Loader

Klostridija u Soko banji?

27.novembar,14:06

Ministarstvo zdravlja saopštava da je pacijent izolovan i da su preduzete neophodne mere radi sprečavanja širenja infekcije

U Specijalnoj bolnici za nespecifične plućne bolesti u Sokobanji smešten je pacijent za koga se sumnja da je zaražen klostridijom. Ovu informaciju potvrdilo je i Ministarstvo zdravlja, a kako se navodi dalje, pacijent je izolovan i preduzete su neophodne mere, čime je sprečeno širenje infekcije.

Prema nezvaničnim informacijama, pacijent u ovoj ustanovi leži već mesec dana (gde je primljen nakon operacije koju je imao u Kliničkom centru Niš), a izvor blizak pacijentu navodi da je osoblje bolnice imalo nameru da ga, nakon što mu je dijagnostikovana infekcija, na silu otpusti na kućno lečenje.

Kako, međutim, stoji u zvaničnom saopštenju Ministarstva zdravlja, „Kod tog pacijenta, preduzete su i sprovedene adekvatne mere prema Uputstvu za prevenciju i suzbijanje bolničkih infekcija izazavanih bakterijom Clostridium difficile. Jedna od preduzetih mera je i provera koprokulture na bakteriju, tako da se nakon poslednjeg uzetog uzorka očekuju rezultati analize, kako bi se omogućilo dalje lečenje pacijenta na adekvatan način, poštujući sve zakonom propisane obaveze i pravila postupanja u ovakvim slučajevima“.

Iz Ministarstva, takođe, poručuju da nijedan pacijent neće biti otpušten iz bolnice bez pružene adekvatne zdravstvene pomoći.

Šta bi trebalo da znamo o klostridiji?

Klostridiju uglavnom dobijaju pacijenti stariji od 65 godina i oni sa slabim imunitetom, a najčešće se javlja kod pacijenata koji su duži period na terapiji antibioticima.

Danas infekcija bakterijom Clostidium difficile predstavlja najčešću bolničku infekciju, ne samo u svetu, već i u Srbiji. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Batut tokom 2013. godine prijavljeno je ukupno 1.905 slučajeva obolevanja od enterokolitisa izazvanog upravo klostridijom. Godinu dana ranije ta brojka je bila nešto manja – 1.063 zaražena. Evidentirano je 16 bolničkih epidemija, u osam okruga, a čak šest ih je bilo u Beogradu.

Za sam razvoj infekcije i njenu sve veću rasprostranjenost u bolnicama, nije zaslužna samo sve veća upotreba antibiotika, već i otpornost same bakterije. Naime, bakterija ima sposobnost dužeg preživljavanja u spoljašnjoj sredini naročito na suvim površinama. Otporna je na uobičajena dezinfekciona sredstva, ali je zato osetljiva na običan sapun. U slučajevima zaraze klostridijom, neophodno je pacijenta izolovati u sobu sa posebnim toaletom. Kod hroničnih bolesnika u poznijim godinama može da dovede do smrtnog ishoda.

Najefikasniji način za borbu protiv infekcije bakterijom Clostridium difficile je prevencija same bolesti. Pored racionalne upotrebe antibiotika, ključan faktor je sprečavanje širenja infekcije i to, pre svega, – detaljnim pranjem ruku vodom i sapunom.


Videti takođe:
Broj obolelih i umrlih od zaraznih bolesti U Republici Srbiji za 2012. godinu,
Institut za javno zdravlje Srbije dr Milan Jovanović Batut

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve