Loader

Trošenje javnog novca za lokalne medije

Užice – Neizvesna digitalizacija televizije

27.novembar,09:55

Direktor regionalne TV Lav iz Užica kaže da je neizvesno kako će ta televizija završiti proces digitalizacije, a sličan problem imaju i ostali regionalni i lokalni emiteri

Ušli smo u proces digitalizacije, ali, potpuno je neizvesno kako ćemo i da li ćemo uopšte taj posao završiti, i na taj način kao televizija opstati, kaže direktor regionalne televizije Lav iz Užica Ranko Stanković, dodajući da je, koliko on zna, slična situacija i kod ostalih regionalnih i lokalnih emitera južno od Beograda.

„Naša obaveza jeste da digitalni signal doturimo do dupleksera na brdu Zabučje iznad Užica, odakle bi dalje pokrili ovaj deo zapadne Srbije. Iz Emisione tehnike ponuđeno nam je da potpišemo ugovor, međutim mi to nismo mogli uraditi, zbog toga što nije završen proces prenosa vlasništva nad antenskim stubovima i oni, pravno gledano, još nisu vlasništvo Emisione tehnike. Sem toga, Emisiona tehnika tražila je da se obavežemo da ćmo retroaktivno platiti korišnjenje antenskih stubova od avgusta 2011. godine do 2014, odnosno do potpisivanja ugora. Ni to nismo mogli prihvatiti jer smatramo da nije u redu da Emisionoj tehnici plaćamo korišćenje stubova jer su, recimo, stub na Zabučju kod Užica koji koristimo i stub kod Kosjerića vlasništvo lokalne samouprave, a stub u Čajetini privatno vlasništvo. Ceo proces zbog toga sada stoji. Mi smo naš posao uradili i čekamo da Emisiona tehnika pusti signal. O svemu ovome, na nedavnom skupu u Nišu upoznali smo i predstavnike OEBS-a, koji su orgnaizaovali sastanak na kome su bili čelni ljudi Emisione Tehnike, RATEL-a, RRA i Ministarstva za telekomunikacije. Na stranu što je digitalizacija za nas više nego krupan zalogaj zbog opšte besparice i malog interesovanja iz lokalnih samouprava da nas u tom procesu podrže. Predlažem da problem digitalizacije zajedno rešavamo, uz recimo, grejs period na plaćanje obaveza državi u narednih nekoliko godina što bi nam mnogo pomoglo“, kaže Ranković.

Trošenje javnog novca za lokalne medije

Ovaj tekst nastao je u okviru projekta „Trošenje javnog novca za lokalne medije“ Udruženja novinara Srbije. Projekat realizuje UNS u partnerstvu sa nedeljnikom „Vreme“.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve