Loader

Prilog kulturi sećanja

Aušvic (Osvjencim), 27. januar 1945.

29.januar,10:20

Rusko Ministarstvo odbrane prvi put objavilo dokumente Crvene armije o oslobađanju koncentracionog logora Aušvic

U zimu 1945. jedinice Prvog ukrajinskog fronta Crvene Armije, napredujući na teritoriji Poljske, okupirane od strane Hitlerovih snaga, oslobodile su 27. januara 1945. logoraše u logoru „Aušvic-Birkenau“ (Osvjecim).

Posle 70 godina, na zvaničnom sajtu ruskog Ministarstva odbrane po prvi put je javno objavljeno 15 jedinstvenih u svom sadržaju istorijskih dokumenata o tome iz Centralnog arhiva Ministarstva odbrane Ruske Federacije. Kako saopštava RT na ruskom, neki od tih dokumenata držani su u tajnosti i bili su dostupni samo uskom krugu stručnjaka za istoriju, saopštila je pres služba ruskog Ministarstva odbrane, uz naglasak da su dokumenti o oslobađanju zatočenika u Aušvicu i okupiranim teritorijama Poljske od strane Crvene armije objavljeni cilju očuvanja istorijske istine i radi suprotstavljanja falsifikovanju istorije i pokušaju da se revidiraju rezultati Velikog otadžbinskog rata i Drugog svetskog rata. (Obeležavanju godišnjice oslobođenja Aušvica je inače prethodila razmena oštrih poruka između Varšave (gde su pojedini političari izjavljivali da su Aušvic oslobodili Ukrajinci) i Moskve (o tome da se ne sme umanjivati uloga mnogonacionalne Crvene Armije i II svetskom ratu. U zbirku dokumenata su uvršteni i izveštaji političkih komesara o tome da su Poljaci 1945. s entuzijazmom dočekali crvenu Armiju.)

U pratećem tekstu uz objavljene dokumente, na sajtu ruskog Ministarstva odbrane se kaže da dokumenti otkrivaju tok vojnih operacija i oslobođenje Poljske u januaru 1945., uključujući i borbene izveštaje komandi formacija i jedinica 1. Ukrajinskog fronta, uključujući i 472. pešadijskog puka, i 100. pešadijsku diviziju, kao i šefa Političkog odeljenja 60. armije – direktno uključenih u oslobađanje zatvorenika iz Aušvica.

O KOVEJERU SMRTI: Deo izveštaja načelniku političke uprave Prvog ukrajinskog fronta Crvene armije SSSR Jaščekinu, 29. 1. 1945.

Među dokumentima koje korisnici mogu da gledaju u fleš plejeri i html formatu na internet portalu ruskog Ministarstva odbrane, su memorandumi voknih korespodenata listova „Komsomolskaja pravda“ i „Pravda“ kapetana S. Krušinskog i potpukovnika B. Polje – koji su među prvima posetili „fabriku smrti“.

Odrednice o međunacionalnom sastavu oslobodilaca pokazuju izveštaji o broju vojnog osoblja socio-demografskim karakteristikama 60. armije 1. Ukrajinskog fronta, koji sadrži informacije o vojnicima Crvene armije, ukupno 39 nacionalnosti – Rusi, Ukrajinci, Belorusi, Jermeni, Osetinci, Gruzijci i mnogi drugi koji su rame uz rame učestvovale u oslobađanju logoraša do smrti.

Zastrašujuća istina u svojoj punoći predstavlja iskaz preživelih zatočenika iz Aušvica i meštana koji su navedeni u biltenu političke uprave 1. ukrajinskog fronta.

POSLEDNJI TRANSPORT 21. JANUARA 1945: Bilten političke uprave Prvog ukrajinskog fronta broj 389. 0d 9. marta 1945.

Ti dokumenti su na suđenju u Nirnbergu postali deo nepobitnih dokaza o nehumanim zločinima nacista.

(U FOTO GALERIJI VREMENA (klikom na sliku desno) možete videti uvećane faksimile delova nekih od objavljenih dokumenata, a elektronske otiske originala mnogobrojnih dokumenata možete pogledati na sajtu Ministarstva odbrane Ruske Federacije pod naslovom: Минобороны России впервые обнародует уникальные документы ЦАМО об освобождении Красной Армией узников концлагеря Освенцим, 27. 1. 2015,

Sublimirani opis stanja u logoru Aušvic u januar 1945, na čije faksimile ukazujemo možete videti u dokumentu:

Информационный бюллетень политического управления

1-го Украинского фронта о немецком лагере смерти Освенцим (Аушвиц) Подлинник. Машинописный текст., uz naznaku „18+“ – samo za one preko 18 godina)

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve