Loader

Neredi i Makedoniji

07.maj,09:25

Demonstracije uz parole "Zbogom Nikola" i "Dolazimo" nakon objavljivanja prisluškivanih razgovora članova vlade i sumnji da je prikriveno ubistvo koje je počinio policajac

Protesti uz parole "Zbogum Nikola" i "Dolazimo!" ... i kontramiting pristalica Nikole Gruevskog

U Skoplju je u nedelju 17. maja održan veliki opozicioni miting, u kome su pored pristalica Sojijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) uzele učešća i studentske nevladine organizacije, a koji je grupa demonstranata produžila i u toku naredne noći 17/18. maja izgradivši šatore u blizini vlade Makedonije i najavivši da se neće razići dok premijer Gruevski ne podnese ostavku. Demonstranti su nosili makedonske, albanske, srpske i turske zastave i parolu „Zbogum Nikola“ i „Dolazimo!“ SDSM je najavila da će na ulici svakog dana na ulici ostajati po desetak hiljada njenih pristalica sve do ostavke vlade…

Ruski mediji događanje u Makedoniji kvalifikuju kao „cvetnu ( obojenu) revoluciju“. Američki Forin afers u članku o zbivanjima na Balkanu konstatuje da se Makedonija, primer konsekvenci sporadične pažnje, suočava sa implozijom.
( The Balkans, Interrupted, The Protests in Macedonia are Only the Beginning, Foreign affairs, 10. maja )

Ruski ministar spoljnih poslova Lavrov je tokom posete Beogradu ocenio da su događaji u Makedoniji – manifestacija mentaliteta konfrontacije „ili-ili“, a prema njegovim rečima, makedonska događaji razvijaju se u kontekstu odbijanja vlade Nikole Gruevskog da pristupi politici sankcija protiv Rusije i da da aktivnu podršku planovima za izgradnju „Turskog toka“.( Лавров и Дачич обсудили Минские договоренности и «Турецкий поток» Izvestija, 15. maja )

(Videti takođe: Илјадници граѓани протестираат пред Влада,Nova Makedonija, 18. maja )

Sastanak lidera četiri najuticajnije makedonske političke stranke, predsednika VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog, SDSM-a Zorana Zaeva, DUI Alija Ahmetija i DPA Menduha Tačija ni uz posredništvo predstavnika SAD i EU, u Skoplju 18. maja nije dao rezultat, pa nije došlo do dogovora o mogućnostima za rešenje političke krize. SDSM insistira na novoj vladi, bez obzira na to da li će biti prelazna, ekspertska ili politička, ali aktuelna vlada na to ne pristaje. Lideri četiri partije nastaviće pregovore u Strazburu.

Pristalice VMRO-DPMNE odnosno Nikole Gruevskog, čiju ostavku traži opozicija, okupule su se u ponedeljak 18. maja centru Skoplja na velikom mitingu pod nazivom „Makedonija je snažna“. Pristalice su u Skoplje na miting podrške Gruevskom stizale brojnim autobusima, a opozicioni mediji pišu o pritiscima kojima su izloženi radnici javnih preduzeća kako bi došli na skup, što je vladajuća stranka demantovala. U Skoplju su raspoređene brojne policijske snage radi sprečavanja da se sretnu pristalice vlade okupljene na mitingu i pristalice opozicije koje kampuju pred zgradom vlade.

Najmanje 19 osoba povređeno je u sukobima demonstranata i policije ispred sedišta vlade u Skoplju, koji su izbili 5. maja pošto je opozicioni Socijal-demokratski savez objavio da je premijer Nikola Gruevski, pre nekoliko godina, pokušao da zataška ubistvo.

Lider opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev je u okviru projekta „Istina o Makedoniji“ objavio sadržaj prisluškivanog razgovora šefa tajne službe Saše Mijakova, prema kojem je Martina Neškovskog (21) pre gotovo četiri godine ubio policajac na dužnosti Igor Spasov.

Zaev je sadržaj prisluškivanih razgovore počeo da objavljuje polovinom februara i tvrdi da je u protekle četiri godine Gruevski sa saradnicima prisluškivao više do 20.000 ljudi među kojima su pripadnici pozicije, opozicije, intelektualci, novinari, ali i verski poglavari.

.

Stranka VMRO DPMNE premijera Nikole Gruevskog je optužila Zaeva i SDSM da montira nezakonito prisluškivane razgovore i da pokušava da izazove građanski rat.

Sličnim tonom stanovnicima Makedonije obratio se i Gruevski, koji je snimke prisluškivanih razgovora nazvao „montiranim“ tvrdeći da se oni odnose na period kad se nije znalo ko je počinilac ubistva, koji je kasnije otkriven i osuđen.

Ali Ahmeti, koalicioni partner u vladi Gruevskog, uzdržan je jednako kao i opoziciona Demokratska partija Albanaca Menduha Tačija.

Neki mediji nagađaju kako će albanske partije reagovati kada SDSM objavi snimke telefonskih razgovora koji se tiču petostrukog ubistva kod Smiljkovskog jezera.

Makedonsko državno tužilaštvo za organizovani kriminal i korupciju podiglo je početkom maja optužnicu protiv osumnjičenih u slučaju „Puč“.

Prvoosumnjičeni bivši direktor Uprave za bezbednost i kontraobaveštajne aktivnosti Zoran Veruševski je optužen za neovlašćeno prisluškivanje i snimanje, špijunažu i nasilje protiv državnih zvaničnika.

Čelnik SDSM Zoran Zaev, koji je u februaru počeo javno da objavljuje nezakonito prisluškivane razgovore, takođe je optužen za nasilje protiv državnih zvaničnika.

Protiv još tri osumnjičena je podignuta optužnica za neovlašćeno prisluškivanje i snimanje, špijunažu i nasilje protiv državnih zvaničnika.

Odmah posle objavljivanja sadržaja prisluškivanih razgovora u kojima se govori o ubistvu Neškovskog, pristalice opozicije su se okupile u centru Skoplja, a tenzije su rasle kako je rastao i broj demonstranata.

U jednom trenutku došlo je do incidenta kada su u dvorište vlade hteli da uđu demonstranti, među kojima je bio i brat ubijenog Aleksandar Neškovski.

Makedonska policija upotrebila je vodene topove i šok-bombe da bi rasterala demonstrante koji su nekoliko sati protestovali ispred zgrade vlade. Demonstranti su se razbili u nekoliko grupa, a nekoliko stotina građana zaustavilo je saobraćaj kod Sabornog hrama. Povređeno 15 policajaca i jedan fotoreporter. Uhapšene najmanje četiri osobe. Polupana stakla na policijskim vozilima i zgradi vlade, polupano je nekoliko policijskih vozila i zapaljeno nekoliko kontejnera.


U Skoplju su se u sredu 6. maja ponovo okupili građani, kako bi nastavili protest protiv Vlade, nasilno prekinut noć ranije. Policijski kordon ih je sprečio da priđu zgradi Vlade, pa su protest nastavili ispred Sobranja. Za razliku od juče, znatno je veće prisustvo policije na ulicama Skoplja.

Demonstranti uzvikuju „Nema pravde, nema mira“ i „Ubice“, pevaju makedonsku himnu, a nekoliko njih je gađalo jajima zgradu Sobranja, kao i prethodne večeri zgradu Vlade.

Policija je, kako javlja reporter Radija Slobodna Evropa sa terena, nakon bacanja jaja, zbila kordone ispred Sobranja.

Nakon što su jake policijske snage sprečile okupljanje ispred Vlade i Javnog tužilaštva, ispred kojih su raspoređeni kordoni policije oko 1.500 građana Skoplja protestovalo je 7. maja ispred makedonskog Sobranja protiv „policijske brutalnosti“ u vezi ubistva Martina Neškovskog 2011. godine i prikrivanja dokaza u istrazi o smrti novinara Nikole Mladenova, i traže ostavke od odgovornih.

Trećeg uzastopnog danna protesta čuli su se povici „Ubice“, „Ostavke“, „Nema pravde, nema mira“ i „Grujo gotov si“.

Lider opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev zatražio je novu istragu u slučaju petostrukog ubistva na jezeru Smiljkovac i smrti Nikole Mladenova, novinara i glavnog urednika časopisa Faktor, koji je poginuo u, kako se tvrdilo, saobraćajnoj nesreći pre dve godine.

Socijaldemokratskog saveza Zoran Zaev je na pres konferenciji objavio 30-tu takozvanu bombu opozicije o kriminalu vlasti, odnosno o propustima u istrazi o smrti novinara Nikole Mladenova 2013. godine. Zaev je objavio prisluškivane telefonske razgovore između, kako je rekao, ministarke unutrašnjih poslova Gordane Jankuloske, njenog pomoćnika Iva Kotevskog i šefa kabineta premijera Nikole Gruevskog, Martina Protugjera, od kojih se čuju mnogi propusti u istrazi.

Zaev je na konferenciji za novinare u još jednoj „bombi“ u okviru projekta „Istina o Makedoniji“ podsetio da se u slučaju Mladenov nije vodio krivični postupak niti je Tužilaštvo otvorilo istragu.
Pojasnio je da dokazi i razgovori upućuju da su sve ključne stvari netačne.

„Dokazi će otvoriti pitanje da li ovaj slučaj uopšte može biti zatvoren kao tragična saobraćajna nesreća, ili ima dovoljno indicija da se pokrene istraga da li je neko možda izazvao tu nesreću.“

Novinar Nikola Mladenov bio je vlasnik i urednik nedeljnika Fokus, koji je poznat kao kritički nastrojen prema svim dosadašnjim vlastima u Makedoniji.

Makedonski premijer Nikola Gruevski je 7. maja izjavio da se slaže i podržava pokretanje nove, dodatne istrage o smrti novinara Nikole Mladenova koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći pre dve godine. Premijer je istovremeno zahvalio opoziciji na objavljivanje materijala o prisluškivanju koji pokazuju da makedonska vlada nije imala ulogu u tragičnoj smrti novinara Nikole Mladenova.

Antivladini protesti, čiji se broj učesnika povećava, su 8. maja, četvrti dan zaredom, održani u devet makedonskih gradova – u Skoplju, Bitolju, Prilepu, Strumici, Kavadarcima, Kumanovu, Ohridu, Štipu i Svetom Nikloli.

Ispred zgrade vlade u Skoplju se okupila grupa demonstranata, koja uzvikuje „Izlazi, diktatore“.

Predstavnici studentskog plenuma iz Skoplja, koji podržava građanske proteste, najavili su svoj protest zbog, kako su naveli, policijske brutalnosti odnosno zbog toga što su policijski specijalci upali u čitaonicu i tukli studente.

Političke tenzije rastu – u centru Skoplja pretučen lokalni funkcioner SDSM-a Saša Bogdanović, koji je zbog ozbiljnih povreda prebačen u bolnicu.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve