Loader

DOKUMENT

Nalog da Šešelja vrate u Hag

02.april,12:37

Žalbeno MKSJ veće traži da Pretresno veće ponovo proceni uslove za Šešeljevo moguće ponovno privremeno oslobađanje

Premijer Vučić: Vlada Srbije postupiće po zakonu Republike Srbije i u skladu sa međunarodnim javnim pravom

Žalbeno veće Haškog tribunala zahteva od Vlade Srbije da bez odlaganja uhapsi i pritvori Šešelja i preduzme mere da se u službenoj pratnji 26. maja 2015. godine ili čim bude izvodljivo posle tog datuma prebaci iz Srbije i preda holandskim službenim licima na aerodromu u Holandiji, kao i da preuzme troškove u vezi sa Šešeljevim prevozom, piše između ostalog u nalogu na pet kucanih stranica, prevedenom na srpski jezik, u koji je „Politika“ imala uvid, a koji je, kako saznaje „Politika“, 25. maja po podne dostavljen je i Ministarstvu pravde Srbije.

Žalbeno veće Haškog tribunala od Vlade Srbije zahteva i da se postara za Šešeljevu bezbednost dok ne bude predat nadležnima na holandskom aerodromu, a od Vlade Kraljevine Holandije traži se da se pobrine da lider radikala ostane pod nadzorom i bude prevezen sa aerodroma u pritvorsku jedinicu Ujedinjenih nacija (PJUN).

Žalbeno veće upućuje sekretara međunarodnog suda da se konsultuje sa ministrom pravde Srbije i Ministarstvom pravde Kraljevine Holandije o praktičnim merama za Šešeljev povratak u PJUN. Od vlasti svih zemalja kroz koje će Šešelj putovati zahteva se da obezbede nadzor nad njim sve vreme dok bude u tranzitu na aerodromu na njihovoj teritoriji i da ga u slučaju pokušaja bekstva uhapse i zadrže u pritvoru do prebacivanja u Hag.

U dokumentu, u koji je „Politika“ imala uvid, od Vlade Srbije se traži i da se postara za Šešeljevu bezbednost dok ne bude predat holandskim službenim licima na aerodromu

U dopisu iz Haškog tribunala, koji je potpisala predsedavajući sudija Arlete Ramaroson, u stavu dva pod naslovom „argumenti strana u postupku“ navodi se da tužilaštvo tvrdi da je odluka od 30. marta – nalog žalbenog veća prvostepenom da opozove odluke o privremenom puštanju Šešelja na slobodu – nedvosmislena. Pretresno veće nema diskreciono pravo da samo odluči da li će povući odluku o privremenom puštanju na slobodu, niti vremenski okvir u kom bi to trebalo da uradi. Šešeljevo zdravstveno stanje ne može sprečiti sprovođenje naloga žalbenog veća, jer „njegovo zdravlje ne bi uopšte moralo da bude narušeno povratkom u Hag“.

Nalog žalbenog veća nisu potpisala dvojica sudija od ukupno petoro u veću – Bahtijar Tuzmukhamedov i Kofi Kumelio Afanđe.

U dokumentu piše i da je Šešelj u odgovoru tribunalu naveo da se nije ogrešio o nalog pretresnog veća o privremenom puštanju na slobodu, da ne postoji opasnost od njegovog bekstva, da nije uticao na svedoke i da nijedan svedok nije ugrožen.

U stavu tri pod naslovom „diskusija“, istaknuto je da je žalbeno veće pošto je zaključilo da je pretresno veće pogrešilo time što nije povuklo Šešeljevo privremeno puštanje na slobodu, poništilo odluku pretresnog veća od 13. januara 2015. i izdalo nalog da smesta povuče Šešeljevo privremeno puštanje na slobodu i naloži njegov povratak u PJUN. Žalbeno veće napominje da pretresno veće to nije učinilo, nego je naložilo preliminarne mere „pre donošenja konačne odluke u vezi s privremenim puštanjem na slobodu“.

Pretresno veće se poziva na diskreciona ovlašćenja koja ima u vezi sa privremenim puštanjem na slobodu, ali žalbeno veće napominje da ta ovlašćenja nisu neograničena. Žalbeno veće procenjuje da je pretresno veće pogrešilo što nije povuklo odluku o Šešeljevom privremenom puštanju na slobodu, piše „Politika“ pod naslovom Traži se od Vlade Srbije… )

(Videti takođe: ODLUKA PO ŽALBI TUŽILAŠTVA NA ODLUKU PO ZAHTEVU TUŽILAŠTVA DA SE POVUČE PRIVREMENO PUŠTANJE OPTUŠENOG NA SLOBODU , ICTY )

***

Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas (25. maj 2015.) sa glavnim tužiocem Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju Seržom Bramercom.

U razgovoru je zaključeno da nema otvorenih pitanja u redovnoj saradnji između Vlade Republike Srbije i Tužilaštva Haškog tribunala.

Vučić je naglasio da Vlada Srbije još nije dobila zvaničan zahtev Žalbenog veća Haškog tribunala za povratak Vojislava Šešelja u pritvorsku jedinicu.

Po dobijanju zahteva, Vlada Srbije postupiće po zakonu Republike Srbije i u skladu sa međunarodnim javnim pravom, rekao je premijer.

Bramerc boravi u poseti Beogradu u okviru priprema za redovni šestomesečni izveštaj koji treba da podnese Savetu bezbednosti UN u prvoj nedelji juna.

( Bez otvorenih pitanja u redovnoj saradnji Srbije i Tužilaštva Haškog tribunala, Sajt vlade Srbije, 25. maj 2015. godine )

Žalbeno veće Haškog tribunala naložilo je 30. marta Pretresnom veću da momentalno opozove odluku od 6. novembra 2014. o puštanju na privremenu slobodu Vojislava Šešelja, optuženog za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-1993 i da naredi njegov povratak u Pritvorsku jedinicu Tribunala u Sheveningenu, piše u odluci Žalbenog veća objavljenoj na sajtu Tribunala Prosecutor V. Vojislav Seselj: Public

Decision on Prosecution Appeal against the

Decision on the Prosecution Motion to Revoke

the Provisional Release of The Accused, International Tribunal for the

Prosecution of Persons Responsible for Serious Violations of International Humanitarian Law Committed in the Territory of the Former Yugoslavia since 1991).

Pretresno vijeće je između ostalog prihvatilo prigovor Tužilaštva da je prilikom odlučivanja o privrtemenom puštanju Šešelja na slobodu pogrešno primenjeno pravo: da nije razmotreno da li su dovoljni preduslovi za privremeno puštanje na slobodu, posebno u svetlu Šešeljeve izjave da se neće vratiti u Hag.

Žalbeno veće poziva Pretresno veće da što je pre moguće, nakon što se Šešelj vrati u pritvorsku jedinicu, pruži stranama, Srbiji i Holandiji, mogućnost da budu saslušane u skladu sa Pravilom 65 B.

Od Pretresnog veća se traži i da nakon toga sprovede novu procenu uslova za Šešeljevo moguće ponovno privremeno oslobađanje, zaključuje se u saopštenju Međunarodnod suda u Hagu.

(Ceo dokument MKSJ: Prosecutor V. Vojislav Seselj: Public

Decision on Prosecution Appeal against the

Decision on the Prosecution Motion to Revoke

the Provisional Release of The Accused, International Tribunal for the

Prosecution of Persons Responsible for Serious Violations of International Humanitarian Law Committed in the Territory of the Former Yugoslavia since 1991, 30. mart )

ŠEŠELJ: NEĆU U HAG, NEKA ME HAPSE

Neću se dobrovoljno vraćati u Hag. Ostajem pri svemu što sam govorio od kada sam se vratio u Beograd. Da vidimo kako će sada Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić da me hapse.

Ovo za „Novosti“ nekoliko trenutaka pošto je čuo da Žalbeno veće Haškog tribunala traži da se vrati u Holandiju, kaže Vojislav Šešelj.

– U sedištu sam stranke, obavljam stranačke poslove. Popodne idem u Bor da držim tribinu. Neka dođe policija. Ona hapsi. Ako dođe Žandarmerija, oni biju, moram da čuvam leđa – kaže Šešelj. – Neće biti lak posao da me hapse.

Šešelj navodi da će država morati da ispoštuje vremensku proceduru o izručenju i da će u tom periodu probati da ospori zahtev Haga da se vrati, jer su mu u Holandiji sva prava ugrožena.

(Hag traži da se lider SRS vrati; Šešelj: Neću da idem, neka me hapse!, Novosti, 30. mart )

Na Trgu Republike u Beogradu na mitingu Srpske radikalne stranke 14. novembra 2014.

DOKUMENT Žalbenog veća: Nalog za hitan odgovor

UJEDINJENE NACIJE

Međunarodni sud za krivično gonjenje lica odgovornih za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava počinjena na teritoriji bivše Jugoslavije od 1991. godine

Predmet br. IT-03-67-AR65.1

Datum: 22. april 2015.

Original: engleski

PRED ŽALBENIM VEĆEM

U sastavu:

sudija, Arlette Ramaroson, predsedavajući

sudija Khalida Rachid Khan

sudija Bakhtiyar Tuzmukhamedov

sudija Guy Delvoie

sudija Koffi Kumelio A. Afanđe

Sekretar: g. John Hocking

Datum: 22. april 2015. godine

TUŽILAC protiv

VOJISLAVA ŠEŠELJA

JAVNO NALOG ZA HITAN ODGOVOR

Tužilaštvo:

g. Serge Brammertz

g. Matthias Marcussen

Optuženi:

g. Vojislav Šešelj

IT-03-67-AR65.1 3/67 TER

A3-1/67 TER

23 April 2015 AJ

Prevod

Predmet br. IT-03-67-AR65.1 1 22. april 2015.

ŽALBENO VEĆE Međunarodnog suda za krivično gonjenje lica odgovornih za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava počinjena na teritoriji bivše Jugoslavije od 1991. godine (dalje u tekstu: Međunarodni sud);

REŠAVAJUĆI PO „Hitnom zahtevu tužilaštva za sprovođenje odluke o povlačenju privremenog puštanja na slobodu“ od 14. aprila 2015. (dalje u tekstu: Zahtev);

IMAJUĆI U VIDU „Odluku po žalbi tužilaštva na Odluku po zahtevu tužilaštva da se povuče privremeno puštanje na slobodu“, izdatu 30. marta 2015. godine (dalje u tekstu:

Odluka Žalbenog veća od 30. marta 2015), kojom je Žalbeno veće naložilo Pretresnom veću da odmah povuče Šešeljevo privremeno puštanje na slobodu;

IMAJUĆI U VIDU „Odluku pre konačne odluke o meritumu u vezi sa povlačenjem privremenog puštanja optuženog na slobodu“, koju je donelo Pretresno veće III 10. aprila 2015. godine (dalje u tekstu: Odluka Pretresnog veća od 10. aprila 2015), kojom je to Veće naložilo Sekretarijatu da stupi u kontakt s medicinskim timom koji leči optuženog, kako bi se Veću u najkraćem roku stavile na raspolaganje informacije u vezi sa zdravstvenim stanjem optuženog;

IMAJUĆI U VIDU „Nalog kojim se zamenjuje sudija u predmetu pred Žalbenim većem“, koji je predsednik Suda izdao 15. aprila 2015. godine;

IMAJUĆI U VIDU da je optuženom 16. aprila 2015. godine uručen Zahtev na jeziku koji razume;

IMAJUĆI U VIDU odredbe pravila 126bis Pravilnika o postupku i dokazima (dalje u tekstu: Pravilnik) u vezi s rokovima za podnošenje odgovora na zahteve;

IMAJUĆI U VIDU da je Zahtev podnet na hitnoj osnovi;

UZIMAJUĆI U OBZIR, stoga, da bi bilo u interesu pravde da se traži hitni odgovor na

Zahtev;

1

Odluka pre konačne odluke o meritumu u vezi sa povlačenjem privremenog puštanja optuženog na slobodu, 10. april 2015. godine, par. 7 i str. 4. Prevod na engleski jezik odluke podnet je 14. aprila 2015. godine.

2

Procès-verbal od 16. aprila 2015. godine.

2/67 TER

Prevod

Predmet br. IT-03-67-AR65.1 2 22. april 2015.

NA OSNOVU pravila 54, 126bis i 107 Pravilnika;

OVIM NALAŽE sledeće:

(1) ukoliko optuženi želi da podnese odgovor na Zahtev, to treba da učini najkasnije tri dana od prijema ovog Naloga, i

(2) svaka replika na isti može se podneti najkasnije jedan dan nakon podnošenja odgovora optuženog.

Sastavljeno na engleskom i francuskom jeziku, pri čemu je merodavan tekst na engleskom.

Dana 22. aprila 2015. godine

U Hagu,

Holandija

/potpis na originalu/

sudija Arlette Ramaroson,

predsedavajući

Nalozi Žalbenog veća 22. april 2015. Nalog za hitan odgovor, ICTY

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve