Loader

Štrajk prosvetnih radnika

25.decembar,11:52

DOKUMENT: Otvorena pisma prosvetnih radnika Srbije Ministru prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, dr Srđanu Verbiću, roditeljima i čitavoj javnosti

Ministru prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije, dr Srđanu Verbiću

Poštovani gospodine ministre,

Obraćamo Vam se, jer je materijalni položaj prosvetnih radnika neodrživ. Zaprepašćeni smo Vašom, kao i nespremnošću čitave Vlade Republike Srbije da uvaži naše argumente. Na našu žalost, štrajk i protest su ostali jedini način da skrenemo pažnju na važnost i značaj poboljšanja materijalnog položaja prosvetnih radnika. Želimo da Vas uverimo da ćemo u svakom poslu koji preduzmemo, biti istrajni i dosledni, jer su ove osobine najjači alat koji koristimo u našem svakodnevnom radu.

Vlada Republike Srbije bi morala znati da našu zemlju ka uspešnijem sutra, može odvesti samo znanje, rad, posvećenost, disciplina, a sve se ove poželjne osobine, u najvećoj meri, stiču upravo u procesu obrazovanja i vaspitanja.

Voleli bismo od Vas da čujemo odgovor na pitanje, da li Srbija ovako malo ulaže u obrazovanje zato što je siromašna zemlja? Ili je Srbija siromašna zemlja baš zato što tako malo ulaže u obrazovanje? Smatramo da je svakom pametnom čoveku odgovor jasan. Dužni smo, takođe, da upozorimo da, ko ne izdvaja za obrazovanje, može samo da očekuje prostakluk, primitivizam, šund, bedu svake vrste, siromaštvo i glupost. Svedoci smo ovih pojava svakoga dana, pa nam se godinama čini da smo ušli u jedan začarani krug iz koga nema izlaska. A onda je neko pomislio da je izlaz u dodatnom smanjenju zarada prosveti.

Dobro je što ste pokrenuli inicijativu da nam se skine sa vrata bar malo nepotrebnog administriranja, kojima nas Školske uprave guše poslednjih godina. Takođe pozdravljamo i konkretne korake kontrole seminara, o čemu smo i sami neobrojano puta govorili.

Ipak, izostanak reakcije na komentar Vašeg kolege iz Vlade, da „zbog kratkog radnog vremena potražimo i dodatni posao, ako su nam plate male“, razočarao je svakoga ko u ovoj zemlji radi u prosveti. Posle tog Vašeg ćutanja, sa puno prava Vam postavljamo pitanje

– Da li to znači da se slažete sa svojim kolegom?

– Na čijoj ste Vi strani, gospodine ministre? Da li je za izlazak iz štrajka dovoljno obećanje da će nam se zarade povećati, kada bude više para? Ili možda najava primene platnih razreda za jun 2017. godine?

Sa nadom da ćete nas narednih dana ipak uveriti da ste na strani prosvetnih radnika i u funkciji odbrane obrazovanja i vaspitanja, sa poštovanjem,

Prosvetni radnici Srbije

Roditeljima i čitavoj javnosti

Poštovani,

Obratili smo vam se na samom početku našeg protesta, zamolili za razumevanje i obrazložili svoje motive. I onda, kao i sada, ciljevi su nam identični:

ŽELIMO SVE najbolje NAŠOJ DECI!

Ustali smo da bismo se suprotstavili daljem sakaćenju obrazovnog sistema, u kome niko nije srećan, ni učitelji, ni roditenji, ni sami učenici. Pobunili smo se sa porukom Vladi Republike Srbije da više ulaže u obrazovanje i vaspitanje naše dece i da na taj način prestane sa promocijom bahatosti, gluposti, primitivizma, bede… Ovo se ne može formulisati kao štrajkački zahtev, ali predstavlja očiglednu slabost našeg savremenog društva.

Pokušavamo da sprečimo sistemsku korupciju!

Zahtevali smo učešće u grupi koja će raditi na izmenama i dopunama krovnog zakona u obrazovanju. Pokušavamo, iz sve snage, da sprečimo bujanje sistemske korupcije koja se neguje nakaradnim pravnim propisima. Trudimo se da popravimo položaj prosvetnih radnika, jer samo dostojanstvena i osoba sa integritetom zaslužuje da obrazuje, vaspitava i predstavlja uzor našoj deci.

Otklanjamo nepravdu!

Nakon pet nedelja trajanja našeg štrajka, Vlada Republike Srbije i ministar prosvete i dalje testiraju našu istrajnost i doslednost (koje se nalaze u osnovi naše delatnosti). Nepravda je godinama činjena prosvetnim radnicima, jedino se oko toga svi slažu. Odbijanje Vlade da pre umanjivanja zarada izvrši uravnoteženje svih davanja iz budžeta, prosvetni radnici doživljavaju kao uvredu, potcenjivanje i sipanje soli na otvorene rane.

Hvala vam!

Hvala roditeljima naših učenika, medijima i najvećem delu javnosti na strpljenju i podršci koju smo osećali sve vreme. Molimo vas da u tome istrajete! Još jednom podsećamo da smo i sami roditelji i učinićemo sve da zbog našeg nesporazuma sa Vladom , ne bude oštećeno ni jedno dete u Srbiji.

Prosvetni radnici Srbije

Dopis Ministru prosvete, nauke i tehnološkog razvoja,

dr Srđanu Verbiću

Predsednici reprezentativnih sindikata ne mogu da prihvate ponudu, da se prosvetnim radnicima kojima je umanjena zarada, počevši od meseca novembra 2014. isplati jednokratna pomoć od 7500,00 dinara, a za uzvrat se traži prekid štrajka.

Takva ponuda nema nikakve veze sa štrajkačkim zahtevima.

Ukoliko Vlada Republike Srbije želi da prosvetnim radnicima nameni ova sredstva, sindikati nemaju ništa protiv.

Smatraćemo ovo pomakom u postizanju konačnog sporazuma.

Ostaćemo dosledni našim zahtevima.

Štrajk se nastavlja.

Spremni smo da nastavimo započete pregovore.

S poštovanjem

Beograd, 21.12.2014.

Izvor: Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Dragan Matijević; Sindikat radnika u prosveti Srbije, Slobodan Brajković; GSPS Nezavisnost, Tomislav Živanović, Sindikat obrazovanja Srbije, Radomir Šojanović

Videti takođe:

„Ministar prosvete: Zahtev sindikata nemoguć jer nema novca, ko nije držao čas, neće dobiti dnevnicu, Novosti, 23. decembra

:

Verbić: Ocene će zaključiti neki drugi nastavnici, Politika, 22. decembar);

Ministar Verbić misli da se neće desiti da na polugođu ne bude zaključenih ocena

“ Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić je u Kažiprstu B92) izjavio 22. decembra: „Učenici će dobiti ocene. Mogu da ih zaključe i neki drugi nastavnici. Iako zakonski postoji mogućnost da njihovi nastavnici bojkotuju veća, ja ne verujem da mi imamo takve ljude među nama…»

Po njegovom tumačenju, nastavnici zakonski mogu da se ne pojave na sednicama nastavničkih veća i da tada neće biti zaključene ocene, ali Ministarstvo neće dozvoliti da se tako završi polugodište:

„Kada su ovakve situacije, kada uzimaju đake kao taoce, postoji zakonsko ograničenje prema kome mi takav čin tretiramo kao kršenje zakonskih okvira štrajka. To znači da se polugodište ne dovodi u pitanje i da se neće desiti da ne bude zaključenih ocena…“

Sličnu izjavu ministar Verbić je dao i gostujući u Dnevniku RTS-a“ 22. decembra, a na pitanje šta će se desiti, ukoliko đacima ipak ne budu zaključene ocene, Verbić kaže da o tom scenariju uopšte ne želi da razmišlja jer, kako kaže, „škola mora da postoji zbog đaka“, da je sada glavni zadatak direktora škola da naprave sistem kako će se izgubljeni časovi nadoknaditi, te da će se Ministarstvo pozvati na zakone, ali najpre na Zakon o štrajku.
„Štrajk nije zakonit. Ono što je važno to je da u ovom trenutku vidimo u medijima da prosveta ne radi, a to nije realno. Većina škola radi normalno. U jednom manjem broju škola se odvija obustava rada. Direktori škola imaju odgovornost bez obzira na to što nema nastave. Ja se nadam da će sutra već svi biti u školskim klupama.“

Ocenivši da je poziv na obustavu nastave neodgovoran potez sindikata, jer oni ipak učestvuju u izradi zakona o osnovama obrazovanja i vaspitanja, da postoji saglasnost o kolektivnom ugovoru, ali da je ipak nerealan zahtev prosvetara od izuzimanja od smanjenja zarada, pošto je jedan od stavova Vlade da će svima bez izuzetka biti smanjena plata, i ne može se naći mehanizam da se prosvetari izuzmu, a da Ministarstvo radi na definisanju platnih grupa koje će jasno pokazati mesto svakog radnika u prosveti i precizirati njegovu zaradu.

Sindikati posvetnih radnika su objavilo odluku Štrajkaškog odbora od 22. decembra, po kojoj član 92. na o osnovnom obrazovanju i član 92. Zakona o srednjem obrazovanju, prema sindikalnom tumačenju, nastavnike ne obavezuje da prisustvuju sednicama razrednog veća, pošto to ne spada u minimum procesa rada za vreme štrajka (skraćenje časova sa 45 na 30 minuta…)

Videti faksimil sindikalnog raspisa u okviru dole.

Vlada odbila predlog sindikata

Vlada Srbije je 25. decembra odbila predlog sindikata u prosveti za pomoć do 4.500 dinara prosvetnim radnicima.
„Predlog sindikata Vlada mora da odbije jer nema sredstava, ali će ih biti ako budemo nastavili da štedimo i radimo onako kako smo planirali“, rekao je Srđan Verbić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije o predlogu četiri sindikata u prosveti koji zbog toga najavljuju nastavak štrajka i upozoravaju da neće završiti prvo polugodište, kao i da će đaci ostati neocenjeni.

„Mi nastavljamo štrajk i nećemo završiti prvo polugodište“, rekao je Tanjugu predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković, koji je naveo da će sindikati preporučiti nastavnicima svojim članovima da đacima izvedu ocenu u dnevnik ali da ne prisustvuju sednici odeljenskog veća, gde se ocene verifikuju, tako da će na početku drugog polugodišta još trajati prvo…

Dopunjeno 25. decembra

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve