Loader

Srbija je prvak sveta u fudbalu!

20.jun,09:51

Pobeda nad Brazilom golom u 118 minutu... Doček i skandal: Saopštenje FSS: "Da li je Skupština grada Beograda vlasništvo Gorana Vesića"

Reprezentacija Srbije osvojila je 1. mesto na Svetskom prvenstvu za fudbalere do 20 godina pošto je u Oklendu posle produžetaka savladala Brazil sa 2:1. Mladu reprezentaciju do pobede su doveli Staniša Mandić golom u 70. i Nemanja Maksimović u 118. minutu. Lopta je u tom napadu dva puta provučena kroz noge brazilskih igrača odbrane.

Izabranici Veljka Paunovića poveli su u 70. minutu golom Staniše Mandića, nakon što je Živković prošao po desnoj strani, dodao je loptu do Maksimovića, a on je upitio centaršut na drugu stativu gde je bio Mandić ostao sam i pogodio gol Brazilaca.

Brazilac Andreas Pereira je samo tri minuta kasnije matirao Rajkovića. Pereira je prošao po levoj strani, prevario čak četvoricu igrača Srbije, šutirao, Rajković je zakačio loptu, ali nije uspeo da je zaustavi, pa je na semaforu pisalo 1:1.

Od pobedničkog gola Srbije Brazilci su diktirali su tempo, bili opasniji, ali je Rajković koji je proglašen za najboljeg golmana turnira bio siguran.

Srbija: Rajković, Gajić, Antonov, Zdjelar, Veljković, Babić, Šaponjić (Ilić 95), Maksimović, Mandić (Gaćinović 75), Živković, S. Milinković-Savić (Jovanović 82).

Brazil: Žean, Žoao Pedro, Lukao, Marlon, Danilo, Giljerme, Bošilija (Pereira 65), Gabrijel Žezus (Alef 90), Žorž, Jaja (Malkolm 74), Žean Karlos.

Na stadionu Severni Harbur u Oklendu, povremeno po kiši, ali prijatnoj temperaturi, pred oko 25.000 gledalaca, sudio je: Hamad Al Mirdasi (Saudijska Arabija).

Žuti kartoni: V. Jovanović (Srbija), Alef (Brazil)

Srbija je u grupi izgubila od Urugvaja sa 1:0, a sa po 2:0 pobedila Mali i Meksiko. U osmini finala nadigrana je Mađarska (2:1), a u četvrtfinalu SAD posle boljeg izvođenja penala. U polufinalu Srbija je posle produžetaka pobedila Mali sa 2:1.

Golman i kapiten reprezentacije Srbije Predrag Rajković proglašen je za najboljeg čuvara mreže na svetskom prvenstvu. Sergej Milinković-Savić dobio je priznanje kao jedan od trojice najboljih igrača na šampionatu u Novom Zelandu. Pored Milinkovića to priznanje su još dobili Danilo (Brazil) i Adam Traore (Mali).

Posle titule evropskog prvaka, koja je osvojena 2013. godine u Litvaniji, Srbija se okitila i naslovom prvaka sveta. To je prva titula šampiona sveta neke naše selekcije od kada je Srbija 2006. godine postala samostalna država.

Srpski fudbaleri su u prošlosti, u dresu bivše Jugoslavije, imali zapažene uspehe. Omladinci Jugoslavije su 1987. godine u Čileu bili prvaci sveta. Izabranici Veljka Paunovića su pobedom nad Brazilom ponovili uspeh Jugoslavije iz 1987. godine, kada su se Prosinečki, Petrić, Mijatović, Šuker… u Čileu popeli na krov sveta u finalu Svetskog prvenstva za fudbalere do 20 godina.

Na svetskom prvenstvu u Urugvaju 1930. godine Beli orlovi su zauzeli treće mesto, a 1962. u Čileu bili su četvrti. Nekadašnji „plavi“ dva puta su bili viceprvaci Evrope – 1960. i 1968. godine. Olimpijski pobednici bili su 1960. godine u Rimu. Srebrne medalje na olimpiskim igrama osvajali su tri puta – u Londonu 1948, Helsinkiju 1952. i Melburnu 1956. godine. Sa bronzom su se vrati 1984. sa Olimpijade u Los Anđelesu. Prvaci Evrope u kategoriji Mladih reprezentacija srpski igrači bili su 1978. godine.

Omladinci Srbije osvojili su titulu prvaka sveta u teškim uslovima, jer su četiri puta morali da igraju produžetke. Time je ova generacija srpskih igrača pokazala izuzetnumentalnu i fizičku snagu, protiv snažnih rivala sa četiri kontinenta. Savladali su predsetavnike Evrope, Afrike, Južne i Severne Amerike.

Pobeda u finalu u Novom Zelandu će kroz istoriju srpskog fudbala dobiti mitski karakter, zbog načina i uslova pod kojim je ostvarena. Mladi Beli orlovi su startovali porazom protiv Urugvaja, ali su u svim kasnijim mečevimanizali pobede. Kruna uspeha došla je pobedom u finalu protiv izvanredne ekipe Brazila.

Selektor Srbije Veljko Paunović je u odnosu na poslednje tri utakmice, protiv Brazila izveo nešto izmenjani sastav. Prvi put na prvenstvu postavio je igru sa dva napadača. Iz prvog sastava izostao je Mijat Gaćinović, a šansu od prvog minuta dobio je Ivan Šaponjić. Sve ostalo bilo je kao i na prethodnim utamicama. Na golu je stajao kapiten Rajković. Odbranu su činili Gajić, Veljković, Babić i Antonov. Zadnji vezni bio je Zdjelar, a nešto ispred njega bili su Maksimović i Sergej Milinković. Na desnom krilu bio je Živković, a po levom ofanzivno je dejstvovao Mandić. Najistureniji bio je Šaponjić.

Srbija: Rajković – Gajić, Veljković, Babić, Antonov – Zdjelar, Sergej Milinković (od 82. min Vuk. Jovanović), Maksimović – Živković, Mandić (od 76. min Gaćinović) – Šaponjić (od 95 min. Stefan Ilić). Kapiten: Predrag Rajković, selektor: Veljko Paunović.

Titulu prvaka sveta osvojili su još: rezervni golman Vanja Milinković, koji nije imao prilike da brani na prvenstvu, zatim Milošević, Stevanović, Grujić, Pankov (nije igrao) i Fil. Janković.

Brazilci su posle ubedljive pobede u polufinalu izašli na teren sa puno samopouzdanja. Nametnuli su od prvog minuta tehničku igru u kojoj su u pojedinim fazama dominirali.

Brazil: Žan – Žoao Pedro, Marlon, Lusao, Žorge – Danilo, Jaja (od 74. min Malkom) – Gabrijel (od 90. min Alef), Bosilja (od 65. min A. Pereira), Giljerme – Žan Karlos

Kako je vreme proticalo mladi srpski igrači su uspostavljali ravnoteži, a povremeno i opasno napadali. Imali su nekoliko prilika, da postignu gol i mnogo pre produžetaka, ali i da prime gol. Sve je to potisnuo u zaborav Nemanja Maksimović, koji je u sjajnoj akciji, dva minuta pre kraja produžetaka, posle odličnog dodavanja Andrije Živkovića, pogodio mrežu brazilskog gola.

Posle divovske, isrcrpljujuće borbe pobednički pehar uručen je kapitenu srpske reprezentacije Predragu Rajkoviću, koji je sa drugovima i brojnim srpskim navijačima u Oklendu, burno pozdravio osvajanje pehara.

(

FIFA U-20 – SP: SRBIJA PRVAK SVETA FSS, subota, 20.06.2015)

( FIFA U-20 WORLD CUP

Maksimovic leaves it late to seal historic win

(FIFA.com) 20 Jun 2015 )

( MATCH

Report )

Doček i skandal

Članove stručnog štaba i igrače, koji su u Novom Zelandu osvojili titulu svetskog prvaka, pozdravilo je nekoliko desetina hiljada građana. Pre dolaska omladinci Srbije su se u otvorenom autobusu provozali centrom grada i tom prilikom bili pozravljeni od građana, koji su im mahanjem zahvalili na velikom uspehu. Posle sletanja na beogradski aerodrom ,,Nikola Tesla“ članovi omladinske reprezentacije imali su bogat program proslave. U Sportskom centru FSS u Staroj Pazovi prisustvovali su konferenciji za novinare, a potom ih je i u ime Republike Srbije pozdravio predsednik Tomislav Nikolić.
U ime fudbalske organizacije stručnom štabu i fudbalerima se zahvalio predsednik FSS Tomislav Karadžić.
Proslava zlatne medalje na Svetskom prvenstvu u Novom Zelandu poklopila se sa dvadesetogodišnjicom od prvog izlaska naših sportista na balkon Starog dvora. Prvi izlazak, pre 20 godina, imali su članovi košarkaške reprezenacije, koji su na taj način proslavili osvajanje zlatne medalje na Evropskom prvenstvu u Atini. Od tada, pa sve deo današnjih dana, svaki veliki uspeh srpskih sportista proslavlja se na istom mestu.
(

v: DOČEK NA BALKONU GRADSKE SKUPŠTINE, sajt FSJ


RTS izveštava i da je prilikom dočeka mladih fudbalera izbio skandal kada Miloševiću i Mrkeli nije dozvoljen izlazak na balkon , prema izjavi Save Miloševića funkcionerima Fudbalskog saveza Srbije pristup na balkon gradske skupštine nije dozvolio gradski menadžer Goran Vesić.

Saopštenje Fudbalskog saveza Srbije: „Da li je Skupština grada Beograda vlasništvo Gorana Vesića“

U noći kada je blizu 100 hiljada ljudi došlo da pozdravi i proslavi jedan od najvećih uspeha u istoriji srpskog fudbala, Fudbalski savez Srbije doživeo je nešto što pripada davno prošlim vremenima i samo autoritarnim sistemima. Jedan čovek koji svojom patoliškom mržnjom, obmanom i zloupotrebom mesta i funkcije na kojoj se nalazi(o), konstantno podriva instituciju Fudbalskog saveza Srbije, sad je prevazišao sve postulate civilizacijskih normi i ponizio sve vrednosti našeg sistema, osramotivši grad Beograd i visoku funkciju koju obavlja

Po već oprobanom receptu, sile koji je patentirao i zloupotrebio dok je bio funkcioner omiljenog kluba, dao je sada sebi za pravo da kao u nekad totalitarnim sistemima primenjuje diskriminatorske metode prema pojedincima iz Fudbalskog saveza Srbije i javno zabrani (!) njihovo pojavljivanje u Skupštini grada Beograda. Prema ljudima koji su učestvovali u stvaranju možda najvećeg uspeha u srpskom fudbalu , onima koji su angažovali Veljka Paunovića za selektora i učestvovali u selektiranju generacije koja nas je dovela na krov sveta na Novom Zelandu, ljudima koji su za poslednje četiri godine ostvarili seriju fantastičnih rezultata sa mlađim selekcijama FSS (pre dve godine bili smo prvaci Evrope u uzrastu do 19 godina), potpredsedniku i direktoru FSS i istinskim legendama našeg fudbala, Savi Miloševiću i Mitru Mrkeli. Čovek koji sebe naziva magom za manipulaciju masama, Goran Vesić, počinio je zločin i to ispred grada Beograda koji predstavlja kao gradski menadžer.

U ime kojeg zakona i kojih propisa i pravilnika grada Beograda , ovaj čovek koji je za vreme vladavine u Crvenoj zvezdi nasledio dug od 25 miliona a onda ga za samo tri godine podigao na 50 miliona evra, narušava osnovna ljudska prava i ljudsko dostojanstvo zaposlenih funkcionera u Fudbalskom savezu Srbije? Da li je Skupština grada Beograda vlasništvo Gorana Vesića da on svojom bahatošću i bezobzirnošću primenjuje nacističke metode diskriminacije? Kako je moguće da neko na tako odgovornoj funkciji u gradu i državi ponižava ugledne građane Srbije, istaknute sportiste i sportske funkcionere? Čovek koji je svojim obmanama i lažima prethodnih godina uneo zlu krv u srpski fudbal , sada jednom do nedavno rekorderu srpskog fudbala(102) po broju meča u državnom timu i drugom nekada najmlađem debitantu u istoriji jugoslovenskog fudbala i reprezentacije, zabranjuje da se pojave na balkonu Skupštine Beograda, sada kao uspešnim funkcionerima Fudbalskog saveza Srbije i članovima zlatne ekspedicije iz Novog Zelanda. Zar ovaj uspeh nekome toliko smeta? Sramota za društvo, sramota za vlast koju predstavlja Goran Vesić, sramota za Srbiju koja ima ljude kao što je Goran Vesić. Sramota za one koji prećutno gledaju na diskriminaciju koja se kosi sa svim evropskim i civilizacijskim normama.

Fudbalski savez Srbije zbog svega navedenog najoštrije osuđuje bahatost i bezobzirnost ovog čoveka koji na bestidan način demonstrira silu i ponaša se kao gradski šerif. Fudbalski savez Srbije zahtevaće od nadležnih organa odgovornost Goran Vesića za zloupotrebu funkcije koju obavlja, istovremeno Savez će da upozna UEFA sa diskriminatorskim i fašisoidnim metodama koje ovaj visoki gradski funkcioner u dužem vremenskom roku, još od „Slučaja Đenova“, primenjuje prema srpskom fudbalu i čelnim ljudima naše organizacije.

Fudbalski savez takođe postavlja pitanje: Da li je Goran Vesić u svemu ovome usamljeni strelac i za čije interese koristi metode koje UEFA i FIFA najoštrije osuđuju i kosi se sa svim normama društva koje preferira evropske vrednosti? Takođe, Fudbalski savez Srbije veruje da ljudi kao što je Goran Vesić, svojim nemoralnim i diskriminatorskim postupcima, nikada ne mogu da bace senku na divnu sliku koja je obišla svet, sliku o svetskim prvacima u fudbalu koje su građani Beograda, Srbije, ali i Republike Srpske i Kosova i Metohije, dočekali na sada već kultnom mestu „ispod balkona“ Skupštine Grada Beograda.

( SAOPŠTENJE ZA JAVNOST FUDBALSKOG SAVEZA SRBIJE, Utorak, 23.06.2015. )

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve