Loader

Novi generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević

07.maj,20:53

Na konkurs za generalnog direktora prijavilo se 26 kandidata, a formalno-pravne uslove ispunilo je njih 11

Upravni odbor Radio-televizije Srbije izabrao je novinara Dragana Bujoševića za generalnog direktora. Predsednik Upravnog odbora RTS-a Zoran Popović rekao je posle sednice da je Bujošević dobio šest glasova članova Upravnog odbora, što je dvotrećinska većina ukupnog broja njegovih članova i istakao da bi Bujošević za mesec dana trebalo da stupi na dužnost.

„Sve one priče da niko neće biti izabran, da je konkurs namešten nisu bile tačne. Mislim da smo uspešno, veoma kolegijalno obavili taj posao“, istakao je Popović koji je naglasio da su pred novim generalnim direktorom su ozbiljni zadaci pitanje pretplate, takse, sva pitanja u vezi sa finansijama, velika reorganizacija medijske ustanove, nova sistematizacija radnih mesta i još niz poslova.

„Drugi deo se tiče samog programa RTS-a, pre svega informativnog programa, koji bi trebalo da ostane otprilike kakav jeste. Da zadrži taj profesionalni nivo i, ako može, da ga poboljša, zato što RTS do sada, koliko sam ja shvatio, nije imao primedbi da ne ispunjava te standarde, i to je dobro i pohvalno za RTS“, rekao je Bujošević i istakao da više niko ne govori o RTS-u na loš način.

Konkurs za generalnog direktora Upravni odbor Radio-televizije Srbije objavio je 10. februara. Prijavilo se 26 kandidata, a formalno-pravne uslove ispunilo je njih 11.

Dragan Bujošević je rođen u Beogradu 1954. godine. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka, smer novinarstvo. Bio je glavni urednik Evropljanina i Politike, a radio je i u NIN-u kao novinar i zamenik glavnog urednika.

Dobitnik je brojnih nagrada: Godišnje nagrade Politike, Nagrade „Duda Timotijević“ za unapređenje TV novinarstva 2001, Nagrade BK fondacije za novinarstvo i publicistiku 2002. godine, Nagrade „Staša Marinković“ lista Danas za analitičko novinarstvo 2008. godine.

Objavio je knjigu Peti oktobar – 24 časa prevrata.

( Sajt RTS, utorak, 5. maj 2015. )

Ovlašćenja generalnog direktora RTS-a

1) zastupa i predstavlja Radiodifuznu ustanovu Srbije;

2) organizuje i upravlja procesom rada i vodi poslovanje ustanove;

3) obezbeđuje zakonitost rada i poslovanja;

4) izvršava odluke Upravnog odbora;

5) razmatra preporuke Programskog odbora;

6) odgovara za ostvarivawe programske koncepcije i stara se o izvršavanju usvojenih planova rada i o primeni odredaba ovog zakona koje se odnose na javni radiodifuzni servis;

7) predlaže Upravnom odboru imenovanje direktora radija i televizije i glavnih i odgovornih urednika programa;

8) donosi opšte akte o sistematizaciji poslova i zadataka i o organizaciji rada Radiodifuzne ustanove Srbije;

9)obavlja i druge poslove utvrđene zakonom i Statutom.

Mandat generalnog direktora je četiri godine i jedno lice može biti imenovano za generalnog direktora najviše dva puta uzastopno.

Za generalnog direktora ne može biti imenovano lice koje ne ispunjava uslove za člana Upravnog odbora Radiodifuzne ustanove Srbije.

( Sajt RTS. )

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve