Loader

Kinezi kupili SARTID

07.april,10:41

Ministarstvo privrede pihvatilo ponudu "Hestila" da kupi svih 98 imovinskih celina Železare Smederevo za ukupnu cenu od 46 miliona evra DOKUMENT: Kupoprodajni ugovor za određenu imovinu Železare Smederevo - u PDF formatu

( DOKUMENT: Kupoprodajni ugovor za određenu imovinu Železare Smederevo u PDF formatu, Ministarstvo privrede, 22. 4. 2016.)

Ministarstvo privrede Vlade Republike Srbije saopštilo je 6. aprila da je kineska kompanija „Hestil“ dala obavezujuću ponudu da kupi svih 98 imovinskih celina Železare Smederevo za ukupnu cenu od 46 miliona evra, što je iznad minimalne cene iz javnog poziva.

Potpis i briselski odgovor

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 6. aprila novinarima na Aerodromu Batajnica da očekuje da ugovor o prodaji Železare Smederevo kineskoj kompaniji Hestil bude potpisan za nekoliko dana i da se nada da Evropska unija neće imati primedbi na ugovorene uslove prodaje i da će Srbija imati podršku iz Brisela.

On je objasnio da Brisel traži da država ne subvencioniše železare koje imaju problem zbog niske cene čelika, a da je jedna mediteranska zemlja dala 760 miliona evra za svoje čeličane i nije dobila odgovor Brisela.

Vlada Republike Srbije usvojila je 8. aprila Zaključak o usvajanju nacrta okvirnog ugovora o investiranju između kineske kompanije Hestil i Republike Srbije, nakon što je prihvaćena ponuda ove kompanije za kupovinu Železare Smederevo.

Komisija za sprovođenje postupka prodaje imovine Železare otvorila je 5. aprila 2016. finansijsku ponudu jedinog učesnika u postupku – kineske kompanije „Hestil“, u prisustvu predstavnika ponuđača, i ustanovila da je ona podneta u skladu sa javnim pozivom i da ispunjava sve propisane uslove.

Na predlog Komisije, Ministarstvo privrede je donelo odluku kojom je proglasilo jedinog učesnika za kupca.

Po pribavljanju mišljenja službe nadležne za sprečavanje pranja novca, a u skladu sa Zakonom o privatizaciji, biće zaključen ugovor o prodaji navedene imovine Železare Smederevo.

Kompanija „Hestil“ je konglomerat i gigant svetskih razmera u proizvodnji čelika.

Iako je proizvodnja i prodaja čelika njegova glavna delatnost, „Hestil“ pokriva i aktivnosti u rudarskoj, finansijskoj, metalskoj industriji, upravljaju modernim logističkim centrima, a aktivni su i u drugim srodnim industrijama.

Na globalnom nivou zapošljavaju više od 120.000 radnika i znatno doprinose društvenom bogatstvu u svim geografskim područjima gde rade.

Na listi „Fortune Global 500“ u 2015. godini, kompanija „Hestil“ je rangirana kao 239. kompanija po veličini u svetu.

Kao najveći proizvođač čelika u Kini, „Hestil“ se ponosi godišnjim proizvodnim kapacitetima od 50 miliona tona.

Grupa poseduje 37 visokih peći, među kojima 23 imaju kapacitet veći od 1.000 kubnih metara, pri čemu je u 2015. godini proizvela 47,8 miliona tona čelika.

Poslovni prihodi ove grupe iznosili su 43,7 milijardi dolara u 2015. godini, a ukupna sredstva 53 milijarde dolara na kraju 2015. godine.

Uspeh kompanija „Hestil“ bazira se i na implementaciji najnaprednijih tehnoloških rešenja i najčistijih tehnologija. Grupa ulaže u svoje istraživačke centre, kao i u kontinuiranu edukaciju i usavršavanje zaposlenih.

„Hestil“ ima 70 direktnih i indirektnih kompanija van Narodne Republike Kine, u više od 30 zemalja i regiona, kao što su Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Australija, Južna Afrika, Kanada, Singapur, Švajcarska i Hongkong.

Između ostalog, ima i većinski udeo u kompaniji „Duferk“, koja ima najveću nezavisnu globalnu prodajnu mrežu u industriji čelika.

Ukupne projektovane investicije iznose više od 300 miliona dolara, što se sastoji od investicije u osnovna sredstva i infrastrukturu.

Cilj investicija u osnovna sredstva i infrastrukturu jeste da se modernizuje oprema, poboljša efikasnost, proširi opseg proizvodnog programa i unapredi ekološko okruženje.

Izdvaja se investicija u galvanizaciju (pocinkovanje) za građevinsku i auto-industriju, a ovi ciljevi biće postepeno ostvarivani.

Na osnovu poslovnog plana i trenutnih tržišnih okolnosti, plan je da se dostigne maksimalni kapacitet od 2,1 milion tona.

„Hestil“ planira da ponudi zaposlenje svim trenutno zaposlenim radnicima (približno 5.050). Njima će biti omogućeno profesionalno usavršavanje i obuka, uključujući i slanje u druge zemlje, kao i dodatno usavršavanje kroz optimizovanu alokaciju zaposlenih i reorganizaciju.

„Hestil“ namerava da obezbedi svim zaposlenima isti nivo naknada i beneficija kao što su imali u ŽSD, odnosno radi pojednostavljenja, kao što je navedeno u postojećem kolektivnom ugovoru ŽSD, navodi se u saopštenju.

(Bez preuzimanja starih obaveza Železare Smederevo: Kupoprodajni ugovor za određenu imovinu Železare Smederevo u PDF formatu, strana 9 Ministarstvo privrede, 22. 4. 2016.)

( DOKUMENT: Kupoprodajni ugovor za određenu imovinu Železare Smederevo – u PDF formatu, Ministarstvo privrede, 22. 4. 2016.( )

Prihvaćena ponuda „Hestila“ za privatizaciju Železare, Sajt Vlade Srbije, 5. april 2016.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve