Loader

Godišnjice

5. oktobar 2000.

08.oktobar,20:05

Video: Konačni obračun, film Vreme filma i RTS (O događajima 5. oktobra 2000. čitajte Vremenu od 12. oktobra 2000. )

5. oktobar

Od ranog jutra građani iz cele Srbije u kilometarskim kolonama, uz put probijajući policijske blokade, dolaze u Beograd.
Veliki broj demonstranata oko podneva juriša stepenicama jugoslovenskog parlamenta, a pripadnici specijalnih jedinica MUP-a pokušavaju da ih spreče da uđu u zgradu. Građani bacaju navijačke dimne bombe i flaše na pripadnike MUP-a, a policija baca suzavac na demonstrante.
Grupa uniformisanih i naoružanih lica, sa punom opremom, ušla je oko 14 sati u zgradu Radio-televizije Srbije. Radnici RTS-a proglasili generalni šrajk. Program Radio-televizije Srbije prekinut je oko 14.50 časova.
Policija je ponovo oko 15.30 sati bacila suzavac na demonstrante, koji su pokušali da uđu u Skupštinu SRJ. Prva grupa od oko 30 ljudi ušla je u skupštinu oko 16 časova.
Demonstranti su nešto pre 17 sati zauzeli Skupštinu Jugoslavije. Iz podrumskog dela Skupštine kulja gust crni dim.
Beogradski Radio Indeks javio je da zgrada Radio-televizije Srbije gori i da građani ulaze u prostorije te zgrade.
Više policajaca u maskirnim uniformama se na ulici oko 17.35 sati grlilo i pozdravljalo sa demonstrantima.
Radio-televizija Srbije na svoja prva dva kanala oko 18.30 ne emituje nikakav program.
Vojislav Koštunica je pozvao građane Beograda da ostanu na ulicama, ali i da se širom Srbije okupljaju na trgovima.
SPS saopštio da „najoštrije osuđuje izazivanje nereda i nasilja koje organizuje takozvana Demokratska opozicija Srbije“, javlja Rojters.
Na svim kanalima Radio-televizije Srbije u 21.10 sati emituje se obaveštenje: „Ovo je program Nove Radio-televizije Srbije, molimo vas za još malo strpljenja do emitovanja programa.“ Prvi gost na RTS-u, posle višečasovnog prekida programa, jeste Nebojša Čović.
Nešto pred ponoć izabrani predsednik SRJ Vojislav Koštunica se obratio građanima preko Nove Radio-televizije Srbije.
Održana konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda. Za gradonačelnika izabran Milan St. Protić.
Predstavnici nevladine organizacije G17 plus predali su krivične prijave protiv članova Savezne izborne komisije i Slobodana Miloševića okružnom javnom tužiocu. Krivične prijave su podnete protiv članova iz stalnog sastava SIK-a zbog sumnje da su falsifikovali izbore, a protiv Miloševića, zbog osnovane sumnje da je dao nalog da se falsifikuju izborni rezultati.

(O događajima 5. oktobra 2000. čitajte više Vremenu od 12. oktobra 2000. )

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve