Loader

Talibani masakrirali 132 učenika

18.decembar,20:17

Upali u školu Pešavaru u Pakistanu, ubili 140 osoba sveteći se pakistanskoj vojsci

Najmanje 141 osoba, od kojih su 132 učenici između 12 i 16 godina, a devet članovi osoblja vojne škole u gradu Pešavaru na severozapadu Pakistana, je u utorak, 16. decembra 2014. ubila grupa od sedam naoružanih talibana. Odmah pošto su upali u školu talibani, koji su svi nosili prsluke sa eksplozivom, idući od učionice do učionice, nasumično su pucali na učenike škole u kojoj je bilo oko 500 učenika i profesora.

Dok su talibani na lice mesta su ubrzo stigli pripadnici pakistanske specijalne policije, koji su otvorili vatru na napadače i likvidirali ih u višečasovnoj akciji, a za to vreme vojnici su bili raspoređeni oko škole koju su nadletali helikopteri. Pripadnici specijalnih vojnih snaga uspeli su da spasu više zaposlenih i učenika škole koje su talibani držali kao taoce, a hitna pomoć je odvezla 122 ranjene osobe, među kojima je takođe najviše učenika.

Portparol pakistanske armije Asim Badžva saopštio je ranije da operaciju raščišćavanja usporavaju eksplozivne naprave koje su militanti postavili po školi.

Portparol talibana Muhamed Kurasani je u telefonskom pozivu pakistanskim medijima preuzeo odgovornost za ovaj stravični napad, rekavši da je napad izveden u znak odmazde:

„Odlučili smo da napadnemo baš vojnu školu zato što vlada ubija naše porodice i žene. Želimo da i oni osete bol kakav smo i mi osetili.“

Ona je osudila taj „kukavički, teroristički čin“ i dala podršku pakistanskoj vladi i vojsci u borbi protiv terora.

SAD koje su Pakistanu dali 29 milijardi pomoći za borbu protiv terorizma, a i druge zapadne zemlje javno su prebacivale pakistanskim snagama bezbednosti i vojsci da ne tretiraju teroriste kao strateške protivnike. Zapadni analitičari upozoravali su da u Pakistanu ne postoji konsenzus i da postoje džepovi simpatija za religiozne militante.

Šef ukrajinske vojske general Rahil Šarif pokrenuo je početkom godine operacije protiv militanata u pakistanskom pojasu plemenskog bezakonja, kako se izrazio komentator BBCTalibanski militanti imaju uporište u Južnom Vaziristanu, Severnom Vaziristanu i uz granicu Afganistanom u regionu Kiberškog prolaza blizu milionskoj antičkog grada Pešavara u kome često vrše napade, kao na primer 2009. kada je na pijaci punoj žena i dece eksplodirao kamionet napunjen eksplozivom ubivši 100 osoba. Talibani su 22. septembra 2013. ubili 80 ljudi u crkvi u Pešavaru, u jednom od najgorih napada na hrišćane. Talibanski bombaši su 10. januara 2013. ubili 120 pripadnika šiitske manjine Hazara u gradu Keta, 28. maja 2010. u revolveraškom napadu na džamije islamske sekte ahmadi u Lahoru, ubili 80 ljudi. Nije jasno da li su talibani stajali i iza dva bombaška napada na skup pristalica Benazir Buto u Karačiju 18. oktobra 2007. u kojima je ubijeno 130 osoba.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir Malala Jusafzai, kojoj su talibani pucali u glavu 2012. godine, rekla je da joj je „srce slomljeno zbog bezdušnog, hladnokrvnog ubijanja“ dece u školi.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve