Loader

Ekonomska studija MMF

Razočaravajući globalni rast

16.oktobar,18:57

Uznemirujući znaci slabosti, tempo ekonomskog oporavka neujednačen. Geopolitički rizici mogli bi se povećati i dovesto do mnogo veće cene goriva, trgovinskih poremećaja i ekonomske oskudice

Svetski finansijski lideri založili su se 11. oktobra na sastanku Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke u Vašingtonu za „hrabre i ambiciozne“ mere radi podsticanja oporavka globalne privrede, koja pokazuje uznemirujuće znake slabosti.

Zbog povećanih finansijskih i geopolitičkih rizika globalni ekonomski oporavak je i dalje slab i neujednačen i različit u različitim zemljama i regionima, pokazuje najnovije istraživanje MMF ( Global Growth Disappoints, Pace of Recovery Uneven and Country-Specific, Vorld Economic Outlook (VEO), Legacies, Clouds, Uncertainties) objavljeno 7. oktobra 2014.

Sumorno raspoloženje zavladalo je poslednjih nekoliko dana, otkako su ekonomski podaci ukazali na spori rast, ili čak kontrakcije, u velikim ekonomijama poput Nemačke i Japana. Globalni lideri okupili su se u Vašingtonu u četvrtak predložili da se ulože napori da se stimuliše rast u Evropskoj uniji i Aziji koji su tokom poslednjih nekoliko godina dala razočaravajuće rezultate, piše Njujork Tajms pod naslovom

Sluggish Global Outlook Ripples in Markets, koji sugeriše da su podaci o sporom rastu zatalasali tržišta.

Zbog kikseva u privrednim aktivnostima u naprednim ekonomijama u prvoj polovini 2014. MMF za ovu godinu predviđa prosečni globalni rast od 3,3 odsto, nepromenjen od 2013, a slabiji od očekivanog rasta u ovoj godini. Očekuje se povećanje rasta na nivo od 3,8 odsto u 2015.

Olivije Blanšar, ekonomski savetnik i šef istraživačkog odeljenja MMF-a upozorava na recesiju, teret visokih dugova i nezaposlenost. Širom sveta, investicije su slabije nego što se očekivalo.

U razvijenim ekonomijama se očekuje da se stopa rasta poveća na 1,8 odsto u 2014, a 2,3 odsto u 2015.

U Sjedinjenim Državama nakon perioda privremenog neuspeha u prvom kvartalu 2014, zabeležen je jak rast zaposlenosti, a tržište nekretnina se oporavlja.

U zoni evra, razočaravajući rast označava dugotrajne slabosti. Postepen, ali slab oporavak sledi zahvaljujući rekordno niskom nivou dugoročnih kamatnih stopa u ključnim ekonomijama evrozone.

U Japanu sklapa se više ugovora nego što se očekivalo u drugom kvartalu 2014, u svetlu povećanja poreza na potrošnju.

• Rast tržišta u ekonomijama u razvoju će se nastaviti. Ipak, prognoza rasta od 4,4 odsto je malo slabija nego u aprilu 2014, zbog slabije domaće tražnje i uticaja povećanih geopolitičkih tenzija, posebno u Rusiji i susednim zemljama.

• U Kini se očekuje da će stopa rasta blago opasti u 2014-15. na 7,4 odsto, u okviru reforme ekonomije radi osiguranja održivosti. Rast se očekuje i u drugim ekonomijama u razvoju u Aziji .

• U Latinskoj Americi, zbog smanjenja izvoza, kao i zbog domaćih ograničenja, očekuje se da se stopa rasta smanji za polovinu ove godine, na oko 1,3 odsto,. U 2015. se očekuje rast od oko 2,2 odsto.

• U podsaharskoj Africise očekuje se snažniji rast zbog jake investicione potražnje, iako izgledi variraju od zemlje do zemlje.

• Na Bliskom istoku i u Severnoj Afrikci oporavak je i dalje krhak, a očekuje se da stope rasta počnu da se skromno konsoliduju kao rezultat poboljšanja domaćih bezbednosnih uslova (?) i poboljšanja eksterne tražnje. Iz istih razloga očekuju se kromna poboljšanja aktivnosti u Rusiji i drugim ekonomijama Zajednice Nezavisnih Država .

• Geopolitički rizici mogli bi se povećati. Rezultat bi mogao da se pokaže kroz mnogo veće cene goriva, trgovinske poremećaje i ekonomsku oskudicu.

• U razvijenim ekonomijama i dalje će najveće srednjoročne rizike predstavljati stagnacija (stalni investicioni manjak u odnosu na uštede, uz skoro nulte kamatne stope) i nizak potencijal rasta – uprkos veoma niskim kamatnim stopama i povećanom riziku i povećanju apetita na finansijskim tržištima.

• Produžena niska inflacija ili deflacija posebno u evrozoni, mogle bi predstavljati rizik za održivost duga u nekim zemljama.

• U razvijenim ekonomijama fiskalno prilagođavanje mora biti podešeno za podršku oporavku i da postavi temelj za dugoročni rast i radna mesta. U tom kontekstu, povećanje investicija u javnu infrastrukturu moglo bi da obezbedi podsticaj tražnje u kratkom roku i da pomogne podizanju potencijalne proizvodnje u srednjem roku u Sjedinjenim Američkim Državama i Nemačkoj.

• Prostor da ekonomije u razvoju koriste makroekonomske politike za podršku rastu varira i ograničeniji je u zemljama izloženih spoljnim ranjivostima. Istovremeno, tržišta u razvoju će morati da se bave posledicama monetarne politike normalizacije u Sjedinjenim Državama i mogućim smenama raspoloženja na finansijskom tržištu.

I u naprednim i zemljama u razvoju, postoji opšta, hitna potreba za specifičnim strukturnim reformama radi jačanja potencijalnog održivog rasta. Za mnoge zemlje, to znači poboljšanje tržišta rada i proizvoda, uključujući i reforme radi smanjenja troškova.

MMF je inače preporučivao i naprednim zemljama i zemljama u razvoju da investiraju u infrastrukturu. U jednom delu studija MMF-a World Economic Outlook objavljene u oktobru 2014. (V: The Time Is Right for an Infrastructure Push

) MMFispituje makroekonomske efekte javnih investicija u velikom broju zemalja. Nalazi pokazuju da je u zemljama sa infrastrukturnim potrebama, sada dobro vreme da se pogura infrastruktura.

Mnoge napredne ekonomije su zaglavljene u zamkama niskih stopa rasta, visoke nezaposlenosti i ugrožene životne sredine, a troškovi pozajmljivanja su niski. Povećana ulaganja u javnu infrastruktura su jedna od retkih preostalih poluga politici podrške rastu. U mnogim tržišta u nastajanju i razvoju, infrastrukturna uska grla pretstavljaju kočnicu rasta ekonomije, konstatuje se u studiji MMF.

Izvor: Global Growth Disappoints, Pace of Recovery Uneven and Country-Specific

Vorld Economic Outlook (VEO), Legacies, Clouds, Uncertainties oktobar 2014

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve