Loader

Urednici Srbije (2) i premijer na detektoru laži

03.decembar,16:36

Video i drugi izveštaji o tome kako je Aleksandar Rodić, generalni direktor i vlasnik pozvao premijera Aleksandra Vučića da prekine da se skriva iza svojih bliskih prijatelja, kako je premijer prošao detektor laži VIDEO - VUČIĆ: Vučićević je častan i pristojan čovek! Tužilaštvo: Istraga o destablizaciji zemlje; Ministar policije: Pojačane mere bezbednosti državnih funkcionera; Ministar odbrane: Premijer je prema procenama bezbednosnih službi najugroženija ličnost u zemlji; Premijer - ne vidi elemente državnog udara Njuz.net: Državni udar za sada protiče bez incidenata; Tokom saslušanja Vučića policija se branila ćutanjem NUNS zahteva smenu ministra odbrane Bratislava Gašića zbog toga što je seksistički uvredio novinarku B 92 Vučić: Gašić ne može da ostane ministar odbrane

NUNS poziva Aleksandra Vučića da prestane sa podrškom daljoj tabloidizaciji Srbije

Pohvalama umesto kritike novinara koji organizuju progon svojih kolega i krše elementarna prava gradjana objavljujući lične podatke iz zdravstvenog kartona, Vučić zapravo podstiče nedopustivu praksu najgrubljeg obračuna sa neistomišljenicima.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izražava duboku zabrinutost zbog stavova predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, izrečenih u emisiji „Upitnik“, na javnom servisu, kojima je praktično legalizovao i ohrabrio novinarstvo oličeno u medijskim hajkama protiv novinara i medija, harangama protiv neistomišljenika, kršenju zakona i neprofesionalizmu.

Nepojmiljivo je da premijer jedne države, koja pledira da postane demokratska, olako prelazi preko očigledne zloupotrebe nacionalne frekvencije od strane TV Pink.

Pohvalama umesto kritike novinara koji organizuju progon svojih kolega i krše elementarna prava gradjana objavljujući lične podatke iz zdravstvenog kartona, Vučić zapravo podstiče nedopustivu praksu najgrubljeg obračuna sa neistomišljenicima.

Ovakav stav Aleksandra Vučića ne doprinosi povećanju stepena slobode medija u Srbiji. Naprotiv, predsednik Vlade Srbije je sinoć pokazao zabrinjavajući stepen tolerancije prema daljem urušavanju medijske scene Srbije čime se demokratski procesi u Srbiji znatno usporavaju, a prostor za slobodu medija dodatno sužava.

NUNS poziva Aleksandra Vučića da prestane sa podrškom daljoj tabloidizaciji Srbije jer na taj način ugrožava slobodu mišljenja i izražavanja, a Srbiju vraća u vreme devedestih kada su novinari i mediji bivali proglašavani za državne neprijatelje.

NUNS želi da veruje da je predsednik Vlade Srbije zaista posvećen evrointegracijama i vrednostima koje sa sobom nosi članstvo u Evropskoj uniji. Poslednje je vreme da se u skladu sa takvim proklamovanim stavom i ophodi prema novinarima i medijima.

Sekretarijat NUNS-a
Beograd, 1. decembar 2015.

NUNS zahteva smenu ministra odbrane Bratislava Gašića

Nezavisno udruženje novinara Srbije izražava zaprepašćenje zbog neumesnog, seksističkog komentara ministra odbrane Bratislava Gašića prema novinarki B92. Smatramo da Gašić posle ovakvog prostakluka koji predstavlja vrhunac nepoštovanja novinarske profesije, ali i zbog nekih ranijih grešaka, pa i kršenja zakona, mora biti smenjen sa ministarske funkcije.

NUNS podržava inicijativu pojedinih uglednih novinara da se ispred Vlade Srbije održi protest medijskih profesionalca. Pozivamo sve članove našeg udruženja i sve medijske radnike da se pridruže protestu koji će se održati večeras u 19 časova ispred zgrade Vlade u Nemanjinoj 11.

Ministar Gašić je juče u Trsteniku na skandalozan način prokomentarisao potez novinarke dopisnice B92 koja je čučnula kako ne bi bila u kadru snimateljima.
„Što volim ove novinarke koje ovako lako kleknu“, izjavio je ministar odbrane što su kamerama i mikrofonima zabeležili brojne novinarske ekipe koje su čekale njegovu izjavu.

( NUNS zahteva smenu ministra odbrane Bratislava Gašića NUNS, 07.12.2015.)

Vučić: Gašić ne može da ostane ministar odbrane

Premijer Aleksandar Vučić se 7. 12. u ime Vlade Srbije izvinio novinarki Televizije B92 Zlatiji Labović i svim ženama u Srbiji, povodom izjave ministra Bratislava Gašića u Trsteniku, istakavši da takve stvari ne mogu i ne smeju da se dogode nikome.
Vučić je, u izjavi novinarima, dodao da je Gašić njegov prijatelj i jedan od najodanijih ministara, ali da, uprkos dobrom obavljanju posla u Ministarstvu odbrane, ne može da ostane ministar.
Međutim, ponovio je da je to morao da uradi jer je građanima obećao da će se boriti za bolju i normalnu Srbiju.

„Ne mislim da to što je Bata uradio može da se svede na neukusnu šalu“, rekao je premijer i ponovio da ovako nešto ne sme da se ponovi.

Nisam, dodao je, od onih čistunaca, ali ta žena ništa nije uradila, ni za šta nije bila kriva.

Ničim nije bio isprovociran, ma koliko ja za to njegovo ponašanje tražio opravdanje, rekao je Vučić i dodao da nema nikoga ko bi ga zamenio.

„Bata Gašić je podneo tešku kaznu za nešto za šta drugi nisu. Danas podvlačimo crtu i pravimo razliku“, naveo je premijer.

„Takav odnos prema ženama mora da prestane“, rekao je Vučić

Vučić je istakao da ne može neko da se vređa zato što je žena.

( Vučić: Gašić ne može da ostane ministar odbraneRTS, 07.12.2015 )

(VIDEO) KLJUČNI DOKAZ: Pogledajte kako Vučićević iznuđuje lažne dokaze protiv Aleksandra Rodića! , Kurir, 14:45, 29.11.2015.

Dragan J. Vučićević, u ime Andreja Vučića, protivpravno je iznuđivao lažne dokaze protiv vlasnika Adrija medija grupe Aleksandra Rodića!

Pogledajte video-dokaz, razgovor Aleksandra Kornica, bivšeg direktora Kurira, koji je iz naše redakcije pozvao Dragana J. Vučićevića i izvesnog Branka, koga je Andrej Vučić odredio kao vezu da dogovori lažno svedočenje protiv Aleksandra Rodića!

Iz razgovora je jasno da je Dragan J. Vučićević direktno uključen u prikupljanje lažnih dokaza protiv Aleksandra Rodića.

Razgovor Aleksandra Kornica i Dragana Vučićevića

Dragan Vučićević (D.V.): Izvoli brate.

A.K: E, ćao Vučko.

D.V: De si Vrco, šta radiš?

A.K: Jesi u gužvi?

D.V: Evo, završavam novine.

A.K: E ovaj, pa vidi, uuuf, imam neke ovaj, probleme ono, pa ono… S kintom itd. Ovo sam poslao sve vašem, a ništa mi, ono, ne pomaže, što je obećao, jebo te.

D.V: Pa čekaj bre, ništa bre, rešićemo to, pa kome si to rekao?

A.K: Pa onom… Branko, jel` tako?

D.V: Kad si se video sa njim poslednji put?

A.K: Pa…ima… Prekjuče, ja mislim. Ali se mi čujemo svaki dan, ovaj…

D.V: Kad nešto ima tako slobodno mene zovi, rešavam, zovem te…nedelje.

Aleksandar Kornic dobrovoljno otišao u policiju da da izjavu Kurir 29. 11. 2015. 18:52

Aleksandar Kornic, bivši direktor Kurira, otišao je samovoljno u policiju da da izjavu povodom svoje krivične prijave protiv Dragana J. Vučićevića i Damira Dragića, direktora Informera, koje optužuje za prinudu, povredu slobode govora i podstrekivanje na krivično delo zloupotreba poverenja.

***
Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je, gostujući u Dnevniku RTS-a 29. 11. rekao da se Aleksandar Kornic pojavio u policiji i da je odbio da ide na detektor laži.

A.K: Dobro, znači mogu da računam na tebe.

D.V: Ništa bre, šta ti je…

Kritika vlasti nije državni udar! Kurir, 20:40, 29.11.2015.

Državni udar ili puč predstavlja iznenadnu smenu vlasti, i to protivustavnim sredstvima, a najčešće ga izvodi vojska ili neki visoki državni zvaničnik. Toga ovih dana nije ni moglo da bude u Srbiji

Urednik Informera Dragan J. Vučićević danima je govorio da se u Srbiji sprema državni udar, a da pritom ni ne zna šta takav čin zapravo predstavlja. Naime, po definiciji, „državni udar ili puč predstavlja iznenadnu smenu vlasti u nekoj zemlji, i to protivustavnim sredstvima. On može biti miran ili (ređe) nasilan, a najčešće ga izvodi vojska ili neki visoki državni zvaničnik“.

A toga u Srbiji ovih dana ne da nije bilo, nego nije ni moglo da bude jer su za državni udar potrebni ljudi iz vrha vlasti. Međutim, bilo je kritika poteza premijera Aleksandra Vučića, koje se najpre odnose na slobodu medija i pokušaje cenzure, ali se ta kritika nikako ne može podvesti pod destabilizaciju države ili državni udar, kako je to danima najavljivano s televizije s nacionalnom frekvencom.

Građane Srbije, nadamo se, više ne iznenađuje činjenica da pomenuti Vučićević ne zna šta je to državni udar i kako se on izvršava, ali sasvim sigurno iznenađuje činjenica da i pojedini ministri, poput Aleksandra Vulina i Nebojše Stefanovića, kritiku vlasti od strane medija izjednačavaju sa državnim udarom i nekakvom destabilizacijom države.

Podsetimo, pre nedelju dana na televiziji Pink Vučićević je zatražio od premijera da ne ide na put u Kinu zato što se u Srbiji spremaju haos i državni udar. Do toga, naravno, nije došlo iako je Vučić otputovao u Kinu. Ipak, Vučićević je potom, bez imalo stida, tvrdio da je državnog udara ipak bilo.

A.K: Ma ono, odneo mi je burazeru pauk auto, u kurcu smo do jaja, jebo te.

D.V: Slobodno me zovi kad ti šta treba, sad ću ja da zovem. Zovem te za sat vremena, `ajde.

A.K: `Ajde, hvala ti. Ćao.

D.V: Ćao.

****

D.V: Molim Sale.

A.K: E, izvini, nemoj da misliš nešto pogrešno molim te.

D.V: Ne bre, sve je u redu, šta ti je, sve je u redu, to je samo problem u komunikaciji, ništa nemoj ti da misliš da je.

A.K: Kad smo sedeli sa Andrejem, Damirom i ostalima…

D.V: Rešeno sve, ne brini, sve rešeno.

A.K: Znaš…

D.V: Sve rešeno, javljam ti za sat vremena detalje, ništa ne brini.

A.K: Znaš, mislio sam mislite na mene.

D.V: Sve se razumemo čoveče, nema šta da misliš, šta ti je, opušteno. Rešavamo, ne brini.

A.K: Mi smo, ono, obećali ste mi, ono, pomoć. Znači…

D.V: Naravno! Ništa ne brini bre. Sve se tu nešto sprema, biće u redu to, ništa ne brini, `ajde.

A.K: Ja ću vama, ono što sam rek`o, da uradim.

D.V: Naravno.

A.K: Nego nemoj da misliš da silim nešto, nego me baš ono… Nemamo `leba da jedemo.

D.V: Sve je okej, rešavamo brate, drži se.

A.K: Trista, četiristo evra… Ono, koliko može. Samo da platim ovog pauka, jebo te.

D.V: Ma zovem te brzo, sve je u redu bre. Čuješ šta ti pričam. Sve je u redu, opusti se.

A.K: E, hvala ti.

D.V: `Ajde, živ bio.

( Transkript razgovora Aleksandra Kornica sa izvesnim „Brankom“ i Draganom J. Vučićevićem, u kome mu obećavaju novčanu pomoć u zamenu za dokaze protiv Rodića

NSPM, Kurir 30. 11.)

(VIDEO) MONTIRANJE PROTIV RODIĆA Evo kako su Vučić i Vučićević isleđivali bivšeg direktora KuriraKurir, 29.11.2015.

Bivši direktor Kurira Aleksandar Kornic došao je u našu redakciju da ispriča šta mu se dogodilo u podrumu kafane u Zemunu, kada su od njega tražili da lažno optuži Aleksandra Rodića.

(VIDEO) VUČIĆEVIĆ SAM PRIZNAO: Blizak sam prijatelj sa Andrejem i Aleksandrom Vučićem, Kurir, 29. 11.

Dragan J. Vučićević više puta je javno priznao da je prijatelj sa premijerom Aleksandrom i njegovim bratom Andrejom Vučićem, što smo mogli da ga čujemo na televizijiama sa nacionalnom frekvencijom. On se hvalio da se sa predsednikom vlade „čuje dva puta dnevno“, ali mu se premijer baš kada je hteo da ga upozori na „državni udar“ nije javljao na telefon…

KRIVIČNA PRIJAVA ZBOG IZNUDE I PODSTREKAVANJA: Vučićević i Vučić me terali da lažno optužim Rodića! (VIDEO) newsweek.rs, 29.11.2015. 13:29h.

Ušli smo u kafanu na dva sprata, gde su na prvom sedeli neki ćelavci, a mene su odveli u podrum, gde su bili Dragić, Vučićević, premijer i njegov brat Andrej. Ponudili su mi sve i svašta, a zauzvrat zahtevali da ispričam laži i neistine o Aleksandru Rodiću

Dragan J. Vučićević, vlasnik Informera, Damir Dragić, direktor tog lista, Andrej Vučić, brat predsednika Vlade, ali i Aleksandar Vučić lično odveli su me u podrum jedne kafane u Zemunu i tražili od mene da lažno optužim Aleksandra Rodića – naveo je u krivičnoj prijavi Višem javnom tužilaštvu Aleksandar Kornic, nekadašnji direktor Kurira!

On je prijavu podneo protiv Vučićevića i Dragića, koje optužuje za prinudu, povredu slobode govora i podstrekivanje na krivično delo zloupotreba poverenja.

Adrija grupa: Kurir nije iznosio optužbe na račun premijera RTS, nedelja, 29. nov 2015, 22:57 – 23:26

Povodom navoda koje je gostujući u Dnevniku RTS-a u 19.30 izneo ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, oglasila se „Adrija medija grupa“, navodeći da je Kurir u svom današnjem izdanju objavio krivičnu prijavu Aleksandra Kornica, bivšeg direktora Kurira, protiv osumnjičenih Damira Dragića i Dragana J. Vučićevića, a ne protiv premijera Srbije, kako to ministar Stefanović navodi.

U samom tekstu izričito se navodi i izjava Aleksandra Kornica, koji je opisao šta je naveo u krivičnoj prijavi.

Kurir nije iznosio „razne optužbe na račun premijera i Vlade“, saopštava „Adrija medija grupa“.

Kako u prijavi, do koje je došao Kurir, navodi Kornic, „osumnjičeni su pre oko dvadeset dana stupili u kontakt sa njim“, a sa Damirom Dragićem našao se u jednom restoranu u Beogradu.

Nudili mu položaj u SNS

– U navedenom restoranu prisutan je bio i Vučko. Tom prilikom ponudili su mi sve i svašta, a zauzvrat su zahtevali da ispričam neke laži i neistine o Aleksandru Rodiću jer su upoznati s tim da sam deo svoje radne karijere proveo kao direktor jedne od firmi Aleksandra Rodića. Na tom susretu dali su mi 120 evra i rekli da će me kontaktirati. To se i desilo nakon nekoliko dana, kada me je kontaktirao Vučko. Rekao mi je da će doći čovek po mene i odvesti me gde treba. To se i desilo – navodi Kornic u prijavi i dodaje:

– Tada nepoznati čovek me je kontaktirao i odvezao do Zemuna, pešačke zone. Menjali smo tri automobila, i to džip, „pežo“ i neki japanski auto. Ušli smo u kafanu na dva sprata, gde su na prvom spratu sedeli neki ćelavci, a mene su odveli u podrum, gde su bili prisutni Damir Dragić, Dragan J. Vučićević, zvani Vučko, i Andrej Vučić, kao i Aleksandar Vučić, premijer. Sastanak je vodio Andrej Vučić, on je najviše pričao, Vučko i Dragić su se ubacivali sa pitanjima, a premijer me pitao nešto za Acu i Bjelopetrovića (Dušana, bivšeg direktora Kurira, prim. aut.) i nešto u vezi sa Rajom Rodićem. Andrej Vučić je zapisivao nešto u svesku i napominjao šta treba da nađem i kažem protiv Aleksandra Rodića.

Kornic u prijavi navodi i da su mu „zauzvrat nudili položaj u SNS, te da će mu pomoći u svemu što mu bude potrebno“.

Rekli su mi da će mi pomoći da imam svoj biznis i da budem u SNS. Tražili su da im kažem gde su nestale optužnice koje je Homen navodno spakovao u fioku i garantovali da će me SNS zaštititi od Aleksandra Rodića jer SNS brine o svojim ljudima. Vučićević mi je rekao da znam šta sam potpisivao i za šta sve mogu da odgovaram i odležim. Nakon sastanka dali su mi kontakt nekog čoveka i rekli da više neću kontaktirati ni sa kim od njih. To je konkretno rekao Andrej Vučić. Upravo taj čovek, za koga sam saznao da se zove Branko, odvezao me je kući, odnosno malo dalje od kuće jer tada nisam hteo da znaju gde stanujem. Sutradan mi je taj Branko doneo na kućnu adresu patike i trenerke za decu iz „Najk“ kolekcije.

Pratio ga crni džip

Kornic dalje kaže da, iako nije dobijao konkretne pretnje, „zbog cele situacije osećao se nebezbedno.“

– Taj Branko je redovno kontaktirao sa mnom, raspitivao se da li mi neko, a posebno Aleksandar Rodić preti, a ispred moje kuće bio je parkiran crni džip. Kad sam promenio karticu na telefonu, iako sam je kupio na trafici, taj Branko me zvao na novi broj posle samo dva sata. Ne znam kako je našao broj. Inače, u telefonskim razgovorima taj Branko je tražio da sve što dobijem od informacija koje mogu da štete Aleksandru Rodiću pošaljem njemu, a on će to proslediti Andreju – napisao je Kornic u prijavi.

Inače, kako je naveo, 19. novembra kontaktirao je sa Draganom J. Vučićevićem.

– To sam uradio kako bih došao do direktnog dokaza da su moji prethodni navodi istiniti. Tom prilikom tražio sam da mi se uplati 300-400 evra i Dragan J. Vučićević mi je potvrdio da je to „sređeno“ – naveo je Kornic.

Optuženi ćute

Premijer Aleksandar Vučić, njegov brat Andrej, kao i Damir Dragić, nisu odgovorili na pitanja Kurira. Vučićević je odbio da odgovori na konkretno pitanje, već je zapretio da će, ako se to objavi, izneti navodni inkriminišući sadržaj protiv Rodića i Kurira.

Nije prvi put: ZAHTEVALI SU DA UNIŠTIM KURIR I 2005. GODINE

STEFANOVIĆ OTKRIVA: Kurir lagao! Ne postoji Branko koji je „ucenjivao“ Kornica! Pravda 29. 11

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović saopštio je večeras da se pojavio novi dokaz da je čitava afera oko premijera Aleksandra Vučića lažna i izmontirana, prenevši da se prijavila osoba koja je navedena kao Branko na video snimku koji je dnevnik „Kurir“ objavio na svom sajtu, a koja nema veze sa čitavim slučajem.

– Došli smo do novih saznanja. Na video klipu postavljenom na sajtu „Kurira“, koji „pojašnjava“ navode Aleksandra Kornica, navedeno je da je osoba za vezu između njega i ostalih, izvesni Branko. Taj Branko, ispostavilo se, ne postoji – naglasio je on gostujući na TV Pinku.

Stefanović je rekao da se čovek sa slike pre pola sata pojavio u policijskoj stanici u Rakovici.

Radi se o Saši Obradoviću, porodičnom čoveku, koji nema nikakve veze sa ovim slučajem i s bilo kim od pomenutih ljudi, kazao je on.

Ministar je istakao da je Obradović došao u policijsku stanicu, jer ne želi da bude dovođen u vezu sa ovom pričom.

– On nema veze ni sa jednom političkom strankom, niti je upoznao Kornica ili bilo koga drugog, a i ne zove se Branko. To je porodični čovek koji nema nikakve veze sa ovom pričom – naveo je Stefanović.

On je podvukao da je ovo krupan dokaz da je čitava priča fiktivna i izmišljena, te da će i ovo biti predmet rada državnih organa, jer se radi o zloupotrebi.

– Ovo je dovoljno kao dopunski dokaz koji pokazuje kako su ozbiljno radili na pripremi rušenja premijera Vučića – naglasio je Stefanović

Prema njegovim rečima, radi se o komplikovanom slučaju, ozbiljnoj laži, prevari i urušavanju državnih institucija.

Inače, kao je naveo u prijavi Kornic, „ovo je drugi put da mu Vučićević traži da laže protiv Aleksandra Rodića“.- Prvi put se to desilo još 2005. godine, kada su mi Vučićević i Sveta Marjanović ponudili 10.000 evra da zaustavim servere Kurira na jedan dan, da se Kurir taj dan ne pojavi na ulici, pa da njihove novine izađu kao novi Kurir, što sam odbio – rekao je on.

Vučićević je gostujući u Jutarnjem programu TV Pink rekao da je dobar prijatelj sa Andrejem Vučićem.

faksimil krivične prijave objavljen na sajtu newwsweek.rs možete videti u fotoglaeriji

VLASNIK AMG TRAŽI DA SE ZAUSTAVI ZLOUPOTREBA INSTITUCIJA. STOP CENZURI! ALEKSANDAR RODIĆ: Vučiću, prekini pritisak na medije! Kurir, 21:00, 27.11.2015.

Pozivam premijera da prekine da se skriva iza njegovih bliskih prijatelja, vlasnika Informera i Pinka i da zaustavi linč i zloupotrebu institucija u tu svrhu. Slobodni mediji u Srbiji izloženi su pritisku političke elite i preduzeća povezanih s vrhom države

Aleksandar Rodić, generalni direktor i vlasnik Adria medija grupe, otvoreno je pozvao premijera Srbije Aleksandra Vučića da prekine s pritiskom na medije. Ovi brutalni pritisci, nezabeleženi u novoj istoriji Srbije, direktna su posledica nezadovoljstva slobodnom uređivačkom politikom naših informativnih izdanja, pre svega Kurira i Njuzvika.

– Pozivam gospodina premijera Aleksandra Vučića da prekine da se sakriva iza dnevnog lista Informer i njegovog glavnog i odgovornog urednika Dragana J. Vučićevića, kao i iza Televizije Pink i njenog vlasnika Željka Mitrovića, i da hitno obustavi sprovođenje linča i zloupotrebu državnih institucija u tu svrhu, s kojima su on lično i njegovi najbliži saradnici upoznati ili u kojima direktno učestvuju. Taj linč se najbolje ogleda u rečenici Dragana J. Vučićevića, koji se predstavlja kao lični prijatelj premijera Aleksandra Vučića, premijerovog brata Andreja Vučića i premijerovog kuma Nikole Petrovića, a koji je u svom dnevnom listu Informer 7. novembra napisao: „Ako Rodići prežive, Srbija neće!“

Vučić: Vučićević je častan i pristojan čovek...

Ubeđen sam da je gospodin Vučić svestan da je on premijer svih građana Republike Srbije, a ne samo predsednik svoje stranke, uključujući i one koji nisu glasali za Srpsku naprednu stranku i one koji duboko veruju da su nezavisne institucije u Srbiji važnije od pojedinaca koji ih predstavljaju.

Tražim od premijera Srbije da neodložno zaštiti ustavni poredak i momentalno prekine vaninstitucionalne pritiske svojih najbližih saradnika na sve organe Republike Srbije, a sve radi kriminalizacije mene, moje porodice, mojih saradnika i zaposlenih u Adrija medija grupi.

Ovi brutalni pritisci, nezabeleženi u novoj istoriji Srbije, direktna su posledica nezadovoljstva slobodnom uređivačkom politikom naših informativnih izdanja, pre svega Kurira i Njuzvika, ali i očigledan pokušaj zastrašivanja radi ponovnog uvođenja cenzure na domaću medijsku scenu.

Podsećam da su evropski zvaničnici zaključili da su slobodni mediji u Srbiji izloženi pritisku političke elite i preduzeća povezanih s vrhom države, te da su pozvali sve odgovorne da ovu kritiku shvate ozbiljno i napuste poziciju pritiska na medije. Uostalom, Vlada koju predstavljate deklarativno se zalaže za slobodu govora, nezavisne medije, poštovanje ljudskih prava i sprečavanje svakog vida zloupotrebe institucija. Pozivam vas da održite obećanje koje ste dali građanima Srbije – naveo je Rodić u saopštenju.

(VIDEO) VUČIĆEVIĆ: Sve što je objavio Kurir je gnusna laž – sad je jasno da je u toku – DRŽAVNI UDAR! informer.rs 29. 11. 2015. 15:26

Glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević izjavio je gostujući na TV Pink da su sve optužbe koje je dnevni list Kurir izneo na račun premijera Aleksandra Vučića – GNUSNA LAŽ!

– Sve je gnusna laž, nikada u životu, ni u jednom podrumu se nisam sreo sa Aleksandrom Kornicom, Aleksandrom Vučićem, Andrejem Vučićem i Damirom Dragoćem na istom mestu. Reč je o gnusnoj laži – rekao je Vučićević.

Vučićević je pred televizijskim kamerama pokazao zvaničnu dijagnozu Aleksandra Kornica iz psihijatrijske bolnice Laza Lazarević, obrazlažući da se radi o duševnom bolesniku i osvedočenom narkomanu.

– Ko, preko Kurira, širi te optužbe protiv premijera?! Osvedočeni duševni bolesnik! Evo ja sam doneo dokumentaciju koja pokazuje da on ima dve „F“ dijagnoze – naveo je glavni urednik Informera.

Vučićević je potom ponovio da je u toku „državni udar“ i rušenje Vlade Srbije.

– Lični motiv Aleksandra Rodića da otme Novosti i Politiku, složio sa motivom zadanih centara moći kojima ne odgovara jaka Srbije i zato su krenuli u rušenje premijera Srbije – rekao je Vučićević primećujući da teza o „državnom udaru“ više nikome nije smešna.

– Imam informacije da je Kurir sinoć pokušao da reketira premijera, da se sa njim na neki način nagodi… Kada su odbijeni, pustili su ovo gnusnu laž u koju su upleli i Andreja Vučića i direktora Informera Damira Dragića i mene. Ali oni gađaju Vučića… I to više nikome nije smešno, a sedam dana mi se smeju i proglašavaju ludim… Sad više nikome nije smešno – kategoričan je glavni urednik Informera.

Upitan kako sve ovo može da se „rasplete“ i završi, Vučićević je istakao da će se na ovom primeru videti da li „ima pravne države ili ne.

– Zna se šta treba da sledi, pošto nije tačno ono što je Kurir objavio, država mora da sprovede zakon – naglasio je Vučićević.

Premijer Vučić u policiji na saslušanju Politika, nedelja, 29.11.2015. u 12:17

Saslušanje premijera Aleksandra Vučića u policiji i dalje traje, a predsednik vlade zatražio je da bude ispitan i na poligrafu.

Premijer je, navodi TV Pink, samoinicijativno tražio poligrafsko ispitivanje.

Ta televizija je izvestila i da je Tužilaštvo dalo nalog policiji o prikupljanju informacija i podataka o današnjim napadima lista Kurir na Srbiju, premijera, u cilju destabilizaciju države.

Tužilaštvo se još nije zvanično oglasilo.

Vučić je na saslušanju povodom tvrdnji Kurira da je, zajedno sa više lica, učestvovao u pritiscima, ucenama i iznudi protivpravnog iskaza bivšeg direktora tog dnevnog lista.

Kurir je danas na naslovnoj strani objavio da je premijer Vučić, sa još nekoliko lica, pre 20- tak dana tražio od bivšeg direktora Kurira Aleksandra Kornica da lažno svedoči i lažno optuži vlasnika Kurira Aleksandra Rodića.

Adrija grupa: Zastrašivanje i linč zaposlenih, ne samo Rodića

BEOGRAD – Adria media grupa pozvala je du saopštenju premijera Aleksandra Vučića da „prekine da stvara atmosferu zastrašivanja i linča zaposlenih“ u njihovoj novinsko-izdavačkoj kući, njihovih porodica i vlasnika AMG Aleksandra Rodića i njegove porodice.

„Zaposleni u AMG su svakodnevno izloženi optužbama kako destabilizuju zemlju, pokušavaju da izvrše državni udar i sruše premijera, čime se direktno ugrožava bezbednost svakog od njih. Na ovaj način se u Srbiji stvara atmosfera devedesetih, u kojoj su svi koji su objektivno i nepristrasno izveštavali – bili izdajnici“, navodi se u saopštenju.

„Ako iko vrši državni udar, onda su to oni koji svoje pozicije, bez straha od zakona, koriste za lični obračun sa neistomišljenicima“, navodi se.

Ranije danas objavljeno je na Internet sajtu „Kurira“, da su Rodiću, članovima te porodice i novinarima „Kurira“ stigle nove pretnje smrću, „posle javne harange“ koju, kako navode, nedeljama, kršeći Zakon o medijima, sprovode Informer i Pink.

Direkcija policije Ministarstva unutrašnjih poslova pozvala je sinoć vlasnika Kurira Aleksandra Rodića da prijavi pretnje koje su mu, kako je objavio taj list, upućene, a Rodić je danas odgovorio saopštenjem da MUP u njegovom slučaju postupa drugačije nego sa drugim građanima.

„Samo kad vlasnik Adrija medija grupe podnese krivičnu prijavu, pretkrivični postupak se vodi u javnosti preko sredstava javnog informisanja, dostavljanje poziva vrši se suprotno odredbama ZKP-a, a saslušanja ovog građanina uživo prenose u režimskim medijima“, navedeno je u saopštenju Adrija Medija Grupe.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić daje iskaz u policiji povodom tvrdnji Kurira da je, zajedno sa više lica, učestvovao u pritiscima, ucenama i iznudi protivpravnog iskaza bivšeg direktora tog dnevnog lista, preneo je Pink.

Tanjug

Vučić saslušan u policiji povodom tvrdnji „Kurira“, N1, Tanjug, 29. 11.

Premijer Aleksandar Vučić saslušan je u policiji povodom tvrdnji koje je u današnjem izdanju objavio list „Kurir“. Kako prenose mediji, Vučić je samoinicijativno tražio i poligrafsko ispitivanje.

Povodom današnjih tvrdnji iznetih u dnevnom listu Kurir, da je sa više drugih lica predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić učestvovao u pritiscima, ucenama i iznudi protivpravnog iskaza od nekadašnjeg direktora Kurira, premijer je dobrovoljno otišao na saslušanje u policiju.

Nekadašnji direktor Kurira, Aleksandar Kornic, podneo je krivilčnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u kojoj navodi da su Aleksandar Vučić, njegov brat Andrej Vučić, vlasnik lista Informer Dragan J.Vučićević i direktor Informera Damir Dragić, tražili od njega da lažno optuži Alerksandra Rodića, predsednika „Adrija medija grupe“, piše danas Kurir.

On je prijavu podneo protiv Vučićevića i Dragića, koje optužuje za prinudu, povredu slobode govora i podstrekivanje na krivično delo zloupotreba poverenja. Kako u prijavi, do koje je došao Kurir, navodi Kornić, „osumnjičeni su pre oko dvadeset dana stupili u kontakt sa njim“, a sa Damirom Dragićem našao se u jednom restoranu u Beogradu.

Prema pisanju Kurira, Kornicu je ponuđeno „sve i svašta, a zauzvrat su zahtevali da ispriča neke laži i neistine o Aleksandru Rodiću, jer su upoznati s tim da je deo svoje radne karijere proveo kao direktor jedne od firmi Aleksandra Rodića“.

Tom prilikom, kako je objavio Kurir, Kornicu su dali 120 evra i rekli da će ga kontaktirati, što se i desilo posle nekoliko dana. Kornic u prijavi navodi i da su mu „zauzvrat nudili položaj u SNS, i da će mu pomoći u svemu što mu bude potrebno – da ima svoj biznis i da bude u SNS“.

Stefanović: Premijer prošao detektor laži na optužbe Kurira Politika, nedelja, 29.11.2015. u 15:37

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić prošao poligrafsko testiranje, povodom optužbi koje su o njemu iznesene u dnevnom listu Kurir

„Detektor laži je potvrdio da premijer Srbije Aleksandar Vučić ne poznaje bivšeg direktora Kurira, da se nikada nije sreo s njim i da nikada mu nije nudio bilo šta da bi bilo koga lažno optužio“, izjavio je danas Stefanović na vanrednoj konferenciji za novinare.

Stefanović je izjavio da će policija sprovesti detaljnu i brzu istragu, koja će pokazati ko je i sa kakvim ciljem organizovao širenje laži protiv premijera i pokušaj destabilizacije zemlje.

NJUZ.net: DRŽAVNI UDAR ZA SADA PROTIČE BEZ INCIDENATA; TOKOM SASLUŠANJA VUČIĆA POLICIJA SE BRANILA ĆUTANJEM

Državni udar za sada protiče bez incidenata, Njuz.net

BEOGRAD, 23. novembar 2015, (Njuz) – Državni udar, koji je počeo odmah po odlasku premijera Aleksandra Vučića u Kinu, za sada se odvija mirno, bez ikakvih incidenata.

Sve državne institucije rade nesmetano, ministri su na svojim radnim mestima i ispunjavaju svakodnevne obaveze kao da se državni udar uopšte ne dešava.

– Iskren da budem, očekivao sam više od ovog državnog udara. Najavljen je prilično dramatično pa sam očekivao dosta uzbuđenja, ljude na ulicama, nerede, razbijanje izloga i sukobe sa policijom, ali život je nastavio da teče svojim ustaljenim tokom. Da nisam video najavu na televiziji i novinama ne bih ni znao da je državni udaru toku, rekao nam je jedan od prolaznika koga smo sreli na pijaci gde kupuje zalihe hrane.

Kako kaže, nije siguran koliko će još državni udar trajati, pa je odlučio da ništa ne prepusti slučaju i opskrbi se namirnicama bar do Vučićevog povratka iz Kine.

Naši reporteri sa ulica glavnog grada javljaju da se ni po čemu ne može zaključiti da se u državi dešava nešto vanredno.

Dragan J. Vučićević, urednik lista Informer koji je prvi najavio da će doći do državnog udara vreme provodi u društvu svojih najbližih. Priznaje da mu je žao što premijer Vučić nije poslušao njegov savet i odložio put u Kinu.

– Sada se jasno vidi da su moja predviđanja bila potpuno tačna. Odsustvo incidenata dokazuje da su strane službe dobro pripremele teren i odradile posao tako da niko nije primetio da je u zemlji izvršen državni udar. Ipak, ne smete zaboraviti da nas tek očekuje petak kada će se sigurno desiti nešto strašno, rekao je Vučićević.

On je dodao da ovu najavu treba shvatiti više nego ozbiljno i ne treba se sprdati sa njom, jer je i on tako ismevao najave o mogućem atentatu na Đinđića, a svi znamo šta se potom desilo.

Bojan Savić

TOKOM SASLUŠANJA VUČIĆA POLICIJA SE BRANILA ĆUTANJEM, Njuz net, 29. 11.)

BEOGRAD, 29. novembar 2015, (Njuz) – Svi policajci koji su prisustvovali saslušanju premijera Aleksandra Vučića odlučili su da se brane ćutanjem, saznaje Njuz.

Policajci, koji su se dobrovoljno prijavili da prisustvuju saslušanju o navodima u dnevnom listu Kurir, pokazali su se kao tvrd orah, ali Vučić očekuje da će svi oni progovoriti za dve, najviše dve i po godine.

– Odmah po Vučićevom dolasku u stanicu premijer je prisutne policajce detaljno obavestio o njihovim pravima, a svi do jednog izabrali da se brane ćutanjem – rekao nam je jedan službenik MUP-a koji je insistirao na anonimnosti.

– Ispitivanje je trajalo prilično dugo, ali niko od njih nije progovorio ni reč, kaže naš izvor uz izvinjenje što ne može da nam saopšti više podataka jer se plaši da bi to moglo biti upotrebljeno protiv njega.

Posle saslušanja premijer, kao iskusan pravnik, je pristupio i ispitivanju poligrafa kako bi definitivno skinuo sve sumnje sa njegove ispravnosti. Kako saznajemo, poligraf je izdržao testove i iskreno odgovorio na sva Vučićeva pitanja.

Ovim povodom, ministar policije Nebojša Stefanović danas će održati konferenciju za medije, a zakazano je i vanredno pojavljivanje Dragana J. Vučićevića na televiziji Pink.

Bojan Savić

Povezani tekstovi: Vučić u Kini dogovorio uvoz jeftinih delova za poligrafe, Njuz.net

Izvor: Pink započeo pregovore za drugu sezonu „Rušenja Vučića“, Njuz.net

„Policija će tokom dana pokusati da dođe i do Aleksandra Kornica, da ga saslušamo i nakon podnošenja izveštaja očekujem da će se tužilaštvo izjasniti o nasem radu i kvalifikaciji dela“, podvukao je Stefanović.

Stefanović je potvrdio hapšenje pripadnika barske kriminalne grupe, koji je u 24 sata zatečen u osam navrata na prilazu porodičnom domu Vučića.

On je precizirao da se premijer dobrovoljno podvrgao detektoru laži, kako bi odgovorio na optužbe koje su danas iznete u dnevnom listu Kurir, a koje ga terete da je sa svojim bratom Andrejem Vučićem i urednikom Informera Draganom Vučićevićem i direktorom tog lista Damirom Dragićem pokušao da nagovori bivšeg direktora Kurira Aleksandra Kornica da lažno optuži vlasnika Kurira Aleksandra Rodića.

„Vučić je odgovarao na pitanja da li je ikada sreo Aleksandra Kornica, koji se s njim u tekstu navodno sastao u nekom podrumu, da li mu je ikada nudio novac, stranačku funkciju ili bilo šta drugo da bi lažno optužio nekoga. Na sva ta pitanja odgovorio je sa ‘ne’ i detektor laži pokazao je da premijer govori istinu“, rekao je Stefanović.

Rekao je i da će policija pokazati da je Srbija pravna država, da njom neće vladati kriminalci i da će sprečiti destabilizaciju zemlje.

Tanjug

Stefanović: Premijer Vučić prošao poligraf RTS, NEDELJA, 29. NOV 2015, 14:45 – 15:36

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kaže da je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić prošao poligrafsko testiranje, povodom optužbi koje su o njemu iznesene u dnevnom listu „Kurir“. Premijer nikada nije sreo bišeg direktora „Kurira“ i nikada nije razgovarao sa njim, potvrđeno je na poligrafu.

Nebojša Stefanović je, na konferenciji za novinare, rekao da se premijer Aleksandar Vučić dobrovoljno podvrgao detektoru laži i „negirao optužbe koje su protiv njega brutalno iznesene“ u listu Kurir.

Ministar je naveo da je MUP Srbije primio obaveštenje od predsednika Vlade na okolnosti optužbe i da je prošao poligrafsko testiranje.

„Vučić je odgovarao na pitanja da li je ikada video Aleksandra Kornica, za kojeg se navodi da se sastajao sa njim i tražio određene stvari, da li mu je ikada nudio stranačku funkciju, novac ili bilo šta drugo u zamenu za neistinito svedočenje“, rekao je Stefanović.

Istakao je da je premijer na sva pitanja odgovorio sa „ne“ i da je detektor laži pokazao da govori istinu.

„Aleksandar Vučić nikada nije sreo Kornica, nikada sa njim nije sedeo bilo gde, a naročito ne u kafani, Vučić retko ide u bilo kakve kafane“, rekao je Stefanović.

Ministar policije je rekao da će MUP sprovesti istragu koja će pokazati ko je i sa kakvim ciljem izneo „brutalne informacije i širenje laži protiv predsednika vlade“.

„Policija će tokom dana pokušati da dođe i do Aleksandra Kornica, da ga saslušamo i nakon podnošenja izveštaja očekujem da će se Tužilaštvo izjasniti o našem radu i kvalifikaciji dela“, podvukao je Stefanović.

Kako je rekao, moramo da pokažemo da će Srbija biti pravna država, da njom neće upravljati kriminalci i da će svim resursima da se bori protiv destabilizacije.

„Premijer je pokazao da je jedan od nas, običan građanin, i pokazao da je normalan čovek kome je istina i pravda preča od bilo kakve funkcije“, istakao je Stefanović.

Ministar policije je dodao da je uhapšen i S. M. iz Šehovića u BiH, bivši pripadnik policije Republike Srpske i bivši pripadnik policije Srbije, koji je u vezi sa barsko-budvanskom krimilanom grupom.

„Privedeni S. M. je tokom 24 sata osam puta zatečen u obilasku porodičnog doma Vučića. Nakon privođenja je više puta menjao iskaz. U toku je intenzivna policijska akcija koja treba da pokaže koji su motivi ovakvog postupanja“, dodao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, MUP radi na rasvetljavanju slučaja.

„Pojačane su mere bezbednosti predsednika vlade i drugih funkcionera. Mislimo da iza ovoga stoje ozbiljne kriminalne grupe. Veoma smo zainteresovani za detaljnu i brzu istragu i pokazaćemo šta su bili motivi kriminalne grupe da se nađu blizu predsednika Vlade i njegove porodice“, dodao je Stefanović.

Povodom tvrdnji lista Kurir da je učestvovao u pritiscima, ucenama i iznudi prema bivšem direktoru tog lista Aleksandru Kornicu, premijer Vučić je ranije danas bio na saslušanju.

Naime, Kurir je danas objavio da je premijer Vučić, sa još nekoliko lica, pre dvadesetak dana tražio od Kornica da lažno svedoči i lažno optuži vlasnika tog lista Aleksandra Rodića.

SRBIJA IZMEĐU PRAVNOG I TABLOIDNOG PORETKA

Tužilaštvo pokreće krivični postupak zbog destabilizacije zemlje Politika, 29.11.2015.

„Kurirov“ napad na premijera ocenjen kao pokušaj kriminalizacije Aleksandra Vučića. – Kulminacija sukoba koji je počeo neuspelim pokušajem neprijateljskog preuzimanja „Politike“ od strane Aleksandra Rodića

Neobično dramatičan nedeljni dan počeo je u Srbiji vešću bez presedana da se premijer Srbije dobrovoljno podvrgao ispitivanju na detektoru laži, da bi dodatnu notu ozbiljnosti predveče unela nesvakidašnja izjava republičkog javnog tužioca da će pokretanjem odgovarajućeg krivičnog postupka sprečiti ugrožavanje ustavnog poretka i destabilizaciju zemlje.

Televizija Pink prva je u toku prepodneva javila da se Aleksandar Vučić u MUP-u Srbije izjašnjava o optužbama koje je protiv njega juče izneo „Kurir“. Ovaj beogradski tabloid tvrdio je u tekstu na naslovnoj strani da je premijer Vučić, sa svojim bratom Andrejem i urednikom „Informera“ Draganom Vučićevićem, kao i direktorom tog lista Damirom Dragićem, pokušao da nagovori bivšeg direktora „Kurira“ Aleksandra Kornica da lažno optuži vlasnika ovog lista Aleksandra Rodića. „Kurir“ je prepričao sadržaj krivične prijave koju je Kornic podneo policiji, ne nudeći dokaze za njegove tvrdnje, po kojim je Kornic od ljudi koje optužuje primio 120 evra u gotovini, kao i obećanja da će dobiti članstvo i funkciju u Srpskoj naprednoj stranci.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović na poslepodnevnoj pres-konferenciji je objasnio da je premijer Srbije u policiji odgovarao na pitanja da li je ikada sreo Aleksandra Kornica, koji se s njim u tekstu navodno sastao u nekom podrumu, da li mu je ikada nudio novac, stranačku funkciju ili bilo šta drugo da bi lažno optužio nekoga i da je poligraf pokazao da je premijer govorio istinu kada je na sva ova pitanja odrečno odgovorio.

Nedeljni politički potres došao je posle višednevnih spekulacija o tome da li Srbiji preti državni udar, kako je na televiziji Pink pre sedam dana gromoglasno ustvrdio urednik „Informera“ Dragan Vučićević, koji je tim povodom od premijera zatražio da ne ide na put u Kinu, kojoj je Vučić bio u poseti tokom radnog dela sedmice.

Međutim, jučerašnji dan bio je i vrhunac jednog velikog političkog i tabloidnog obračuna koji je počeo pre više od mesec dana, neuspešnim pokušajem neprijateljskog preuzimanja „Politike“ od strane vlasnika „Kurira“. Aleksandar Rodić objavio je da je kupio naš list, odnosno sporna potraživanja nemačkog VAC-a od „Politike“, koja su inače predmet sudskog spora u Esenu. Redakcija „Politike“ reagovala je energičnim odbacivanjem i same ideje da jedan ozloglašeni tabloid kakav je „Kurir“ postane vlasnik najstarijeg i najuglednijeg lista na Balkanu, proglašavajući to nepodnošljivim reputacionim rizikom za naše novine.

„Kurir“ je tada stupio u neku vrstu prljavog rata protiv naše redakcije, da bi javnost od vlasnika tog lista saznala da je premijer Srbije obavestio nemački VAC da Rodići nisu pogodni kupci za „Politiku“. To je izgleda bio i okidač za početak rata „Kurira“ protiv premijera i Vlade Srbije jer je negde u to vreme došlo do radikalnog preokreta uređivačke politike „Kurira“, koja je u prvi mah postala naglašeno kritična prema članovima Vlade i vodećoj stranci, da bi juče prvi put usledio i direktan napad na premijera.

Redakcija „Kurira“ je negde u isto vreme s promenom uređivačke politike počela i da se žali na pritiske vlasti, a poslednjih dana su novinari tog lista tvrdili da Aleksandru Rodiću, članovima njegove porodice i novinarima stižu pretnje „posle javne harange“ koju, kako navodi, nedeljama sprovode „Informer“ i Pink. Aleksandar Rodić je u međuvremenu prestao da tvrdi da je kupio „Politiku“, pogotovo kada je optužen da je iznudio milion evra od Miroslava Bogićevića u poslovima preprodaje „Politike“ još 2009. godine, za vreme vlasti Demokratske stranke. Ispostavilo se da on u tu transakciju zapravo ni dinara svog novca nije uložio.

Posle objavljivanja lažne vesti o kupovini dela „Politike“, Aleksandar Rodić se izvinio Srbiji zbog „ulepšavanja stvarnosti“ u kojoj je rekao da je učestvovalo 80 odsto medija a potom je 9. novembra objavio saopštenje: „Ako je neko nekoga reketirao, onda su to mene reketirali Miroslav Bogićević, Goran Veselinović uz podršku Aleksandra Vučića. Tokom 2013. godine Bogićević i Veselinović tražili su mi da oprostim svoja potraživanja prema Miroslavu Bogićeviću ili, ako koristimo njihove termine, oteli su mi kompaniju za koju neće da mi plate niti da je vrate! Februara 2012. sam pod pritiskom tadašnje DS vlasti i na zahtev Bogićevića s njim zaključio ugovor o prodaji akcija u mojoj kompaniji koja je s VAC-om potpisala Ugovor o otkupu potraživanja prema ’Politici’. Bogićević se obavezao da mi za to plati 3,5 miliona evra da bi stekao potraživanja prema ’Politici’ od ukupno 15,3 miliona evra. Pre nedelju dana predstavnici nemačkog VAC-a su me obavestili da im je Vučić preko posrednika poručio da je protiv toga da VAC svoja preostala prava i potraživanja proda meni. Vučić im je rekao da ja nisam vlasnik ’Kurira’ i da nemam para da im platim. Očigledno je i ’Politici’ i srpskoj Vladi i tajkunima Bogićević bolji kao vlasnik ’Politike’ jer ’ucenjen’ krivičnim postupkom koji se protiv njega vodi zbog štete koju je naneo srpskim državnim bankama u vrednosti više stotina miliona evra.“

Ali, napadajući sve odreda i plasirajući razne neistine, Rodić je pokušao da se promoviše kako je upravo on taj koji treba da bude nosilac otpora prema ovakvoj vlasti i čuvar i čelnik promovisanja medijskih sloboda.

Tako se požalio javnosti kako vlast koristi državne ustanove ne bi li progonila Adrija medija grupu jer, kako tvrdi, hoće da ožive finansijske grehe njegovog oca Radisava Raje Rodića. A prećutkuje da je Više tužilaštvo početkom 2009. pokrenulo istragu da su Radisav i Aleksandar Rodić utajili skoro deset miliona evra, na ime neplaćanja poreza, time oštetili budžet, ali i brojne državne i privatne firme i banke. Aleksandar Rodić je 19. februara 2010. u Višem sudu saslušan u svojstvu okrivljenog, doneto je rešenje o proširenju istrage, a čitav slučaj odmah je potom završio u političkoj „fioci“!

U pokušaju da se, iza očiju javnosti, proda „Politika“ tabloidu „Kurir“, ključnu ulogu su imali bivši ministar pravde i najbliži saradnik Borisa Tadića Dušan Petrović, državni sekretar u ministarstvu pravde Slobodan Homen kao i specijalni savetnik u Ministarstvu pravosuđa i kum Aleksandra Rodića Dušan Bjelopetrović.

Direkcija policije Ministarstva unutrašnjih poslova pozvala je prekjuče vlasnika „Kurira“ Aleksandra Rodića da prijavi pretnje koje su mu, kako je objavio taj list, upućene, a Rodić je odgovorio saopštenjem da MUP u njegovom slučaju postupa drugačije nego s drugim građanima. Policija mu je prekjuče odgovorila da čak ni poziv za saslušanje o krivičnim prijavama i pretnjama smrću ne može da mu uruči jer nije na adresama na kojima je zvanično prijavljen.

————————————————————————————-

Vučić prošao detektor laži na optužbe „Kurira“

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić prošao je poligrafsko testiranje, povodom optužbi koje su o njemu iznesene u dnevnom listu „Kurir“, izjavio je na konferenciji za novinare Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova.

„Na osnovu zahteva Višeg tužilaštva u Beogradu MUP Srbije primio je obaveštenja od predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića na okolnosti optužbi koje su protiv njega iznesene u dnevnom listu ’Kurir’. Aleksandar Vučić se dobrovoljno podvrgao detektoru laži i sve optužbe iznete u današnjem broju ’Kurira’ je negirao“, rekao je Stefanović.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) je 30. 11. upozorilo javnost da je, posle emisije na TV Pink 29. 11. direktno ugrožena bezbednost novinara Slaviše Lekića. NUNS poziva nadležne organe da preduzmu neophodne mere i zaštite, pre svega, Lekićev fizički integritet.

Pretnje su kulminirale nakon emisije TV Pink u kojoj je glavni i odgovorni urednik tabloida „Informer“ Dragan J. Vučićević označio Lekića kao jednog od učesnika u navodnom državnom udaru. Kao jedini dokaz u prilog toj tvrdnji naveden je Lekićev intervju „Nacionalu“. U istom kontekstu Slavišu Lekića je spomenuo i ministar pravde Nikola Selaković.
Lekić je u pomenutoj emisiji na TV Pink optužen i da je imao značajnu ulogu u „medijskoj pripremi“ ubistva Zorana Đinđića.

NUNS smatra da je na ovaj način Slaviša Lekić targetiran kao državni neprijatelj, što može imati nesagledive posledice po njegovu bezbednost.
NUNS upozorava državne organe, posebno ministra pravde Nikolu Selakovića i ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića, da su direktno odgovorni ukoliko na bilo koji način bude ugrožena sigurnost novinara Slaviše Lekića.

Slaviša Lekić je 25. novembra, u beogradskoj policijskoj stanici u Ulici Milana Rakića, obavestio policiju o pretnjama i osobama koje prate njegovo kretanje. Tom prilikom je sačinjena službena beleška, ali je Lekiću rečeno da MUP ne može ništa da preduzme jer, kako mu je objašnjeno, u njegovoj prijavi nema elemenata krivičnog dela.

Ministar policije je dodao da je premijer Srbije odgovarao na pitanja: Da li je ikada video Aleksandra Kornica, za koga se u spornom tekstu navodi da se s njim sastajao i u nekakvom podrumu? Da li se sa njim ikada bilo gde sastao? Da li mu je ikada nudio stranačku funkciju? Da li mu je ikada nudio novac ili bilo šta drugo u zamenu za neistinito svedočenje, odnosno da nekoga lažno optuži?

„Na sva pitanja premijer Aleksandar Vučić je odgovorio sa ’ne’ i detektor laži je pokazao da govori istinu“, rekao je Stefanović.

Prema rečima ministra policije, Aleksandar Vučić nikada nije sreo Aleksandra Kornica i nikada s njim nije sedeo bilo gde, a ponajmanje u kafani.

„Vučić je čovek koji retko ide u kafane, pa čak i sa članovima porodice ga retko možete zateći u restoranu. Očigledno je da su laži koje su plasirane protiv predsednika Vlade imale za cilj da destabilizuju našu zemlju i zbog toga će MUP u saradnji s Tužilaštvom sprovesti detaljnu istragu koja će pokazati ko je i s kakvim ciljem izneo ovakve informacije. Policija će saslušati i Aleksandra Kornica“, kazao je Stefanović.

(Aleksandar Bojović)

————————————————————————

Advokati: Poligraf nije dokazno sredstvo

BEOGRAD – Beogradski advokati Slobodan Ružić i Zora Dobričanin Nikodinović rekli su danas agenciji Beta da poligraf nije dokazno sredstvo i da on samo služi policiji tokom istražnog postupka.„Ne radi se ni o kakvom dokaznom sredstvu. Već duže vreme traje zloupotreba poligrafa u političke svrhe. Poligraf služi u operativnom radu policije, najviše ako se imaju indicije da je neko nešto uradio, jer da jeste dokazno sredstvo, koristio bi se u krivičnom postupku. To zna svako ko je završio pravni fakultet“, rekao je Ružić.

Dobričanin Nikodinović je rekla da je veliki protivnik poligrafa, jer je vrlo podložan manipulaciji.

„Poligraf apsolutno nije dokazno sredstvo, jer nije propisan Zakonikom o krivičnom postupku. Postoji niz metoda da se poligraf obmane, a vrlo je podložan manipulaciji onih koji postavljaju pitanja, jer mogu da ih formulišu tako da dobiju odogovor kakav žele“, rekla je Dobričanin Nikodinović.

Ona je kazala da svim svojim klijentima savetuje da ne idu na poligraf.

„Na to ću pristati onda kada to bude propisano ZKP-om, kada budem mogla da kontrolišem pitanja, tok ispitivanja i na kraju kada budem mogla kao branilac vidim rezultate ispitavanja. Bez toga, to je samo populistička metoda koja služi uglavnom u medijske svrhe i kao zabava za narod“, rekla je Dobričanin Nikodinović.

Ona je kazala i da nepristajanje na poligraf nije zvanična otežavajuća okolnost, ali da se i time manipuliše.

„Pristanak na poligraf ili njegovo odbijanje zvanično nije otežavajuća okolnost, ali se time manipuliše, to se uvek navodi u krivičnoj prijavi i to je motiv onima koji se ispituju da pristanu na njega“, objasnila je Zora Dobričanin Nikodinović.

Ovaj beogradski advokat rekla je da se više puta dešavalo da dve suprotstavljene strane, koje govore suprotne stvari prođu poligraf, kao i da to pokazuje „apsurdnost i nepouzdanost rezultata poligrafa“.

Agencija Beta je primer ovoga našla tokom suđenja Darku Šariću, optuženom za trgovinu narkoticima. On je 2014. prošao poligraf tvrdeći da mu je slučaj namestio bivši načelnik Uprave kriminalističke policije Rodoljub Milović, da bi kasnije Milović takođe prošao na poligrafu negirajući te optužbe.

„Ja sam se davno upoznala sa poligrafom, još pre 30 godina. Tada nam je o njemu pričao Ostoja Krstić iz republičkog MUP-a, koji je bio najveći stručnjak za poligraf. On je išao po svim pravnim fakultetima u zemlji i ‘pravnijadama’, a on nam je još tada pokazao načine da se poligraf obmane. Ja sam veliki protivnik poligrafa baš zbog svog višedecenijskog znanja o njemu“, rekla je Dobričanin Nikodinović.

Ona je iznela primer o tome zašto se poligraf ne priznaje na sudu.

„Još pre 30 godina nas je Ostoja Krstić upoznao sa primerom čoveka koji je osuđen zbog ubistva jer je burno reagovao na pitanje o tome, samo da bi se posle nekoliko godina pojavio pravi ubica, koji je znao detalje ubistva koje je samo pravi ubica mogao da zna. Prvi osuđeni je proveo nekoliko godina u zatvoru, a burno je reagovao na poligraf jer je bio ugledan čovek, a imao je ljubavnicu u zgradi u kojoj se desilo ubistvo i na tu adresu je naravno burno reagovao“, rekla je Zora Dobričanin Nikodinović.

Ružić i Dobričanin Nikodinović često se na suđenjima nalaze na suprotnim stranama, kao, na primer, na suđenjima za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije ili francuskog navijača Brisa Tatona.(Beta)

————————————————————————

Branko u video-klipu Kurira zove se Saša

Na video-klipu pod nazivom „Pogledajte kako Vučićević iznuđuje lažne dokaze protiv Aleksandra Rodića!“, koji je objavljen na sajtu „Kurira“, vidi se kako Aleksandar Kornic razgovara sa osobom koja se navodno zove Branko, čija je slika u uglu videa i koga je navodno Andrej Vučić odredio kao vezu da dogovori lažno svedočenje protiv Aleksandra Rodića.

– Imam neke informacije, je l’ hoćeš da šaljem tebi na mejl ili Vučku – pita na početku videa Aleksandar Kornic.

– Pošalji nama na onaj mini kengur, je l’ znaš – odgovara izvesni Branko.

– Da, da pročita, je l’ si ti spreman da svedočiš – pita navodni Branko.

– Da izađeš na televiziji – dodaje

– Na televiziji – pita Kornic.

– Da, sam si rekao kad smo bili…

– Vidi, ja sam u s…u neviđenom, znaš i sam. Treba mi mala pomoć od vas pa ćemo se dogovoriti – kaže Kornic.

Međutim, ispostavlja se da je Branko u stvari građanin Saša Obradović, čovek koji nema veze sa ovim slučajem.

„Taj Branko je navodno veza između Kornica i ostalih ljudi koji se pominju u tekstu i koji prenosi informacije i naloge.

Pajtić DS: premijer Vučić i ministri Stefanović i Lončar izvršili više krivičnih dela

Demokratska stranka najavila je da će podneti krivične prijave protiv premijera Aleksandra Vučića i ministara Nebojše Stefanovića i Zlatibora Lončara jer su, kako navodi DS, tokom jučerašnjeg dana izvršili više krivičnih dela u cilju uspostavljanja strahovlade u Srbiji zarad uspostavljanja apsolutne vlasti u ovoj državi.

Prema njegovim tvrdnjama, Vučić nije imao zakonskog osnova da ode u policiju i da izjavu ako ne postoji krivično delo, te je podsetio da ombudsman Saša Janković nije imao zakonski osnov da ode u policiju kad je u pojedinim novinama optužen za ubistvo, kao da to nije mogla da uradi ni poslanica i funkcionerka DS Aleksandra Jerkov, koja dobija pretnje.

Pajtić izjavljuje da su premijer Vučić i ministri Stefanović i Lončar izvršili više krivičnih dela: premijer Vučić je prekršio član 330 KZ samovlašće, 359 KZ zloupotreba službenog položaja, 366 KZ trgovina uticajem, a ministar Stefanović – 359 KZ zloupotreba službenog položaja, 322 KZ sprečavanje službenog lica u vršenju službene dužnosti, 396 KZ trgovina uticajem, 366 KZ trgovina uticajem, 335 samoučesništvo,
138 KZ neprijavljivanje krivičnog dela…

Pajtić je rekao da je juče ugrožena i bezbednost novinara Slaviše Lekića i Dušana Mašića, jer su u kontekstu državnog udara pominjani u emisiji uživo na televiziji Pink.

Demokrate navode da je ministar zdravlja Zlatibor Lončar juče izvršio krivično delo neovlašćeno otkrivanje tajne i iznošenje ličnih i porodičnih prilika.

(Izvor: Bojan Pajtić: Nećemo dozvoliti da Vučić uvede strahovladu, DS, 30. 11.)

Branko, kako će se ispostaviti, ne postoji. Taj čovek se pojavio juče u policijskoj stanici Rakovica i izjavio kako se zove Saša Obradović. On nema nikakve veze ni s jednom političkom strankom. Ne poznaje Aleksandra Kornica. On je porodični čovek koji nema veze s ovom pričom. Došao je zbunjen jer ga je neko blizak pozvao i javio mu je da se njegova slika pojavila na sajtu „Kurira“. Ovo je još jedan krupan dokaz da je čitava priča izmišljena. I ovo će biti predmet rada nadležnih organa jer se radi o zloupotrebi“, rekao je ministar policije Nebojša Stefanovića gostujući na televiziji Pink.

Saša Obradović je u izjavi za „Pink“ rekao da nema nikakve veze s ovim slučajem i da ne poznaje Aleksandra Rodića i ostale, kao ni Aleksandra Vučića. On je dodao da je potresen i da će tužiti „Kurir“ jer se, kako kaže, igrao tuđim identitetom.

(Aleksandar Bojović)

————————————————————————

Šta kaže zakon

U krivičnom zakoniku pod članom 309 piše „da ko u nameri ugrožavanja ustavnog uređenja ili bezbednosti Srbije poziva ili podstiče da se silom promeni njeno ustavno uređenje, svrgnu najviši državni organi ili predstavnici tih organa, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina“.

„Politika“ je pozvala republičko javno tužilaštvo i postavila pitanje o kom je konkretno krivičnom delu reč. Iz tužilaštva su odgovorili da ne mogu sada da daju više detalja a da će javnost blagovremeno obavestiti o toku istrage.

————————————————————————

Lončar: Kornic zloupotrebljen

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar ponovio je da je bivši direktor „Kurira“ Aleksandar Kornic, koji je optužio premijera Aleksandra Vučića za navodne pritiske i ucene, čovek sa ozbiljnim zdravstvenim problemima i da je zloupotrebljen. „Apelujem na sve da se prestane sa zloupotrebom ljudi koji imaju zdravstvene probleme. Oni nisu krivi. Ne treba se time igrati, tim ljudima mora da se pomogne“, rekao je Lončar za TV Pink.

Lončar smatra da u slučaju Kornica treba uključiti veštake koji bi izneli potrebne procene, jer se radi o osetljivim stvarima.

Upitan da li su takvi ljudi opasni, on je odgovorio: „Ti ljudi su mnogo opasniji od onih koji nemaju te zdravstvene probleme. Posledice mogu da budu nesagledive“, rekao je Lončar.

Lončar: Kornic teško bolestan – potrebno ga je zaštititi! Pravda, 29. 11.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je danas gostujući na TV Pink da je nekadašnji direktor Kurira Aleksandar Kornic, koji je teško optužio premijera Aleksandra Vučića, čovek sa ozbiljnom dijagnozom i da ga treba zaštititi, jer se kao teško bolestan čovek ne može procesuirati.

– Reč je o čoveku koji ima ozbiljne dijagnoze i koji je, na njegovu nesreću, zloupotrebljen. On zbog toga ne može da se smatra relevantnim činiocem u svemu ovome. Zato apelujem da se prekine s tim, jer je celokupni sistem zdravstva dužan da zaštiti ovog čoveka, s obzirom na dijagnoze koje ima – rekao je Lončar.

Lončar je naglasio da država mora da vrati sve „u svoje tokove“.

On je istakao da mu ova afera, u kojoj su se udružili neki koji ne žele da Srbija ide pravcem kojim je krenula, izgleda kao posledica nečije želje da dođe na brzinu na vlast i da spreči završavanje reformi koje je vlada započela.

– Na vlast se dolazi izborima, glasovima građana. Tek nakon što se dođe na vlast moguće je sprovesti svoje namere – istakao je ministar.

***

Đukić-Dejanović: Podaci o Konicu nisu potekli iz bolnice N1, 28. 11.

Direktorka bolnice Laza Lazarević i bivša ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović izjavila je da liste bolesnika ne mogu da izađu iz njihove ustanove jer bi to bilo narušavanje profesionalne tajne, pa ni lista Aleksandra Kornica koju je u nedelju Dragan J. Vučićević pokazao je tokom gostovanja na televiziji Pink.

„To sigurno nije dobio od naše institucije. Jedino možemo da damo zvanična dokumenta za slučaj da ih zatraži sud i to u posebnim okolnostima. Dakle, primerak otpusne liste se nalazi kod samog pacijenta. Jedan primerak otpusne liste je tu, a drugi primerak ima i izabrani lekar u svom kartonu“, navela je Đukić Dejanović i dodala da je u pitanju narušavanje profesionalne tajne.

„To bi bilo teško narušavanje profesionalne tajne. Nikada nikome, ni iz medija, otpusnu listu ne možemo dati ni članovima domaćnistva, već samo licu na koje se odnosi lista“, zaključila je direktorka i dodala da je sve regulisano Zakonom o zaštiti prava pacijenata.

***

Čuvati lekarsku tajnu Danas, FONET, NEDELJA, 29. 11. 2015.

Prema Kodeksu profesionalne etike Lekarske komore Srbije, lekar je dužan da čuva profesionalnu tajnu u koju spadaju sva saznanja
lekara i zdravstvenog osoblja o pacijentu i njegovim
ličinim, porodičnim i socijalnim prilikama, a čuvanja te
tajne je oslobođen, ako je pacijent saglasan i radi
dobrobiti društva, ali samo ako je tako odlučeno u skladu sa
zakonom.

Poverenik Šabić naložio nadzor u Klinici „Laza Lazarević“

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti naložio je pokretanje postupka nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u Klinici za psihijatrijske bolesti „Laza Lazarević“, napominjući da mu se obratio veći broj medija i građana zbog objavljivanja podataka o zdravstvenom stanju A.K. u emisiji TV Pink.
Poverenik Rodoljub Šabić je upozorio da je Ustavom Srbije zabranjena i kažnjiva upotreba podataka o ličnosti izvan svrhe za koju si prikupljeni, osim za potrebe krivičnog postupka ili zaštite državne bezbednosti, navodi se u današnjem saopštenju.

U tom kontekstu, naglasio je on, krajnje je zabrinjavajuće da se u medijima pojavljuju enorman i sve veći broj ličnih podataka, pored ostalog, i po zakonu inače „naročito osetljivih podataka“ iz medicinskih dosijea, ili rezultati poligrafskog ispitivanja, sadržaji iskaza svedoka i sl.

Čak i ukoliko nadležni državni organi objave podatke koji spadaju u domen privatnosti počinioca ili žrtve, mediji tu informaciju ne smeju da prenose. Greška državnih organa ne podrazumeva „dozvolu“ za kršenje etičkih principa profesije, ocenio je Šabić.

Ali, od državnih organa se s punim pravom očekuje mnogo više. Očekuje se, oni su u obavezi da pokažu neuporedivo odgovorniji odnos prema ličnim podacima građana, što pored ostalog podrazumeva i odgovornost pojedinaca koji se o te obaveze ogreše, istakao je on.

Poverenik podseća da zaštita podataka o zdravstvenom stanju ne podrazumeva samo generalnu zaštitu iz Zakona o zaštiti podataka, nego i izričitu posebnu zaštitu iz Zakona o pravima pacijenata, a za nadzor nad sprovođenjem tog zakona nadležno je Ministarstvo zdravlja.

Poverenik, u vezi sa konkretnim, ali i svakim drugim sličnim slučajem, upozorava da je pojavljivanje ličnih podataka u javnosti inkriminisano i Krivičnim zakonikom i da član 146 Krivičnog zakonika predviđa da će se službeno lice koje podatke o ličnosti koji se prikupljaju, obrađuju i koriste na osnovu zakona saopšti drugom ili upotrebi u svrhu za koju nisu namenjeni, kazniti zatvorom do tri godine.

Poverenik naravno ne treba i ne može da zamenjuje sve nadležne organe u izvršavanju njihovih nadležnosti i obaveza.

On pogotovo ne može da vodi krivične postupke, to je posao koji moraju da rade za to zakonom predviđeni organi, navodi se u saopštenju.

Tužilaštvo: Istraga o destablizaciji zemlje; Ministar policije: Pojačane mere bezbednosti državnih funkcionera; Ministar odbrane: Premijer je prema procenama bezbednosnih službi najugroženija ličnost u zemlji; Premijer - ne vidi elemente državnog udara

SRBIJA IZMEĐU PRAVNOG I TABLOIDNOG PORETKA
Tužilaštvo pokreće krivični postupak zbog destabilizacije zemlje
Politika, 29.11.2015.

Srpsko Tužilaštvo poručilo je sinoć da će, u saradnji s drugim državnim organima, sprečiti destabilizaciju zemlje pokretanjem odgovarajućeg krivičnog postupka. Republički javni tužilac Zagorka Dolovac izjavila je Tanjugu da Više javno tužilaštvo u Beogradu proverava sve navode koji su izneti u javnosti na račun premijera Aleksandra Vučića, kao i osnovanost i istinitost krivične prijave koju je podneo Aleksandar Kornic. „Tužilaštvo takođe zahteva da se utvrdi ko je i s kakvim ciljem ove informacije izneo u javnost. Tužilaštvo će u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima zaštititi ustavni poredak i vladavinu prava tako što će brzo i efikasno u saradnji s drugim državnim organima sprečiti destabilizaciju zemlje pokretanjem odgovarajućeg krivičnog postupka, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena“, naglasila je Dolovac.

Dačić: Besprizorni napadi na Vučića

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar za rad Aleksandar Vulin ocenili je da besprizorni napadi na premijera Aleksandra Vučića potvrđuju da je cilj takve hajke destabilizacija Srbije.

„Besprizorni napadi na premijera Aleksandra Vučića u danima kada je upravo završio najuspešniju posetu Kini u nekoliko poslednjih decenija, kada je doneta istorijska odluka o otvaranju prvih poglavlja u pregovorima s Evropskom unijom i u predvečerje Ministarskog saveta Oebsa kada će Srbija biti diplomatska prestonica sveta, potvrđuju da je cilj takve hajke destabilizacija Srbije“, rekao je Dačić, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Tužilaštvo najavilo krivični postupak zbog destabilizacije zemlje RTS, 29. 11.

Povodom navoda koji su izneti u javnost na račun premijera Aleksandra Vučića, srpsko Tužilaštvo poručilo je da će, u saradnji sa drugim državnim organima, sprečiti destabilizaciju zemlje pokretanjem odgovarajućeg krivičnog postupka.

Republički javni tužilac Zagorka Dolovac rekla je da Više javno tužilaštvo u Beogradu proverava sve navode koji su izneti u javnosti na račun premijera Aleksandra Vučića.

Dodala je da se proverava i osnovanost i istinitost krivične prijave koju je protiv premijera podneo Aleksandar Kornic.

„Tužilaštvo takođe zahteva da se utvrdi ko je i sa kakvim ciljem ove informacije izneo u javnost. Tužilaštvo će u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima zaštiti ustavni poredak i vladavinu prava tako što će brzo i efikasno u saradnji sa drugim državnim organima sprečiti destabilizaciju zemlje pokretanjem odgovarajućeg krivičnog postupka, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena“, naglasila je Dolovac.

List Kurir je na naslovnoj strani objavio da je premijer Vučić, sa jošš nekoliko osoba, pre dvadesetak dana tražio od Kornica da lažžno svedoči i lažžno optužži vlasnika Kurira Aleksandra Rodića.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da je premijer prošao poligrafsko testiranje kojim je potvrđeno da Vučić nikada nije sreo Kornica niti razgovarao sa njim.

Pojačane mere bezbednosti državnih funkcionera Sajt Vlade Srbije, NEDELJA, 29. 11. 2015.

Ministar unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas da su maksimalno pojačane mere bezbednosti za predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića i druge državne funkcionere za koje se smatra da mogu biti ugroženi.

Stefanović je na vanrednoj konferenciji za novinare saopštio da je policija danas privela S. M. (1973), koji je osam puta u poslednja 24 časa zatečen u opservaciji porodične kuće predsednika Vlade Aleksandra Vučića.

On je rekao da je uhapšeni S. M. bivši pripadnik policije Republike Srpske i Srbije, pri čemu se poslednjih godina dovodi u vezu sa barsko-budvanskom kriminalnom grupom.

Ministar je napomenuo da je uhapšeni S. M. prilikom privođenja bio u vozilu marke „audi A8″.

Poseban štab u Ministarstvu odbrane za zaštitu Vučića Politika, PONEDELJAK, 30. 11. 2015.

Premijer je prema procenama bezbednosnih službi najugroženija ličnost u zemlji, kaže ministar Gašić

Sa jedne strane bezrezervna podrška Aleksandru Vučiću, a s druge krivične prijave protiv premijera i nekih ministara i zahtev za njihove ostavke – epilog je dana u kome su medije zapljusnule izjave i saopštenja povodom navoda o pokušaju rušenja Vučića, to jest o pokušaju državnog udara. Ministar odbrane Bratislav Gašić tvrdi da je premijer Vučić prema procenama bezbednosnih službi najugroženija ličnost u zemlji, a da je Vojska Srbije apsolutno spremna da premijera sačuva. On je za Tanjug izjavio da je za bezbednost premijera zadužena Vojska Srbije i da je ona apsolutno spremna da odgovori na sve pretnje i bezbednosne rizike, koji mogu na bilo koji način da ugroze premijera.

Govoreći o bezbednosnim rizicima, a podsetivši na ubistvo premijera Zorana Đinđića, Gašić je ocenio da su isti akteri i danas na sceni Srbije. „To su političko-kriminalno-tajkunsko-medijski akteri, a oni su bili prisutni i kada se desio taj nemili događaj“, konstatova je Gašić, ali i primetio da subordinacija svih bezbednosnih službi daje dovoljno podataka kojima se svakodnevno bavi posebno formiran štab u Ministarstvu odbrane, o čemu, dodao je, ne može da iznese više podataka…

Vučić: Nije bilo državnog udara, ali pokušaja urušavanja Vlade jeste RTS, PONEDELJAK, 30. NOV 2015, 21:00 – 22:28

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u emisiji RTS-a Upitnik 30. 11. da ne vidi elemente državnog udara o kojem su juče spekulisali mediji, ali da postoji konstantna namera da se urušava Vlada Srbije.

Vučićević (Dragan, urednik Informera prim. red.) je izneo neke stvari koje nisu baš potpuno istinite. U ovom slučaju, ja ne mislim da je bilo državnog udara, nije bilo ni snage, ni volje za to“, kaže Vučić., premijer Vučić koji kaže u emisiji da ga Vučićevića ceni više nego one koji Vučićeviću zameraju, kaže da sa Vučićevićem ne deli iste političke stavove jer smatra da je dobro da Srbija bude na evropskom putu, dok je vlasnik i glavni urednik Informera za približavanje Rusiji, ali i da nema o njemu šta loše da kaže, jer ga smatra „časnim i pristojnim čovekom i moralnim novinarem“…

Dodaje da razume da je premijer najnapadanija osoba u državi i da „nekome smeta“.

Premijer ističe da neće da dozvoli da država bude reketirana, da bilo ko ucenjuje Vladu i državu i da moramo da damo „Novosti“ i „Politiku“.

„Govorim o marifetlucima vrha DS-a, Bogićevića, Rodića i Bjelopetrovića“, rekao je Vučić…

Događale su se čudne stvari

„Ne osećam se ugroženo. Ima pokušaja da se uruše kapaciteti vlade i to je nešto što je permanentno“, istakao je premijer.

Na pitanje da li i neke zapadne zemlje umešane u nedavne dogašaje premijer je rekao da ne želi da govori o onome za šta nema dokaze.

„Ne mogu da govorim o ambasadama. Događale su se čudne stvari, iz jedne zapadnoevropske zemlje kada sam obilazio migrante, trajala je konferencija za novinare, obaveštavaju me da se desilo nešto, jedan čovek je obilazio „kobre“, ljude iz stranke i svuda se raspitivao kakavo je i koliko moje obezbeđenje, iz kojih su jedinica. Na kraju su ga pozvali i ustanovilo se da je reč o glavnom obaveštajcu, odnosno prvom sekretaru jedne zapadne ambasade. Zašto im je to bilo važno – ne znam, ali to je bilo moje lično razočaranje, ipak, neću da kvarim odnose sa tom zemljom. To se dešavalo nakon incidenta u Srebrenici“, ispričao je premijer…

Više javno tužilaštvo: Odbačena krivična prijava protiv Damira dragića i Dragana J. Vučićevića, postupak za lažno prijavljivanje protiv Aleksandra Kornica

Više javno tužilaštvo saopštilo je danas da je odbacilo krivičnu prijavu bivšeg direktora lista Kurir Aleksandra Kornica protiv direktora i urednika Informera, Damira Dragića i Dragana J. Vučićevića, i najavilo da će protiv Kornica biti pokrenut postupak za lažno prijavljivanje.

Više javno tužilaštvo saopštilo je da je krivična prijava Kornica odbačena nakon razmatranja izveštaja koji je dostavila policija.

Kako je saopšteno, u predistražnom postupku je utvrđeno da Dragić i Vučićević nisu krivi za prinudu, povredu slobode govora i javnog istupanja i zloupotrebe poverenja, što im je stavljeno na teret u krivičnoj prijavi.

„Nakon razmatranja izveštaja koji nam je dostavljen od strane policije u vezi izvršenih provera povodom krivične prijave Kornic Aleksandra podnete protiv Dragić Damira i Dragana J.Vučićevića zbog krivičnih dela prinude, povrede slobode govora i javnog istupanja i krivičnog dela zloupotrebe poverenja , tužilaštvo je odbacilo navedenu krivičnu prijavu, jer je u predistražnom postupku utvrđeno da Dragić i Vučićević nisu izvršili krivična dela koja su im tavljena na teret, kao ni bilo koje drugo krivično delo za koje bi se gonjenje preduzimalo po službenoj dužnosti“, navodi se u saopštenju.

Više javno tužilaštvo je navelo da će protiv Aleksandra Kornica biti pokrenut postupak za lažno prijavljivanje, za koje je nadležno osnovno javno tužilaštvo koje će i postupati u tom postupku.

Pripadnici MUP-a postupili su prethodno po zahtevima Višeg tužilaštva u Beogradu i proverili navode iz krivične prijave bivšeg direktora „Kurira“ Aleksandra Kornica protiv direktora „Informera“ Damira Dragića i glavnog i odgovornog urednika ovog lista Dragana J. Vučićevića.

( Odbačena prijava protiv direktora Informera Beta, 02.12.2015 15:00 – 02.12 15:13 )

(Videti takođe: SRAMOTA VUČIĆEVIĆ KONTROLIŠE SRBIJU: Tužilaštvo odbacilo prijavu Kornica i pokrenulo postupak!Kurir, crna hronika 14:57, 02.12.2015.)

Novosadski SNS: Okupljanje u Beogradu ako ne prestanu napadi RTS, NEDELJA, 29. NOV 2015, 17:04 – 17:13.

Gradski odbor Srpske napredne stranke u Novom Sadu najavio je da će pozvati svoje članove i građane Srbije na okupljanje u Beogradu, ukoliko za 24 časa ne prestanu „političko-mafijaški pokušaji rušenja“ premijera Aleksandra Vučića.

„Ukoliko u roku od 24 sata ne prestanu političko-mafijaški pokušaji rušenja legalno i legitimno izabranog premijera Srbije Aleksandra Vučića, pozvaćemo celokupno članstvo SNS-a kao i građane Srbije, da se okupimo u Beogradu i da se ne razilazimo dok se celokupna situacija ne razreši“, navedeno je u saopštenju.

***

Veliki broj opštinskih i pokrajinskih odbora i funkcionera SNS-a oglasio se saopštenjima, kojima osuđuje pokušaje diskreditovanja premijera, uz ocenu da je reč o pokušaju destabilizacije Srbije. Srbi sa Kosova i Metohije biće podrška premijeru Aleksandru Vučiću u borbi za vladavinu prava, izgradnju snažnih institucija, ponovno uspostavljanje sistema vrednosti u društvu koje je temeljno poljuljano decenijama propadanja, navodi se u saopštenju direktora vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić.
„Srbija je ozbiljna i stabilna država u kojoj će se nastaviti sa radom kao do sada sve dok bude podrške građana“, poručila je predsednica parlamenta Maja Gojković i, povodom pokušaja destabilizacije države i napada lista „Kurir“ na Aleksandra Vučića, istakla da je premijer jak lider. Ministar za rad Aleksandar Vulin izjavio je, prenosi Tanjug, da poslednji događaji u Srbiji, uključujući medijske napade na vladu i premijera, predstavljaju pokušaj da se bez izbora dođe do promene vlasti, ili, bar, do njenog slabljenja.
Poseban štab u Ministarstvu odbrane za zaštitu Vučića Politika, PONEDELJAK, 30. 11. 2015.

DSS ODBACUJE SUMANUTE OPTUŽBE DRAGANA J. VUČIĆEVIĆASajt DSS, 29. novembar 2015.


Demokratska stranka Srbije odbacuje sumanute i zlonamerne optužbe tzv. novinara Dragana J. Vučićevića da stranka snosi odgovornost za nenormalnu političku i medijsku atmosferu u kojoj se Srbija danas nalazi. Njegovo povezivanje DSS-a sa tragičnim događajima od pre trinaest godina, u vreme kada je D.J.Vučićević bio urednik ozloglašenog dnevnog lista, zabranjenog u akciji „Sablja“, a kasniji urednik „Kurira“ Raje Rodića, protiv kojeg danas vodi rat, netačno je i nemoralno. Upravo D.J.Vučićević učestvuje u kreiranju atmosfere vanrednog stanja i uznemiravanju građana Srbije.

Ako se danas u javnom prostoru oglašavaju oni koji se mogu osloviti „pticama zloslutnicama“, nazivom koji strogo kontrolisani nekontrolisani Vučićević prišiva Demokratskoj stranci Srbije, onda su to oni koji Srbiju guraju u političko i medijsko živo blato, u čemu D.J.B. prednjači. Fabrikujući neistine, preuzimajući na sebe uloge policije, tužioca i sudije, iznoseći podatke o zdravstvenom stanju pojedinaca, mešajući pitanje stabilnosti Vlade i stabilnosti države, Dragan J. Vučićević na najbrutalniji način kalja ugled novinarske profesije.

Demokratska stranka Srbije ne samo da nije odgovorna za kriminalizaciju i tabloidizaciju javne afere, već konstantno poziva na prestanak kreiranje atmosfere vanrednog stanja i „balkanskog špijuna“ koja ubijaju demokratiju u Srbiji. Demokratska stranka Srbije se tokom čitavog svog postojanja zalagala uspostavljanje Srbije kao demokratske i pravne države, poštovanje normi, principa parlamentarne demokratije i slobode medija. Za Srbiju bez nasilja. Za to se zalaže i danas, nastojeći da se sadašnja politika promeni i zameni državno i nacionalno odgovornom.

***

SRBIJA IZMEĐU PRAVNOG I TABLOIDNOG PORETKA
Tužilaštvo pokreće krivični postupak zbog destabilizacije zemlje
Politika, 29.11.2015.

Reakcije opozicije: Konačno razaranje institucija, N1 Tanjug, 30. 11.

Opozicione partije i pokreti u svojim reakcijama na optužbe Kurira na račun premijera Vučića, njegovog podvrgavanja poligrafu i načina na koji mediji o tome izveštavaju ističu da je na delu razaranje institucije države i „poligrafizacija“ političkog života.

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ sapštio je da je u Srbiji na delu razaranje pravne države i zatražio da institucije hitno počnu profesionalno i nezavisno da rade svoj posao.

„Vanredna konferencija ministra policije, kao i vanredni program nacionalne televizije u službi Aleksandra Vučića, skandalozan su pokušaj konačnog razaranja svih državnih institucija izazivanjem haosa u glavama ljudi, unošenjem panike među građane i pakovanjem atmosfere nekakvog državnog udara“, naveo je Pokret u saopštenju.

Taj pokret je dodao da u pravnoj državi policija i tužilaštvo rade svoj posao, a ne drže konferencije za novinare sa naoružanim ljudima u maskirnim uniformama u pozadini, ne ometaju sopstvenu istragu vestima o tome da je premijer bio na poligrafu i „prošao“.

„U Srbiji se ni tužilaštvo ni policija očigledno ne pitaju ništa, nego premijer sam sprovodi istragu, naruči saslušanje samog sebe, ‘naučnom’ metodom – poligraf. A onda ministar policije na konferenciji za medije objavi da premijer nije kriv. Tužilaštvo i sud mu ne trebaju“, naveo je Pokret.

Pokret je osudio i zloupotrebu frekvencije nacionalne televizije TV Pink za optuživanje stranih zemalja da učestvuju u izmišljenom državnom udaru, za iznošenje lekarskih nalaza pacijenata, zatim pisanje Informera i Kurira, koji na isti način učestvuje u kreiranju atmosfere straha.

U saopštenju Pokret je zatražio i da Ministarstvo kulture i informisanja i REM u skladu sa svojim ovlašćenjima spreči dalju zloupotrebu medija.

Poligrafizacija političkog života

Socijaldemokratska stranka upozorava da veštačko kreiranje atmosfere vanrednog stanja i tenzija u društvu, ozbiljno ugrožava stabilnost i demokratiju u Srbiji.

„Nama je potrebna demokratizacija i borba ideja o ekonomskom razvoju, a ne poligrafizacija i borba tabloida za tržište u kojoj predstavnici vlasti aktivno učestvuju. U ratu tabloida su iznete i optužbe na račun premijera i one ne mogu da se rasprave u tim istim tabloidima, vođenim isključivo interesima vlastitih profita, već u institucijama sistema gde se brane demokratija i pravo, pre svega u parlamentu i sudu“, kaže se u saopštenju SDSS-a.

„Očigledno je da se suočavamo sa brutalnom zloupotrebom medija u političke svrhe i zato apelujemo na nadležna regulatorna tela i institucije, koje smo godinama gradili u teškim okolnostima i koje su temelj demokratije, da reaguju sankcijama prema određenim medijima. Ukoliko regulatorna tela ne sankcionišu ovakvu zloupotrebu medija, onda i oni preuzimaju odgovornost“.

NUNS osudjuje širenje straha u vanrednom programu televizije Pink BETA, 29.11.2015 20:15 – 29.11 21:15

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je večeras da najoštrije protestuje zbog širenja atmosfere straha i panike u vanrednom programu televizije Pink.

Ta televizija je tokom dana sa oznakom „hitno“ objavaljivala vesti povodom tvrdji dvevnog lista Kurir da je premijer Srbije Aleksandar Vučić učestvovao u iznudi i ucenama bivšeg direktora tog lista Aleksandra Kornica.

„NUNS je posebno zabrinut zbog označavanja pojedinih novinara i medija kao učesnika ili organizatora navodnog državnog udara. Na taj način otvoreno se poziva na progon pojedinih novinara i direktno ugrožavanje njihove bezbednosti“, navodi se u saopštenju.

NUNS je pozvao nadležne državne organe da ispitaju istinitost teksta objavljenog u Kuriru ni da se nakon toga sprovede istraga, kao i da se o rezultatima obavesti javnost.

To udruženje je u saopštenju ocenilo da je veoma opasno da se u medijima umesto u institucijama sistema vode istrage i donose presude. Ministri u Vladi Srbije odbacili su danas optužbe iznete u dnevniku Kurir da je premijer Aleksandar Vučić učestvovao u iznudi i ucenama bivšeg direktora tog lista Aleksandra Kornica.

Optužbe o ucenama je odbacio i sam Vučić koji se danas podvrgao poligrafskom ispitivanju u policiji.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kazao je da je detektor laži pokazao da Vučić govori istinu.

Stefanović je dodao da je očigledno da su laži imale za cilj da destabilizuju zemlju, zbog čega će biti sprovedena istraga o tome ko je i sa kakvim ciljem izneo takve informacije.

NUNS: Tiho uvođenje vanrednog stanja

BEOGRAD – Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović ocenio je da je u Srbiji na delu „tiho uvođenje vanrednog stanja.

„Sve ovo što se dešava u jednom širem aspektu meni liči na širenje atmosfere straha i panike i, na neki način, na tiho uvođenje vanrednog stanja. Ja drugačije ne mogu da tumačim ovoliki broj naoružanih osoba iza ministra unutrašnjih poslova. To do sada nismo imali prilike da vidimo, čak ni u mnogo gora vremena“, istakao je Obradović za „Kurir“.

On je rekao da je zapanjen činjenicom da je Dragan J. Vučićević u televizijskoj emisji „mahao“ nečijim zdravstvenim kartonom, a ministar zdravlja potvrdio zdravstveno stanje neke osobe, čime je napravljen težak etički i zakonski prekršaj.

UNS: TV Pink, Dragan J. Vučićević i „Kurir“ grubo prekršili Kodeks novinaraUNS, 30. 11. 2015.)

Udruženje novinara Srbije (UNS) osuđuje iznošenje u javnost navodne medicinske dokumentacije i podataka o zdravstvenom stanju nekadašnjeg direktora „Kurira“ Aleksandra Kornica u jučerašnjem jutarnjem programu TV Pink. UNS takođe osuđuje objavljivanje video snimka telefonskog razgovora Aleksandra Kornica na sajtu „Kurira“ u kojem se jasno vidi da je Kornic zloupotrebljen sugerisanim pitanjima.

Glavni urednik lista „Informer“ Dragan J. Vučićević juče je u jutarnjem programu TV Pink pokazao navodnu otpusnu listu iz Klinike za prihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ sa navođenjem dijagnoze Aleksandra Kornica.

UNS smatra nedopustivim iznošenje ličnih podataka osoba i podseća da je po Kodeksu novinara Srbije, novinar dužan da poštuje privatnost, dostojanstvo i integritet ljudi o kojima govori.

UNS podseća da se podaci iz privatnog života javnih ličnosti mogu iznositi samo ukoliko je to u interesu javnosti, ali se i tada moraju izneti tako da zaštite integritet ličnosti o kojoj je reč.

Takođe, UNS ističe da novinari u prikupljanju informacija, fotografija, dokumenata, zvučnih i video zapisa, moraju da koriste isključivo časna sredstva. Objavljivanje medicinske dokumentacije predstvalja grubo kršenje novinarske etike i kršenje člana 146. Krivičnog zakonika.

UNS ponovo poziva novinare i medije na poštovanje Kodeksa pri iznošenju podataka i izveštavanju, naročito u međusobnim optužbama.

UNS još jednom ističe da svi medijski sukobi u čijoj su pozadini korupcija, kriminal i netransparentno uređivanje i vođenje medija moraju biti rešavani tako da za negativne posledice nezakonitih radnji treba da trpe posledice njihovi vinovnici, a ne novinari i medijski radnici.

UNS zabrinut zbog saslušanja urednika KuriraUNS, 03. 12. 2015.

Udruženje novinara Srbije (UNS) zabrinuto je zbog pozivanja glavnog urednika Kurira Milana Lađevića i odgovorne urednice Marije Kordić na saslušanje u policiju po, kako je UNS-u rekao Milan Lađević, članu 343 Krivičnog zakonika (izazivanje panike i nereda). UNS ističe da su novinari dužni da prilikom objavljivanja navoda iz krivičnih prijava poštuju Kodeks novinara Srbije i ne predstavljaju sumnje kao činjenice.

Mediji prilikom objavljivanja tvrdnji iz krivičnih prijava moraju da poštuju pretpostavku nevinosti, kao i da sa dužnom novinarskom pažnjom, iz najmanje dva nezavisna izvora, provere navode koje objavljuju.

UNS očekuje da nadležni poštuju pravo javnosti da bude informisana o svim bitnim dešavanjima i ispita navode koje mediji objavljuju.

UNS: Olivera Kovačević je predsednica Suda časti UNS-aUNS, 4. 12. 2015.)

Udruženje novinara Srbije (UNS) podseća javnost da je urednica Radio televizije Srbije Olivera Kovačević ujedno i predsednica Suda časti UNS-a. Povodom kritika koje su na njen račun iznele Srpska napredna stranka i Pokret socijalista, UNS snažno podržava njeno pravo da slobodno javno iznosi svoje mišljenje. UNS smatra da izjava koju je Olivera Kovačević dala Kuriru ne može da predstavlja „brutalno mešanje u rad istražnih organa“, kako se tvrdi u saopštenju SNS-a.

***

Olivera Kovačević: Razumno bi bilo da su pozvani na saslušanje i urednici Pinka i Informera, a ne samo Kurira;
Urednica Zabavnog programa RTS-a Olivera Kovačević ocenila je u sredu, povodom poziva upućenog vlasniku „Adrija medija grupe“ Aleksandru Rodiću u policiju, da bi bilo razumno da na informativni razgovor u policiju budu pozvani i urednici TV Pink i Informera, a ne samo urednici i vlasnik Kurira.

SNS je, nakon toga, ocenio da je to brutalno političko mešanje u istražne radnje koje policija preduzima po nalogu Tužilaštva i zapitao koliki su ukupni prihodi Olivere Kovačević u RTS-u.

Ranije danas tim povodom se oglasio NUNS, koji je saopštio da su potpuno neopravdane i neprihvatljive optužbe SNS-a na račun urednice RTS-a.

Reagovao je i lider Pokreta socijalista Aleksandar Vulin, koji je istakao da PS ima pravo da izrazi svoj stav.

Glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević saopštio je da je, kao i urednici Kurira, i on sasluššan u policiji.

O reagovanju Olivere Kovačević se govorilo i u Skupštini Srbije, gde su SNS i DS izneli oprečne stavove.
( RTS, 4. 12.)

***

Povodom izjave Kovačevićeve za Kurir da bi bilo razumno da na informativni razgovor u policiju budu pozvani i urednici TV Pink i Informera, a ne samo urednici i vlasnik Kurira, šef poslanika SNS Zoran Babić je rekao da neko komentariše sudske postupke i rad pravosuđa, a što ne bi trebalo da se radi.

„Mislim da svako u ovoj državi mora da radi svoj posao, shodno Ustavu i zakonu pravosuđe je nezavisno i da bi kao takvo sačuvali ne smemo ni kao političari ni kao novinari da ga komentarišemo i opterećujemo sudske postupke“, rekao je Babić novinarima u parlamentu.

Dodao je da bi voleo da se svako drži tog kodeksa, a sve u cilju da pravosuđe ostane nezavisno.

„Ne mogu da prihvatim da je nešto što je neprihvaljivo za političare prihvatljivo za nekog drugog“, kazao je Babić, dodajući da se SNS trudi da izgradi državu jakih institucija.

Poslanica Pokreta socijalista Gorjana Marinković rekla je novinarima da nije tačno da u Srbiji vlada medijski mrak.

„Kurir nije dnevni list, već tabloid, koji i ne piše kritički, već perom očajnika, svakodnevno fabrikujući najstrašnije laži na račun članova vlade“, rekla je Marinković i dodala da bi trebalo pustiti nadležne institucije da rade svoj posao i da se svi uzdrže od komentara bar dok traje postupak.

Poslanica DS Gordana Čomić kaže da su kritike na račun urednice RTS-a pokušaj da se ućutkaju mediji.

„To je poruka svima nama – ćut i kuš, i Oliveri Kovačević i vama i meni, samo što to ne deluje“, rekla je Čomić, navodeći da je izjava Kovačevićeve njeno pravo, a da je čak i njen posao da istražuje o čemu se tu radi.

( RTS, 4. 12.)

„MUP će učiniti sve u skladu sa zakonom da povuče prijavu, jer ne želimo da bilo ko pomisli da mi imamo bilo kakav problem sa slobodom mišljenja“, rekao je ministar policije Nebojša Stefanović na konferenciji za novinare 4. decembra u Beogradu.

Bivši specijalac priveden zbog praćenja premijeraRTS, TANJUG, NEDELJA, 29. NOV 2015, 14:16 -15:31

Uhapšen S. M. iz Šehovića u BiH, bivši pripadnik policije Republike Srpske i bivši pripadnik policije Srbije, koji je u vezi sa barsko-budvanskom krimilanom grupom, potvrdio ministar Nebojša Stefanović.

Prethodno su beogradski mediji javili da je policija privela S. M. iz Crne Gore, zbog sumnje da je pratio premijera Republike Srbije Aleksandra Vučića.

S. M, koji je poslednjih godina bio član jedne kriminalne grupe, nekoliko puta je viđen u blizini adrese na kojoj stanuje premijer Vučić, pišu beogradski mediji.

Ministar Nebojša Stefanović rekao je da privedeni više puta zatečen u obilasku porodičnog doma Vučića i da je nakon privođenja je više puta menjao iskaz.

„U toku je intenzivna policijska akcija koja treba da pokaže koji su motivi ovakvog postupanja“, dodao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, MUP radi na rasvetljavanju slučaja.

„Pojačane su mere bezbednosti predsednika vlade i drugih funkcionera. Mislimo da iza ovoga stoje ozbiljne kriminalne grupe. Veoma smo zainteresovani za detaljnu i brzu istragu i pokazaćemo šta su bili motivi kriminalne grupe da se nađu blizu predsednika Vlade i njegove porodice“, dodao je Stefanović.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić dao je iskaz u policiji povodom tvrdnji Kurira da je zajedno sa više osoba učestvovao u pritiscima, ucenama i iznudi protiv pravnog iskaza bivšeg direktora tog dnevnog lista, preneo je Pink.

Ministar Nebojša Stefanović saopštio je da je Vučić prošao poligrafsko testiranje kojem se podvrgao dobrovoljno.

Uhapšen pripadnik barske kriminalne grupe zbog praćenja premijera Vučića, Novosti, Tanjug, 29. novembar 2015. 14:16 – 15:43

MUP Srbije jutros je priveo S. M. iz Crne Gore, bivšeg pripadnika specijalnih policijskih jedinica, zbog sumnje da je pratio premijera Republike Srbije Aleksandra Vučića

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović saopštio je danas da je policija privela lice S. M. koje je osam puta u poslednja 24 sata zatečen u opservaciji porodičnog doma kuće premijera Aleksandra Vučića.

Ministar policije je na vanrednoj konferenciji za štampu rekao da se radi o licu rođenom 1973. godine, da je bio pripadnik policije Republike Srpske i Srbije do 2009. godine, a poslednjih godina je u vezi sa barsko-budvanskom kriminalnom grupom.

To lice je, kaze Stefanović, i bivši pripadnik obezbeđenja Luke Đurovića, izvršioca najtežnih krivičnih dela, koji je ubijen 2013. godine.

Đurović je, kako je podsetio Stefanović, bio u bliskoj vezi sa Lukom Bojovićem.

Prilikom privođenja, preneo je Stefanović, lice je bilo u vozilu marke Audi A8.

Kako je istakao, S.M. je posle privođenja više puta promenio iskaz, a poslednji put je rekao da to radi za nečiji račun.

„U toku je intenzivna policijska akcija, s ciljem da se to rasvetli. Maksimalno su pojačane mere bezbednosti zbog ozbiljnosti situacije i za premijera i druge državne funkcionere za koje se smatra da mogu biti ugroženi“, nagalsio je Stefanović.

On je istakao da kada pripadnik jedne tako ozbiljne kriminalne grupe osam puta za 24 sata zatečen kod premijerovog doma onda je jasno da to ne radi iz dobrih namera. Stefanović je naglasio da su vlastri zainteresovane za detaljnu i brzu istragu, i da će ona pokazati koji su motivi.

Stefanović: Siniša Milić piveden zbog nadziranja Vučićeve kuće

Policija je privela Sinišu Milića (42), bivšeg pripadnika policije Republike Srpske i Srbije, rodom iz Šekovića, koji je

u poslednja 24 sata osam puta zatečen kako obilazi i nadzire kuću premijera Aleksandra Vučića, izjavio je Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova.

„To lice je poslednjih godina u vezi s barsko-budvanskom kriminalnom grupom i bivši je pripadnik obezbeđenja Luke Đurovića, izvršioca najtežih krivičnih dela, koji je ubijen 2013″, naveo je Stefanović i dodao da je Đurović bio u bliskoj vezi s Lukom Bojovićem.

Prema rečima ministra policije, Siniša Milić je prilikom privođenja bio u vozilu „audi a-8″.

„Nakon privođenja on je nekoliko puta promenio iskaz, a poslednji put je rekao da to radi za nečiji račun. Maksimalno su pojačane mere bezbednosti zbog ozbiljnosti situacije i za premijera i druge državne funkcionere za koje se smatra da mogu biti ugroženi“, kazao je Stefanović.

Ministar policije je rekao da kada pripadnik jedne tako ozbiljne kriminalne grupe osam puta za 24 sata bude zatečen kod premijerovog doma onda je jasno da to ne radi iz dobrih namera.

(Aleksandar Bojović)

SRBIJA IZMEĐU PRAVNOG I TABLOIDNOG PORETKA
Tužilaštvo pokreće krivični postupak zbog destabilizacije zemlje
Politika, 29.11.2015.

Osumnjičeni za praćenje premijera pušten na sloboduPolitika, utorak, 01.12.2015. u 14:43

Siniša Milić koji je pre dva dana uhapšen zbog sumnje da je pratio premijera Aleksandra Vučića, pušten je večeras na slobodu, saznaje Tanjug.

Miliću je danas isteklo zadržavanje od 48 sati.

Još uvek se ne zna da li se i za koje krivično delo tereti Milić.

On je, kako je ranije saopštio ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, tokom proteklog vikenda u roku od 24 časa zatečen čak osam puta kod premijerovog doma i uhapšen u nedelju u vozilu marke Audi A8.

Stefanović je preneo da je Milić do 2009. godine radio kao pripadnik policije Republike Srpske, kao i Specijalne antiteroristicke jedinice (SAJ), a poslednjih godina je u vezi sa barsko-budvanskom kriminalnom grupom.

Radio je i kao obezbeđenje Luke Đurovića, koji je bio u bliskoj vezi sa Lukom Bojovićem.

Milić je, prema rečima ministra Stefanovića, iskaz u policiji više puta menjao, a poslednji put je rekao da to radi za nečiji račun.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve