Loader

Nemačka svetski prvak u fudbalu

10.jul,23:55

Nemačka pobedila Argentinu sa 1:0, u polifinalu Nemačka je sa 7:1 pobedila Brazil, domaćina Svetskog prvenstva i višestrukog prvaka sveta u fudbalu i plasirala se u finale. Veliki poraz Brazila glavno iznenađenje Mundijala Argentina u finalu Brazil: Tužan kraj Mundijala

Nemačka po četvrti put prvak svet u fudbalu

Golom Marija Geca u 113. minutu finala Svetskog kupa Nemačka je 13. jula pobedila Argentinu i postala novi svetski prvak. Ovo je četvrta titula prvaka sveta za Nemačku koja je tu titulu osvojila i 1954, 1974. i 1990. viceprvak sveta Nemačka je bila 1966, 1982, 1986. i 2002., a 1934, 1970, 2006. i 2010. osvajala je treće mesto. Nemci su bili četvrti bili jednom – 1958. Nemačka pobeda na Marakani (Estadio do MaracanaRio De Janeiro BRA)13. jul 2014. nameće zaključak o dominaciji evro-škole u završnici Mundijala – treći put uzastopno Mundijal je osvojila jedna od evropskih reprezentacija: Italija 2006, Španija 2010. i Nemačka 2014. godine…

Najbolji golman je Manuel Nojer, dok je za najboljeg igrača Svetskog prvenstva neočekivano proglašen Lionel Mesi, koji će još uvek morati da čeka da bi bio u rangu sa legendarnim zemljakom Dijegom Maradonom. Mesi još uvek nije dao gol u nokaut fazi mundijala, a iza njega su već tri.

Prvi strelac SP je Kolumbijac Hames Rodriges sa šet pogodaka uz dve asistencije. Na pet je ostao Tomas Miler, dok je Miroslav Kloze postao najbolji strelac u istoriji Mundijala sa 16 golova.

U finalnoj utakmici s Argentinom Nemačka je izvela više napada (64:30) i duže držala loptu u nogama (60:40). S druge strane Argentina je tokom celog turnira gubila samo sedam minuta – nakon gola Marija Geca u 113. minutu.
Podaci o meču, sajt FIFA-a; Rezultati utakmica tokom šampionata, sajt FIFA

Nakon poraza Argentine u Buenos Ajresu su izbili neredi tokom kojih je povređeno 20 policajaca a uhapšeno 60 izrednika.

Dopunjeno 13. jula

Marakanazu

U Brazilu se koristi termin marakanazu (portugalski : marakanaco , izgovara se maɾakɐnazu) koji je do sada bio sinonim za veliki poraz u fudbalu. Termin je nastao nakon meča Urugvaj – Brazil (odlučujućeg u završnoj fazi grupe u Svetskog prvenstva u fudbalu 1950.) koji je odigran na Marakani u Rio de Žaneiru 16. jula 1950. Urugvaju je bila potrebna pobeda, dok Brazilu bilo potrebno samo da izbegne poraz da bi osvojio titulu svetskih prvaka, pošto finale nije igrano po nokaut sistemu. Brazil je poveo, ali je Urugvaj izjednačio i 11 minuta pre kraja dao pobedonosni gol.

Barbosa (Moacir Barbosa), brazilski golman iz 1950. žalio se pred smrt 2000. da mu nikada nije oprošten taj nesrećni dan iz 1950.

„Po brazilskom zakonu maksimalna (zatvorska) kazna je 30 godina, ali moj zatvor je trajao 50 godina “ rekao je. Agencija Rojters podseća da je jedan od najtužnijih dana tog golmana bio onaj kada je pokušao da poseti brazilski trening kamp u Teresopolisu 1993, a trenerski tim mu je to zabranio smatrajući da on donosi lošu sreću. Posle te utakmice navodno reprezentativci Brazila nikada nisu nosili bele dresove kakve su nosili tog julskog dana 1950.

Fudbalska reprezentacija Nemačke plasirala se u finale Svetskog prvenstva u Brazilu deklasiravši domaću selekciju sa 7:1.

Strelci za Nemačku su bili Miler u 11, Klose u 23, Kros u 24. i 26, Kedira 29. i Širle u 69. i 79. minutu, dok je jedini pogodak za domaćina postigao Oskar u 90.minutu.

Nemačka je u prvom poluvremenu (0:5) prosto „nokautirala“ domaćina Mundijala i stekli praktično nedostižnu prednost.

Ton brazilskog poraza je postavljen nemačkim golom posle samo 11 minuta igre, kada je Tomas Miler ležerno volejem dao prvi gol, ali Brazilci lekciju nisu naučili i nemilosrdno su opet kažnjeni 12 minuta kasnije. Brazil je potonuo u narednih neverovatnih šest minuta, perioda tokom kojeg je brazilska mreža izbušena četiri puta.

So u brazilske rane je utrljao Miroslav Klose ne samo udvostručivši prednost Nemaca, već i tako što je sa 16 golova nadmašio Ronalda kao rekordera u broju pogodaka na završnim turnirima.

Fudbalski hroničari ovakav poraz Brazila svrstavaju u najveće iznenađenje Mundijala. Nikada nijedna ekipa nije postigla sedam golova u polufinalu Mundijala.

Selektor Brazila Luis Felipe Skolari izvinio se celoj zemlji zbog katastrofalnog poraza u polufinalu Svetskog prvenstva.

„Tražimo oproštaj od navijača Brazila. Uradili smo šta smo mislili da je najbolje. Molim vas, oprostite nam zbog ove greške. Žao mi je što nismo mogli do finala…“ Podaci o meču Brazil – Nemačka na sajtu FIFA World cup Brazil

Argentina u finalu
Argentina i Holandija su 120 minuta (u regularnom toku utakmice i u produžecima igrale nerešeno 0-0, ali je Argentina bila bolja u izvođenju penala i pobedila sa 4:2. Juinak utakmice je bio argentinski golman Serđo Romero koji je odbranio dva penala.

Više na linkovima FIFA – podaci o meču Holandija – Argentina, i FIFA – Romero the shoot-out hero as Argentina reach Final

Omaž Alfredu di Stefanu

Na inicijativu Real Madrida i Argentine FIFA je odlučila da se minutom ćutanja iskaže poštovanje za legendarnog fudbalera Alfreda di Stefana koji je preminuo 7. jula u 88. godini života. Reprezentativci Argentine u znak poštovanja za di Stefana nosili su crnu traku oko rukava.

Alfredo di Stefano, koga su opisivali izrazom «plava strela» je deo svojevremenog Realovog tima snova koji su činili i Rijalo (Argentina), Santamarija (Urugvaj), Kopa(Francuska), Didi (Brazil) i Puškaš (Mađarska) Genta (Španija, rođen je u Argentini 1926, bio je fudbaler u klubovima River Plata, Urakan Milionarios, Espanjol i Real Madrid, za koji je dok je igrao na 684 utakmice postigao 454 gola. Sa Realom je osvojio pet titula prvaka Evrope, a 1957. i 1959. godine proglašavan je za najboljeg fudbalera Evrope.

Igrao je za reprezentacije Argentine (1947), Kolumbije (1949) i Španije (1957–1961).

Bio je trener klubova Elče, Boka juniors, Valensija Sporting Lisabon, Raho Valjekano, Kasteljon, Valensija River Plata, Real Madrid, Boka juniors, Valensija, Real Madrid…

Videti takođe: FIFA – Moment of silence in memory of Alfredo Di Stefano

Nemačke reakcije: Oh mein gott! Zack, zack, zack!

Nedeljnik Špigel onlajn je naslovnu stranu svog internet-portala posvetio pobedi Nemaca, a u naslovu opisuje igru nemačkog tima rečima: «O bože moj!» i „Cak, cak, cak!“ ( Deutschlands Triumph: Zack, zack, zack!) i nastavlja ovako: „Nemačkim reprezentativcima, koji su tokom 90 minuta svojom efikasnošću, preciznošću, tačnošću i nepopustljivošću opslužili sve moguće klišee o Nemačkoj, bilo je gotovo žao zbog načina na koji su Brazilci ispali iz takmičenja.

Njujork tajms: Goal, Goal, Goal, Goal, Goal, Goal, Goal, and Brazil’s Day Goes Dark

***

Pod naslovom Goal, Goal, Goal, Goal, Goal, Goal, Goal, and Brazil’s Day Goes Dark (U slobodnom prevodu: Gol, gol, gol, gol, gol, gol, gol i Brazilcima je došao crni petak) Njujork tajms piše da će to u najmanju ruku biti brazilski najgori poraz veći od poraza od 6-0 protiv Uruvuaja 1920. to je prvi poraz Brazila kod kuće nakon 1975, što je bilo pre više od 14.000 dana. Brazilci 60 godina pamte poraz od Urugvaja 1950.

Nakon poraza Brazila stizali su izveštaji o a masovnim pljačkama u Rio de Žaneiru paljenja brazilskih zastava u Soo Paulu čak i pre kraja meča. List podseća da su mnogi Brazilci nezadovoljni zbog toga što su milijarde dolara potrošene na projekte za Svetsko prvenstvo, i sada posle poraza te emocije mogu da budu raspaljene.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve