Loader

Varljiva većina

Politički prevrat u Mladenovcu

25.jun,17:25

Dejan Čokić, predsednik GO Mladenovac, smenjen je na skuštinskom zasedanju ove beogradske opštine. Za njegovo razrešenje glasalo je svih 28 (prisutnih) od ukupno 55 odbornika. Sednice na kojima se matematičkim "navlačenjem" većine na ovu ili onu stranu dobija ili ruši vlast postale su ustaljena politička praksa u ovom mestu

Račun iz motela Romansa

Po završetku sednice na kojoj je izglasano nepoverenje Dejanu Čokiću, deo odbornika, aktivista i predstavnika Srpske napredne stranke, Jedinstvene Srbije, Demokratske stranke Srbije i Socijalističke partije Srbije uputio se na mesto slavlja – u čuveni motel „Romansa“.

Fotografije računa koji su napravili osvanule su na društvenim mrežama i u nekim dnevnim novinama – opštinski budžet biće „oslabljen“ za preko 68 hiljada dinara. Naime, zamenik Dejana Čokića i predsednik lokalnog ogranka Jedinstvene Srbije, Miloš Stojanović Slavuj, potpisao je neispravan račun (bez fiskalnog isečka), pa ostaje nejasno da li će ovaj ugostiteljski objekat uopšte moći da naplati troškove reprezentacije iz budžeta GO Mladenovac.

Tema i jedina tačka dnevnog reda sednice SO Mladenovac održane 12. juna, bila je upravo razrešenje Čokića, lidera mladenovačkih „demokrata“. Predsednik ovog tela Radeta Marić, zakazao je sednicu na zahtev 19 odbornika opozicije, a od ranih jutarnjih sati započeta je mobilizacija onih za koje se znalo da će glasati za smenu. Dobar deo njih je pre zasedanja bio smešten u „karantin“, tačnije u motel „Romansa“, na putu za selo Pružatovac. Odatle su krenuli na glasanje o (ne)poverenju sadašnjem predsedniku opštine, zakazanom za 16 časova, a koje je zbog čekanja još nekoliko potrebnih odbornika kasnilo preko jednog sata. Sakupljena većina koju su činili odbornici SNS-a, JS-a, SPS-a, DSS-a, nekoliko samostalnih, ali i odbornika DS-a, odlučila je da razreši Čokića, a nakon čitanja odluke usledio je gromoglasan aplauz aktivista Srpske napredne stranke.

Neko fali

Uoči početka skupštinskog zasedanja, prostim prebrojavanjem je bilo jasno da nema kvoruma za početak sednice, a samim tim ni dovoljno glasača za smenu predsednika opštine. Upravo iz tog razloga je ona toliko kasnila – a otpočela tek kada je u salu ušla Dragica Radojević, odbonica Demokratske stranke. Oko njenog glasanja se digla najveća prašina, pošto su se vlast i opozicija međusobno optuživali kako je na nju vršen pritisak. Prvi su ukazivali na to da je ona „kidnapovana sa svog radnog mesta“, budući da je zaposlena u mladenovačkom dispanzeru, a drugi su optužili DS da je „poslala dvoje nepoznatih ljudi da spreče Dragičin izlazak iz bolnice i vršila pritisak na direktora da odbornici ne dozvoli slobodan dan“. Za sada nema materijalnih dokaza za bilo koju od dve tvrdnje, niti je protiv bilo koga podneta krivična prijava. Ono što je podgrejalo sumnju u to da je u pitanju njena slobodna volja je neopoziva ostavka koju je 15. juna podnela na svoje odborničko mesto, čime je vratila mandat Demokratskoj stranci, a samo dan kasnije podnela zahtev da se ostavka povuče.

Verbalna borba

Smena opštinske vrhuške u Mladenovcu prouzrokovala je pravi rat saopštenjima. Dejan Čokić se oglasio iz Grčke, gde je u vreme sednice bio na (opštinskom) odmoru. On je izjavio kako poštuje volju većine, ali da je zasedanje obeleženo nizom kršenja procedura, demokratskih principa i tajnosti glasanja. Čokić dodaje i to da će na narednoj sednici koja će biti održana krajem juna povratiti većinu, jer su“pojedini odbornici glasali pod prisilom“, te kako su mu po povratku sa odmora ponovo ukazali poverenje. „Srpska napredna stranka je danas u Mladenovcu, po ko zna koji put, demonstrirala nasilnički recept za otimanje vlasti. Kao i u Inđiji pre par nedelja, mimo većine pokušavaju da preotmu vlast nedemokratskim metodama“, reči su Balše Božovića, predsednika beogradskog odbora DS. Tim povodom se oglasio i prestonički odbor SNS, iz koga je saopšteno da su predsednika gradske opštine Mladenovac Dejana Čokića smenili slobodni odbornici, jer je korumpiran i nesposoban, a da Demokratska stranka treba da prihvati činjenicu da ni tu nema većinu. „Izjava funkcionera DS Balše Božovića, u kojoj tvrdi da je Čokić smenjen na silu, bezočna je laž i obmanjivanje građana“, navodi SNS u saopštenju i dodaje da je vreme da se u Mladenovcu, zajedno sa Skupštinom grada Beograda, pokrenu projekti koji godinama stoje zbog nesposobnosti i korumpiranosti DS. Iz lokalnog odbora „naprednjaka“ niko nije davao bilo kakve izjave medijima.

Ko će da vlada?

Dejan Čokić, razrešeni predsednik GO Mladenovac, njegov zamenik Miloš Stojanović i Opštinsko veće formalno će voditi opštinu još nešto manje od tri nedelje. Ono što će dodatno zakomplikovati ionako zbunjujuću političku situaciju je i Čokićeva namera da na novoj sednici povrati većinu. Ukoliko odbornici do 12. jula ne izaberu novog predsednika, Skupština grada izjasniće se o raspuštanju Skupštine opštine i uvođenju petočlanog Privremenog organa u Mladenovcu. Ako do toga dođe, predsednik Skupštine grada raspisuje opštinske izbore koji moraju da se održe u roku od dva meseca od raspuštanja lokalne skupštine. Po objavljivanju izbornih rezultata, opštinski parlament mora da se konstituiše u roku od dva meseca ili slede novi izbori.

Alternativa u magli

Opštinski odbor SNS u Mladenovcu već dugo je raspušten, nema stabilnu partijsku strukturu, niti se zvanično oglašava. I sama odbornička grupa se osula – sada broji svega deset odbornika, nakon što je Dejan Čokić uspeo da „pridobije“ osam predstavnika SNS-a u Skupštini opštine. Njihovi aktivisti deluju pod vođstvom više koordinatora, lokalnih moćnika iz ove stranke. Glavni koordinator ove partije u Mladenovcu je Milosav Miličković, nekadašnji predsednik GO Rakovica i državni sekretar u MUP-u. Iz dobro obaveštenih izvora saznajemo da je bio vrlo nezadovoljan načinom na koji je izvršena smena Čokića, te da je „nespretnost“ ovog političkog čina i nepoverenje u predstavnike SNS-a koji deluju u nekoliko manjih frakcija uticala na odluku da se iz redova novonastale većine ne bira novi predsednik, već da se sačeka formiranje Privremenog organa. Iz ove stranke računaju da će se do izbora iskristalisati stranačko vođstvo i naći čovek pogodan da nakon eventualne pobede preuzme čelo, po mnogim parametrima, ubedljivo najsiromašnije beogradske opštine.

Čokićeva preporuka za razrešenje

Dejan Čokić, predsednik GO Mladenovac, javnu preporuku za razrešenje Agencije za borbu protiv korupcije dobio je još 9. avgusta 2013. godine. Povod je to što je Čokić nabavljao gorivo za službena opštinska vozila na pumpi čiji je suvlasnik. On je tada u izjavi „Politici“ istakao da je vrednost „nabavki“ bila oko 43 hiljade dinara i da je to urađeno iz razloga što je benzinska stanica „NIS“ tada bila u rekonstrukciji. Agencija je 30. jula 2013. podnela i krivičnu prijavu protiv Čokića, zbog neprijavljivanja imovine ili davanja lažnih podataka o imovini.

Prema našem izvoru, pred mladenovačkim Osnovnim sudom osuđen je na 8 meseci zatvora, uslovno godinu dana, pa je povodom toga uložio žalbu Apelacionom sudu, a postupak je u toku.

Sednica - valjda redovna?

Razrešeni Čokić, ali i neki drugi delovi sadašnje vlasti, žalili su se na to da je ekspresnim zakazivanjem zasedanja prekršen Poslovnik, budući da mnogi odbornici nisu pozvani čak ni telefonski, niti im je nekoliko dana ranije dostavljen materijal sednice. Iz same Opštine stižu različite informacije. Predsednik Skupštine Radeta Marić rekao je kako „nije uobičajeno da se ona zakazuje tako brzo, ali da je mogućnost Čokićevog razrešenja najavljivana danima“. Na opštinskom sajtu stoji obaveštenje o tome da je vanredna sednica sazvana na osnovu Statuta GO Mladenovac, člana 20, stava 2, koji glasi „Predsednik Skupštine opštine je dužan da sednicu zakaže na zahtev predsednika opštine, Veća ili jedne trećine odbornika, u roku od pet dana od dana podnošenja zahteva, tako da dan održavanja sednice bude najkasnije u roku od 15 dana od dana podnošenja zahteva“. Nedoumice je razrešio Nikola Đanković, sekretar Skupštine, izjavivši (nakon zahteva za dostavu informacija) da je sednica bila redovna.

Aplauz…
Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve