Loader

„Stvar se otima kontroli…“

16.oktobar,23:03

Više od igre, manje od odgovornosti: O letećoj zastavi Velike Albanije na stadionu JNA, bratu albanskog premijera, uređivanju RTS-a pendrekom, regionalnoj napetosti, propustima nadležnih, zameni teza i rupama u sistemu bezbednosti. Demolirane pekare Albanaca u Novom Sadu, Vršcu, Staroj Pazovi, Somboru; Zaštitnik građana poziva ministra Nebojšu Stefanovića da osigura efikasniji i zakonitiji rad MUP-a

UEFA: Srbija-Albanija 3:0; Srbija - 3 boda i dve utkamice bez publike; fudbalski savezi Srbije i Alanije - 100.000 dolara

Disciplinska komisija UEFA The UEFA Control, Ethics and Disciplinary Body (CEDB) je 24. oktobra registrovala utakmicu između Srbije i Albanije, prekinutu u Beogradu 14. oktobra, službenim rezultatom 3:0 u korist Srbije, ali je istovremeno srpsku selekciju kaznila oduzimanjem tri boda u u kvalifikacionom takmičenju za 15. prvenstvo Evrope koje će 2016. godine biti održano u Francuskoj.

Fudbalski savez Srbije i Fudbalska federacija Albanije kažnjene su novčanom kaznom od po 100.000 evra.

Srbija će igrati bez prisustva publike naredne dve utakmice kao domaćin u grupi I u kvalifikacijama za 15. prvenstvo Evrope 2016.

Izvor: Disciplinary decision on Serbia-Albania match, UEFA 24. oktobra

Serbia v Albania abandoned; UEFA Tuesday 14 October 2014


Odluke Kontrolne i disciplinske komisije UEFA, FSS, petak, 24.10.2014,

Dron o koji je bila okačena mapa takozvane Velike Albanije, na kojoj je bila nacrtana mapa Velike Albanije, s ispisanom rečju autohtonost (autochtonus) sa slikama Ismajla Ćemajlija i Ise Boljetinija, leteo je nad terenom tokom utakmice Srbija- Albanija.

Kad je spuštena niže iznad terena reprezentativac Srbije Stefan Mitrović je skočio i dohvatio je krenuo da je skloni i počeo da vuče kanap kojim je ona bila vezala za malu letilicu. Prema njemu su pojurili albanski reprezentativci Ljilja i Džaka i oteli mu je. Neki gledaoci su preskočili ogradu, utrčali u teren i incident je prerastao u tuču i rvanje igrača i navijača, opštu jurnjavu, rvanje, vređanje i tuču rezervista, prvotimaca, članova stručnih štabova navijača i obezbeđenja. Iz priloženog zamućenog videosnimka događaja (instrukcija UEFA-a je da se incidenti na tribinama ne prikazuju u direktnom TV prenosu), čuje se s tribina skandiranje nalik na ono iz devedesetih: „Ubij zakolji, nek Šiptar ne postoji“.

Tako je u finišu prvog poluvremena u 41. minutu prekinuta fudbalska utakmica reprezentacija Srbije i Albanije. Sudija je poslao igrače u svlačionicu, a dok su izlazili iz gledališta su na njih leteli razni predmeti.

Policija je masivnim prisustvom i intervencijom na tribinama uspostavila red, srpska reprezentacija je htela da nastavi utakmicu, ali albanski reprezentativci nisu hteli da se vrate na teren izjavljujući da su ugroženi.

Odložena poseta albanskog premijera Beogradu

U zajedničkom saopštenju predsednika Vlade Srbije i Vlade Albanije navodi se da su predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je 19. oktobra u popodnevnim satima sa predsednikom Vlade Albanije Edijem Ramom, sa kojim je postigao saglasnost o tome da su incidenti na stadionu u Beogradu tokom utakmice između reprezentacija Srbije i Albanije po svojoj suštini bili veoma nesrećni, da i dalje postoje jasna neslaganja oko toga kako je do incidenta došlo, ali i da ne smeju i neće propustiti mogućnost da se sastanu i da rade na održavanju regionalne stabilnosti, pa je postignut dogovor da zvaničan susret premijera bude održan 10. novembra u Beogradu.

Izvor: Sajt Vlade Srbije

Prema izveštajima više medija dron sa zastavom pušten je, navodno sa krova crkve Svetog Arhanđela Gavrila u Humskoj ulici, a mlađ brat albanskog premijera Osli Rama je u medijima osumnjičen i da je organizovao incident sa zastavom i da je letilicom upravljao iz VIP salona, u kome se u tom trenutku bio i šef države Tomislav Nikolić.

Javljeno je da je on priveden na informativni razgovor, da je pušten i da je odleteo iz Srbije.

Pod naslovom Olsi-Rama-Nisam-upravljao-letelicom-to-je-cist-apsurd-ja-sam-im-opravdanje Novosti izveštavaju da je Olsi Rama u Srbiju ušao 13. oktobra u 12.15 i tom prilikom legitimisao se sa albanskim pasošem, da je na beogradski aerodrom „Nikola Tesla“ stigao sa igračima, stručnim štabom i zvaničnom delegacijom, a da je posle incidenta bio zadržan na stadionu pod osnovanom sumnjom da je organizovao i rukovodio incidentom, da je sa još tri osobe koje su zajedno sa njim bile na utakmici, posle zadržavanja od 40 minuta, pušten i prebačen na aerodrom, da je Srbiju napustio u noći posle incidenta u 1.49, ovog puta sa američkom putnom ispravom.

Novosti takođe izveštavaju da je Olsi Rama zaposlen u kompaniji „Pegasus komunikejšens“, da je pre toga radio u kompaniji „Delfinus medikal tehnolodžis“, i kao naučni istraživač i menadžer projekata u medicinskom institutu „Barbara En Karmanos“ u Detroitu u Americi, da je od 1993. do 1997. bio programski direktor fondacije Otvorenog društva za Albaniju, koju je sponzorisala organizacija „Soroš“, da se aprila 1997. preselio se u SAD, kada je i dobio tamošnje državljanstvo.

Demarš grčke vlade

Grčki ambasador u Tirani Leonidas Rokanas uputio demarš albanskom ministarstu spoljnih poslova zbog napada albanskih nacionalista na pripadnike grčke manjine u Albaniji posle prekinute fudbalske utakmice Albanije i Srbije u Beogradu. Zatražio je od zvanične Tirane da preduzme sve neophodne mere kako bi se pronašli, uhapsili i kaznili oni koji su odgovorni za napad, kao i da zaštiti grčku nacionalnu manjinu uoči predstojećeg obeležavanja Dana nezavisnosti Grčke, 28. oktobra.

Dopunjeno 17. 10.

Novosti prenose pisanje albanskih medija da je mlađi brat Rama, po dolasku u Tiranu, odbacio navode srpskih medija da je on organizovao incident, nazvavši optužbe spekulacijama, da nema ništa s letelicom, da nije ni hapšen niti privođen, da je kada se incident dogodio, situacija postala haotična, da su policajci pregledali sve, da im je pokazao američki pasoš i kameru, da je to trajalo nekoliko minuta…

Albanskom ambasadoru u Beogradu Iljiru Bočki u sredu 15. oktobra uručen je oštar demarš srpskog Ministarstva spoljnih poslova. Albanskom ambasadoru, kako se navodi, predočeno je da Srbija od albanskih zvaničnika očekuje jasnu osudu sinoćnih incidenata, što bi bio prvi, neophodan korak ka prevazilaženju problema.

Ranije je bilo najavljeno da će albanski premijer Edi Rama 22. oktobra posetiti Srbiju, što je prva poseta tako visokog albanskog zvaničnika nakon susreta Tita i Enver Hodže 1946, pre 68 godina.

Edi Rama je u emisiji albanskog programa Glasa Amerike izjavio da je ono što se dogodilo tokom utakmice između reprezentacija Srbije i Albanije bila predstava nasilja i rasizma, da se takvi incidenti ne mogu dogoditi u Albaniji, pošto će Albanci i Albanija biti nadahnuće za region, da Albanija i Albanci neće pasti na taj nivo, da je ponosan na fudbalere reprezentacije njegove zemlje i dodao da su oni bili superiorni u igri i prilikama za gol, a tvrdnje iznete protiv njegovog brata je odbio kao neistinite precizirajući da „nema ničega istinitog u tome“.

Premijer Vučić je tokom posete fabrici duvana u Senti inače saopštio da nadležni organi rade na rasvetljavanju slučaja navodeći da nije pronađen daljinski upravljač (kako je javilo više medija, pozivajući se na poverljive izvore) već da je dron navođen preko mobilnog telefona, da tek treba dokazati ko je koristio i čiji je mobilni korišćen, dodavši da postoje određene indicije o tome koji su to ljudi.

MUP je saopštio da ima određena saznanja o provokaciji sa velikoalbanskom zastavom, ali da ih u interesu istrage ne saopštava javnosti.

Vučić je izjavio da ne isključuje da je incident smišljen kao provokacija uoči posete ruskog predsednika Vladimira Putina, ali je naveo i da treba proceniti da li je bilo propusta, počev od Fudbalskog saveza Srbije do organa reda. Rekao je novinarima i da željno iščekuje komentar EU, uz napomenu da neće prihvatiti podeljenu krivičnu i odgovornost, prenosi Tanjug.

„Naše partnere sam juče pet puta u periodu od 18 i 18.50 upozorio na mogući scenario provokacija od strane službenih lica Albanije, a neka od tih lica su nosila i šalove UČK i bilo je jasno da su došli sa nedvosmislenom namerom da provociraju domaćina“, rekao je Vučić.

Beogradski mediji su inače javljali da je na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“ zaustavljena grupa albanskih navijača koji su nosili albanske zastave i kape sa oznakom Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Nekoliko grupa albanskih navijača (navijači Škendije, zatim navijači iz Prištine), „preuzelo odgovornost“ za incident na stadionu u Humskoj. Oglasio mladić koji tvrdi da je zastavu „Velike Albanije“ u Srbiju uneo u rukavu. Albanski navijači su slavili zbog incidenta u Prištini, Tetovu, Kosovskoj Mitrovici i ispred srpske ambasade u Tirani, kao da je reč o velikoj pobedi. Grupa albanskih navijača viđena je nedaleko od mosta u Kosovskoj Mitrovici. Austrijska policija podnela je 30 prijava zbog incidenta između Srba i Albanaca u Beču, do kojeg je došlo nakon prekida utakmice u Beogradu.

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić u Izjavi za javnost objavljenoj 15. oktobra na predsedničkom sajtu, najoštrije je osudio incident na stadionu, konstatujući da su očigledne namere onih koji su organizovali i sproveli u delo plan sa letelicom koja je nosila zastavu sa mapom „Velike Albanije“ da izazovu nemire u Srbiji i da pokušaju da destabilizuju ceo region. „Nedostajala je samo eksplozivna naprava u letelici, pa da se stekne utisak o povezanosti sa teroristom broj jedan u svetu“, dodao je predsednik Srbije.

«Posebno je zabrinjavajuća činjenica da ekstremisti ispisuju poruke mržnje na manastiru Visoki Dečani i da stotine Albanaca s Kosova i Metohije učestvuje u terorističkim akcijama u Iraku i Siriji», konstatovao je Nikolić.

Predsednik Nikolić insistira da službe bezbednosti, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava carina shvate događaj kao poslednje upozorenje. „Sledeći ovakav događaj“, opominje predsednik, „mogao bi imati ljudske žrtve“.

Ta opomena je zapravo postavljala neprijatna pitanja odgovornima za bezbednost o tome zašto je pojava drona dostupnog i u prodavnicama dečjih igračaka (koji može biti nosač i daleko opasnijeg tereta) na visoko-rizičnoj utakmici predstavljala takvo iznenađenje; kako je moguće da se lice s upravljačen potencijalno opasnim dronom upravlja iz VIP salona u kome se nalazio i šef države.

Za neka od tih pitanja bi trebalo da bude nadležan ministar policije dr Nebojša Stefanović. On se međutim u prvoj izjavi koju je emitovao Tanjug u svojstvu potpredsednika Srpske napredne stranke radije se umešao u nadležnosti ministra kulture i informisanja i dramatično branio integritet premijera, koga je vređao neki izgrednik koji je te večeri «upao» u TV prenos.

Naime, u toku prenosa fudbalske utakmice dok je akreditovani novinar RTS-a Predrag Strajnić u loži za novinare intervjuisao dvojicu sagovornika, koji su u novinarsku ložu ušli kako je regularno bilo jedino moguće, s akreditacijama sa slikom i ličnim generalijama, u kadar je upalo lice koje je skandiralo uvrede na račun premijera Srbije Aleksandra Vučića. Reporter Strajnić se dva puta izvinio zbog incidenta, uz objašnjenje da je reportersko mesto s koga se javlja potpuno neobezbeđeno. U toku večeri emitovano je još nekoliko izvinjenja zbog incidenta.

Ministar policije Stefanović je, međutim u izjavi Tanjugu, predstavljen samo kao potpredsednik SNS, rekao 15. oktobra da je potpuno zgrožen brutalnim vređanjem i napadom na premijera Srbije u direktnom prenosu javnog servisa, da je još više zapanjen ćutanjem i nedostatkom reakcije ljudi iz javnog servisa, nevladinih organizacija i novinarskih udruženja koje su umele da budu veoma glasne u dosadašnjim slučajevima.

Na to verbalno priključivanje resora kulture i informisanja resoru unutrašnjih poslova, ministru dr Stefanoviću je odgovorio NUNS pod naslovom Stefanović vrši pritisak na RTS.

Demokratska stranka je tražila ministrovu ostavku izjavom predsednika DS Pajtića uz poruku Nije RTS policijska stanica, niti se njom upravlja pendrekom.

Onda su se o tome kako je iz VIP salona bilo moguće upravljanje, potencijalno opasnim dronom, tako se Posle te odbrane lika ređala su se pitanja upućena na adresu Ministarstva unutrašnjih poslova i Fudbalskog saveza: Kako se u delu stadiona u kome rade akreditovani novinari našlo lice koje je izvršilo taj verbalni delikt, a moglo je da se tamo nađe i izvršilac ozbiljnijeg dela? Kakav je sistem akreditacije izveštača i službenih lica na rizičnim utakmicama? Kako se reguliše, a kako sprovodi kontrola lica koja su pravila teške incidente na stadionima, itd.

Stvar je nastavila da se otima kontroli“ – sutradan je izgledalo da je proizvela diplomatsku napetost, probudila stare sumnje i netrpeljivost i nepristojnost, i otkrila kako se kao talas širi „albanski projekt“ na Balkanu, i kako ključa mržnja u delu srpske populacije – usledio je pokušaj da se skandal koji je uzgred ponovo otkrio brojne slabosti i mane „na vrhu“ nekako razreši u okviru sporskih institucija:

UEFA je 15. oktobra pokrenula disciplinski postupak protiv Fudbalskog saveza Srbije i Fudbalskog saveza Albanije.

Protiv Fudbalskog saveza Srbije (FSS) je pokrenut disciplinski postupak zbog postavljanja i bacanje petardi i raketa, član 16 2b & C Disciplinskog pravilnika UEFA (the setting off/throwing of fireworks and missiles, article 16 2b & c), masovnih nereda, čl. 16, 2H DR, (crowd disturbance art . 16(2h) invazije pristalica na teren čl. 16 2A DR, field invasion by supporters, art . 16 2a DR) nedovoljna organizacije čl. 16 1 DR (insufficient organisation art . 161) i korišćenja laserskih pokazivača čl. 16 2D DR (use of a laser pointer art . 16 2d DR).

Disciplinski postupak je takođe pokrenut i protiv Fudbalskog saveza Albanije zbog odbijanja da igra čl. 27 1, UEFA Pravilnik takmičenja (refusing to play, art . 27 1) i prikaz jedne uvredljivog transparenta čl. 16 2E DR), (display of an illicit banner, art . 16 2e DR), kaže se na sajtu UEFA

U štampanom izdanju nedeljnika Vreme 1241. od 16. novembra o događaju čitajte u tekstu Slobodana Gerorijeva Ima li pilota u VIP loži

MUP: Predistražne mere i radnje

Broj: 539/14
15. oktobar 2014. godine

Ministarstvo unutrašnjih poslova u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu, preduzima predistražne radnje, u cilju identifikacije osoba koje su učestvovale u puštanju letelice-drona sa zastavom „velike Albanije“ na fudbalskoj utakmici reprezentacija Srbije i Albanije.

Dosadašnjim radom utvrđeno je da je zastavu oteo albanski fudbaler na terenu, a pronađena je kod delegata utakmice. Policija ima određena saznanja u vezi sa lokacijom sa koje je pušten dron, ali u interesu dalje istrage nismo u mogućnosti da saopštimo više detalja.

Napominjemo da je pre, za vreme i po završetku utakmice u službene prostorije dovedeno ukupno 15 lica od čega 14 punoletnih i jedno maloletno. Protiv osam osoba podnete su prekršajne prijave, a za 11 osoba biće dostavljen izveštaj nadležnom tužilaštvu na dalje postupanje.

Takođe, u toku je identifikacija osoba koje su neovlašćeno ušle na fudbalski teren.

MUP preduzima sve mere i radnje u vezi sa incidentom na fudbalskoj utakmici reprezentacija Srbije i Albanije, sajt MUP 15. 10. 2014.

Demolirane pekare Albanaca u Novom Sadu, Vršcu, Staroj Pazovi, Somboru

Nakon što je prekinuta utakmica Srbija-Albanija, u Vojvodini je zabeleženo više napada na objekte čiji su vlasnici Albanci: u Somboru je stradala pekara „Dva brata“, u Novom Sadu je kamenovana i pekara „Vojvođanka“, pekara „Evropa“, koja je zasuta kamenjem i pekara „As Pek“, u koju je ubačen molotovljev koktel, pa je unutrašnjost potpuno izgorela, a i lokal „Baš ćevap“; u Vršcu su demolirane pekare u ulici Nikite Tolstoja preko puta Gimnazije, na uglu Drugog Oktobra i Zelengorske, i u Dvorskoj pored Gradske apoteke; a na jednu pekaru u Staroj Pazovi bačena je bomba.

Pekara „Evropa“, a Radio 021 prenosi 17. oktobra i da su huligani upali u objekat, vikali i pretili radnicama koje su radile noćnu smenu. Na kraju su napadači razbili stakla na izlogu.

Napade na pekare osudili su DS, LSV, SPO i pokrajinski odbor Pokreta Socijalista u Vojvodini. Vojvođansko muftijstvo Islamske zajednice Srbije pozvalo je građane na uzdržanost, a državu da akcijom što pre pokaže da sve građane tretira isto. Napade osudila i Islamska zajednica Srbije, koja je apelovala na SPC da osudi ta nasilnička dešavanja.

Incidente je osudio i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević koji je, prilikom obilaska kamenovanih objekata, poručio da huligani koji su to počinili nisu ogledalo Novog Sada i izrazio očekivanje da će policija vrlo brzo reagovati i počinioce privesti pred lice pravde.
Pedsednik parlamentarnog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović najoštrije je osudio napade na objekte Albanaca u više vojvođanskih gradova, uz poruku da se ovakvim ponašanje krši ne samo zakon već i Ustav zemlje.

„Jasno je kao dan da je ovo eskalacija mržnje prema državljanima Srbije koji su albanske nacionalnosti“, naveo je Omerović, tražeći hitnu reakciju države i privođenje počinilaca.

Državni sekretar u MUP-u Aleksandar Nikolić rekao je za RTS da policija radi na identifikaciji osoba koje su prethodnih dana napale objekte u vlasništvu građana albanske nacionalnosti i da Srbija neće tolerisati širenje verske i nacionalne mržnje i da će svi koji uništavaju imovinu građana albanske nacionalnosti biti najstrože kažnjeni.

Premijer Vučić je u izjavi za RTS 17. oktobra je ocenio su da oni koji su palili albanske pekare, napravili istu štetu i osramotili Srbiju kao što su Albanci koji su na utakmici organizovali incident sa dronom – osramotili Albaniju.
U pitanju su naši građani koji rade i redovno plaćaju porez, i mi ćemo im garantovati punu sigurnost. Pozivamo sve da nikakve akte protiv njih ne čine jer to su kriminalni akti i država će reagovati tako što će zaštititi svoje građane.
Ni kriminalne akte, ni kaljanje obraza Srbije nećemo da dozvolimo. Mi nismo varvari ni divljaci, ako neki drugi ponekad i jesu, i naše je da se ponašamo odgovornije, ozbiljnije, kako se ponašaju u celom civilizovanom svetu….“


Eva Vukašinović, zamenica Pokrajinskog zaštitnika građana – ombudsmana zadužena za zaštitu prava nacionalnih manjina
, razgovarala je 17. oktobra 2014 danas sa Temajom Bajramijem, vlasnikom pekare „Evropa“ koju su huligani kamenovali u noći između četvrtka (16) i petka (17 oktobra).

U razgovoru sa vlasnikom pekare zamenica pokrajinskog ombudsmana je došla do saznanja da su Temaju Bajramiju u protekla dva dana upućivane pretnje i da je on, zabrinut za sigurnost zaposlenih u pekari, uputio 16. oktobra molbu Policijskoj upravi – Novi Sad da, u nekoliko narednih dana, obezbedi poslovni objekt u ulici Cara Lazara, ali mu se, sa obrazloženjem da nema dovoljno policajaca na raspolaganju, nije izašlo u susret.

Napadi koji su se u protekla dva dana dogodili u nekoliko vojvođanskih gradova ne mogu se, po mišljenju Eve Vukašinović, kvalifikovati kao oštećenje imovine, nego kao krivična dela kojima se ugrožavaju životi ljudi i izaziva nacionalna netrpeljivost. Ona je izrazila nadu da će počinioci ovih nedela biti vrlo brzo otkriveni i kažnjeni.

Dopunjeno 17. oktobra

Zaštitnik građana poziva ministra Nebojšu Stefanovića da osigura efikasniji i zakonitiji rad MUP-a

Zaštitnik građana Saša Janković javno poziva ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića da osigura efikasniji i zakonitiji rad Ministarstva unutrašnjih poslova u pogledu zaštite nacionalnog dostojanstva svih građana Srbije i nesmetanog odvijanja sportskih događaja, zaštite lične i imovinske bezbednosti građana albanske nacionalnosti i ispunjavanja zakonske obaveze blagovremenog dostavljanja svih potrebnih podataka Zaštitniku građana kao kontrolnom državnom organu.

Tokom proteklih dana načinjena je najgrublja uvreda nacionalnom dostojanstvu građana Srbije. Na istom događaju javno je izrečena gruba uvreda predsedniku Vlade Republike Srbije, a ministar Stefanović je za to okrivio Radio televiziju Srbije. Pri tome su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, a ne kamermani i voditelji, dužni da spreče ulazak neovlašćenih lica na sportski teren i štićenu zonu iz koje se emituje program. Konačno, tokom noći i jutra javnost je preplavljena informacijama o demoliranju ugostiteljskih objekata čiji su vlasnici građani albanske nacionalnosti, a što se moglo i moralo pretpostaviti, i sprečiti.

Konačno, i pored pisanih zahteva i upozorenja, Ministarstvo unutrašnjih poslova ne obaveštava Zaštitnika građana o svim pojavama od značaja za praćenje poštovanja prava građana, već se republički ombudsman, po prvi put, o događajima o kojima bi morao da bude službeno obavešten, obaveštava iz medija.

Konačno, Ministarstvo je propustilo da, na pisani zahtev, obavesti Zaštitnika građana o radnjama koje preduzima povodom incidenta u kome su učestvovali pripadnici Žandarmerije i vojne jedinice „Kobre“, u kome je povređeno više lica među kojima i brat predsednika Vlade. Zaštitnik građana je, u skladu sa Zakonom, odmah po događaju tražio od Ministarstva obaveštenje o koracima koje preduzima, kako bi ocenio da li ima potrebe da, po sopstvenoj inicijativi, pokrene postupak kontrole i utvrdi da li je bilo propusta koji su doveli do povrede prava građana. Dostavljanje svih podataka, bez obzira na stepen tajnosti, koje Zaštitnik građana smatra neophodnim da ostvari svrhu svoje preventivne ili kontrolne delatnosti, zakonska je obaveza svih organa vlasti.

Zaštitnik građana Saša Janković 17. oktobra 2014.: Osigurati efikasniji i zakonitiji rad Ministarstva unutrašnjih poslova

Odgovor ministra unutrašnjih poslova dr Nebojše Stefanovića Zaštitniku građana Saši Jankoviću

Broj: 544/14
17. oktobar 2014. godine

Obaveštavam Zaštitnika građana Sašu Jankovića da Zakon o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama reguliše postupanje redarske službe na stadionima. Obaveza redarske službe je da upozori lice koje ometa TV ekipu u direktnom prenosu. Ukoliko redar to uoči mora skrenuti pažnju licu da se udalji ili da pozove pripadnike policije da postupe po zakonu. U konkretnom slučaju, policijski službenici nisu imali zahtev redarske službe ili predstavnika Radio televizije Srbija da zaštite komentatora tokom utakmice i obezbede normalan prenos.

Istovremeno, nije mi u potpunosti jasno, u kom svojstvu, Saša Janković pominje RTS, pošto nije ZAŠTITNIK RTS, već zaštitnik građana. Ni u jednom trenutku nisam pominjao da su krivi novinari ili snimatelji, što je zamena teza, već sam tražio reakciju RTS na dva puta ponovljen propust u direktnom prenosu RTS kada je brutalno vređan premijer naše zemlje.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije osiguralo je nacionalno dostojanstvo svih građana Republike Srbije i odgovorno i profesionalno izvršava sve svoje obaveze. Zadatak zaštitnika građana je da, pre svih, poznaje zakone Republike Srbije i da, ukoliko se oglašava javno, proveri obaveze i nadležnosti svih, kako MUP-a tako i redarskih službi i RTS na javnom događaju poput fudbalske utakmice reprezentacija Srbije i Albanije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je, obaveštenje o koracima koje preduzima u slučaju incidenta u kome su učestvovali pripadnici Žandarmerije i vojne jedinice „Kobre“, na zahtev Zaštitnika građana, dostavilo u zakonskom roku.

Obaveštavam javnost i Zaštitnika građana da sam naložio policiji da, u najkraćem roku, otkrije vinovnike napada na objekte građana albanske nacionalnosti, baš kao što sam to učinio kada su u Preševu napadnute kuće naših građana srpske nacionalnosti.

Odgovor ministra unutrašnjih poslova dr Nebojše Stefanovića Zaštitniku građana Saši Jankoviću, sajt MUP-a, 17. oktobar 2014. godine

RTS u Dnevniku 17. oktobra prenosi osnovne akcenta saopštenja zaštitnika građana i ministra policije uz napomenu da je od strane RTS-a dva puta u toku samog prenosa i kasnije upućeno izvinjenje zbog incidenta i da očekuje da će istraga pokazati da krivica za incident nije na strani RTS-a.

Međusobne optužbe MUP-a i FSS-a

Ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović je na sednici Odbora za bezbednost Skupštine Srbije u Novom Sadu rekao da je, prema podacima policije, neko uveo osobu koja je vređala premijera u zatvoren prostor, za šta je bila odgovorna redarska služba, a ne policija

Fudbalski savez Srbije (DSS) Saopštenju za javnost Srbije je 21. oktobra odbacio navode ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića i tvrdio da niko od predstavnika DSS zaduženih za organizaciju utakmice, izdavanje akreditacija i nadležnih za rad u tom sektoru stadiona nije licu koje je upalo u otvoreni studio RTS-a dalo bilo kakav dokument koji bi mu omogućio ulaz na lokaciju gde se incident dogodio.

Fudbalski savez Srbije podseća da prostor u kome se desio incident nije VIP sektor, već da je to prostor namenjen za rad nosioca UEFA televizijskih prava i da su tu mogli da uđu akreditovani radnici RTS-a i akreditovani pripadnici policije. DSS u saopštenju tvrdi da je na meču Srbija-Albanija, prvi put u istoriji, korišćen elektronski sistem akreditovanja, koji podrazumeva lični dolazak u akreditacioni centar, gde se u aplikaciju akreditovanja na licu mesta unose podaci o osobi, osoba se potom slika i nakon toga se štampa i plastificira akreditacija, koja se uručuje tom licu, a da je proverom kroz bazu podataka akreditacionog sistema, utvrđeno da lice koje je izazvalo incident nije akreditovano.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je potom, u odgovoru Fudbalskom savezu Srbije da je Igor Mikić, priveden zbog vređanja premijera Aleksandra Vučića u direktnom prenosu fudbalske utakmice Srbija-Albanija, priznao da je ulaznicu za (Uefinu) VIP ložu 2 u koju mogu da uđu akreditovani novinari i akreditovani policajci, dobio od svog prijatelja, jer mu je pokojni otac bio delegat FSJ-a, fudbalski trener i savezni delegat. Mikić je takođe izjavio da je uvek u prilici da nabavi karte za fudbalske utakmice….

Dopunjeno 21. oktobra

Devenport u Vremenu: Rad medija ocenjuje publika, a ne vlada

Kritički nastrojeni, slobodni mediji i opozicija, dakle, igraju ulogu korektiva vlasti u demokratskom društvu. Koje su posledice po dru-štvo kada ta dva faktora izostanu?

Kad god se prostor za debatu smanji, društvo je u riziku. Nedavno sam imao priliku da odgovorim na neobično pitanje: kakva je praksa rukovodećih tela Evropske unije kada treba da ocene rad novinara. To je potpuno pogrešno pitanje. Nije posao vlade da procenjuje rad novinara i medija, to je zadatak čitalaca i gledalaca, građana. Posao vlade je da kreira ambijent koji sam malopre pomenuo. Ako je taj ambijent restriktivan, celo društvo će biti na gubitku, uključujući i vlast. Bilo da je reč o debati u medijima, parlamentu ili na relaciji između političkih partija, na toj debati počiva demokratija.

Više u tekstu: INTERVJU – MAJKL DAVENPORT, ŠEF DELEGACIJE EVROPSKE UNIJE U SRBIJI: Rad medija ocenjuje publika, a ne vlada << VREME | BR 1241 | 16. OKTOBAR 2014.

NUNS: Stefanović vrši pritisak na RTS

Optužbe ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića na račun Radio televizije Srbije (RTS) da nije dovoljno zaštitila premijera Aleksandra Vučića od vređanja tokom utakmice Srbija – Albanija, još jedan je primer otvorenog pritiska na medije, smatra Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

NUNS izražava žaljenje što je ministar unutrašnjih poslova, umesto da odgovara na pitanja o nizu bezbedonosnih propusta načinjenih tokom utakmice, od samog spuštanja zastave „Velike Albanije“ na teren, do upada navijača na igralište, odlučio da reaguje na incident za koji RTS ne snosi nikakvu odgovornost.

Vredjanje Vučića u direktnom prenosu je za svaku osudu, ali NUNS upozorava da u ovom slučaju ne postoji nikakav prekršaj profesionalnih pravila jer je reč o događaju na koji ni urednici ni novinari tokom direktnog prenosa nisu mogli da utiču.
Osim toga, RTS se u emisiji vesti koja je usledila pred ponoć izvinio premijeru zbog incidenta.

Odluka ministra unutrašnjih poslova da, uprkos tome, optuži RTS da nije učinila dovoljno kako bi sprečila vređanje premijera, zbog toga se može tumačiti samo kao pokušaj da se toj televiziji stavi do znanja da izvinjenju, ni u pogledu sadržaja ni u pogledu zastupljenosti u programu, nije posvetila dovoljno pažnje.

Ovakav vid direktnog mešanja u uređivačku politiku je nedopustiv i neprimeren demokratskim društvima u kojima postoje sloboda medija.

Sekretarijat NUNS, Beograd, 15. oktobar 2014.

Stefanović vrši pritisak na RTS

Pajtić: Nije RTS policijska stanica niti se njom upravlja pendrekom

***

Apsolutno je nedemokratski da ministar policije umesto da podnese ostavku zbog jučerašnjih događaja na fudbalskoj utakmici između Srbije i Albanije, javno disciplinuje javni servis. Nije Radio-televizija Srbije policijska stanica, niti se njome upravlja pendrekom.

Ministar Stefanović je sada zapravo zatražio od novinara da oni obezbeđuju stadion i da jure navijače umesto njega.

Vređanje premijera je neprihvatljivo nezavisno od toga ko tu funkciju vrši. Ponašanje ministra policije takođe, jer dobar deo odgovornosti za jučerašnje događaje snosi resor kojim on rukovodi. Pitanje je šta bi se dogodilo da je umesto transparenta tzv. „Velike Albanije“, za letelicu bila zakačena eksplozivna naprava? To dovoljno govori koliko je bezbednost skupa bila narušena.

Zbog svega toga Demokratska stranka od ministra traži da, umesto što disciplinuje RTS i prebacuje odgovornost na druge, podnese ostavku. Onda može da preuzme ulogu portparola Aleksandra Vučića, za koju je ovih dana očigledno veliko interesovanje u njegovoj stranci.

Izjava Bojana Pajtića, predsednika Demokratske stranke, Beograd, 15. oktobra 2014.

Portparolka MUP: Pajtić očigledno ne poznaje nadležnost i ovlašćenja MUP

Broj: 538/14

Lider Demokratske stranke Bojan Pajtić, očigledno ne poznaje nadležnosti i ovlašćenja Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, te su stoga neprimerene i neargumentovane tvrdnje koje iznosi u javnost konstatacijom da je bezbednost skupa bila narušena.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova na jučerašnjoj utakmici, kao i nebrojeno puta do sada, pokazali su visoki profesionalizam i osposobljenost za reagovanje na skupovima visokog rizika.

U prilog tome govori i izjava portparolke visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, Maje Kocijančić koja je pohvalila profesionalizam srpske vlasti u rešavanju situacije na fudbalskom meču.

Stoga smatram da je izjava lidera DS Bojana Pajtića nekorektna i ima za cilj da diskredituje napore na poboljšanju opšte slike o Ministarstvu unutrašnjih poslova u javnosti i uruši ugled i poverenje jedne od najbitnijih institucija zadužene za bezbednost svih građana Srbije, kao i za borbu protiv korupcije i kriminala.

ŠEF BIROA ZA SARADNjU S MEDIJIMA
Biljana Popović Ivković

15. oktobar 2014. godine

Reakcija šefa Biroa za saradnju s medijima MUP-a na prozivke lidera DS Bojana Pajtića Saopštenje MUP: 15. 10. 2014.

DS traži ostavku ministra policije

Demokratska stranka zahteva ostavku ministra Nebojše Stefanovića jer je objektivno odgovoran za ugroženu bezbednost građana, a umesto toga bavio se pritiskom na javni servis – Radio-televiziju Srbije.

I predsednik Srbije Tomislav Nikolić je ocenio da je „nedostajala samo eksplozivna naprava u letelici pa da se stekne utisak o povezanosti sa teroristom broj jedan u svetu“. Dakle čak ni predsednik Srbije nije isključio mogućnost da je dron mogao da nosi nešto daleko opasnije.

Kada je reč o slobodi medija, nje nema u zemlji kojoj ministar policije disciplinuje medije. Podsećamo dr Stefanovića da se u izveštaju Evropske komisije navodi da su zabrinuti za stanje slobode govora i za razne vrste pritisaka koji se sprovode nad medijima. Navodi se rastući trend samocenzure kombinovane s uticajima na uređivačku politiku i sa serijom slučajeva intervencija protiv veb sajtova u prvih šest meseci, a tome treba dodati i da se ukidaju emisije koje su dozvoljavale da se suprotstavljaju mišljenja.

To su činjenice, a sve ostalo je samo bežanje od odgovornosti kome su dr Stefanović i SNS skloni.

DS: Odgovor dr Nebojši Stefanoviću 15. oktobra 2014.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve