Loader

Kraj sage o „mistralima“

06.avgust,11:33

Rusija i Francuska se sporazumele o raskidu ugovora o izgradnji nosača helikoptera "Vladivostok" i "Sevastopolj" klase "mistral". Na ruski račun tajno leglo 1,1 milijardi evra

Kremlj i Jelisejska palata saopštili su 8. avgusta da je sporazumno okončan spor oko ugovora za nabavku dva nosača helikoptera „Vladivostok“ i „Sevastopolj“klase „mistral“. Ruski opozicioni list Komersant i TV RT javljaju da je Francuska u tajnosti na račun jedne ruske banke prebacila preko 1,1 milijardi evra Novac uplaćen u tajnosti zbog toga što je Moskva strahovala da bi novac mogao biti blokiran zbog presude 2014. Haškog suda da Rusija plati 50 milijardi dolara bivšim akcionarima kompanije Jukos. U septembru, stručnjaci će završiti demontažu ruske opreme ugrađene na brodovima, posle čega će Francuska biti puna vlasnik brodova.

Pariski Mond citira francuskog ministar odbrane, Žan-Iv le Drian, samo navodeći da iznos bio manji od 1,2 milijarde dolara. koji tvrdi da će suma biti obnarodovana kada o raskidu ugovora bude raspravljao francuski parlament i da će biti manja od 1,2 milijarde dolara.

Ruski predsednik Vladimira Putina i francuski predsednik Fransoa Oland su svojevrfemeno u telefonskom razgovoru usvojili zajedničku odluku da se raskine ugovor od 17. juna 2011, ali tada nisu uspeli da se dogovore o naknadi koju Rusija treba da dobije za uplaćena sredstava po ugovoru i za povratak isporučene ruske opreme i materijala.

Posle nekoliko najava o tome da je sporazum postignut i 6. avusta je stavljena tačka na spor koji je trajao skoro godinu dana, nakon što je francuski predsednik Oland u septembru 2014. godine, blokirao isporuku „mistrala“ Kao odgovor, Vladimir Putin je izjavio da se u tom slučaju Moskva nada da će se nastaviti izgradnja brodova, u suprotnom, Rusija će braniti svoja prava u Evropskom sudu za arbitražu. Francuska je odlučila da raskine ugovor na osnovu sporazuma između dve vlade. Brodovi su građeni na osnovu ugovora između francuske korporacije DCNS/STX i ruske Rosoboroneksport 2011.

Tokom pregovora korporacija DCNS koja je gradila brodove snosila je troškove održavanja prvog gotovog broda od oko oko 5 miliona eva mesečno.

U maju, Francuska je izrazila spremnost da nadoknadi Rusiji troškove i gubitke“ u iznosu 784,6 miliona (uz odgovarajuće materijalne dokaza), dok je Rusija ne samo tražila da FRancuska vrati avans od 892,9 miliona evra već i sredstva za obuku 400 posade pomoraca, izgradnja infrastrukture za nosače helikoptera sa sedištem u Vladivostoku i za izgradnju četiri prototipa palube, što ukupno čini iznos od 1,163 milijardi evra.

Prema pisanju lista „Komersant“, u tajnosti na računima jedne od ruskih banaka je prebačeno preko 1,1 milijardi evra.

Prema sporazumu, dva broda će ostati na raspolaganju Francuske, ali tek nakon demontaže već ugrađene ruske opreme i sistema upravljanja i komunikacije koje će u brodogradilištu u Sen-Nazar obaviti grupa ruskih stručnjaka. De fakto, to bi značilo da će Pariz imati pravo da brodove proda drugim zemljama.. Ranije, američki Kongres je predložio generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu da otkupi „mistrale“. Među potencijalnim kupcima brodova francuski mediji pominju Kinu i Indiju, ali ove informacije nisu zvanično potvrđene.

(Деньги за Mistral приплыли

Komersant, 6. avuusta

Mistral : épilogue dans la saga d’une vente controversée à la Russie

L Mond, 6. avgusta

Франция тайно перечислила России свыше €1 млрд за «Мистрали», TV RT, 6. avgusta

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve