Loader

Vlada Srbije ne da Trepču Kosovu

22.januar,13:49

Nakon što je kosovska vlada usvojila izmena zakona koji otvara put da "Trepča" pređe u vlasništvo Kosova, usledio je demarš iz Beograda. Dokument APR o Trepči Dokument UNMIK o Trepči

Ministar privrede Željko Sertić kaže za ( RTS 19. januara
) da je država Srbija preko Fonda za razvoj nesporni vlasnik 55 odsto „Trepče“ sa većinskim udelom“ uz još 22 odsto u vlasništvu srpskih kompanija i da zbog toga jednostrana privatizacija nije moguća: Ukoliko kosovske institucije pokušaju da preuzmu ‘Trepču’, mi ćemo, po našem zakonu, ući u proces privatizacije. Dobili smo već četiri ponude iz inostranstva i to baš iz SAD i Kanade, gde se vlasništvo poštuje, a tu su ponude i iz Švajcarske i Mađarske, kao i dve ponude iz Srbije“, kaže ministar Sertić pominjući da je Kosovska agencija i do sada pokušavala da pokrene pitanje privatizacije „Trepče“, a da je Srbija sve razgovore odložila do daljeg kako bi se nastavili pregovori Beograda i Prištine, ali i zbog Briselskog sporazuma.
„Mi imamo 268 miliona evra prijavljenih potraživanja. I mi smo to sve predali pokrajinskim institucijama“, kaže Sertić.

Kosovska vlada usvojila je predlog izmena Zakona o javnim preduzećima, koji otvara put da „Trepča“ pređe u vlasništvo Kosova i postane javno preduzeće. Srbi u kosovskim institucijama se protive tome, a predstavnici „Trepče“ na severu Kosova poručuju da bi to moglo da destabilizuje situaciju na severu i ugrozi primenu Briselskog sporazuma.

Premijer Kosova Isa Mustafa rekao je na konferenciji za novinare povodom vladinog usvajanja predloga izmene Zakona o javnim preduzećima da je „Trepča“ vlasništvo Kosova i da je za nju je zadužena Vlada, jer se – kako je kazao – nalazi na teritoriji Republike Kosova i vlasništvo je svih građana koji u njemu žive, bili oni Srbi, Albanci ili drugi.

„Mi smo prosledili ovaj zakon Skupštini i ona će u ponedeljak da se pozabavi njime u prvom i u drugom čitanju. Mi ćemo se tim zakonom potruditi da ‘Trepča’, ili njen veći deo, bude proglašen javnim preduzećem, kako bi njime upravljala vlada Kosova“, rekao je Mustafa.

S druge strane potpredsednik Vlade Kosova Branimir Stojanović za Glas Amerike kaže da je ovaj potez Vlade Kosova ishitren i neprihvaljiv za Srbe u kosovskim institucijama.

„Mi za ovo nismo bili konsultovani, a obrazloženje koje smo dobili je da je potrebno da se ‘Trepča’ spasi od likvidacije i da 5.000 radnika ne ostane bez posla. Mislim da to nije baš najbolji potez i to je za nas neprihvatljivo, ivestio je 16. januara Glas Amerike pod naslovom Šta će biti s rudnikom „Trepča“?

Jednostrano nametanje rešenja za kombinat „Trepča“, potkopalo bi dosadašnje rezultate dijaloga Beograda i Prištine, destabilizovalo stanje na Kosovu i Metohiji i ugrozilo egzistenciju zaposlenih, saopšteno je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Marko Đurić izjavio je 18. januar 2015 da Vlada Srbije neće prihvatiti jednostrano preuzimanje RHMK Trepča od strane Prištine, jer je većinski vlasnik Fond za razvoj Republike Srbije i upozorio da će to ugroziti pregovarački proces Beograda i Prištine.

( AUDIO: Konferencija za novinare Kancelarije za Kosovo i Metohiju povodom pitanja kombinata Trepča )

Đurić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije ocenio da se radi o jednostranom otimanju i konfiskaciji Trepče u 100 odsto vlasništva i 100 odsto upravljačkih prava u toj kompaniji, koje je najavljeno za 2. februar.

Vlada Srbije smatra da taj čin obesmišljava ceo pregovarački proces u Briselu, rekao je Đurić i ukazao da od Trepče zavisi oko 4.000 Srba na Kosovu i Metohiji i oko 20.000 članova njihovih porodica.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić ocenio je da bilo kakva promena vlasništva Trepče može destabilizati situaciju na Kosovu i Metohiji.

Za nas je neprihvatljivo bilo kakvo jednostrano preuzmanje Trepče od strane Prištine, rekao je Antić.

Ministar privrede Željko Sertić naveo je da je oko 56 odsto kapitala Trepče u vlasništvu Fonda za razvoj Republike Srbije, a taj kombinat ima dugove oko 400 miliona dolara.

Među 502 preduzeća za privatizacuiju, formalno je bila i Trepča i za nju je dobijeno četiri pisma o zainteresovanosti iz inostranstva, iz Mađarske, Kanade, Švajcarske i SAD, istakao je Sertić i ocenio da to rečito govori da se u tim zemljama poštuje pravo svojine kao svetinja.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije je odlučla da za 19 kompanija sa Kosova i Metohije bude obustavljena privatizacja dok traju pregovori u Briselu.

Ukoliko prištinske vlasti ne povuku odluku o Trepči, Agencija za privatizaciju Republike Srbije će pokrenuti privatizaciju Trepče, jer je Srbija u obavezi da zaštiti svoju imovinu, upozorio je ministar privrede.

Sertić je dodao da se paralelno sa pregovorima u Briselu vode i razgovori sa poslovnim zajednicama i u svakoj prilici je potpisano da strane potpisnice ne žele da stabilnost u regionu vrate u korak unazad.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin preneo je zvanični dopis sindikata Trepče koji su najavili da će od sutra biti u štrajku, dok se ne razjasni vlasništvo u Trepči, napominjući da je jasno da je većinski vlasnik Trepče Fond za razvoj Republike Srbije.

Protest će trajati dok se razgovori o Trepči ne vrate za pregovarački sto, dodao je Vulin.

( Vlada Srbije neće prihvatiti jednostrano preuzimanje Trepče od strane Prištine, sajt Vlade Srbije 18. januara s )

(Isto to Vada Srbije neće prihvatiti otimanje „Trepče“, RTS, nedelja, 18. jan 2015, 12:57

)

S obzirom na etničku podeljenost i teritorijalnu raspodelu na KiM nakon juna 1999. godine, kapaciteti „Trepče“ su podeljeni tako da je oko 30 odsto fabrika, rudnika i ostalih nepokretnosti ostalo pod kontrolom srpskog menadžmenta.

Svi kapaciteti „Trepče“ se nalaze severno od reke Ibar i to većinski u opštini Zvečan gde je i sedište kompanije od njenog osnivanja, i u opštini Leposavić.

U skladu sa novim Zakonom o privrednim društvima, izvršeno je usaglašavanje organizacije i rada u kombinatu, a Akcionarsko društvo je registrovano kod Agencije za privredne registre Republike Srbije.

Takođe je kod Centralnog registra depoa i kliring hartija od vrednosti Republike Srbije, upisan akcionarski kapital akcionara i evidentiran društveni kapital, a osnivačkim aktomi Statutom Holdinga RMHK „Trepča“ a.d. Zvečan utvrđeno je jednodomno upravljanje.

Prema podacima iz juna 2014. godine, od avgusta 2000, administraciju, tj. pravo upravljanja, po rezoluciji 1244 SB OUN, nad kapacitetima „Trepče“ na teritoriji Kosova i Metohije, preuzeo je UNMIK nakon čega je formirao i registrovao novi privredni subjekat „Trepča under UNMIK Adminsitration“, u čije ime se obavlja najveći deo aktivnosti „Trepče“ na Kosmetu.

UNMIK je 2002. godine, pravo upravljanja delegirao na svoju agenciju KTA (Kosovo Trust Agency / Kosovsku agenciju poverenja), a zatim se Kosovska agencija za privatizaciju, PAK (Privatization Agency of Kosovo) koju je formirala 2008. godine Skupština Kosova, nakon samoproglašenja nezavisnosti, samoproglasila nadležnom. Takođe, 2009. godine, bez znanja i saglasnosti rukovodstva Trepče i UNMIK-a, ova agencija je kod APR-a KiM, preregistrovala postojeću kompaniju „Trepča Enterprise under KTA Administration“ (koju je registrovao UNMIK) u „Trepča Enterprise under PAK Administration“, sa adresom južnog dela „Trepče“ kao sedišta firme (južna K. Mitrovica), koristeći ostale elemente iz postojeće registracije, uključujući i ovlašćena lica.

Za rukovodstvo „Trepče“ je pravno lice „Trepča Enterprise under KTA Administration“ jedina prihvatljiva zakonska forma, koja može privremeno funkcionisati, po međunarodnoj regulativi na KiM.

Konferencija UNDP 2011. Upravljanje industrijskim otpadom Kombinata Trepča i najava…

Na međunarodnoj konferenciji u Kosovskoj Mitrovici 19. i 20. septembra 2011. godine koju je UPRAVLJANJE INDUSTRIJSKIM OTPADOM
KOMBINATA TREPČA

) organizovao Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP od strane kosovs) kih vlasti najavljeno je da će nstitucije Kosova uložiti sve napore da naprave nacrt, usvoje i sprovedu neophodne zakone vezane za sektor rudarstva, a da najhitniji koraci koje treba preduzeti su sledeći:

– izrada i usvajanje Zakona o upravljanju otpadom ekstraktivne industrije (zakon mora biti u potpunosti usklađen sa evropskom direktivom 2006/21/EC),

– usvajanje i primena Strategije rudarstva na Kosovu za razdoblje između 2010. i2025. godine,

– primenjivanje Zakona o rudnicima i mineralima.

Pored toga, tada je naglašeno da je neophodno uspostaviti sveobuhvatnu strategiju za restrukturiranje Kombinata Trepča…

Bez obzira na prethodne činjenice, „Trepča“ je nastavila i kontinuitet pravnog lica Holding RMHK „Trepča“ a.d., sa našim organima upravljanja.

Budući da je politička situacija na terenu, godinama unazad, objektivno opterećenje poslovanju Kombinata „Trepča“, svaka naša aktivnost u poslednjem periodu blokira se od strane tzv. kosovskih institucija, odnosno Kosovske privatizacione agencije, koja se krajem 2011. godine, samoproglasila za ‘administratora’ „Trepče“ na Kosovu i Metohiji.

Ova agencija je maja 2011. godine, donela uredbu kojom je zabranila prodaju svih proizvoda „Trepče“, zbog neprihvatanja njihove nadležnosti od strane rukovodstva Kombinata „Trepča“ iz Zvečana.

O svemu ovome, redovno su obaveštavana resorna ministarsta Republike Srbije, a o ovakvom diskriminsatorskom odnosu tzv. kosovskih institucija prema „Trepči Sever“, obaveštavan je i SB UN od strane generalnog sekretara UN, a u vezi toga su postavljena i pitanja u Evropskom parlamentu, kancelariji bivše evropske komesarke Ketrin Ešton.

Inače, ukupan broj radnika po evidenciji kadrovske službe Kombinata na dan 31.12.2013. godine je 3.135. Od ovog broja oko 1.100 prima zaradu, a oko 1.700 prima tvz. „stipendije“, u iznosu od 30 evra mesečno koje je uveo UNMIK kada je preuzeo upravljanje nad „Trepčom“.

Svi radnici primaju naknade za nezaposlene Vlade Srbije, a veliko opterećenje predstavljaju radnici koji su proterani sa svojih radnih mesta južno od reke Ibar, njih oko 1.800.

Odlukom sindikata vrši se mesečna izmena radne snage, tzv. „rotacija“ u neproizvodnim sektorima. Na ovaj način ublažava se socijalni momenat.

„Trepča“ pod rukovodstvom aktuelnog menadžmenta raspolaže sa tri rudnika, jednim otvorenim kopom i flotacijom u Leposaviću.

Avgusta 2000. godine kada je KFOR „upao“ u „Trepču“ obustavljena je proizvodnja u svim pogonima. Avgusta 2006. proizvodnja je obnovljena u dva rudnika sa preradom rude u flotaciji u Leposaviću. Na tržište se od tada plasiraju kao proizvod olovni i cinkov koncentrat. Od tada do danas ova proizvodnja je potpuno samoodrživa i iz godine u godinu ostvaruje se povećanje.

Koncentrat je nekada bio poluproizvod, kada su u funkciji bili metalurgija olova u Zvečanu i metalurgija cinka u južnom delu Kosovske Mitrovice.

U Metalurgiji olova u Zvečanu od 2001. godine, proizvodnja je sprovedena nekoliko puta kampanjski, preradom otpadnog olova koje je sakupljeno čišćenjem idnustrijskog kruga u Zvečanu.

Valorizacijom otpada dobijena su sredstva koja su zatim investirana u deo metalurgije koji je mogao da se rekonstruiše u skladu sa ekološkim zahtevima. Rekonstruisan je deo rafinerije i fabrika za preradu otpadnih akumulatora čime su se stvorili uslovi za kontinualnu proizvodnju, ali je to do danas bilo nemoguće sprovesti zbog problema sa poreskom upravom Kosova.

Na žalost, topionica olova je u lošem stanju i jedina opcija je izgradnja nove, čija se vrednost procenjuje na preko 50 miliona evra.

B92, 16. januara

DOKUMENT APR O TREPČI

(Najveći akcionar kombinata Trepča, koji kosovska vlast namerava da preuzme u vlasništvo, je Fond za razvoj Republike Srbije sa 55,14 odsto kapitala, slede „Generaleksport“ Beograd sa 6,86 odsto, Jugobanka „Jugbanka“ Kosovska Mitrovica sa 2,34 odsto, „Progres“ Beograd sa 1,97 odsto, „Dunav Banka“ Zvečan sa 1,92 odsto, Elektroprivreda Srbije sa 1,67 odsto, „14. Oktobar“ Kruševac sa 0,15 odsto…

(Videti: Spisak akcionara Trepče)

Registar privrednih subjekata 5000090161921
BDSL 276/2014

Dana, 03.09.2014. godine
Beograd

Registrator Registra privrednih subjekata koji vodi Agencija za privredne registre, na osnovu člana 8. Zakona o postupku registracije u Agenciji za privredne registre („Službeni glasnik RS“, br. 99/2011), pokreće postupak registracije po službenoj dužnosti, pa donosi:
REŠENjE

UPISUJE SE u Registar privrednih subjekata promena podataka kod:

HOLDING RUDARSKO METALURŠKO HEMIJSKI KOMBINAT TREPČA AD ZVEČAN – U RESTRUKTURIRANjU

Registarski/matični broj: 09022643

i to sledećih promena:

Promena naziva:
Briše se:
TREPČA – U RESTRUKTURIRANJU
Upisuje se:
TREPČA

Promena poslovnog imena:
Briše se:
HOLDING RUDARSKO METALURŠKO HEMIJSKI KOMBINAT TREPČA AD ZVEČAN – U RESTRUKTURIRANjU
Upisuje se:
HOLDING RUDARSKO METALURŠKO HEMIJSKI KOMBINAT TREPČA AD ZVEČAN

Promena skraćenog poslovnog imena:
Briše se:
HOLDING RMHK TREPČA AD ZVEČAN – U RESTRUKTURIRANjU
Upisuje se:
HOLDING RMHK TREPČA AD ZVEČAN

O b r a z l o ž e nj e

Registrator je na osnovu člana 8. Zakona o postupku registracije u Agenciji za privredne registre, pokrenuo postupak registracije po službenoj dužnosti, s obzirom da je došao do saznanja o činjenicama/dokumentima koji su od značaja za pravni promet, s obzirom da je od strane Agencije za privatizaciju, Registru privrednih subjekata dostavljen Spisak subjekata privatizacije koji su se na dan stupanja na snagu Zakona o privatizaciji (službeni glasnik RS, broj 83/14) nalazila u postupku restrukturiranja, pa je u smislu člana 91.stav 1. istog Zakona doneo odluku kao u dispozitivu.

UPUTSTVO O PRAVNOM SREDSTVU:
Protiv ovog rešenja može se izjaviti žalba
ministru nadležnom za položaj privrednih
društava i drugih oblika poslovanja, u roku
od 30 dana od dana objavljivanja na internet
strani Agencije za privredne registre, a
preko Agencije.

REGISTRATOR

__________________

Miladin Maglov

DOKUMENT: Direktiva UNMIK NO. 2005/7 - "Trepca under UNMIK Administration")

***

Videti takođe UNMIK, ADMINISTRATIVE DIRECTION NO. 2005/7 (Enterprise „Trepca under UNMIK Administration“) Kojim se zamrzavaju sve izvršne radnje usmerene protiv ili u vezi sa sredstvima ili preduzećima koja su pod administrativnom upravom i upravljanje Kosovske povereničke agencije i označen kao deo Trepče pod UNMIK administracijom:

3.2 Sredstva i preduzeća označena kao deo Trepče pod upravom UNMIK uključuju ali se ne ograničavaju na sljedeće:

I RMHK Trepča -Rudarsko metalurški kombinat Trepča, Zvečan, Privredni Sud Fi 881/89;

ii Društveno preduzeće Rudnici i Flotacija Stari Trg, Privredni Sud Fi broj 690/89;

iii Društveno preduzeće Rudnici i flotacija Kišnica sam Novo Brdo, Priština;

iv Društveno preduzeće Trepča Rudnici i flotacija Kopaonik, Leposavić, Privredni Sud Fi 804/89;

v Društveno preduzeće metalurgija olova Zvečan, Privredni Sud Fi 684/89;

vi Društveno preduzeće metalurgija cinka, Mitrovica, komercijalni registarski sud zal 983/90;

VII Društveno preduzeće Hemijska industrija, Mitrovica;

viii Društveno preduzeće Industrija akumulatora Trepča, Mitrovica, Privredni Sud Fi 697/89;

IKS Društveno preduzeće Fabrika procesne oprema, Kosovska Mitrovica, Privredni Sud Fi 683/89;

k Društveno preduzeće Trepča Energetika, Zvečan;

ki Društveno preduzeće Trepča institut, Zvečan;

kii Društveno preduzeće Trepča trans, Zvečan;

kiii društveno preduzeće Elektro-Računarski centar, Mitrovica;

kiv Društveno preduzeće Trepča komerc, Mitrovica, Privredni Sud Fi 669/89;

kv Društveno preduzeće Trepča standard, Mitrovica, Privredni Sud Fi 666/89;

kvi DP Fabrika za proizvodnju industrijskih baterija, Peć / Peć, Privredni Sud Fi 27/83;

KSVII DP Trepča Laboratorija, Zvečan, Privredni Sud Fi 762/89;
KSVIII Trepča Medicina rada, Zvečan;

KSIKS Trepča Banka – Finansijska Institucija, Zvečan, Privredni sud registracija Fi 85/77 i 705/89 zal;

kk Zaštita imovine, Zvečan.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve