Loader

NUNS v.s. ministra policije

14.januar,00:34

Krivična prijava protiv ministra Nebojše Stefanovića u vezi sa navodnim praćenjem jedne novinarke. Prilog premijera Vučića kulturi dijaloga : "Ja se obraćam kako želim, vi me kritikujte kako vam volja..."; CVP, UNS: Ko štiti Radoicu Milosavljevića

Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović najavio je 11. januara da će podneti krivičnu prijavu protiv ministra Nebojše Stefanovića u vezi sa navodnim praćenjem jedne novinarke, a pres konferencija na kojoj je to najavio bila je na ivici incidenta.

Akteri žučne rasprave „u publici“ bili su glavni i odgovorni urednik i vlasnik „Informera“ Dragan J. Vučićević i deo prisutnih, među kojima i generalni sekretar NUNS Svetozar Raković.

Vučićević je u nekoliko navrata Obradovića pitao da li se novinarka za koju se tvrdi da je praćena zove Svetlana Ceca Vojinović, da li je objavila ijednu eksluzivu u poslednje vreme i zašto bi je neko pratio, da li se policajac koji je podneo krivičnu prijavu protiv ministra Stefanovića zove Dejan Tripković, te da li protiv njega postoje krivične prijave za lažno prijavljivanje, kao i da li je krivičnu prijavu podneo nakon što je sistematizacijom prebačen na niže radno mesto.

Vučićević je tvrdio da je ta krivična prijava puna nelogičnosti i da je „publikacija jednog bolesnog čoveka iz policije“, a predstavnike NUNS-a optužio je da prave „cirkus“.

Obraćanje Vučićevića izazvalo je negodovanje jednog dela prisutnih, koji su mu dobacivali „Dajte mu sendvič“, „Nemojte nas maltretirati“, „Popijte nešto i smirite se“. . .

Obradović nije želeo da obelodani identitet novinarke i policajca, navodeći da je cilj NUNS-a da ukaže na pojavu, a ne na aktere.

Novinarka Antonela Riha pitala je da li je novinarka znala da je praćena i šta je sada sa njom, a Obradović je naveo da nije znala i da u ovom trenutku nema obezbeđenje.

Obradović je inače objasnio da će krivičnu prijavu podneti sa ciljem da se utvrdi na koji način je ministar Stefanović došao do informacija, koje je nedavno izneo u javnost, da će predstavnik jednog novinarskog udruženja izaći sa tvrdnjama o praćenju jedne novinarke.

Obradović je kazao da je neposredan povod za konferenciju za novinare krivična prijava radnika MUP-a, koji je navodno bio svedok događaja koji se navode u krivičnoj prijavi protiv Stefanovića.

„U prilogu krivične prijave nalazi se kopija beleške kojom se dokumentuje navodno nezakonito praćenje novinarke S.V. Ta beleška otvara brojna pitanja, a jedno od njih je da li je koleginica jedini slučaj“, rekao je Obradović, objasnivši da mu se podnosilac prijave prvi put obratio 4. januara ove godine.

Obradović je naveo da se u međuvremenu obratio povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka i zaštitniku građana, čiji je stav bio da krivična prijava sadrži niz nezakonitosti i povreda prava, ali da treba sačekati reakciju Tužilaštva.

Izjava Stefanovića, međutim, uznemirila ga je, jer je pitanje, kako je rekao, odakle mu takve informacije.

( NUNS: Krivična protiv Stefanovića, pres na ivici incidenta)

NUNS nije podnosilac prijave protiv Stefanovića, prijavu je podneo pripadnik policije

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) nije podnelo krivičnu prijavu protiv Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), kako to uporno ponavljaju pojedini mediji i pojedini političari. Prijavu o kojoj je reč podneo je pripadnik policije, a NUNS je samo obavešten o tome budući da prijava sadrži i navode o praćenju jedne novinarke.

Upornim ponavljanjem da je NUNS podnosilac prijave skreće se pažnja sa suštinskog aspekta celog problema, a to je poštovanje zakona i procedura u okviru samog MUP-a. NUNS je, da podsetimo, juče saopštio da će o tome da li će ili neće podneti prijavu protiv MUP-a odlučiti nakon što Zaštitnik građana završi provere koje je već započeo.

NUNS nije istražni organ i ne želi da se na bilo koji način uključuje u same istrage. Ali, budući da smo iskreno i snažno zainteresovani da se definitivno raščiste sve sumnje u vezi sa eventualnim praćenjem ili prisluškivanjem novinara, od istražnih organa s pravom očekujemo da što pre obave svoj deo posla i o tome obaveste javnost.

Još jednom skrećemo pažnju medijima da, ponavljajući netačnu tvrdnju o navodnoj krivičnoj prijavi NUNS-a protiv MUP-a, doprinose širenju konfuzije i zamagljivanju osnovnog pitanja – da li su navodi iz krivične prijave koju je podneo policajac tačni ili nisu.

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 14. januara 2016.

( Netačni navodi pojedinih medija i političaraNUNS, 14. 1. 2016 )

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da je nadležnim organima dao izjavu povodom krivične prijave koja je protiv njega podignuta zbog navodnog policijskog praćenja novinarke jednog lista, ocenivši da se sve u vezi tog slučaja odvija kako je najavio pre nekoliko dana.

„To pokazuje da sam bio u potpunosti u pravu. U međuvremenu, odazvao sam se pozivu nadležnih državnih organa i dao izjavu vezanu za predmet krivične prijave koja mi se stavlja na teret. Tu istragu ne vodi MUP već drugi državni organi u saradnji sa tužilaštvom, ali očekujem da će se nadležno tužilaštvo oglasiti i saopštiti rezultate istrage“, kazao je Stefanović.

Ministar je dodao da je spreman da snosi sve posledice ukoliko se utvrdi da je učinio bilo šta mimo zakona ali i da očekuje da će posledice snositi oni koji su ga prijavili, ukoliko se utvrdi da su njihove krivične prijave lažne i netačne.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović izjavio je ranije danas da će NUNS podneti prijavu protiv ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića kako bi se utvrdilo kako je došao do saznanja da će biti objavljene informacije da je policija pratila jednu novinarku.

Stefanović je u petak, gostujući na Radio televiziji Srbije izneo informaciju da će se narednih dana u javnosti povesti priča o praćenju jedne novinarke koja je, kako je naveo, radila još u vreme Slobodana Miloševića.

„Predsednik jednog novinarskog udruženja, neću reći kojeg, treba u javnosti da se pojavi i to kaže kao jednu skandaloznu stvar“, naveo je Stefanović i dodao da ne postoje indicije, niti dokazi da se tako nešto dogodilo, ali da će institucije, pre svega tužilaštvo raditi svoj posao i u ovom slučaju.

BIA istražuje optužbe NUNS-a

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović je 13. januara ponovo odbacio navode iz krivične prijave Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i naveo da je to sada posao nadležnih institucija.„Sačekaćemo da Tužilaštvo završi istragu“, kazao je Stefanović novinarima u Skupštini Srbije i dodao da to nije posao za MUP, već za BIA i Tužilaštvo.

( Stefanović: BIA istražuje optužbe NUNS-a, Politika, 13. 1. 2016 )

( Stefanović: Dao sam izjavu u vezi krivične prijave, sve se odvija kao što sam rekao

12. 01. 2016)

„Sve što se dešava odvija se, nažalost, baš kao što sam pre nekoliko dana i rekao. To pokazuje da sam bio u potpunosti u pravu. U međuvremenu odazvao sam se pozivu nadležnih državnih organa i dao izjavu vezanu za predmet krivične prijave koja mi se stavlja na teret. Tu istragu ne vodi Ministarstvo unutrašnjih poslova već drugi državni organi u saradnji sa tužilaštvom, ali očekujem da će se nadležno tužilaštvo oglasiti i saopštiti rezultate istrage. Ukoliko se utvrdi da sam učinio bilo šta mimo zakona u potpunosti sam spreman da snosim sve posledice, ali isto tako očekujem da će posledice snositi oni koji su me lažno prijavili, ukoliko se utvrdi da su ove krivične prijave lažne i netačne.“

( Izjava ministra Stefanovića u vezi sa krivičnom prijavomMUP Broj: 15/16 11. januar 2016. )

Udruženje novinara Srbije (UNS) traži da Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) odgovori na optužbe iz krivične prijave protiv ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića i sekretarke Uprave kriminalističke policije Dijane Hrkalović, da je novinarka S. V. tajno i bez naredbe suda praćena u decembru 2014. godine. UNS takođe traži da MUP odgovori i na optužbe predsednika NUNS-a Vukašina Obradovića o tome da je i njegovo kretanje nadzirala policija.

UNS ne spori potrebu da tužilaštvo istraži šta se desilo, ali smatra značajnim da Ministarstvo što pre javno iznese svoju verziju događaja, jer je važno da javnost uporedi nalaze tužilačke istrage sa iskazom Ministarstva unutrašnjih poslova.

Nije dobro za atmosferu u društvu da javnost čeka ishod tužilačke istrage i do tada nagađa da li policija prati novinare bez naloga suda.

( UNS: MUP da saopšti svoju verziju navodnog praćenja novinara)

Centar za vladavinu prava (CVP), UNS: Ko štiti Radoicu Milosavljevića i gde su bankarske garancije ?

Centar za vladavinu prava (CVP) raspolaže pouzdanim informacijama da Radoica Milosavljević iz Kruševca, kontraverzni kupac osam državnih medija, sa nepoznatim poreklom kapitala, do dana današnjeg nije u ugovorenom roku ispunio obavezu iz kupoprodajnih ugovora koje je potpisao sa Agencijom za privatizaciju, jer nije dostavio sve bankarske garancije za dobro izvršenje posla!

Kupoprodajni ugovori sa Milosavljevićem potpisani su još 15. oktobra prošle godine i on je bio dužan da bankarsku garanciju za svaki ugovor dostavi Agenciji za privatizaciju u roku od pet radnih dana od dana potpisivanja ugovora, ali on taj rok nije nakon proteka dva meseca nije ispoštovao.

Vrednost prve grupe bankarskih garancija sa rokom važenja od petnaest meseci, koje je Radojica Milosavljević trebalo da dostavi Agenciji za privatizaciju je sledeća: 40.000 evra za RTV Pančevo, 150.000 evra za Radio televiziju Kragujevac, 30.000 evra za RTV Caribrod Dimitrovgrad, 30.000 evra za Televiziju Požega, 15.000 evra za RTV Brus, 14.000 evra za Radio televiziju Kruševac, 6.500 evra za Televiziju Pirot i 1.500 evra za Centar za informisanja Novi Kneževac. Dakle, kumulativno posmatrano reč je o garancijama čija je vrednost 287.000 evra.

Centar za vladavinu prava (CVP) postavlja pitanje Ministarstvu privrede, Agenciji za privatizaciju i Ministarstvu kulture i informisanja da li će ovim povodom preuzetni konkretne mere raskida ugovora ili će progledati kroz prste Milosavljeviću?

Prema pouzdanim informacijama Radoica Milosavljević je tek 13. januara od Agencije za prvatizaciju zatražio prolongiranje obaveze dostavljanja bankarskih grancija za još 90 dana. Takav zahtev u uslovima predizborne atmosfere naročito pogoduje političarima koje teže da uspostave potpunu kontrolu nad lokalnim medijima.

Ukoliko politički establišment Vlade Republike Srbije podrži zahtev Milosavljevića time se šalje poruka investitorima da nisu svi jednaki pred zakonom i proizvodi se pravna nesigurnost sa dalekosežnim posledicama po privredni i pravni sistem. Investitori očekuju jednak tretman države i sigurnost njihove investicije u Srbiji i Radoica Milosavljević ne sme biti izuzetak, ma koja politička stranka ili stajala iz njega.

Bankarskim garancijama kupac medija garantuje da neće otuđiti imovinu privatizovanih medija, da će realizovati investiciono ulaganje, održati kontinuitet poslovanja, poštovati socijalni program i isplaćivati zarade zaposlenima. Radoica Milosavljević je, od dana kada je potpisao ugovore, preuzeo obavezu da za sve vreme trajanja kontrole ugovora sukcesivno dostavlja Agenciji za privatizaciju neopozive i bezuslovne bankarske garancije za dobro izvršenje poslova, naplative na prvi poziv i izdate u korist Agencije za privatizaciju.

Centar za vladavinu prava podseća javnost da nedostavljanje bankarskih garancija u roku koji je definisan ugovorom za posedicu povlači raskid ugovora o privatizaciji medija. Ukoliko su svi ugovori i dalje na snazi, a gospodin Radoica Milosavljević nije bio u stanju da u roku od pet radnih dana od dana potpisivanja ugovra obezbedi potrebne garancije banke, iako je na licitacijama uvestvovao još u avgustu prošle godine, onda neko od nadležnih institucija mora javnosti da objasni kako je to moguće.

( Ko štiti Radoicu Milosavljevića i gde su bankarske garancije ? UNS, 16. 1. 2016 )

( Potpisano trideset četiri ugovora o prodaji kapitala medija Agencija za privatizaciju, 8. 12. 2016 )

Agencija za privatizaciju: Trideset četiri Ugovora o prodaji kapitala medija

Agencija za privatizaciju je, do sada, potpisala trideset četiri Ugovora o prodaji kapitala medija, privatizovanih u skladu sa Zakonom o privatizaciji i Zakonom o javnom informisanju i medijima. Potpisani su ugovori za sledeće izdavače medija:

NAZIV MEDIJA

DATUM POTPISIVANjA UGOVORA

KUPAC
Radio televizija Inđija

25.09.2015.

Danijela Šuša
JP „Apolo“ Novi Sad

25.09.2015.

„Srbija danas“ Beograd
IPC Vladičin Han

25.09.2015.

Miloš Dinić
IPC Kula

25.09.2015.

Radovan Kovač
Radio Šid

28.09.2015.

Kopernikus Cable Network
Radio Raška

28.09.2015.

Kopernikus Cable Network
RTV Stara Pazova

29.09.2015.

„MR&CO“ d.o.o. Beograd
Nedeljne novine Bačka Palanka

29.09.2015.

Milojko Pavlović
NID „Pančevac“ Pančevo

01.10.2015.

Auto centar Zoki, Pančevo
JP „Studio B“ Beograd

06.10.2015.

,,Maxi Media“ Beograd
JIP „BC Info“ Bela Crkva

06.10.2015.

Kosta Krčadinac
JP „Novi Pazar“

09.10.2015.

Denis Mavrić
JRDP „Radiotelevizija Pančevo“

15.10.2015.

Radojica Milosavljević
JP Centar za informisanje Novi Kneževac

15.10.2015.

Radojica Milosavljević
JP Radiotelevizija Kragujevac

15.10.2015.

Radojica Milosavljević
JP Radio-televizija Brus

15.10.2015.

Radojica Milosavljević
JIP „Radio televizija Caribrod“

15.10.2015.

Radojica Milosavljević
JP Televizija Požega

15.10.2015.

Radojica Milosavljević
„Televizija Pirot“ doo

15.10.2015.

Radojica Milosavljević
JP Radio Požega

29.10.2015.

Dragana Petrović
JP Radio televizijaŠabac

03.11.2015.

Aleksandar Živanović
Glas Podrinja AD

03.11.2015.

„In tehnik Šabac“ doo, Šabac
JP RTV Pruga

03.11.2015.

Mirjana Kostić
JP Novi put

03.11.2015.

„Kopernikus cable network“ doo, Niš
Informativni centar Bacsky Petrovec

03.11.2015.

Privredno društvo „Agroplod“ doo , Gložan
„Radio Barajevo“ doo

04.11.2015.

Marko Aćimović
Ivanjički radio

04.11.2015.

Ana Baković
NIŠKA TV

09.11.2015.

Ostojić Slađana
JIP BAČKA TOPOLA

09.11.2015.

Endre Huzak
JP ŠUMADIJA, Aranđelovac

09.11.2015.

Saša Janković
RTV KRUŠEVAC

09.11.2015.

Radoica Milosavljević
TV BLACE

09.11.2015.

Danijela Vuković
Radio Valjevo

27.11.2015.

Doris Aćimović
Radio Medveđa

30.11.2015.

Konzorcijum koji čine: Goran Stojanović, Marija Božović, Miljan Stanković, Fidan Kosumi

Agencija za privatizaciju je, u skladu sa zakonima, bila u obavezi da pre potpisivanja ugovora dobije saglasnost Uprave za sprečavanje pranja novca pri Ministarstvu finansija i Regulatornog tela za elektronske medije – REM.

( ПОТПИСАНО ТРИДЕСЕТ ЧЕТИРИ УГОВОРА О ПРОДАЈИ КАПИТАЛА МЕДИЈА Agencija za privatizaciju, 8. 12. 2016 )

Prilog premijera Vučića kulturi dijaloga : "Ja se obraćam kako želim, vi me kritikujte kako vam volja"

Premijer Aleksandar Vučić je posle kratke polemike s novinarkom RTS-a rekao: „Ja se obraćam kako želim, vi me kritikujte kako vam volja.“ Novinarka mu je zamerila što politički svrstava novinare, a on je uzvratio da mu osporava ono što je svima očigledno i što i RTS uzima sebi za pravo, svrstavajući pojedine medije, poput Pinka i Informera, na „drugu stranu“.

Naime, novinarka RTS-a (Milica Jevtić, prim. red.) je premijeru, nakon što je u dijalogu sa novinarkom Radio-televizije Vojvodine pomenuo „ovi vaši“, rekla da ne bi trebalo da „etiketira kolege novinare“ dok rade svoj posao.

„Nemojte se ljutiti, ali ja sam taj koji će da se obraća kako želi, a vi me kritikujte kako vam volja“, poručio joj je premijer.

Vučić je novinarki rekao i da mu dozvoli da odgovori na pitanje koje mu je postavljeno i da ne odgovara umesto njega, što, kako je primetio, RTS uvek čini.

Na opasku može li to da dokaže, Vučić je rekao da neće da dokazuje ništa, već da samo pruža odgovore.

„Ni vi nemate dokaze, osim što ste hteli još jednom da pokažete i da se zna na koji način se ponašate prema Vladi“, rekao je Vučić.

A kad je reč o etiketiranju, primetio je da RTS to često čini, umesto da radi svoj posao.

„To što se tiče vašeg etiketiranja na RTS-u, nije vam prvi put. Vi stalno na vašoj televiziji svrstavate Informer i Pink, a meni ne date da radim nešto što je očigledno svima, a to je da je jasno ko koga u političkom smislu podržava“, naveo je Vučić i poručio:

„Samo vi radite svoj posao, nemam ništa protiv toga, na svako pitanje ću vam odgovoriti, ali nemojte vi da odgovarate u moje ime. Samo nemojte da mi oduzimate to pravo, vaša koleginica je postavila pitanje i ja sam odgovorio“, rekao je Vučić i dodao da nikoga nije uvredio, niti je izgovorio kakvu ružnu reč.

( Premijer Vučić: „Ja se obraćam kako želim, vi me kritikujte kako vam volja“RTS utorak, 12. januar 2016. )

Premijer Srbije Aleksandar Vučić tokom današnjeg obilaska radova na projektu Beograda na vodi odgovarajući na pitanja novinara upustio se oštru u polemiku sa novinarkom RTS.

Naime posle postavljanja pitanja novinarke RTS (TV Vojvodine, prim.red) o zviždanju državnim funkcionerima na utakmici, premijer je povišenim tonom odgovorio novinarki:

„Oni vaši su išli da se slikaju, a nisu ništa uradili… „Vi ste hteli da napravite politički događaj od toga a ja ću da vam izađem u susret (raspisivanjem izbora) pa ćete imati još veći politički događaj i još ćete više da se radujete“, obratio se Vučić zbunjenoj novinarki.

Na to je reagovala njena koleginica, takođe sa RTS, koja ga je zamolila da ne etiketara novinarku: “ Nemojte etiketirati kolege“.

Vučić je ovako reagovao:

„Ja sam taj koji će da se obraća kako ja želim, a vi sa RTS-a ste ti koji etiketirate. Vi nemate pravo da odgovarate u moje ime. Nemojte da mi uzimate pravo, nemojte da odgovarate umesto mene“.

( Vučić napao novinarku RTS: Vi sa RTS-a ste ti koji etiketirate… Ja sam taj koji će da se obraća kako ja želim, ne date mi da radim, NSPM utorak, 12. januar 2016. )

NUNS: Novinari i dalje izloženi samovolji moćnika

U 2015. dogodila su se 34 fizička i verbalna napada na novinare koji su izloženi samovolji moćnika i često im se uskraćuju informacije od javnog značaja.

To se navodi u izveštaju Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) „Hronika napada i pritisaka na novinare“.

Od 34 napada, kako je navedeno u izveštaju, bilo je 10 fizičkih napada, tri napada na imovinu i 20 verbalnih pretnji i pritisaka.

Generalni sekretar NUNS-a Svetozar Raković kazao je da cifra od 34 napada nije konačna jer je i 15. decembra napadnut novinar Stefan Cvetković u Beloj Crkvi.

„U odnosu na prethodnu godinu situacija je gora, jer je zabeležen veći broj napada na novinare. Nedostaju izveštaji kritičkog sadržaja i zato se nameće zaključak da su medijske slobode veoma ugrožene“, rekao je Raković.

On je dodao i da je „ponižavanje novinara od strane zvaničnika ove godine dostiglo svoj vrhunac“, ali i da novinari svakodnevno krše Etički kodeks.

Prema njegovim rečima, autocenzura i strah za egzistenciju kod novinara rastu iz dana u dan jer je istraživanje Centra za razvoj sindikalizma pokazalo da bi svaki peti novinar podlegao autocenzuri zarad stabilnih mesečnih prihoda.

Raković je rekao i da je privatizacija medija sprovedena na veoma problematičan način i da projektno sufinansiranje nije zaživelo u punom kapacitetu.

On je naveo da su od početka godine samo 43 lokalne samouprave raspisale konkurs za projektno finansiranje medijskih sadržaja i da je uočeno da su konkursi bili objavljeni pod netransparentnom procedurom i da su komisije za dodelu sredstava bile neprofesionalne.

Advokatica Kruna Savović, čija kancelarija pruža besplatnu pravnu pomoć novinarima, ukazala je i da je veliki problem to što je sudska praksa u medijskim slučajevima i dalje neujednačena.

Ona je navela da prosečno jedan slučaj pred sudom traje tri do četiri godine.

Savetnik za medije pri OEBS-u Miroslav Janković podsetio da se još ne zna ko su ubice novinarke Dade Vujasinović i novinara Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, kao i da se dalje ne zna ko je odgovoran za postavljanje bombe na prozor stana novinara Dejana Anastasijevića.

„Bar tri novinara u Srbiji su pod stalnom policijskom zaštitom i to sve govor da se institucije još nisu suočile sa svojom prošlošću“, rekao je Janković.

( Novinari i dalje izloženi samovolji moćnika, NUNS, 22. 12. 2015. )

Protest novinara u više gradova u Srbiji

U Beogradu i u još 12 gradova u Srbiji su održani protesti novinara „Novinari ne kleče“, na kojima je po treći put zatražena smena ministra odbrane Bratislava Gašića.

Ispred Vlade Srbije u Beogradu okupilo se oko 300 ljudi na protestu „Novinari ne kleče/predsedniče vlade, ko je ministar odbrane“ i zatražilo smenu ministra odbrane Bratislava Gašića zbog seksističke uvrede upućene novinarki B92.

Na ulaz u Vlade Srbije postavljen je plakat sa siluetom novinarke iznad koga piše „jedna novinarka“, a novinari su nosili papire na kojima je pisalo „Folow me“ i „Novinari ne kleče“.

Novinarka Antonela Riha pročitala je proglas u kojem je navedeno da se pored Gašićeve smene traži i da se obezbede uslovi za izveštavanje u javnom interesu, da pre svega nosioci važnih političkih funkcija ravnopravno tretiraju žene.

Zahteva se i da se povodom izjava Gašića oglasi i ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac i da objasni šta je on to radio u vreme svog mandata.

U proglasu se traži i da se po tom pitanju oglasi poverenica za ravnopravnost Brankica Janković, a ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović da kaže odakle mu informacije sa kim se sastaje i o čemu razgovara predsednik NUNS-a Vukašin Obradović i da kaže da li je Obradović praćen.

U proglasu se traži da se vlasnici, menadžeri i urednici medijskih kuća odupru političkim pritiscima i obezbede novinarima makar minimum njihovih radnih prava.

Riha je kazala da organizatori protesta ne podržavaju dolazak predstavnika političkih stranaka na skupove „Novinari ne kleče“ i da bi bilo bolje da rade u javnom interesu i odgovaraju na novinarska pitanja.

Prvi protest, „Novinari ne kleče/Smena Gašića“ održan je u Beogradu 7. decembra, nekoliko dana nakon uvrede Gašića, a drugi „Novinari ne kleče/Predsedniče Vlade, održite obećanje“, 21. decembra u 10 gradova Srbije.

Premijer Aleksandar Vučić početkom decembra izjavio je da će pokrenuti proceduru za Gašićevu smenu, ali to još nije učinio, te Gašić i dalje obavlja dužnost ministra.

Protesti novinara održani su i u Nišu, Kragujevcu, Subotici, Čačku, Boru, Mladenovcu, Lazarevcu, Kikindi, Vranju, Pančevu, Novom Pazaru i Šapcu.

( Protest novinara u više gradova u Srbiji, NUNS, 12. januar 2016. )

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve