Loader

Igrači poznati, prilike nove

03.mart,12:48

Hoće li Mićunović predvoditi demokrate, ko je u koaliciji sa SNS, koliko kolona i lista je realno

Rimejk demokratija

Iz SDS, DS i LDP je stigla informacija da je postignut načelni dogovor o izlasku na predstojeće izbore sa zajedničkom listom. Rečeno je da će njen nosilac biti Dragoljub Mićunović, a naziv Demokratska Srbija-DS-LDP-SDS. Ubrzo su usledile nešto drugačije izjave.

„Nikakav dogovor nije postignut, poslednji rok za tako nešto je ponedeljak popodne. To je poslednji rok za postizanje dogovora, budući da je već dovoljno vremena izgubljeno „, rekao je lider SDS Boris Tadić. Predsednik LDP Čedomir Jovanović kazao je da će o izlasku na izbore on, Tadić i Pajtić govoriti na zajedničkoj konferenciji za novinare, a lider demokrata Bojan Pajtić je na Tviteru potvrdio samo da će pregovori biti nastavljeni.

Trulo i nerealno

Povodom ideje zajedničkog koalicionog nastupa DS, LDP i SDS oglasili su se i njihovi bivši saborci iz koalicije DOS – Nenad Čanak, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine i Zoran Živković, lider Nove stranke. Čanak je ocenio da nije realno da opozicija na izbore izađe na jedinstvenoj listi, jednostavno jer se sa druge strane ne nalazi Slobodan Milošević. „Više kolona daje šansu da se više neopredeljenih građana uveri da imaju izbor da će glasati najzad za nešto, a ne protiv nečega“, rekao je Čanak. Živković je u polemici sa tviterašima samo kratko rekao da „truli kompromisi nikada nisu doneli ništa dobro“.

Saradnja na svim nivoima

Nova Srbija i Socijaldemokratska partija Srbije na predstojeće parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore izaćiće u koaliciji sa Srpskom naprednom strankom. „Nas ne zanima da li će se opozicija ujediniti, da li će ići u jednoj ili više kolona. Za nas je najvažnije da vodimo pozitivnu kampanju koja će dovesti do takvog izbornog rezultata da koalicija predvođena SNS-om u kratkom roku samostalno formira vladu.“, rekao je lider SDPS Rasim Ljajić.

Izvinite druže, to više ne prolazi

Komentare potpredsednika SPS Predraga Markovića o fascinaciji spoljašnjom pojavom ministarke Jadranke Joksimović, potpredsednica SNS Zorana Mihajlović okarakterisala je kao seksistički napad. Ona je ocenila da Ivica Dačić namerno dopušta takve napade na SNS.

„Ne možemo više da se pravimo da ne vidimo dvostruku politiku Ivice Dačića u kojoj on, kao, zagovara saradnju sa SNS i hvali premijera Aleksandra Vučića, dok u isto vreme toleriše da njegovi najviši stranački funkcioneri poput Branka Ružića, Milutina Mrkonjića, sada i Predraga Markovića, napadaju ministre i funkcionere SNS. Izvinite druže Dačiću, ali to više ne prolazi i više ne može da se sakrije da se sve stranke sjedinjuju u jednu kolonu protiv SNS“, rekla je Mihajlović.

Zajedno

Pokret socijalista i Srpska napredna stranka najavili su koaliciju „Zajedno možemo sve“. Predsednik PS Aleksandar Vulin rekao je da njegovi politički protivnici iz DOS-a, i oni koji su odatle izašli, „pa su sad nekakva desnica“, ne mogu da formulišu nijednu rečenicu programa i da je sve što uspeju da kažu da neće biti onakvi kakvi su bili pre. „Oni se u ovim izborima bore protiv sebe samih. Njihova jedina zajednička crta i zajednička tačka jeste mržnja prema Vučiću, odnos u kome mrze sebe same, zato što su radili ono zbog čega se danas bore, a onda mrze Srbiju koja se menja, postaje bolja“, dodao je Vulin.

Šešelj, Amerikanci inovi DOS

Komentarišući navode o koaliciji DS, LDP i SDS, predsednik SRS Vojislav Šešelj je istakao da iza svega stoje Amerikanci koji bi da oslabe premijera Srbije Aleksandra Vučića.

„Cilj svega je da posle izbora svi oni naprave koaliciju sa Vučićem, kako bi preko njih Amerikanci mogli da ga kontrolišu“, rekao je Šešelj.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve