Loader

Rimokatolička crkva

Uskoro odluka o Međugorju – „Gospa nije poštanska službenica“

09.jul,15:15

Čeka se i papina reč. Jer ništa od ovih informacija nije došlo zvanično iz Vatikana. Kongregacija je završila svoj rad još 2014, nakon četiri godine istraživanja

Pre nekoliko dana se u italijanskoj i hrvatskoj štampi pojavila vest o kojoj se uveliko šapće. Naime, tvrdi se da je vatikanska Kongregacija za doktrinu vere, zadužena da ispita fenomen Gospe iz Međugorja, donela zaključak u kojem stoji da Međugorje nije svetilište kao i da „vidjeocima“, koji tvrdi da im se obraća Bogorodica lično, neće biti više dozvoljeno da šire svoje poruke. Naravno, kao što se i dalo očekivati, teško da će Rimokatolička crkva poptuno dići ruke od mesta koje hodočasti godišnje više skoro milion vernika. Ono će biti priznato kao mesto molitve. Proglašavanje Međugorja samo kao mesta molitve svakako ne ispunjava želje onih koji (bi) u Međugorju (hteli da) vide mesto na kojem se Bogorodica odista pojavila i nastavlja takoreći svakodnevno da se javlja te da im daje „precizne izjave o crkvenim i o raznim drugim temama“. Takvih nije malo. Zato bi se ova odluka Vatikana, ako zaista do nje dođe, mogla nazvati poštenom, ali i hrabrom.

Hrvatski „Jutarnji list“ piše: „Zabrana („vidjeocima da šire poruke“) se (…) temelji na ocjeni Međunarodnoga istražnog povjerenstva o ’međugorskom fenomenu’ (…) da su navodne Gospine poruke teološki nekonsistentne te da su vidjeoci djelovali radi svojih ekonomskih interesa, ulažući novac u hotele i putničke agencije radi iskorištavanja ekonomskog efekta ’međugorskog fenomena’.“

Čeka se i papina reč. Jer ništa od ovih informacija nije došlo zvanično iz Vatikana. Kongregacija je završila svoj rad još 2014, nakon četiri godine istraživanja, a očekivalo se u pojedinim krugovima da će papa, prilikom posete Sarajevu, dati neku sud. Iako je u glavnom gradu Bosne i Hercegovine sve proteklo po protokolu, papa Franja je u avionu, vraćajući se u Rim, istakao da je Vatikan blizu da donese odluku o Međugorju, ipak ne dajući nikakve preciznije informacije.

Ipak, on je više nego jednom kritikovao one koji „mogu da kažu koju će tačno poruku Bogorodica poslati u 16 h ovog poslepodna“, a pri tome još i žive od toga. „Bogorodica nije šefica poštanske službe“, preneli su potom mediji papine reči, smatrajući da je on, između ostalog, aludirao na Međugorje.

Šta se može očekivati? Teško da će vernici prestati da dolaze u hercegovačko seoce koje je postalo, kako piše „Slobodna Dalmacija“, turistička meka sa smeštajnim kapacitetima koji broje više od 20.000 kreveta (i to samo prijavljenih) . Stotine hiljada ljudi hrli očekujući utehu, mir, izlečenje… Niko i ne treba da zatvori vrata njihovog mesta za molitvu. Ali treba makar, koliko je to u ljudskoj i Crkvenoj moći, suziti prostor za zloupotrebu koje ima i previše.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve