Loader

Više od igre

Plovi patka preko Save

03.septembar,09:11

Kako je brod sa natpisom "Ne da(vi)mo Beograd" udaljen sa manifestacije "Beogradski karneval brodova". Ranije akcije: Savanova nelegalno i Ne mogu da poverujem, čemu sada prisustvujem, sve je kao naučnofantastični film

Rečna policija je na manifestaciji „Beogradski karneval brodova“ u subotu, 29. avgusta 2015.članovima inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“ oduzela natpis sa imenom te inicijative i privremeno im zabranila vožnju u defileu brodova, saopštila je inicijativa koja se protivi sprovođenju projekta „Beograd na vodi“.

Aktivisti inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“ su prethodno zvanično prijavili svoje učešće na manifestaciji. Pod naslovom Patka plovi na fejsbuk stranici Ne da(vimo) Beorad) oni o tome saopštavaju sledeće:

«Na jučerašnjem karnevalu brodova u organizaciji Turističke Organizacije Beograda, naš brod s velikom žutom patkom i porukom Ne da(vi)mo Beograd, bio je meta represije.

Rekli su nam da iako je brod uredno prijavljen na karneval, mi nismo u planu. U više navrata nas je maltretirao i pretio nam agresivac na džet-ski vozilu. I konačno, policija nas je primorala da brodom pristanemo uz brod rečne carine i oduzela nam natpis, navodeći kao jedini razlog ‘dobro vi znate šta ste uradili’ i ‘zato što podižete tenziju, a svet se okupio da se zabavi’.

Takođe nam je rečeno i „Sad ste prošli, ali nemojte se vraćati“, „Znate vi zašto“ i „Pa eto tako“.

Sloboda mišljenja i izražavanja je osnovno ljudsko pravo i mi imamo prava da budemo nezadovoljni razvojem grada i projektom Beograd na vodi. Imamo pravo i da to iskažemo, a iako se gradonačelniku to ne sviđa, jezivo je i sramotno što neko može i sme da koristi policiju da zaustavi glasove građana, koje ne želi da čuje. Policija će biti potrebna kada oni budu odgovarali za sva svoja nedela, od cenzure i sprečavanja slobodnog govora, do štetnih ugovora i urbanističkih katastrofa.

FOTO:

Horda Sage

Ne davimo Beograd

Nemanja Čabrić

Ne mogu da poverujem, čemu sada prisustvujem, sve je kao naučno fantastični film, Published on Feb 17, 2015,

https://www.facebook.com/nedavimobeograd

http://nedavimobeograd.wordpress.com/ )

Savanova časti turu, tu se toči medovina!

Bagerom uz obalu rušimo sve redom

Onda Mali zalije mlekom a i medom.

Za dozvole ne pitamo, to je naša dedovina.

Savanova časti turu, tu se toči medovina!

Na putu do lokacije iza zatamnjenog stakla

Tužna slika izbeglica nije me dotakla,

Vremena za emocije tebra sada nema.

Novi dil i ketering u Geozavodu se sprema

Vazduplohov, telepront, komunalci, racija.

Iza jednog tramvaja staje cela nacija.“

Vlada Fatty

Ne davimo Beograd 23. avgust

Savanova nelegalno

Savanova – NELEGALNO! – s protesta Ne davimo Beograd 31. jula

InicijativaNe da(vi)mo Beograd koja je tokom godine organizovala više protesnih akcija , među kojima 31. jula 2015.

i akciju Savanova – nelegalno!
< Na dan isteka privremene dozvole za promotivno izložbeni "štand" projekta "Beograd na vodi" više od 500 građana okupilo se ispred ovog objekta da iskaže svoje nezadovoljstvo povodom najava da objekat neće biti uklonjen, te da će mu privremena dozvola biti produžena. "Savanova" predstavlja paradigmu onoga što zapravo projekat "Beograd na vodi" jeste – bezobzirno kršenje stručnih, zakonskih i moralnih načela zarad privatnih interesa koji su u sprezi sa političkim elitama. Iako je ovaj objekat najavljivan kao izložbeno promotivni štand, iako je najavljivan kao prvi objekat u okviru kompletne transformacije probalja Beograda, ono što imamo prilike da vidimo na licu mesta jeste da je u pitanju nelegalni fensi privatni restoran nejasne vlasničke strukture. Iako smo pitali – ko je platio štand, odgovora nije bilo. Iako smo pitali – ko i na koji način upravlja "štandom" nije bilo odgovora. Ne želimo da burazerski dogovori političara i biznismena budu zakon ove države i definišu naš grad – naš je odgovor gradonačelniku Beograda koji se pita zašto protestujemo. A mi pitamo da li se ikada ranije u istoriji ove zemlje desilo da kordoni policije brane privatnu kafanu od građana? Na kraju, mi nećemo odustati! Mi nećemo stati da ukazujemo na kršenje zakona i izrugivanje zdravom razumu. Nas neće zaustaviti ni stotine policajaca i komunalnih policajaca koji, umesto da sprečavaju kriminal, čuvaju privatnu imovinu izgrađenu javnim novcem građana ovog grada. Glasno ćemo govoriti – ovo nije "štand", ovo je nelegalna fensi privatna kafana. Glasno ćemo govoriti – projekat "Beograd na vodi" je katastrofalno loš sa ekonomskog, saobraćajnog i urbanističkog aspekta po Srbiju i po Beograd i ne predstavlja projekat od nacionalnog značaja! Čije obale – naše obale! Čiji grad – naš grad! Ne da(vi)mo Beograd!

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve