Loader

Napad na Kuću ljudskih prava u Beogradu

22.januar,14:05

SAOPŠTENJE NVO: Napadi su i kulminacija kampanje koju protiv organizacija civilnog društva vodi državni list Politika koristeći metode iz doba kada je služila Slobodanu Miloševiću i optužujući udruženja građana da rade u interesu stranih sila

Nepoznati napadači razbili su izloge Kuće ljudskih prava i demokratije u Beogradu u toku noći između 21. i 22. januara. Policija je izvršila uviđaj i očekujemo hitnu reakciju kako bi se napadači pronašli i odgovarajuće kaznili.

Kuća ljudskih prava podseća javnost u Srbiji da je nasilje u društvu sve intenzivnije i da su mete do sada bili predstavnici institucija koje kritički govore o rezultatima vlasti, predstavnici opozicionih stranaka, a sada i organizacije za ljudska prava u Srbiji.

Ovaj napad događa se u trenutku kada se protivzakonito i nasilno poništava izbor člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije kog je predložilo civilno društvo i kada se donose represivni zakoni o okupljanju i javnom redu i miru koji ograničavaju slobodu delovanja građana i njihovih organizacija.

Stefanović (MUP): Ovakav čin nedopustiv

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije dr Nebojša Stefanović najoštrije je osudio vandalsko razbijanje prozora na prostorijama nevladine organizacije Saveza udruženja Kuća ljudskih prava i demokratije u Beogradu.

„Policija intenzivno radi na ovom slučaju kako bi počinioci bili što pre pronađeni i privedeni nadležnim organima na dalje postupanje“, rekao je Stefanović.

Ministar policije je ukazao da je ovakav čin nedopustiv i da je Srbija zemlja koja se zalaže za punu vladavinu prava i da neće dozvoliti ugrožavanje imovine i sigurnosti građana Srbije.

( MUP 22. 1. 2016.)

Napadi su i kulminacija kampanje koju protiv organizacija civilnog društva vodi državni list Politika koristeći metode iz doba kada je služila Slobodanu Miloševiću i optužujući udruženja građana da rade u interesu stranih sila.

Nasilje u Srbiji razvija se nesmetano pre svega usled odsustva efikasne reakcije državnih organa. Podsećamo javnost da još uvek nisu otkriveni naručioci napada na dekana FPN Iliju Vujačića niti napadači na novinare Davora Pašalića i Ivana Ninića, pomoćnika ministra obrazovanja Milovana Šuvakova i članicu Saveta za borbu protiv korupcije Miroslavu Milenović. Ni nasilnici koji su fizički napadali pripadnike opozicije na brojnim lokalnim izborima u poslednje tri godine takođe nisu privedeni pravdi, uključujući i teške incidente otmice u Vrbasu i brutalnog prebijanja predsednika Demokratske stranke u Mionici.

Kuća ljudskih prava poziva vlasti da hitno prekinu spiralu nasilja i da se institucionalnim metodama obračunaju sa nasilnicima. Svaki novi nerazrešeni slučaj otvoreni je poziv na nasilje i vlast u Srbiji snosiće apsolutnu odgovornost za ovakve postupke u budućnosti.

( Kuća ljudskih prava i demokratije

koju čine:

Građanske inicijative

Beogradski centar za ljudska prava

Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM

Helsinški odbor za ljudska prava

Centar za praktičnu politiku)

Kuća ljudskih prava

Kuća ljudskih prava i demokratije je mreža organizacija civilnog društva koje su se okupile da kroz međusobnu saradnju i zajedničke aktivnosti utiču na stanje u oblasti ljudskih prava.
Kuća postoji od novembra 2011. godine, a organizacije osnivači su: Građanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava, Helsinški odbor za ljudska prava i Centar za praktičnu politiku.
Aktivnosti Kuće ljudskih prava su: edukacija o ljudskim pravima, praćenje rada institucija, davanje preporuka i predloga praktičnih rešenja, zagovaranje implementacije zakona i kao i kontinuirano praćenje društvenih dešavanje i reagovanje na kršenje ljudskih prava. Njen rad je organizovan oko tri ključne oblasti: ljudska prava, tranziciona pravda i vladavina prava.
Cilj Kuće je da se kroz saradnju domaćih i međunarodnih organizacija civilnog društva i institucija sveobuhvatnije i konzistentnije deluje u oblasti ljudskih prava i time doprinese demokratizaciji društva.
Kuća ljudskih prava i demokratije je smeštena u samom centru Beograda u prostoru koji joj je grad dodelio na korišćenje. Kneza Miloša 4 je adresa na kojoj se odvija niz aktivnosti poput debata o aktuelnim pitanjima u vezi sa ljudskim pravima, predstavljanje relevantnih publikacija, a od decembra 2012. se tu nalazi i specijalizovana biblioteka.

Kuća za ljudska prava i demokratiju (KLJPD) se zalaže za izgradnju demokrataskog i otvorenog društva koje počiva na poštovanju ljudskih prava i vladavini prava. Rad Kuće ljudskih prava i demokratije je zasnovan na principima sinergije, saradnje i umrežavanja, vidljivosti i transparentnosti.

Kuća ljudskih prava i demokratije radi na ostvarenju sledećih ciljeva:

1. Implementaciji principa poštovanja ljudskih prava u svim oblastima društvenog života u Srbiji, na osnovu relevantnih domaćih i međunarodnih standarda;

2. Podizanju svesti građana o važnosti poštovanja ljudskih prava;
3. Unapređenju sudske prakse u oblasti ljudskih prava;

4. Dokumentovanju stanja ljudskih prava, u cilju praćenja napretka u ovoj oblasti i kreiranja kolektivnog sećanja baziranog na suočavanju sa kršenjima ljudskih prava u bliskoj prošlosti;

5. Izgradnji demokratskog društva zasnovanog na vladavini prava kroz zagovaranje jačanja zakonskog i institucionalnog okvira i povećanju građanske participacije u svim oblastima društvenog života.

Aktivnosti u okviru programa Kuće ljudskih prava i demokratije obuhvataju:

edukaciju putem seminara, konferencija, radionica i slično;

istraživanja, desktop analize i monitoring rada institucija, relevantnih vladinih tela i medija;

publikovanje rezultata rada, istraživanje i edukativne sadržaje;
sastavljanje predloga praktičnih politika i sprovođenje zagovaračkih procesa;

zastupanje žrtava kršenja ljudskih prava i vođenja strateških slučajeva radi stvaranja relevantne sudske prakse;

sprovođenje konsultativnih procesa među organizacijama civilnog društva;
umrežavanje u cilju kreiranja platformi za zagovaranje i/ili izgradnju preporuka u određenim oblastima;

jačanje kapaciteta institucija i civilnog sektora kroz konsultacije, treninge i dalji monitoring rada;

organizaciju kampanja i promotivnih akcija;

watch dog aktivnosti, objavljivanje saopštenja i ad hoc reagovanja na aktuelne teme.

( Kuća ljudskih prava: Ciljebi i aktivnosti )

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve