Loader

Nagrada grada Beograda Vladeti Jerotiću

23.april,10:30

Dobitnici Nagrade grada Beograda za 2014. godinu

Na svečanoj sednici gradske Skupštine, kojom je otpočelo obeležavanje Dana Beograda, proglašeni su dobitnici dvanaeste po redu Nagrade Grada Beograda, u devetnaest različitih oblasti.

Za dugogodišnji rad i trajan doprinos razvoju grada Beograda nagradu je dobio doktor Vladeta Jerotić za istraživački rad na polju psihijatrije, psihologije, filozofije i religije, dok je specijalno priznanje za izuzetan doprinos u realizaciji događaja od značaja za Beograd pripalo Dejanu Nikoliću za organizaciju „Beogradskog maratona“

Za književnost i prevodno stvaralaštvo

ZLATA BOJOVIĆ, za knjigu „Istorija dubrovačke književnosti“, u izdanju Srpske Književne Zadruge

Za pozorišno stvaralaštvo

JELENA JOVIČIĆ, za ulogu Norme Kesidi u predstavi „Viktor Viktorija“

Za film i radio televizijsko stvaralaštvo

MLADEN MATIČEVIĆ, za režiju dokumentarnog filma „Moj zanat“

Za likovno i primenjeno stvaralaštvo, vizuelne i proširene medije

MILE GROZDANIĆ, za Retrospektivnu izložbu crteža i objekata održanu u Galeriji HAOS

Za muzičko i muzičko scensko stvaralaštvo

SMILjKA ISAKOVIĆ, za premijerno izvođenje programa „Osu se nebo zvezdama“ povodom stogodišnjice smrti Stevana Stojanovića Mokranjca, izvedenog 14. novembra 2014. godine u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda na otvaranju Festivala čembala

Za društvene i humanističke nauke

DR ČASLAV D. KOPRIVICA, za delo „Filozofija angažovanja“

Za prirodne i tehničke nauke

GRADIMIR MILOVANOVIĆ, za tri naučne monografije i četiri vrhunska naučna dostignuća, objavljena u najeminentnijim svetskim naučnim časopisima

Za pronalazaštvo

KOMLEN LALOVIĆ, za pronalazak „Uređaj za biometrijsku identifikaciju roditeljstva – materinstva“

Za izuzetno delo koje predstavlja doprinos u razvoju medicine

DR RADAN DžODIĆ, za autorski doprinos u pisanju dela „Rak dojke“ u izdanju Zavoda za udžbenike iz Beograda

Za rad ili izuzetne vrednosti pojedinca kojima je dao značajan doprinos razvoju i unapređenju medicine

DR ZLATIBOR LONČAR, za organizaciju zdravstvene službe za vreme poplava u Obrenovcu

Za arhitekturu i urbanizam

Borislav Petrović, Ivan Rašković, Aleksandar Tomić, Nada Jelić, Nikola Stojković, Luka Ostojić i Anđelka Murić, za realizovano delo Kombinovana dečija ustanova u bloku 61 u Beogradu

Za poljoprivredu

DOBRICA RAKOVIĆ, za zasad visokožbunaste borovnice opremljene haj-tek sictemima za navodnjavanje i protivgradnu zaštitu

Za novinarstvo

VELjKO PAJOVIĆ, za radio emisiju „Beogradska razglednica“

Za sport

TATJANA JELAČA, za osvajanje srebrne medalje na Evropskom stletskom prvenstvu u Cirihu 2014. godine

Za herojsko delo

Nemanja Milojković, Marko Đurković, Andrija Becin, Darko Bugarski i Slobodan Vilotić, za spasavanje građana Obrenovca u poplavama maja 2014. godine

Za dugogodišnji rad i trajan doprinos razvoju grada Beograda

DR VLADETA JEROTIĆ, za istraživački rad na polju psihijatrije, psihologije, filozofije i religije

Specijalno priznanje za izuzetan doprinos u realizaciji događaja od značaja za grad Beograd

DEJAN NIKOLIĆ, za organizaciju Beogradskog maratona

Dobitnici nagrade grada Beograda za stvaralaštvo mladih za 2014. godinu

U oblasti nauke

UNA Lj. POPOVIĆ, za doktorsku disertaciju „Hajdegerova filozofija jezika“

U oblasti umetnosti

Kreativni tim učenika XIII beogradske gimnazije: Igor Bojković, Miloš Budimir, Dorotea Damjanović, Ana Đelmaš, Katarina Janjetović, Brana Pantelić, Veljko Popović, Jelena Stanišić i Nevena Timotijević, za igrano-dokumentarni film „Godina koju su pojeli skakavci“.

Dobitnici nagrade grada Beograda „Svetislav Stojanović“ za 2014. godinu

Pojedinac

PREDRAG SEL, komandir čete u Vatrogasno spasilačkom bataljonu Voždovac, za iskazanu stručnost i hrabrost na gašenju požara u stambenoj zgradi, u Ulici Jurija Gagarina br. 90 i spasavanju i evakuaciji 10 osoba, a posebno u spasavanju ženske osobe u besvesnom stanju

Vatrogasna jedinica

Vatrogasno spasilačka četa Obrenovac, za izuzetne rezultate ostavrene u oblasti zaštite od požara, spasavanja lica i imovine ugrožene požarom, eksplozijama, akcidentima sa opasnim materijama, elementarnim i drugim nepogodama, a posebno su se istakli u spasavanju života i imovine stanovnika opštine Obrenovac, za vreme velikih poplava u maju 2014. godine.

(Dobitnici Nagrade grada Beograda za 2014. godinu )

Ko su bili kandidati

Lista kandidata za Nagradu grada Beograda za stvaralaštvo mladih i Nagradu grada Beograda „Svetislav Stojanović“ objavljena je na sajtu Gradske uprave u martu.

Za herojsko delo je nominovano ukupno 12 pojedinaca, grupa i udruženja građana, među kojima je većina učestvovala u spasavanju ljudi iz katastofalnih poplava u Obrenovcu, ali i osnivač humanitarne organizacije „Solidarnost za Kosovo“ Arno Gujon, Vesna Klačar zbog pomoći roditeljima dece obolele od autizma i udruženje građana „Sveti Sava“ zbog borbe protiv dilera droge u Lazarevcu i Mladenovcu.

Nominovani su i Kristina Pavlica, Viktor Miloje i Luka Stevović koji su spasli staricu Elku M. iz požara u Ulici kraljice Natalije.

Za dugogodisnji rad i trajan doprinos razvoju Beograda, između ostalih su nominovani, doktor Vladeta Jerotić za doprinos u oblasti psihijatrije i religije, filozofije i psihologije, Mihailo Mitrović za doprinos u arhitekturi, doktor Marko Bumbaširević za dostignuća u mikrohirurgiji i ortopediji.

U oblasti Književnost i prevodno stvaralaštvo ima 25 kandidata, među kojima su David Albahari za delo „Životinjsko carstvo“, Zoran Bognar za „Izabrana dela Zorana Bognara“, Zlata Bojović za „Istorija dubrovačke književnosti“, Ljubica M. Eić „Pod ključem“, Nikola Živanović „Carmina Galli“.

Kada je reč o pozorišnom stvaralaštvu, među 14 nominovanih su Miloš Biković za ulogu Ljube Sretenovića Vrapčeta u predstavi „Kad su cvetale tikve“, Vojislav Brajović i Vojin Ćetković za ulogu u predstavi „Dnevnik o Čarnojeviću“, Nikola Rakočević za ulogu Gavrila Principa u „Zmajeubicama“, Dara Džokić i Anita Mančić za uloge u „Avgustu u okrugu Osejdž“.

Za oblast filma i radio-televizijskog stvaralaštva nominovani su Predrag Ejdus za ulogu Andrije Miloševa u TV filmu „Talog“, Dragan Nikolić za scenario i režiju dokumentarnog filma „Pogrebnik“, Mina Đukić za režiju „Neposlušnih“, Milorad Matičević za režiju „Moj zanat“ i Nikola Rakočević za ulogu Slava u „Travelatoru“.

U oblasti Likovno i primenjeno stvaralaštvo, vizuelni i prošireni mediji, ima 10 kandidata za Nagradu, a među njima su Nikola Kolja Božović, Dragana Bojović Jović, Mile Grozdanić, MIlovan Ilić, Milena Jeftić, Ničeva Kostić.

Za dostignuća u oblasti muzičko i muzičko-scensko stvaralaštvo nominovani su Đuro Živković, Smiljka Isaković, Rade Radivojević i Vasih Hadžimanov.

Kako se navodi, u oblasti društvene i humanističke nauke nominovano je ukupno sedam autora i grupa autora, a na polju prirodnih nauka ima tri kandidata.

Na polju pronalazaštva nominovan je tim rudara Kolubare za „Kolubarsku metodu“, Komlen Lalović za Uređaj za biometrijsku identifikaciju roditeljstva – materinstva i Miloš Stanković za Uređaj za uništavanja korova.

U oblasti medicin je nominovan profesor doktor Radan Džodićza izuzetno delo koje predstavlja doprinos razvoju medicine, a reč je o knjizi „Rak dojke“.

Zbog rada ili izuzetne vrednosti pojedinca kojima je dao značajan doprinos razvoju i unapređenju medicine, nominovani su ministar zdravlja doktor Zlatibor Lončar za dobru organizaciju zdravstvene službe za vreme poplava u Obrenovcu, profesor doktor Miroslav Đorđević za promociju beogradske i srpske medicine u svetu o Komlen Lalović za patent za biometrijsku identifikaciju roditeljstva – materinstva.

Nominovani za novinarstvo su Aleksandar Apostolovski za kolumne u Politici, Aleksandar Gajšek za serijal „Agape“ i knjiga „Agape antologija“, Dejan Đurović za radio emisiju „Dragstor ozbiljne muzike“ i emisiju „Nedeljom uveče“, Veljko Pajović za „Beogradsku razglednicu“, Milorad Roganović za „Slučaj B“ i Stanko Stojiljković za knjigu članaka i eseja „Čudeska nauka“ i knjigu za decu „Do kraja beskraja“.

Odlučeno je da kandidati za nagrade u oblasti arhitekture i urbanizma budu Stevan Mićić za stambeno-poslovni objekat u Skerlićevoj 20 i grupa autora za kombinovanu dečju ustanovu – obdanište u Bloku 61 na Novom Beogradu.

Kada je reč o sportu, nominovani su Andrea Arsović zbog rezultata u streljaštvu, atletičarka Tatjana Jelača, kajakašica Nikolina Moldovan i osnivač projekta „Besplatna karate škola“ Goran Filipović.

Za nagradu Grada Beograda „Svetislav Stojanović“, koja se dodeljuje za izuzetne rezultate ostvarene u oblasti zaštite od požara na teritoriji grada Beograda, kao pojedinac je predložen Predrag Sel, dok su Vatrogasno-spasilačka četa Obrenovac i Dobrovoljno vatrogasno društvo „Kotež“ nominovani za nagradu „Svetislav Stojanović“ kao vatrogasne jedinice.

Poslednje izdanje

Proterivanje Josipa Broza Tita iz Beograda

Ko je protiv simbola antifašizma Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve