Loader

Da li EU liči na SFRJ iz 1974?

12.novembar,12:05

Britanski premijer želi da Velika Britanija ostane u Evropskoj Uniji, ali ne odbacije opciju izlaska iz nje, ako se ne usvoje promene u 27-članoj zajednici koje traži Britanija

Britanski premijer Dejvid Kameron je 10. novembra 2015. u javnom istupanju u Kraljevskom institutu za spoljne poslove Čatam Haus govorio o glavnim akcentima navedenim u pismu koje šalje predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku, a u kome predlaže detaljne pregovore o reformi britanskog članstva u Evropskoj Uniji, pre nego što raspiše ranije najavljeni referendum 2017. o izlasku Velike Britanije iz EU.

Kameron šalje pismo Tusku zbog toga što su pred samit EU naredne nedelje evropski lideri tražili da britanski premijer pismeno izloži svoje stanovište o pregovorima.

Naglasivši je da je reforma EU kako je on vidi veliki, ali ne i nemoguć zadatak. Kameron je detaljno govorio o četiri ključne teme za pregovore sa EU:

Zaštita interesa Britanije i drugih zemalja van evrozone na jedinstvenom tržištu EU.

Podsticanje konkurentnosti.

Izuzimanje Britanije iz najčvršće unije i uvažavanje uloge nacionalnih parlamenta u odnosu na hiperprodukciju pravila koje štancuje briselska birokratija (pet pravila dnevno, pet hiljada pravila u prethodnom periodu).

Restrikcije za evropke migrante kad su u pitanju poreski krediti i druge pogodnosti koje koristi 40 odsto migranata iz EU koji rade u Velikoj Britaniji.

Kameron je rekao da sam želi da Velika Britanija ostane u EU, ali da ne odbacije opciju izlaska iz Evropske Unije, ako se ne usvoje promene u 27-članoj zajednici koje traži Britanija.

Odgovorio je onima koji tvrde da Britanija ne može opstati van Evropske unije rečenicom: «Naravno da može, Britanija je velika zemlja!» Uz to je naveo nekoliko podataka o ekonomskom usponu Britanije.

„Referendumsko glasanje će biti verovatno najvažnija odluka u životu svakog Britanca. Od 2013. godine Evropska unija se suočava sa sve većim problemima, od konflikta u Ukrajini, preko uspona Islamske države, do izbegličke krize. Evropska unija mora da pokaže fleksibilnost, poput mreže zemalja, a ne da bude rigidna, kao blok država… Razočaraću mnoge koji gaje romantičarske emocije prema Evropskoj uniji. Velika Britanija svoj stav prema EU gradi sa obe noge na zemlji i doprinela je u punoj meri slobodama u kojima Evropa uživa više od sto godina. Ipak, budućnost Velike Britanije u EU je pitanje nacionalne bezbednosti, ne samo ekonomske, ne samo poslovne… Evropski problemi će se samo pogoršavati, istorija nam to kaže“, naglasio je Kameron.

Ako bi se povlačila paralela između EU i SFRJ Kameronov paket asocira na jugoslovensku ustavnu reformu iz 1974. kojom je SFRJ konfederalizovana, a tadašnje federalne jedinice (republike) jačale kao države u okviru labave zajednice.

Na samitu EU-Afrika u Valeti, na Malti, posvećenom izbegličkoj krizi, predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izrazio je 12. novembra sumnju da će Evropska unija moći da ispuni zahteve Velike Britanije, jer su ti „zahtevi strogi“, te da je pregovarački proces s Londonom „veoma, veoma oštra igra“ i da nema garantija da do kraja ove godine bude postignut sporazum o reformama EU, kako je to zatražio britanski premijer.

(Videti takođe: David Cameron: EU reform is not an impossible task, BBC, 11. novembar 2015.;

Cameron rejects claims that EU renegotiation is ‘mission impossible’Gardijan, 11. novembar 2015.;

David Cameron says there will be no second referendum as he sets out ‘British model for EU membership’

Indipendent, 11. novembar 2015.)

(

EU referendum: David Cameron’s hopes of swift renegotiation dashed by Donald Tusk. European Council President warns reaching a deal by next month, as the PM had hoped, will be ‘very tough’Independent, 13. novembar 2015.)

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve