Loader

Sarkozi pod istragom

03.jul,08:50

Okrivljen je za primanje mita, trgovinu uticajem i otkrivanje profesionalne tajne. Moago bi da bude osuđen na 10 godina zatvora uz zabranu vršenja javnih funkcija

Nikolas Sarkozi je u utorak, 1. jula, postao, prvi bivši predsednik Francuske koji je upoznao policijski pritvor, proveo je dan u kancelarijama sudske policije, koja je otvorila istragu zbog navodnog trgovine uticajem i kršenja tajnosti istrage.

Istraga francuske Centralne kancelarije protiv korupcije i finansijskih i poreskih krivičnih dela prisluškovala je telefon prijavljen pod lažnim imenom i uhvatila razgovore bivšeg predsednika sa njegovim advokatom o slučaju libijskog finansiranja kampanje Nikolasa Sarkozija u 2007. Istražitelji su našli indicije da su advokat i njegov klijent pokušavali da dobiju poverljive informacije od visokog sudije.

Sarkozi je zbog toga u utorak 1. jula odveden u policijski pritvor i ispitivan je 15 sati u sudu u Nanteru blizini Pariza, a oslobođen je tek u ponoć. Kada je u Francuskoj protiv osumnjičenog pokrenuta formalna istraga, njega ispituje sudija, koji odlučuje da li ima dovoljno dokaza da bi osumnjičeni bio optužen.

Tužilaštvo je otvorilo istragu protiv francuskog bivšeg predsednika Nikolasa Sarkozija zbog sumnje da je ilegalno pribavljao informacije iz tekuće istrage o njemu samom, pa je pored istrage u vezi sa njegovom predizbornom kampanjom u 2007. pokrenuta i istraga o trgovini uticajem.

Sarkoziju i njegovom advokati Tijeriju Erzogu (uhapšen) na teret se stavlja da su ilegalno pokušavali da dobiju informacije iz tekućeg suđenja, a zauzvrat, obećavali glavnom tužiocu Kasacionog suda, Gilberu Azibertu (takođe uhapšen) da će dobiti posao u Monaku.

Istražitelji nastoje da utvrde da li je Sarkozi uz pomoć advokata Erzoga, pokušao da od sudije Azibera izvuče poverljive informacije vezane za proces protiv bivšeg šefa države u „aferi Betankur“ i tako utiče na tok suđenja. Reč je o procesu u vezi sa navodnim nelegalnim prikupljanjem novca za Sarkozijevu predizbornu kampanju 2007. od najbogatije Francuskinje, vlasnice kompanije „Loreal“ Lilijan Betankur koja je Sarkoziju navodno prosledila pomoć od 50 miliona evra koje mu je poslao libijski lider Moamer Gadafi. Bivši šef francuske kontraobaveštajne službe Patrik Kalvar je navodno rekao sudijama da ga je Sarkozi zvao u junu 2013. kako bi se raspitao kako napreduje istraga u vezi sa finansiranjem njegove predsedničke kampanje.

Kako liše pariski „Mond“ pišući o optužbi na račun Sarkozija u «aferi prisluškivanja ( Affaire des écoutes : Sarkozy mis en examen) za krivično delo primanje mita po članom 433-1 francuskog Krivičnog zakonikakazne idu i do 10 godina zatvora, a po 432-17 tog Krivičnog zakonika, uz to može ići i dodatna kazna – oduzimanje građanska i politička prava, zabrana vršenja javne funkcije ili zanimanja, ili isključenje sa izbornih lista za ograničeno vreme.

Protiv Sarkozija je inače pokrenuto šest istražnih postupaka koji mu vise nad glavom, a po oceni njegovih partijskih drugova vode se da bi se onemogućio njegov povratak na političku scenu. Sarkozijev prethodnik Žak Širak je osuđen na uslovni zatvor 2011. zbog i poverenja, ali nikada nije ispitivan u zatvoru.

Sarkozi odbacuje tvrdnje o Gadafijevoj pomoći kao „smešne“, a istraga u vezi sa tim je još u toku, dok je prošle godine oslobođen optužbi da je uzimao novac od starice Lilijan Betankur u trenutku kada ona nije bila svesna svojih postupaka, što je tvrdila njena ćerka. Sarkozi je pominjan i povodom istraga o sumnjivim državnim transakcijama (u milionima) koje je obavljao preduzetnik Bernar Tapi, koji je podržao Sarkozijevu izbornu kampanju 2007.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve