Loader

In memoriam

Demis Rusos Afroditono dete

29.januar,13:19

Svetski poznati grčki pevač Demis Rousos umro u nedelju 25. januara, 2015.

Artemios „Demis“ Venturis Rusos je svetsku popularnost stekao u 1970-ih, kao član rock grupe Aphrodite’s Child. On je prodao preko 60 miliona albuma širom sveta.

Rusos je rođen 15. juna, 1946. i odrastao u Aleksandriji, u Egiptu. Njegov otac Džordž (inženjer Jorgos Russos) bio je grčkog i majka Neli Mazlum egipatsko italijanskog porekla.

Njegovi roditelji izgubili su imovinu tokom Suecke krizekon čega su se preselili u Grčku.

Nakon što su počeli da žive u Grčkoj, Demis je u uzrastu od 15 godina, Demis Roussos počeo džez trubu u rodnoj Grčkoj. Počeo je da svira u muzičkim grupama gde je upoznao i Evangelosa Odiseasa Papatanasija i Lukasa Siderasa sa kojima je kasnije svirao u Aphrodite’s Child od 1967.

Na početku je samo pevao a kasnije je počeo da svira bas-gitaru i postigao veliki komercijalni uspeh u Francuskoj i drugim delovima Evrope u periodu 1968. do 1972.

Sa 22, on trijumfovao u Parizu u Aphrodite’s Child (Rain and tears, Kiša i suze), zajedno sa Vangelisom (Evangelos Odiseas Papatanasiju, grčki kompozitor elektronske , progresivne, ambijent , džez , pop rok, i orkestarske muzike, dobitnik oskara za muziku u filmu Vatrene kočije). Bio je maj 1968, a grupa je našla utočište u Francuskoj nakon što je napustilla London, tadašnju Meku svetske stene. „U dva albuma, grupa je postala kultna.

Demis Roussos je smatran kulturnim nasleđem u Grčkoj, gde je živeo, mada je on govorio da proveo život u avionima, zbog preko 80 koncerata godišnje u proseku.

( Mort de Demis Roussos, de la pluie et des larmes, Le figaro 25. januara

)

Umesto omaža: Prilog kulturi sećanja

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve