Loader

Pao helikopter s bolesnom bebom

14.mart,10:30

Vojni "mi-17" spasavao bebu s respiratornim problemima zarobljenu odronom u vozilu hitne pomoći kod Raške

Transportni helikopter Vojske Srbije „mi-17“ koji je prevozio bolesnu bebu iz Novog Pazara, sa srušio se u petak, 13. marta u 22.31, u širem rejonu aerodroma u Surčinu kod Radio Fara.

Helikopter je stigao do Beograda oko 22 sata, kružio je neko vreme oko aerodroma, u pokušaju da sleti, na aerodrom „Nikola Tesla“, što je bilo otežano zbog magle oko Surčina. Reflektori na stadionima Partizana i Crvene zvezde bili su upaljeni kako bi helikopter mogao da sleti, ali nažalost, to se nije dogodilo.

Bebu u teškom stanju sa problema sa disajnim putevima, u petak po podne su prevozili sanitetom iz Novog Pazara u bolnicu u Kragujevac, kada se na putu u mestu Pivnice kod Bogutovca, u blizini Raške, dogodio odron i sanitet je ostao zarobljen, u sanitetskom vozilu je bilo rezervi kiseonika za oko sat vremena, nije bilo dovoljno kiseonika da bi se čekalo na raščišćavanje puta, pa je hitno naređena evakuacija bebe helikopterom sa četiri člana posade dva pilota i dva zdravstvena radnika (tehničarom i anesteziologom). Bilo je predviđeno da helikopter sa bolesnom bebom sleti u Beograd i da beba bude prevezena na Institut za majku i dete.

Direktor Instituta za majku i dete Radoje Simić rekao je za TV B92 da su dok je u petak 13. oktobra helikopter tražio bezbedno mesto za sletanje s obzirom na maglu, na aerodrom Nikola Tesla najpre iz predostrožnosti bile upućene dve ekipe hitne pomoći pojačane sa ekipom lekara iz Instituta, a da je procenjeno da nije neophodno da tamo čekaju obe ekipe i jedna se vratila u Institut.

Na žalost beba nije stigla do ekipe hitne pomoći Instituta. Meštani naselja Radio Far u blizini aerodroma Surčin su rekli reporteru RTSRTS-a da se samo čuo tup zvuk prilikom pada letilice…

Istragu na mestu nesreće vodi Vojna policija. Prema saopštenju Ministarstva odbrane 14. marta pre podne, nakon izvršenog uviđaja istražnih organa konstatovano je da, na žalost, nema preživelih.

Helikopter dva puta pokušao da sleti pre nego što je nestao, rečeno je na konferenciji za novinare Ministarstva odbrane u Domu vojske, prenosi TV N1 Posada je bila najbolja, a helikopter ispravan, kaže komandant helikopertske eskadrile, izjavio je načelnik Generalštaba Ljubiša Diković.

Komandant 204. vazdhoplovne brigade VS general Predrag Bandić je rekao da je u petak 13. oktobra oko 19.30 sati dobijen zahtev od zdravstvenih institucija za prevoz bebe. Od 19.30 do 20.15 je izvršena analiza meteoroloških uslova, a u direktnom kontaktu sa zdravstvenim radnicima, vojska je bila upoznati i sa stanjem deteta, koje imalo kiseonika za sat vremena i da se još kiseonika nije moglo dostaviti.

„Naređenje sam im izdao lično, na osnovu odluke ministra odbrane“, kazao je general Bandić. Let se do Mladenovca odvijao bez ikakvih problema, a onda, zbog naglog pogoršanja meteorološke situacije, odlučili smo da se sletanje obavi tamo gde će se obaviti bez rizika, gde medicinske ekipe najlakše i najbrže mogu da priđu i pomognu detetu, rekao je general Bandić dodavši: „U potpunosti smo uvereni u ispravnost helikoptera. A posada koja je izvršavala zadatak bila je ponos svakog komandanta, pa i mene. Izgubili smo heroje, koji su više puta nagrađivani“, kazao je Bandić dodajući da su oni učestvovali u spasavanju tokom poplava u Obrenovcu, i u mnogo težim zadacima.

U 22.15 došlo je do dva neuspešna pokušaja sletanja, a u 22.31. nestao je u potpunosti kontakt.

Meteosituacija je bila složena, ali ne nepovoljna, složena toliko da se u njoj mogu bez problema snaći piloti sa takvom opremom, i sa takvim iskustvom, kaže on. Da je bilo nepovoljno ne bismo se uputili u ovakav zadatak. Najbolji optimalni uslovi su bili na aerodromu Nikola Tesla, i zato smo odlučili tamo da sletimo.

Kako izveštava. Politika Upitan koliko je bila kritična meteorološka situacija, general Bandić je rekao da nije bila kritična vec složena, ali u odnosu na takvu situaciju ponovio da su i letelica i posada bili najbolji mogući izbor.

Helikopter je nakon sat vremena leta od aerodroma Batajnica stigao u Rašku, ukrcavanje putnika je trajalo deset minuta. On tvrdi da je to bila jedna od naispravnijih letelica u našem vazduhoplovstvu, rekao je general Bandić.

Komandant helikopterske eksadrile potpukovnik Zečević je rekao da je ova posada bila ono najbolje što je ova jedinica mogla da ponudi u akciji spasavanja, a da je helikopter imao sve potrebne elemente za izvršenje jednog ovakvog leta i bio apsolutno ispravan kad je poslat na zadatak.

General Diković je rekao da su oformljene odmah komisije, koje će se baviti ispitivanjem nesreće, da ispred Vojske Srbije oseća odgovornost, i da će biti raspravljeno da li je ima ili nema.“

Ministar odbrane Bratislav Gašić nije prisustvovao konferenciji za novinare. Kako je rekao general Diković, on obilazi porodice žrtava, kako bi im izjavio saučešće.

Poslednji udes sa ovako teškim posledicama, desio se 1996, rečeno je na konferenciji za štampu VS.

Angažovan je jedan od dva helikoptera Mi-17 interne oznake HT-48 iz 890. mešovite helikopterske eskadrile 204. vazduhoplovne brigade u Batajnici. Ti helikopteri su originalno proizvedeni za Sovjetski Savez 1989. i 1991. godine, a u Srbiju su uvezeni polovni 1997. godine za potrebe Jedinice za specijalne operacije Resorsa državne bezbednosti, koja ih je koristila na Kosovu.

Vojska Srbije preuzela je dva helikoptera Mi-17 2006. godine i remontovala ih 2010. godine, nakon čega su uključeni u upotrebu.

Na vanrednoj, javno prenošenoj sednici Vlade Srbije premijer Aleksandar Vučić je saopštio da su u padu helikoptera stradali major Omer Mehić, kapetan Milovan Đukalić, zastavnik Nebojša Drajić, mehaničar letač zastavnik Ivan Miladinović, lekar Dževad Ljajić, anestetičar Miroslav Veselinović i beba iz porodice Ademović iz Novog Pazara.

Kontakt radio vezom sa helikopterom Vojske Srbije izgubljen je u petak u 22 sata i 31 minut, dodao je premijer, a u 22 sata i 34 minuta vazduhoplov je nestao sa radarskih pokazivača. Vlada je odala poštu stradalima minutom ćutanja i proglasila dan žalosti 15. marta.

Videti takođe: U udesu helikoptera stradalo sedam osoba , sajt Vlade Srbije

Ministar odbrane Bratislav Gašić ocenio je da su piloti koji su poginuli u padu helikoptera, bili najbolji piloti koje je Vojska Srbije imala.

„Njihova pogibija je nemerljiv gubitak za nas. Ti piloti su leteli u operacijama spasavanja širom Srbije a letelica kojom su upravljali je bila jedna od najboljih u sastavu VS, namenjena operacijama traganja i spasavanja i opremljena svim uređajima za letenje noću i u složenim uslovima“, naveo je Gašić na vanrednoj sednici Vlade Srbije.

Vojni analitičar Radić za TV N1: Zašto je upućen helikopter pod ovakvim uslovima?

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže, povodom pada vojnog MI-17 sa bebom, da nije mogao da veruje da je neko uputio helikopter pod takvim vremenskim uslovima.

Vojni analitičar kaže za TV N1 da je ovde reč o neobičnoj situaciji. „Nisam mogao da verujem da je neko uputio helikopter pod takvim uslovima. Helikopter je veoma osetljiva platforma“, kaže Radić.

Zbunjujuće je kako se desio taj sled događaja, kaže on.

Helikopteri u ovoj jedinici u Batajnici, kako je objasnio, imaju opremu, „kad je reč o navigaciji, vezanu za daleku prošlost, 20-25 godina“.

Letilica te karakteristike u takvim okolnostima nije mogla da leti i zvaničnicoima će biti problem da objasne kako se to dogodilo, zaključio je Radić.

Nakon istrage saznaćemo okolnosti, nikad nemate samo jedan uzrok koji dovodi do nesreće, kaže on.
Ovde je reč o zadatku u složenim meteorološkim uslovima, naglašava Radić.

Radić: Zašto je upućen helikopter pod ovakvim uslovima?, TV N1, 14. februara

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve