirna, te da svi politički učesnici mogu da vode kampanju slobodno i bez ikakvih restrikcija. Delegacija osuđuje sve slučajeve nasilja i smatra da takve slučajeve sve političke snage moraju nedvosmisleno da osude. Delegacija je obaveštena da sve političke partije nisu dobile jednako vreme u medijima na početku kampanje i da medijska pokrivenost ide na ruku usključivo vodećoj partiji. Delegacija žali što parlament nije bio u stanju da imenuje svih devet članova RRA, koja ima ključnu ulogu u ubezbeđivanju nepristrasnog monitoringa izborne kampanje, medijske pokrivenosti i garantovanja jednakog besplatnog vremena u etru za sve političke partije.

Parlamentarna skupština posmatra izbore u Srbiji od 2000. godine i napominje da je većina izbora bila prevremena i smatra da se može postaviti pitanje uticaja sistematskih prevremenih izbora na efikasno funkcionisanje parlamenta u okviru svog ustavnog mandata, bez obzira na to koja politička snaga je na vlasti. Komisija PSSE će posmatrati predstojeće izbore.

foto: Rade Prelić/Tanjug

PokretDosta je bilopredao izbornu listu

Nosilac liste je Saša Radulović, dok lista nosi naziv „Dosta je bilo – Saša Radulović“. Od 250 kandidata za poslanike 100 su žene, a u prvih 100 kandidata žene su zastupljene sa 50 odsto. Zastupljeni su svi regioni i veći gradovi Srbije. Poštovani su starosni kriterijumi, tako da se u prvih 20 kandidata na listi nalaze i osoba starija od 65 i osoba mlađa od 26 godina. Lista kandidata je formirana na osnovu rangiranja po stručnosti, zalaganju, poznavanju programa i vrednosti Pokreta, organizacionim sposobnostima i pozitivnoj prepoznatljivosti.

Proglašena lista Republikanske stranke

RIK je izbornu listu „Republikanska stranka – Republikanus part – Nikola Sandulović“ i donela rešenje da dva člana te stranke budu određena za predstavnika liste u proširenom sastavu RIK-a. Odluke su donete nakon što je ova stranka otklonila nedostatke uočene prilikom predaje izborne liste, rečeno je na sednici. Istovremeno, RIK je jednoglasno odbio da se Republikanskoj stranci utvrdi status političke stranke nacionalne manjine. Pre nego što je ta odluka doneta, predsednik RIK-a Dejan Đurđević rekao je da ta stranka u svom statutu sadrži opšte političke ciljeve svojstvene „običnim“ političkim strankama.

Da jedan ponovo bude jedan

Predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin rekao je da želi da na republičkim izborima „broj jedan ponovo bude broj jedan“, odnosno da Aleksandar Vučić ponovo formira Vladu, koja će nastaviti da radi ono što je započela. Vulin je u Žagubici rekao građanima da „ne dozvole da nas vrate u vreme kada su tajkuni vladali državom, kada je bilo dovoljno biti Mišković da možeš da vladaš zemljom i baš te briga da li je neko glasao za tebe – nije morao, bilo je dovoljno da budeš bogat, da sprovedeš pljačkašku privatizaciju“. Inače, u Žagubici Pokret socijalista izlazi samostalno na izbore pod rednim brojem dva, a govoreći o lokalnim izborima, Vulin je poručio da očekuje pobedu svoje stranke.

Građani se zatvaraju zato što su gladni

Predsednik Gradskog odbora DS Balša Božović ocenio je da „nije normalno da se građani zatvaraju samo zato što su gladni, dok se huligani slobodno šetaju ulicama“. „Građani su poniženi, zabrinuti i besni i ne mogu nakon četiri godine da žive samo od lažnih obećanja“, rekao je Božović, komentarišući legitimisanje osobe koja je dobacivala na mitingu SNS u Pančevu.

Ista vlast na svim nivoima

„Izuzetno je važno za sve građane Smederevske Palanke da 24. aprila budu svesni i znaju da će opština da napreduje i da će se u njoj ostvariti boljitak i napredak na poljoprivrednom, privrednom planu, ali i u uslovima i standardu žiovota samo ako na čelu Palanke bude predsednik opštine iz iste stranke iz koje je i predsednik vlade, a to je iz SNS-a“, poručio je građanima ove opštine potpredsednik SNS Nikola Selaković. On je ocenio da je velika zainteresovanost građana u Smederevskoj Palanci za razgovor sa predstavnicima vlasti, dokaz da lokalna vlast o svojim građanima ovde nije na adekvatan način brinula i nije o njima na adekvatan način mislila i da je to iskustvo u mnogim mestima gde ne postoji jedinstvo između lokalne i republičke vlasti. Inače, na vlasti u ovoj opštini je DS.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve