Loader

Racija u albanskoj prestonici marihuane

26.jun,01:01

Lazarat pod policijskom opsadom, nakon žestoke pucnjava petnaestak maskiranih osoba, koje mediji povezuju sa bandom koja kontroliše proizvodnju marihuane

Još jedna racija na uzgajivače marihuane u Albaniji. Naoružana grupa je u sredu 24. juna ujutru u selu Lazarat, nadomak grada Đirokastre, koje je poznato kao „fabrika za proizvodnju marihuane“ u trenutku kada je blokiran automobil sa nekoliko osoba za koje se sumnjalo da su naoružane, iz dve kuće u blizini je pucano na policiju. Jedan pripadnik policije je poginuo, a dvojica su ranjena. Potom je albanska policija uputila više od 400 pripadnika specijalnih snaga RENEA i lokalne policije u selo Lazarat u da bi uhvatila osumnjičene, a vojni helikopteri su prebacivali snage za brzu intervenciju RENEA ka obližnjoj planini Sopot. Specijalce je dočekala žestoka pucnjava petnaestak maskiranih osoba, koje mediji povezuju sa bandom koja već godinama kontroliše taj region i proizvodnju marihuane.

Kao i prošle godine, maskirane osobe su na policiju pucale iz snajperskih pušaka i automata. Policajci su, kako se navodi, u jednom belom „mercedesu“, čiji je vozač uhapšen, pronašli dve puške, jedan kalašnjikov, ručnu bombu, kutiju metaka, postolje za mitraljez, apotekarsku kesu sa heroinom.

Policijska akciju je trajala dok nije pao mrak, pa je nastavljena u četvrtak ujutru.

Albanski mediji navode da je na policiju otvarana vatra sa najmanje deset položaja u selu. Samo na jednom od tih mesta pronađeno je oko 100 čaura. Zaplenjena je neznatna količina naoružanja, piše albanski dnevnik Koha jone.

Policija posebno traga za Arbionom Alikuom, navodnim vođom bande i čovekom za kojim je, zbog serije nedela, raspisana međunarodna poternica.

Albanski mediji, koji pokušavaju da rasvetle vezu bande iz Lazarata sa radikalnim islamistima, za Alikua tvrde da nije preterano veliki vernik, već radije avanturista. Osim njega, najmanje još jedan pripadnik ove grupe dovodi se u vezu sa islamistima i, posebno, Lavdrimom Mudžaherijem, jednim od ključnih egzekutora Islamske države u Iraku i Siriji.

Albansko selo Lazarat, nadomak Đirokastre, južno od Tirane, blizu grčke granice poznato je kao albanska „fabrika za proizvodnju marihuane“, a prema izveštaju evropskog centra za monitoring droge i zavisnosti Albanija je glavni proizvođač marihuane u Evropi.

U planinskoj oblasti 30 kilometara od grčke granice, sa populacijom od oko 3.000 stanovnika, Lazarat sada uživa međunarodnu reputaciju kao glavnog proizvođača marihuane, van kontrole albanskih vlasti.

Lazarat je selo okruženo albanskim selima grčke manjine. Postoji već godinama bitka uticaja grčkih i albanskih stranaka za kontrolu granice. Lazarat je postao mesto gde su begunci kriju i gde kanabis može da se slobodno gaji. Kanabis se uzgaja ne samo u selu Lazarat, koje je postalo simbol, zbog drske smelosti sa kojom se marihuana tamo gaji, ali ona se gaji i u mnogim drugim delovima Albanije, često u šumi ili na skrivenim mestima, postoje polja kanabisa, ili su ona samo ovlaš sakrivena iza polja kukuruza.

Prema EMCDDA uzgoj marihuane u Albaniji počinje intenzivno tokom devedesetih godina. Uzgajanje marihuane u selu na jugu Albanije je meštanima najvažnija privredna delatnost, koja se naročito razvila od 1990-ih kada je u Grčkoj pojačana kontrola. Od 1992. godine, kada zakon postaje restriktivniji u Grčkoj, proizvodnja se preselila u Albaniji i u bivšu Jugoslaviju, pre svega u Makedoniju. Od 1993. godine pa nadalje, zahvaljujući semeni iz Grčke i Turske svi poljoprivrednici su počeli daje gaje. Danas u Lazarat izgleda da se razvija tehnike high-tech poljoprivrednih plastenika za gajenje biljaka u proleće pre sadnje na terenu, izveštava Osservatori Balkani e Caucaso

Akcija policije je drugi veliki pokušaj albanskih vlasti da od lokalnih bandi preuzmu kontrolu nad Lazaratom. Rat niskog intenziteta izgleda se tamo vodi dugo, a racije se ponavljaju gotovo svake godine. Prošlog juna zabeleženo je da je uništavana velika količina droge.

Tada su pronađene i velike količine municije i oružja, od čega 17 komada teškog naoružanja i dve lovačke puške. Uhapšeno je 15 osoba osumnjičenih za oružani napad na policiju, uzgajanje kanabisa, proizvodnju i prodaju droge, pružanje otpora policiji, uništavanje imovine, kao i za posedovanje oružja i bojeve municije bez dozvole.

U 2007. godini, policija je ubila osumnjičenog trgovca u Lazaratu i ubrzo nakon toga policijska stanica u Đirokastru je zapaljena, pa je morala da interveniše jedinica specijalnih snaga. A pošto policija ne može da uđe, u to područje ona povremeno prekida isporuke: blokira dotok vode, pošto za uzgajanje kanabisa treba puno zalivanja.

Procene količine droge zaplenjene u policijskim racijama u tom području su veoma različite. Po jednom izveštaju tokom prošlogodišnje operacije uništene su 23 tone kanabisa, oko 81.300 stabljika i rasada ove biljke. Tokom pretresa su otkrivene četiri laboratorije od kojih dve za preradu i pakovanje biljaka i dve za preradu ulja hašiša. BBC izveštava da je prošle godine u Lazaratu policija u racijama uništila čak 102 tone marihuane, odnosno 530.000 biljaka što potencijalno vredi na tržištu oko 6,4 milijardi evra. Lazaret ima godišnju proizvodnju od oko 900 tona kanabisa i „izvoz“ narkotika u tržišnoj vrednosti od 4,5 milijardi evra, što je polovina BDP Albanije, objavila je američka agencija AP.

Prema EMCDDA Albanija je jedan od najvećih proizvođača marihuane u Evropi.

Neki izvori kažu da je tamošnja marihuana namenjena pre svega izvozu u Italiju. Najbrži i najjednostavniji put transporta ide preko Otranta u Leće ili Brindizi. Koriste se splavovi ili čamce, a odnedavno i veći brodovi, kao i jahte ukradene u Grčkoj. Transport do Barija i Brindizija podrazumeva saradnju s lokalnim filijalama organizovanog kriminala. Prema izveštajima međunarodnih agencija za kontrolu narkotika, u Albaniji je zabeležen rast zaplena kanabisa od 175 odsto u 2012. u odnosu na prethodnu godinu.

(Cannabis production and markets in Europe, The European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction EMCDDA, Lisbon, June 2012 )

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve