Loader

DOKUMENTI

Ivica Dačić i sumnjivo lice

10.septembar,11:17

Tajni snimci do kojih su došli novinari Mreže za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK svedoče o susretima Rodoljuba Radulovića, jednog od šefova narko-kartela, sa čelnim ljudima srpske policije. Konferencija za novinare predsednika SPS Ivice Dačića, 8. septemba 2015 u 19:10: "Sve vreme su snimci služili za ucenjivanje kao i sada što služe za izazivanje političkih potresa..." Boris Tadić: Svaka služba bezbednosti snima one koji su sumnjivi, a u ovom slučaju to nije bio neki predstavnik vlade već Rodoljub Radulović (Miša Banana) Vučić: Znao sam za snimke Dačića i Radulovića

Piše: Stevan Dojčinović, KRIK

Radulović je snimljen kako se od novembra 2008. do aprila 2009. godine devet puta sastao sa ljudima iz vrha Ministarstva unutrašnjih poslova – tadašnjim ministrom policije Ivicom Dačićem, njegovim savetnikom za nacionalnu bezbednost Ivicom Tončevim, Dačićevim šefom kabineta Brankom Lazarevićem i zamenikom šefa kabineta Vanjom Vukićem.

Sastanke su skrivenim kamerama snimali agenti srpske obaveštajne agencije koja je Radulovića pratila kao pripadnika narko-klana tokom operacije „Most“. Zabeleženi sastanci održani su u beogradskim restoranima, kafićima, na parkingu i u parku kod Topčiderske zvezde. Video snimci nemaju zvuk, ali pokazuju da su susreti Radulovića sa Dačićem i Tončevim bili posebno srdačni – uz poljupce i nazdravljanje. Tužilaštvo kaže da je Radulovićev šef bio Darko Šarić, nedavno osuđen na 20 godina zatvora za šverc 5,7 tona kokaina. U istom postupku Radulović je osuđen na 12 godina i šest meseci zatvora. Nalazi se u bekstvu.

U vreme kada su se susreti odigravali, Radulović je sa Šarićem organizovao velike isporuke droge iz Južne Amerike u Evropu. Svojim brodovima „Golden“ i „Verti“ Radulović je iz Argentine prevezao 1,8 tona kokaina sakrivenog u pošiljci soje. Posebna radna grupa koju su činili pripadnici srpske policije, srpske obaveštajne službe BIA i britanske agencije SOCA više meseci pratila je grupu i planirala da zapleni drogu u Grčkoj. Zbog „curenja“ informacija iz policije, kriminalna grupa je saznala za istragu i istovarila kokain na španskom primorju.

Krijumčar koji je kasnije postao zaštićeni svedok, Draško Vuković, svedočio je da ga je krajem 2008. godine jedan od šefova klana obavestio da imaju insajdera u Ministarstvu policije koji informiše Radulovića o istragama šverca kokaina. Vukoviću nije rečeno ko je doušnik, ali mu je naređeno da promeni način na koji je do tada komunicirao sa drugim članovima kriminalne organizacije, što je policiji otežalo da dalje prati grupu. Kriminalci su umesto telefonom, počeli da komuniciraju preko interneta. Dopisivali su se skajpom i mejlom, odnosno neposlatim „draft“ porukama.

Video snimci pokazuju da je Radulović u tom periodu imao sledeće sastanke:

29. novembra 2008. godine, susreo se sa Brankom Lazarevićem, Dačićevim šefom kabineta u restoranu „Zodiak“ oko 16 časova. Zajedno su proveli 15 minuta. Lazarević je pokazivao Raduloviću nešto na svom mobilnom telefonu. Pola sata kasnije, Radulović se sastao sa nepoznatim ćelavim muškarcem u restoranu „Tai-tai“.

6. decembra 2008. godine oko 16 časova, Radulović je snimljen kako ispred svog džipa razgovara mobilnim telefonom, a u ruci drži belu fasciklu. Pet minuta kasnije zabeleženo je da na ulici govori sa Vanjom Vukićem, zamenikom šefa kabineta ministra policije. Radulović i dalje drži belu fasciklu. Sat kasnije, video pokazuje Vukića dok sedi u nepoznatom kafiću sa dve žene, brinetom i plavušom. Radulović nije prisutan, a bela fascikla je na stolu. Vukić, dok razgovara sa ženama, gleda šta je u njoj. Grupa je zatim napustila kafić. Plava devojka ponela je fasciklu sa sobom.

Dve nedelje kasnije, 21. decembra 2008. godine, Radulović džipom ulazi u državnu rezidenciju u Užičkoj ulici u Beogradu oko 22 časa. Rezidenciju je tada koristio Dačić, ministar policije. Kasnije iste noći, u 22:30 časova, Radulović se sreće sa Dačićevim šefom kabineta Lazarevićem na tamnom mestu – parku kod Topčiderske zvezde u beogradskom naselju Senjak. Novinari KRIK-a saznali su da je Radulović tom prilikom Lazareviću poklonio mobilni telefon „Blackberry“ predviđen za bezbednu komunikaciju, a koji je kupio Šarić.

31. januara 2009. godine, agenti su uspeli da snime sastanak Radulovića i premijera Dačića u ribljem restoranu „Gušti mora“, oko 13:30 časova. Deo restorana u kom su sedeli bio je zatvoren za posetioce. Video prikazuje kako ručaju u prijateljskoj atmosferi – nazdravljaju, pričaju, puše tompuse. Dačić je napustio restoran oko 14 sati držeći kesu u ruci, dok je Radulović ostao unutra.

Poslednji video snimljen je 7. aprila 2009. godine, istog meseca kada je 1,8 tona kokaina poslato Radulovićevim brodovima za Evropu. Tog dana dogodila su se tri sastanka u hotelu „Hajat“ u Beogradu. Prvi susret oko 16 časova bio je sa Lazarevićem. Lazarević i Radulović prešli su zatim za drugi sto gde su sedele još dve osobe. Novinari KRIK-a prepoznali su da je reč o Radulovićevom sinu Đorđu i italijanskom konsultantu za energetski biznis Andrei Bartolaciju. Lazarević je ubrzo otišao, a ostala trojica razgovarala su još 15 minuta. Onda su prešli na drugo mesto u istom hotelu gde im se pridružio Tončev, Dačićev savetnik za nacionalnu bezbednost. O ovom sastanku Tončeva sa Radulovićem međunarodna novinarska mreža OCCRP je pisala sredinom 2013. Tončev je tada rekao novinarima da je to bio kratak poslovni sastanak i da je jedva poznavao Radulovića. Video, međutim, pokazuje blizak odnos njih dvojice. Radulović mu šapuće na uvo, tapše ga po grudima i ljube se u obraz.

Lazarević je jedini sa snimaka optužen za odavanje poverljivih informacija švercerima. Suđenje uskoro treba da počne. U svojoj odbrani u istrazi Lazarević je rekao da Raduloviću nije dao osetljive podatke, već da mu je dostavio opšte informacije iz policijske „JIS“ baze koja sadrži krivičnu istoriju, saobraćajne prekršaje i slično. Lazarević je izjavio i da ga je šef Dačić upoznao sa Radulovićem. On je odbio da komentariše slučaj za KRIK.

Dačić, Tončev i Vukić nisu optuženi i nema indikacija da su pod istragom. O svojim susretima sa Radulovićem do sad nisu pozvani ni da daju iskaz.

Vanja Vukić je novinarima KRIK-a prvo rekao da se nije susreo s Radulovićem, već da je slučajno prošao pored njega na ulici.

„On prolazi pored mene, a ja u tom trenutku i ne znam ko je. Tako se potrefilo“, kaže Vukić.

Kada mu je novinar KRIK-a pokazao fotografiju iz snimka, na kojoj se jasno vidi da njih dvojica pričaju, Vukić je rekao da ga je Radulović slučajno zaustavio na ulici da ga pita nešto, ali se ne seća šta. Rekao je i da nije uzeo fasciklu od njega i da ona koju je Radulović držao nije ista kao ona koja se pojavljuje u kafiću.

Rekao je i da zna za postojanje ovog zapisa, kojim je Demokratska stranka više puta pokušala da ga uceni.

Ivica Tončev, savetnik Dačića, rekao je novinarima KRIK-a da nikada nije odavao Raduloviću državne tajne, a susret s njim opisao je kao poslovni sastanak. Tončev je, kao što smo ranije pisali, imao sastanke i sa drugim članovima kriminalnih bandi.

Pisali smo i da je Dačićeva Socijalistička partija Srbije iznajmila prostor u svom sedištu Šariću u kom je on osnovao noćni klub „Vanila“.

Dačić nije želeo da govori za KRIK.

Pitanje odnosa Dačića sa narko-kartelom postavljeno je još 2013. godine. Dačić i članovi njegovog kabineta bili su u sukobu sa kriminalističkom policijom, nakon čega je nekoliko izveštaja policije procurilo u javnost. U izveštajima je pisalo da je Dačić bio u komunikaciji sa Radulovićem. On je tada održao konferenciju za štampu i rekao da, iako je bio na čelu policije, nije znao da je Radulović, kog je opisao kao prijatelja, učestvovao u švercu kokaina.

Dačić je preživeo politički skandal. Kada su Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka pobedili na izborima 2014, Vučić je formirao vladu sa Dačićem, iako mu nije bio potreban koalicioni partner. Dačić je imenovan za ministra inostranih poslova, a Tončeva je postavio za svog savetnika. Postao je i predsedavajući Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Lazarević je optužen, ali i dalje radi u ambasadi Srbije u Atini.

– Zabranjeno je korišćenje sadržaja, fotografija i video materijala bez navođenja Mreže za istraživanje kriminala i korupcije KRIK.rs kao izvora informacija.

Izvor: KRIK – Mreža za istraživanje kriminala i korupcije

KRIK

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) je neprofitna nevladina organizacija osnovana radi unapređenja istraživačkog novinarstva u Srbiji. Organizaciju je osnovao tim novinara koji se već godinama bavi razotkrivanjem kriminala i korupcije i koji su višestruko nagrađivani za svoj rad.

KRIK je deo međunarodne novinarske mreže Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), koju čine neprofitni istraživački centri i nezavisni mediji iz dvadesetak zemalja sveta, od Balkana i Istočne Evrope, do Centralne Azije. OCCRP je pomogao osnivanje KRIK-a i pomaže njegov razvoj.

U fokusu našeg rada su organizovani kriminal i korupcija, koji prožimaju sve sfere društva. Naš cilj je da pomognemo čitaocima da bolje razumeju na koji način kriminal i korupcija utiču na njihove živote. KRIK nastoji da obezbedi detaljne istraživačke priče, kao i najnovije vesti iz ove oblasti. Osim toga, KRIK je na svom sajtu izgradio i bazu dokumenata, a koja je vredan resurs za novinare i javnost. Kao član OCCRP, KRIK učestvuje i u prekograničnim istraživačkim projektima.

Raspoloženi smo i da pomognemo drugim medijima da razviju svoje kapacitete za istraživačko novinarstvo.

Više o ciljevima organizacije i načinima njihovog ostvarivanja, možete pročitati u statutu.

KRIK se finansira iz donacija. Ovakav način finansiranja sprečava uticaj pojedinih izvora novca, koji teže da kontrolišu medijske sadržaje. Među stranim institucijama i fondacijama koje su pomogle naš rad do sada su: OCCRP. Takođe, izvor našeg finansiranja su i individualne uplate pojedinaca koji razumeju značaj i važnost istraživačkog novinarstva.

Uslovi korišćenja

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK polaže autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, programerski kod). Korišćenje sadržaja ili delova sadržaja sa našeg portala je slobodno, uz obavezno navođenje izvora i/ili linkovanje ka portalu www.krik.rs. Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala smatra se kršenjem autorskih prava portala i podložno je tužbi.

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK

Reakcije na snimke koje je objavio KRIK

Miroslav Panić, savetnik direktora BIA

„Ništa ne znam o tome. Koja to bezbednosna služba ne može da bude iskorišćena u poltičkom obračunu bilo gde na svetu?

Momir Stojanović predsednik skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti

„Ubeđen je da snimci nisu procureli ni iz jedne od tri službe bezbednosti. Sve dok oni koji rade u institucijama i sektoru bezbednosti ne budu krivično gonjeni za neodgovorno ponašanje i odavanje službene tajne, ovo će nam se ponavljati.

Tomislav Nikolić, predsednik Srbije

„Nije dobro kada takvi materijali procure u javnost. Time treba da se bave istražni organi. Da je to deo sudskog postupka u kome bi se dokazala njegova krivica i da je osuđen zbog toga pridružio bih se onima koji ga osuđuju. A sve dotle dok ga osuđuje javnost, ja sam nekako na njegovoj strani.

Boris Tadić, predsednik Socijaldemokratske stranke

„Snimke nisam video, ali sam o tim sastancima obavešten redovnom procedurom početkom 2009. godine. Da sam se kao predsednik umešao u istragu i obavestio o tome Dačića ili ga isključio, izvršio bih krivično delo. Niko nije prisluškivan bez ovlašćenja nadležnih institucija, bili smo društvo bez političkih dosijea.

Aleksandar Vučić, premijer

„Ja to nisam video pravo da vam kažem. Ministarstvo unutrašnjih poslova i Tužilaštvo imali su sve te podatke već ranije. Baviću se time za tri dana kada se vratim. Čim napustim zemlju, uvek se neko grdno čudo desi.“

Ivica Tončev, Dačićev savetnik

„Nikada u životu nisam radio u MUP i bio sam savetnik prvog potpredsednika vlade zadužen za evropske integracije i ulaganja iz EU. Susret sa Radulovićem bio je zajednički susret sa italijanskim investitorima za ulaganja u vetroparkove u Srbiji.“

Veran Zečar, advokat Branka Lazarevića, nekadašnjeg šefa Dačićevog kabineta

„Gospodin Dojčinović ima razloga za ovakvo pisanje, jednako siguran da te razloge nije pronašao u etičkim načelima profesije u kojoj tek treba da stiče poverenje građana, ali i dalje gradi svoje novinarsko ime. Ono što me žalosti jeste senzacionalističko krivljenje činjenica na koje, uveren sam, odgovorno istraživačko novinarstvo ne pristaje.

Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova

„O tim sastancima već se govorilo pre nekoliko godina. Mi smo prijatelji koji imaju mnogo zajedničkih tema – od sporta, cigara, političkih tema. Nemoguća situacija da ministar koga neko treba da štiti nije upoznat sa bezbednosnom opasnosnošću koju predstavlja čovek sa kojim se viđa. Na mene se puca stoti put istim metkom. Spreman sam da odgovaram na pitanja tužilštva, ali da ću u tom slučaju morati da govorim i o drugim stvarima koje znam.“

Vanja Vukić, narodni poslanik

„Prišao mi čovek na ulici – kako da znam šta mi je rekao pre sedam godina? Nije mi dao kovertu, koverta je žuta. Na stolu u kafiću je bela fascikla. To je metod ucenjivanja Demokratske stranke. Zašto ministarstvo nije upozorilo ministra da je lice sa kojim se viđa pod istragom“ – objašnjava snimak na kojem se vidi kako razgovara sa Radulovićem na ulici. Radulović u ruci drži fasciklu, a kasnije sličnu fasciklu ima Vukić u ruci dok sedi u kafiću.

KRIK

Boris Tadić: Svaka služba bezbednosti snima one koji su sumnjivi, a u ovom slučaju to nije bio neki predstavnik vlade već Rodoljub Radulović (Miša Banana)

Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić izjavio je danas da nije imao saznanja s kim se 2008, u vreme kada je on bio predsednik Srbije, sastajao tadašnji ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, i ocenio da objavljivanje snimaka njegovih susreta sa saradnicima narko bosa Darka Šarića očigledno predstavlja sukob unutar vlasti.

„Svaka služba bezbednosti snima one koji su sumnjivi, a u ovom slučaju to nije bio neki predstavnik vlade već Rodoljub Radulović (Miša Banana). Predstavnike vlade snimaju ako se oni susreću sa sumnjivim licima“, kazao je Tadić na konferenciji za novinare u sedištu SDS-a u Beogradu.

On je dodao da ne zna da li su nadležne službe obavestile Dačića da je Radulović pod njihovom prismotrom.

Naglasio je da nije znao sa kim se predstavnici vlade sreću, već da je naknadno, na Savetu za nacionalnu bezbednost, dobio plan delovanja u borbi protiv organizovanog kriminala i šverca narkotika i u tom kontekstu bio informisan o postojanju raznih snimaka, ne samo tog snimka.

„Nemam pojma ko je sada pustio te snimke, ali je to očigledno sukob unutar vlasti. Ja u toj debati neću da učestvujem i ne pada mi na pamet da se kompromitujem i uđem umesto (lidera SPS i ministra inostranih poslova) Ivice Dačića u takvu vladu“, rekao je Tadić.

Upitan da li objavljivanje tih snimaka predstavlja početak izborne kampanje, on je kazao da takvu odluku može doneti samo premijer Aleksandar Vučić.

„Nikada u životu nisam razgovarao s Dačićem o tom snimku. Nešto najprljavije što sam čuo jeste da neko implicitno optužuje mrtve ljude (koordinatora službi bezbednosti Miodraga Rakića). To samo govori o karakteru ove vlade“, rekao je Tadić.

( Boris Tadić: Nemam pojma ko je pustio snimke u javnost Beta 08.09.2015 21:15)

Tаdić podnosi tužbu sudu protiv Dаčićа zbog iznošenjа neistinа

Ivicа Dаčić je prethodnih dаnа, u pokušаju skretаnjа pаžnje jаvnosti sа sаdržаjа objаvljenih tаjnih snimаkа, izneo brojne neistinite i besmislene optužbe nа rаčun predsednikа SDS Borisа Tаdićа. Budući dа su u pitаnju optužbe koje ne štete sаmo njegovom ugledu, već kojimа gа Dаčić optužuje i zа ozbiljnа krivičnа delа, Boris Tаdić će podneti tužbu sudu protiv Ivice Dаčićа zbog iznošenjа neistinа.

Ovo nije prvi put dа Ivicа Dаčić izbegаvа dа preuzme odgovornost zа svojа delа i dа ih prаvdа nekаkvim ucenаmа prebаcujući odgovornost nа druge. Jаvnosti je već dobro poznаt tаj model ponаšаnjа Dаčićа, kаdа god se pojаvi nekа аferа kojа je u direktnoj vezi sа njim ili njegovim nаjbližim sаrаdnicimа. A podsećаmo dа je ovo sаmo jednа u nizu. Međutim, Boris Tаdić ne želi dа učestvuje u zloupotrebi medijа putem kojih Ivicа Dаčić pokušаvа dа dekriminаlizuje sebe, kriminаlizujući druge. Tаkođe, neistine koje je izneo Dаčić su tаkve prirode dа ne mogu biti rаsprаvljаne u medijimа i korišćene u svrhu dnevnopolitičke borbe i predizborne kаmpаnje, već bi Ivicа Dаčić trebаlo dа ih objаsni i dokаže nа sudu.

Dаkle, Boris Tаdić nije rаnije ni video snimke zа koje gа Dаčić optužuje, već je isključivo redovnom procedurom od strаne člаnovа Sаvetа zа nаcionаlnu bezbednost bio obаvešten dа se nа zаkonom utvrđen nаčin prikuljаju sve vrste informаcije, uključujući i snimke, u vezi sа osumnjičenimа zа šverc kokаinа, među kojimа je bio i Rаdulović. U vreme mаndаtа vlаde Mirkа Cvetkovićа nisu podignute optužnice protiv аkterа sа snimаkа, niti je postojаlo dovoljno dokаzа zа umešаnost Ivice Dаčićа u krivične rаdnje, dа bi bilа rаskinutа koаlicijа ili dа onа ne bi bilа rаzmаtrаnа i 2012. Međutim, te optužnice su podignute u vreme mаndаtа vlаde Ivice Dаčićа i vlаde Aleksаndrа Vučićа, tаko dа je zаprаvo pitаnje zаšto Vučić nаkon podignutih optužnicа nije rаskinuo koаliciju sа Dаčićem, već je umesto togа ponovo formirаo 2014 godine. Zаnimljivo je dа Dаčić dаnаs postаvljа pitаnje Borisu Tаdiću zаšto je, uprkos snimcimа, ostаo u koаliciji sа njim, а ne postаvljа to isto pitаnje Aleksаndru Vučiću, tokom čijeg mаndаtа su podignute prаvosnаžne optužnice protiv аkterа snimаkа. I ovаj put Dаčiću zа njegovа delа morа neko drugi biti kriv, аli u sklаdu sа njegovim interesom opstаnkа nа vlаsti po svаku cenu, ne bi bilo zgodno dа to bude аktuelni premijer sа kojim je u vlаdаjućoj koаliciji.

Tаdić podnosi tužbu sudu protiv Dаčićа zbog iznošenjа neistinа, SDS, 10. septembar

Jovo Bakić: U toj fascikli sa dosijeom Ivice Dačića nalaze se razne fotografije i transkripti

Poseban način vladavine Aleksandra Vučića jeste ucena i on izuzetno voli da se okruži ljudima koje može ucenjivati. Ivica Dačić je klasičan slučaj. On ima opširan dosije koji mi je Aleksandar Vučić pokazao. To je očigledno uradio da bih pričao na televiziji, pošto se zna da ja volim da pričam o svemu što je zanimljivo za javnost. U toj fascikli sa dosijeom Ivice Dačića nalaze se razne fotografije i transkripti razgovora sa Vanjom Vukićem i Ivicom Tončevim i njihovih zajedničkih susreta sa gospodinom Radulovićem, zvanim Miša Banana. Premijer želi Dačića uz sebe jer ga može ucenjivati, a ovaj je obavezan na apsolutnu poslušnost. Mora da sluša i ispunjava naređenja.

( ZUMIRANJE 17, Vladavina ucenjivačke politike ,Vreme, 21. maj 2015; )

***

„U normalnoj državi, čim je pukla ta bruka, Ivica Dačić bi morao da da ostavku i da dokazuje da to što mu se stavlja na teret nije istina“, kaže sociolog Jovo Bakić za Mrežu za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK.

On podseća da je pre više od tri godine video fasciklu sa fotografijama švercera kokaina Rodoljuba Radulovića i tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića i njegovih bliskih saradnika. Fasciklu mu je pokazao Aleksandar Vučić, u to vreme prvi potpredsednik vlade i koordinator službi bezbednosti.

Bakić nije mogao da potvrdi da se fotografije poklapaju sa snimcima koje je objavila Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK, ali jesu prikazivale sastanke Radulovića i istih čelnih osoba MUP-a sa snimaka.

„Kada smo se videli u njegovoj kancelariji, Vučić mi je pokazao ogromnu fasciklu u kojoj su bili transkripti razgovora i fotografije Dačića, Vanje Vukića, Ivice Tončeva i Branka Lazarevića sa Radulovićem. Ja sam samo nekoliko minuta prelistao sadržinu fascikle. Nisam se udublljivao jer je to zbirka dokumenata. Ono što je sigurno jeste da sam video pomenute ljude i da su razgovarali. Video sam i navodne transkripte tih razgovora“, objašnjava Bakić.

Bakić kaže da mu je delovalo da su sastanci i razgovori kombinacija privatnog i poslovnog.
„Ključna stvar jeste kakav posao mogu imati mafijaši i visoki zvaničnici države, koji je to njihov zajednički posao? U normalnoj državi, čim je pukla ta bruka, Ivica Dačić bi morao da da ostavku i da dokazuje da to što mu se stavlja na teret nije istina. Jer niko ga nije terao da sedi sa Mišom Bananom (Radulovićem), puši tompuse i priča“, kaže Bakić.

Premijer Aleksandar Vučić jučerašnjom reakcijom pokazao je da zna za postojanje snimaka. Po Bakićevom mišljenju, to je takođe problematično.
„Problem je što premijer skriva šta se tu zbilo. Dok je bio mandatar nije smeo takvom čoveku da poveri da bude ministar. Onog trenutka kada mu je dao mandat, svaka mogućnost da su jedan i drugi dobronamerni otpada. Mi možemo osnovano da sumnjamo da je sadašnji ministar spoljnih poslova, a nekadašni premijer i ministar unutrašnjih poslova, upleten u saradnju sa mafijom. Da je državu kojoj je trebalo da služi izdao mafiji. Sadašnji premijer saučestvuje u tom zločinu jer izdajnika države štiti da bi mogao da ga ucenjuje. To mu je idealan politički protivnik. Nikada ga ne može ugroziti na vlasti“, zaključuje Bakić.
Jovo Bakić: Dačić bi morao da podnese ostavku, KRIK
8. septembar 2015

Konferencija za novinare predsednika SPS Ivice Dačića, 8. septemba 2015 u 19:10

U sedištu Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije održana je Konferencija za novinare na kojoj su se javnosti obratili predsednik SPS Ivica Dačić i zamenik predsednika Aleksandar Antić

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić rekao je nakon današnje izjave bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića da je očigledno da su postojale parapolicijske snage koje su radile za jednu osobu, a da snimci na kojima su on i Rodoljub Radulović služe za ucenjivanje i izazivanje političkih potresa.

On je na Konferenciji za štampu rekao da je bivši predsednik konačno priznao da je znao za snimke i pre nego što mu je nudio koaliciju nakon izbora 2012. godine.

„Rekao je da je za snimke saznao 2009. godine, a on meni sredinom 2012. nudi koaliciju. Tri godine posle toga priznao je da je znao za snimke, a nikada mi nije rekao ni reč o tome. Samim tim je priznao da snimci nisu služili za borbu protiv kriminala“, rekao je Dačić.

Naprotiv, dodao je, sve vreme su snimci služili za ucenjivanje kao i sada što služe za izazivanje političkih potresa.

„Sada je jasno da smo u državi imali parapolicijske snage koje su radile za jednu ličnost u državi, a ne državu, jer sam i ja bio deo države“, naglasio je Dačić upitavši kako je Tadić mogao da čuje za snimke na Savetu za bezbednost, čiji je i on bio član kao ministar policije.

S tim u vezi je pomenuo izjavu nekadašnjeg ministra odbrane Dragana Šutanovca putem Tvitera da ni on nije znao za snimke, a bio je član Saveta za bezbednost.

„Očigledno da ja nisam bio na tom sastanku Saveta ili su te strukture obaveštavale samo određene članove“, primetio je Dačić naglasivši da mu je žao što po ko zna koji put mora da govori o sastanku s Radulovićem, te da namerava poslednji put da se obrati na tu temu jer je već odavno sve poznato.

„Nisam nikada imao tajne sastanke, postojala su samo tajna praćenja“, konstatovao je Dačić poručivši da „nije idiot da u prisustvu policije“ radi nešto nelegalno.

S tim u vezi je dvojicu policajaca upitao gde su bili tada, „Lazare jesi bio prisutan, Aco gde si sedeo“, a oba pripadnika MUP-a su potvrdila da su bila na sastanku i sedela samo dva i po metara od njega.

„Nisam znao da se vodi istraga protiv bilo kog od tih ljudi. Tek je dve godine kasnije podneta krivična prijava protiv Radulovića“, objasnio je Dačić i dodao: „Sedam godina je valjda dovoljno vreme da se analizira priroda mojih kontakata i komunikacija. Očigledna je želja bila da se ja uvučem u ceo proces ne obaveštavajući me da se u mom okruženju nalazi za policiju sumnjivo lice, što je bila njihova obaveza. Ja sam time mogao da ugrozim bezbednosni sistem zemlje“.

Ivica Dačić je rekao da Radulović nije bio u Beloj knjizi o orgnaizovanom kriminalu kada se sve dešavalo.

„Moji kontakti nisu bli tajni i svi ljudi u kabinetu predsednika Tadića su znali za to. Cilj svega je bilo da se uvučem u ovu priču kao i predsednik Crne Gore Milo Đukanović“, rekao je Dačić, ocenivši da je tu reč o trgovini političkim uticajem.

„Neću više ni o bananama, jagodama i bilo čemu, to neka rade policija i tužilaštvo“, poručio je Dačić.

Ivica Dačić je ocenio da je Srbija, zbog pokušaja da se snimcima i aferama iznude izbori, danas dalja od izbora nego što je bila.

„Znajući premijera Vučića, apsolutnog pobednika prošlih parlamentarnih izbora, manir da ne trpi ucene i hajke, siguran sam da smo danas mnogo dalje od izbora nego što smo bili“, rekao je Dačić.

Dačić je konstatovao da se po stoti put puca i ponovo promašuje.

„Ne mogu da verujem s kim sam bio u koaliciji. Sa onima koji su želeli da unište mene, moju porodicu i stranku. Da sam bio kriv niko me ne bi odbranio“, kazao je Dačić i ponovio da je SPS bila protiv izbora, jer oni nisu potrebni kada postoji politička stabilnost, dodajući da su oni koji stoje iza snimaka želeli da izazovu političku nestabilnost i haos, kako bi iznudili izbore.

Rekao je da više neće govoriti o ovom slučaju, da time treba da se bave sud i tužilaštvo, te da on lično ne zna „ko se sve bavio ovim pitanjem“.

Dačić je izjavio i da ne deli političke stavove sa predsednikom SPS Bojanom Pajtićem.

Komentarišući izjavu potpredsednika SNS Nebojše Stefanovića da Dačić i lider demokrata posle objavljivanja snimaka sastanka sa Rodoljubom Radulovićem govore isto, Dačić je rekao da sa Pajtićem ne deli političke stavove i da se nije identifikovao sa onim što je Pajtić rekao.

On je dodao da će o slučaju objavljivanja snimaka razgovarati sa premijerom Aleksandrom Vučićem kad se vrati u Srbiju.

Dodao je i da neće da komentariše bilo čije izjave, ali i da ni od koga nije tražio podršku.

„Ovu bitku bijem sedam godina i ne tražim podršku ni od partijskih drugova. Samo govorim o tome da je jedna stvar kad čoveka streljate – to je jedno, a druga je stvar kad ga sto puta vodite na streljanje“, rekao je Dačić.

Upitan da li je iznenađen podrškom koju je dobio od predsednika države Tomislava Nikolića, Dačić je rekao da je nije tražio i da svako ima pravo da iznese svoj stav.

„Ja sam samo konstatovao da je u ovom slučaju dolazi do političke zloupotrebe policijskim podacima iz istrage i da je to jedna vrsta trgovine političkim uticajem, što ne sme da se ponavlja“, rekao je Dačić.

Konferencija za novinare predsednika SPS Ivice Dačića, 8. septembar, 2015 u 19:10

Vučić: Znao sam za snimke Dačića i Radulovića

Premijer Srbije Aleksandar Vučić gostujući na RTS-u (emisija OKO, 10. septembra 2015) rekao je da već dve godine zna za postojanje snimaka koje je objavila Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK, na kojima se vidi ministar spoljnih poslova Ivica Dačić u društvu narko dilera Rodoljuba Radulovića. – „To nije bila tajna, to se otkriva 2013. i ulazi se u istražni postupak. Država Srbija, njene institucije, organi ulaze u postupak“, rekao je Vučić.

Vučić je objasnio da su nakon zaplene dve tone kokaina na jahti nadomak Urugvaja 2009. godine, istražni organi upali u stan Dragana Dudića Frica u Beogradu, jednog od glavnih organizatora narko-klana.

„Tada gospodin Radulović, gospodin Banana saznaje šta se dešava, poziva sve ljude koje poznaje iz političkog života. To je veliki spisak ljudi iz SPS-a, ali i drugih ljudi iz ne manje uticajnih partija“, rekao je Vučić ne želeći da navodi imena.

Premijer je rekao i da je tužilaštvo istraživalo veze Dačića i njegovih saradnika Vanje Vukića, Ivice Tončeva i Branka Lazarevića sa narko-klanom, ali i policajaca Milorada Mišljena i Borisa Gare, kao i „dotadašnjeg direktora SBPOK-a koji je na more išao sa njima, sa Šarićima“.

Posle toga tužilac Saša Ivanić podiže optužni predlog protiv četiri osobe (Radulovića, Šarićevog advokata Štrpca, Lazarevića i Gare). Za podizanje optužnice protiv Dačića nije bilo dokaza, nije bilo krivične odgovornosti“, rekao je premijer.

Vučić nije želeo da kaže o čemu je danas razgovarao sa Ivicom Dačićem i dodao da je politički odgovoran za to što ga je izabrao za ministra.

„Čekao sam da vidim da li će biti optužnice i nje nije bilo. I danas se ne kajem što sam to uradio. Mislim da sam uradio dobru stvar za Srbiju“, rekao je Vučić.
Na pitanje novinara odakle su došli snimci, Vučić je rekao da su procureli iz policije, jer da su stigli iz bezbedonosne agencije – „bili bi drugi snimci“.

„To su papiri MUP-a do kojih je Dojčinović došao“, istakao je Vučić.

Vučić se osvrnuo i na komentar Ivice Dačića da je trebalo da bude upozoren od bezbedonosnih službi dok se kao ministar unutrašnjih poslova viđao sa kriminalcem, kao i na njegove optužbe na račun bivših koalicionih partnera Demokratske stranke i Borisa Tadića.

„Nije Dačić u pravu kada kaže da mu nisu bili prijatelji ovi iz DS-a, ali oni nisu mogli ništa da mu kažu jer su vodili tu akciju“, rekao je Vučić.

Rekao je i da nije pokazao sociologu Jovi Bakiću disk sa snimcima, mada je Bakić pričao da je video transkripte i fotografije susreta Dačića i njegovih saradnika sa kriminalcima

Izjave predsednika Tomislava Nikolića kojima podržava Dačića nije želeo da komentariše.

Inače, Vučić je pogrešio pri navođenju imena organizacije koja je objavila snimke, mešajući je sa drugim nevladinim organizacijama.

( Vučić: Znao sam za snimke Dačića i Radulovića, KRIK, 11, septembar, 2015 )

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve