Loader

Opštine i gradovi – prijatelji medija

Dva odsto za medije

29.januar,11:42

Udruženje novinara Srbije (UNS) pokrenulo je polovinom decembra akciju „Opštine i gradovi – prijatelji medija" kojom poziva lokalne samouprave da podrže inicijativu UNS-a da 2 odsto budžeta za narednu godinu opredele za projektno finansiranje medija i, kao što zakon predviđa, sprovedu fer konkurs i raspodelu sredstava

UNS je kontaktirao sve opštine i gradove, a podatke je dobio od njih 13. Na osnovu analize dobijenih podataka od 13 opština, njih pet će u 2015. godini izdvojiti dva odsto ili više iz budžeta za projektno finansiranje medija.

Opština Raška za projektno finansiranje medija opredelila je 3.2 odsto budžeta (31.042.000 dinara), Novi Bečej 2.75 odsto ili 16.000.000 dinara, Kovačica 2.15 odsto – 19.000.000 dinara, a Trgovište i Novi Kneževac po 2 odsto ili 6.000.000 i 6.689.000 dinara.

Raška
Raška

Ostalih osam opština – Bačka Topola, Mali Iđoš, Kanjiža, Čoka, Vršac, Varvarin, Paraćin i Apatin izdvojiće u narednoj godini manje od 2 procenta budžeta za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa.

Najmanje novca Nacrtom budžeta izdvojila je opština Paraćin – 0.5 odsto ili 6.000.000 dinara. Međutim, ova opština izdvojiće za subvenciju lokalnom radiju još 8.000.000 dinara za prvih šest meseci naredne godine, do kada ovaj medij po zakonu mora biti privatizovan.

Opština Petrovac na Mlavi za narednu godinu usvojila budžet u kom je za medije predvidela 18 miliona dinara.

Predsednik Opštine Petrovac na Mlavi Radiša Dragojević smatra da se za medije mora izdvajati minimum 2 odsto kako bi oni mogli da funkcionišu: „Ako opština postigne neki uspeh šta joj vredi ako nema medija da to i prenesu?“

Dragojević je potvrdio UNS-u da na projektno finansiranje medija ide 2.3 odsto budžeta Petrovca na Mlavi.

Smederevska Palanka
Smederevska Palanka

Smederevska Palanka, prema navodima zvaničnika te opštine, predvidela je 20 miliona dinara, odnosno 2 odsto svog budžeta, za projektno finansiranje medija.

Opština Negotin za informisanje u narednoj godini izdvojila je 10 miliona dinara.

Član Opštinskog veća Negotina Tatjana Panić potvrdila je prijem inicijative UNS-a i navela da naredne godine lokalne vlasti neće biti u prilici da izdvoje traženih 2 odsto za medije, ali da će izdvojiti osetno više.

„Ove godine nismo u mogućnosti da za informisanje izdvojimo iznos koji predlažete s obzirom da je naša opština pretrpela veliku štetu zbog poplava koje su u tri navrata zadesile teritoriju opštine Negotin. Veliki iznosi su opredeljeni za otklanjanje posledica i saniranje puteva koji su oštećeni poplavama. Inače, deset miliona dinara koliko je odvojeno za informisanje u budžetu za narednu godinu, suma je koja je za 1,5 milion veća u odnosu na novac koji smo potrošili ove godine“, odgovorila je UNS-u Tatjana Panić.

S druge strane Batočina nije predvidela nikakva izdvajanja za finansiranje medija u narednoj godini potvrđeno je UNS-u iz te opštine.

Opština Nova Varoš ulazi u privremeno finansiranje, te za medije u prva tri meseca, do najavljenog usvajanja budžeta u martu 2015. godine, predviđeno 800 000 dinara. Prema sagovornicima UNS-a iz Nove Varoši tokom privremenog finansiranja vodiće se računicom iz prethodnog budžeta i trošiti četvrtinu ondašnjih sredstava tokom prva tri meseca 2015. godine.

Ako ostane na nivou prošle godine Nova Varoš izdvajaće u 2015. godini 3.2 miliona dinara za informisanje, što je 0.5 odsto budžeta.

Opština Ljubovija nije izdvojila poseban novac za informisanje već je predvidela 4 miliona dinara, odnosno 0.7 odsto budžeta, za različite projekte, za koje mogu konkurisati i mediji. Ovakav sistem bio je i prošle godine, kada se 400.000 dinara dodelilo medijima.

Velika je razlika u novčanim davanjima u ostalih 10 opština koje će izdvojiti jedan odsto ili manji procenat budžeta:

– Pećinci – 20 miliona dinara – 1 odsto budžeta

– Žabari – 5.5 miliona dinara – 1 odsto budžeta

– Arilje – 3 miliona dinara – oko 1 odsto budžeta

– Koceljeva – 2.5 miliona dinara – 0.86 odsto budžeta

– Boljevac – 3.8 miliona dinara – 0.83 odsto budžeta

– Lajkovac – 4.5 miliona dinara – 0.61 odsto budžeta

– Ljig – 2 miliona dinara – 0.58 odsto budžeta

– Krupanj – 2 miliona dinara – 0.48 odsto budžeta

– Čajetina – 6 miliona dinara – 0.47 odsto budžeta

– Veliko Gradište – 1.1 milion – 0.23 odsto budžeta

Trošenje javnog novca za lokalne medije

Ovaj tekst nastao je u okviru projekta „Trošenje javnog novca za lokalne medije“ Udruženja novinara Srbije. Projekat realizuje UNS u partnerstvu sa nedeljnikom „Vreme“.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve