Loader

Jubilej

25 godina „Vremena“

18.septembar,13:02

TV Mreža o našem nedeljniku - "VREME", 25 godina prvih privatnih novina DRAGOLJUB ŽARKOVIĆ, glavni urednik našeg nedeljnika gost u emisiji Pravi ugao RTV povodom 25. godišnjice "Vremena"

U petak, 11. septembra, održana je u Valjevu prva u nizu tribina kojima ćemo obeležiti 25 godina izlaženja „Vremena“. Šta su govorili učesnici tribine možete pročitati u <a href="http://www.vreme.com/cms/view.php?id=1328021

„>tekstu Katarine Stevanović, a kako su put i pripreme za ovaj događaj opisao je Mirko Rudić.

Nakon tribine, goste je razveselila starogradska Banda crvena pod upravom Lj. Živkova.

PRVI BROJ VREMENA IZAŠAO JE 29. OKTOBRA 1990. GODINE

«Novi talas» nedeljnika Vreme započet 1990, nije novi, to je zapravo pokušaj da se u Srbiji sačuvaju klasične žurnalističke vrednosti. Iskustvo nedeljnika Vreme obeležava pokušaj da se u vreme raspada države rata, i moralnog i ideološkog sloma promoviše novinarstvo zasnovano na činjenicama i na racionalnom rasuđivanju, da se očuva kredibilnost novinarske profesije i da se iskaže privrženost elementarnim moralnim načelima.

Po žurnalističkoj formi Vreme je srpski nedeljni njusmagazin. Osnovala ga je u Beogradu oktobra 1990. grupa novinara koja je napustila nedeljnik NIN, grupa beogradskih disidenata, grupa novinara Borbe i nekoliko novinara veterana.

Prvi broj Vremena izašao je 29. oktobra 1990. godine.

(Više o istoriji lista Vreme čitajte u prilogu Prilog kulturi sećanja: godišnjica našeg lista

Preuzmite prvi broj „Vremena“(19MB)

Na istoriju Vremena možete se podsetiti i pogledom naIzbor za najbolju naslovnu stranu Vremena napravljen povodom obeležavanja 18 godina izlaženja Vremena 2008. godine

Pogledajte takođe: Vreme na Facebook-u

Vreme na Twiter-u

Vreme na Youtube-u )

.

VREME u Kragujevcu

Naredna tribina održana je 18. septembra 2015. u 19h u biblioteci „Vuk Karadžić“ u Kragujevcu. Učestvovali su Olja Bećković, Miroslav Jovanović i Dragoljub Žarković, a moderirala Jovana Gligorijević. Izveštaj sa tribine objavićemo u narednom broju Vremena, a snimak će biti dostupan od nedelje 20. septembra u 20h ovde, odnosno na YouTube kanalu „Vremena“.

Peti oktobar – petnaest godina kasnije

FORUM ZFD I NEDELJNIK VREME pozivaju Vas na tribinu:

„Peti oktobar – petnaest godina kasnije“

u petak 2. oktobra 2015. u 1:00

u Press centru UNS-a

Knez Mihajlova 6/III

Učesnici:

* Vesna Pešić, sociološkinja

* Čedomir Jovanović, predsednik Liberalno demokratske partije (LDP)

* Slobodan Antonić, sociolog

* Jovo Bakić, sociolog

MODERATOR: Filip Švarm, odgovorni urednik nedeljnika „Vreme“

Pad režima Slobodana Miloševića obeležio je politički život Srbije, pa se ovo razdoblje deli, na pre i posle Petogoktobra 2000. godine. Međutim, petnaest godina kasnije ne postoji jedinstveno tumačenje posledica i uspeha ovog događaja.

Kako su i kada bivši nosioci Miloševićevog režima kojičine aktuelnu Vladu usvojili veliki broj stavova nekadašnje opoziije?

Kada su bili iskreni –pre ili posle političke konverzije? I kako im je pošlo za rukom da je izvedu?

Zašto su nosioci promena Petog oktobra marginalizovani ili potpuno nestali sa političke scene?

Zbog čega su izgubili poverenje građana iako brojne stavove koje zastutupaju sprovode predstavnici aktuelne vlasti?

Šta se i koliko zaista promenilo u Srbiji nakon 2000. godine, a koliko su i dalje opstali autoritarizam, nacionalizam, govor mržnje, devastacija institucionalnog života od pre petoktobarskih promena?

/a>

DRAGOLJUB ŽARKOVIĆ, glavni urednik našeg nedeljnika gost u emisiji Pravi ugao RTV povodom 25. godišnjice "Vremena"

DRAGOLJUB ŽARKOVIĆ, glavni urednik nedeljnika „Vreme“ gost u emisiji Pravi ugao – autorke i voditeljke: Ljubice GojgićTV Vojvodina, 29.10.2015.)

TV Mreža o našem nedeljniku: "VREME", 25 godina prvih privatnih novina:

Trećina čitalaca „Vremena“ koji posete sajt ovog lista koriste arhivu nedeljnika da se podsete na vremena koja su za nama. Kako se pokazuje, važnost „Vremena“ nije samo u onome što danas piše, već to postaje i neka vrsta istorijske gradje. Ovih dana „Vreme“ obeležava 25 godina rada, a priču za TV Mrežu o ovoj godišnjici pripremio je Rade Ranković.

Ovde možete pogledati TV prilog: „VREME“, 25 godina prvih privatnih novina, TV Mreža, emitovano na RTS-u 27. oktobra 2015

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve