Loader

Osuđeni Marko Mišković i Milo Đurašković

25.mart,12:19

Marko Mišković - na tri i po godine zatvora zbog utaje poreza, a oslobođen optužbe da je oštetio putarska preuzeća, Milo Đurašković - na sedam godina zatvora zbog štete nanete putarskim preduzećima

U Specijalnom sudu u Beogradu su 2. marta izrečene presude Marku Miškoviću i Milu Đuraškoviću. Marko Mišković je osuđen na tri godine i šest meseci zatvora zbog utaje poreza I dužan je da plati osam miliona dinara u roku od tri meseca po pravosnažnosti presude. Njegovo preduzeće „Mera Invest“ dužno je da plati 320.280 dinara zbog utaje poreza.

Marko Mišković je oslobođen optužbi za oštećenje putarskih preduzeća.

Protiv Miroslava i Marka Miškovića , Đuraškovića i još osam optuženih, krivični postupak je pokrenut 2012. godine zbog sumnje da su oštetili putarska preduzeća za više miliona evra i srpski budžet.

Pre izricanja presude za putarska preduzeća, na sajtu vlasnika Delta holdinga Miroslava Miškovića je pod naslovom Miškoviću pomeću otkaz 5.000 ranika“ 24. marta objavljen zahtev za objavljivanje demantija navoda televizijske emisije „Istraživač: Kad porastem biću tajkun“, koja je 22. marta emitovana na televizijama Pink i Studio B.

U zatevu se navodi da je tokom više od pola sata programa emitovan niz teških optužbi na njegov račun, narušavajući njegovu čast i ugled, ugrožavajući njegova lična prava i poslovne interese, direktno vršeći pritisak na srpsko pravosuđe, samo tri dana pre saopštavanja prvostepene presude u postupku povodom poslovanja preduzeća za puteve pred Specijalnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu.

U zatevu za objavljivanje demantija objavljenom na sajtu Miroslava Miškovića se, između ostalog, kaže:

„Preneli ste: ‘u optužnici se ne navodi, ali jedna od posledica ovih špekulacija je da su bez posla ostali radnici u putarskim firmama iz Nibens grupe, njih oko 5.000’, što je prvorazredna neistina i podmetanje…“

Vlasniku Delta holdinga Miroslavu Miškoviću je suđenje zbog zdravstvenih razloga razdvojeno krajem prošle godine, a nastavak suđenja mu je zakazan za 8. april.

Vlasnik „Nibens grupe“ Milo Đurašković osuđen je na sedam godina zatvora i kaznu od šest miliona dinara zbog štete nanete putarskim preduzećima i kruševačkoj fabrici maziva „FAM“. Đuraškoviću će vreme provedeno u kućnom pritvoru biti uračunato u kaznu.

Četvoro optuženih u ovom slučaju je oslobođeno optužbi: Milutin Gašević, Zdravko Rašo, Predrag Filipović i Zoran Mihailović, a Dejan Jeftić osuđen je na četiri godine zatvora, Risto Ristić na pet godina zatvora, Boro Jelić na tri godine zatvora, Branislav Jovanović na tri godine, Ljiljana Kostić tri godine, Srđan Filipović na dve godine zatvora, Živojin Petrović osuđen je na dve godine i šest meseci zatvora i novčanu kaznu od dva i po miliona dinara, a Jadranka Badrić na godinu dana kućnog zatvora i novčanu kaznu od 250.000 dinara.

Optuženi su takođe obavezani da solidarno uplate 3,14 milijardi dinara u budžet.

Obrazlažući presudu sudija Maja Ilić je rekla da su optuženi krivi što su sebi i drugima pribavili imovinsku korist izvlačenjem novca iz FAM-a i putarskih preduzeća.

Tokom suđenja, Tužilaštvo za organziovani kriminal je predložilo sudu da izrekne visoke zatvorske kazne za sve okrivljene u ovom procesu, a za pojedine i novčane kazne.

Branioci optuženih tražili su oslobađajuće presude tvrdeći da nema dokaza da su zloupotrebili službeni položaj ili učinili druga dela za koja se terete.

„Mera invest“ tužila je Srbiju Upravnom sudu tražeći da se utvrdi poreska obaveza i taj spor nije okončan…

Vlasniku „Delta holdinga“ Miroslavu Miškoviću je suđenje zbog zdravstvenih razloga razdvojeno krajem prošle godine, a nastavak suđenja zakazan je za 8. april.

Marko Mišković nije prisustvovao izricanju presude, na šta po zakonu i nije obavezan, Milo Đurašković i ostali optuženi pojavili su se u sudu.

Optuženi, njihovi branioci, kao i Tužilaštvo za organizovani kriminal imaju pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Videti takođe:

Videti takođe: Advokat traži oslobađajuću presudu za Marka Miškovića Politika, 17. 2.2016.

Marku Miškoviću tri i po godine zatvora za utaju poreza

, Politika, 24.03.2016.

Marko Mišković osuđen na tri i po godine zatvora

Radio Slobodna Evropa, 25.03.2016.

A ŠTA ĆE BITI S MIROSLAVOM? Presudom Marku Miškoviću doveden u pitanje glavni dokaz protiv njegovog oca, Blic, 26.03.2016.

,

Nastavak suđenja Miroslavu Miškoviću zakazan za 8. april, RTS, 24. mar 2016

www.miroslavmiskovic.rs: Presuda za poresku utaju moraće da prođe ozbiljno preispitivanje na višoj sudskoj instanci

U tekstu pod naslovom AKTUELNO, PROCES – ZAŠTO MARKO MIŠKOVIĆ NIJE MOGAO BITI OSUĐEN? 26.03.2016. se sledećim tekstom praktično najavljuje žalba na presudu:

Marko Mišković, sin predsednika Delte Miroslava Miškovića, nepravosnažno je osuđen zbog utaje poreza, za šta mu je određena kazna od 3,5 godine zatvora i novčana kazna od 8 miliona dinara. Sve druge optužbe u vezi sa navodnim zloupotrebama u poslovanju preduzeća za puteve, odbačene su.

Međutim i presuda za poresku utaju moraće da prođe ozbiljno preispitivanje na višoj sudskoj instanci, jer je nejasno čime je dokazana, a svi navodi odbrane govore da poreska obaveza u ovom slučaju nije ni postojala.

„Porez za koji sam ja optužen nikad nikome u Srbiji nije niti obračunat niti naplaćen. Zato što ne postoji“, izjavio je na sudu Miroslav Mišković, Markov otac i predsednik Delta Holdinga.

„Moram da primetim da u početku istrage nije bilo ni reči o utaji poreza. Ja sam uhapšen zbog zloupotrebe službenog položaja, ali to izgleda nije bilo dovoljno“, izjavio je na sudu Mišković. „ Izgleda su neki savetnici rekli da treba pojačati optužnicu, posebno da bi je bolje razumela strana javnost, kojoj zloupotreba položaja ništa ne znači. Drugo, svi svedoci tužilaštva su svedočili u našu korist. I onda je uvedena utaja poreza, jer je očigledno da je optužnica za zloupotrebu položaja tanka!“, precizno je predvideo Mišković još pre skoro dve godine.

Posebno čudi to što je poreska inspekcija pre nekoliko godina utvrdila da u spornoj transakciji ne postoji poreska obaveza. Isti poreski inspektor je nekoliko godina kasnije utvrdio da je postojala obaveza plaćanja poreza, što dovodi u pitanje ne samo opravdanost ove obaveze, već i celokupnu ideju o pravnoj sigurnosti investitora.

Ostaje da se na višoj sudskoj instanci utvrdi, na osnovu čega je presudio Viši sud u Beogradu, s obzirom na listu poreskih autoriteta koji su potvrdili da poreska obaveza nije postojala. Na toj listi, a koju sud nije želeo da uvaži, nalaze se:

– KPMG, jedna od vodećih svetskih konsultantskih kuća

– profesori sa Katedre za poresko pravo Pravnog fakulteta u Beogradu

– Ministarstvo Srbije, u jednom ranije datom mišljenju o istoj tematici

– Bivši direktor Poreske uprave Srbije Ivan Simič, ekspert i consultant za poreska pitanja

– Privredni savetnik – revizija d.o.o.

– Fascino, konsultantska kuća

( AKTUELNO, PROCES – ZAŠTO MARKO MIŠKOVIĆ NIJE MOGAO BITI OSUĐEN? 26.03.2016. )

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve