Loader

Nagrada „Jug Grizelj“ Olji Bećković

13.mart,21:34

Dobitnica nagrade "Jug Grizelj" za 2013. godinu je Olja Bećković, autorka emisije "Utisak nedelje"

Olja Bećković, autorka emisije „Utisak nedelje“ i novinarka Produkcijske grupe „TV Mreža“ dobitnica je nagrade „Jug Grizelj“ za 2013.

Ovu odluku doneo je žiri Fonda „Jug Grizelj“, čiji su članovi bili Antonela Riha, Vukašin Obradović, Velimir Ćurgus Kazimir i Filip Švarm. Odluka o nagradi doneta je jednoglasno.

Nagrada „Jug Grizelj“ i definisana u Vremenu 1991. godine radi promovisanja najviših dostignuća u istraživačkom novinarstvu, u službi razvijanja prijateljstva među ljudima i uklanjanja granica među narodima.

Nagradu i Fond Juga Grizelja je u decembru 1991. godine ustanovila grupa novinara – Dušan Simić, Aleksandar Nenadović, Stevan Nikšić, Slavoljub Đukić, i Milan Milošević, a uz podršku porodice Juga Grizelja, Jugoslovena po imenu i po angažovanju, velikana jugoslovenskog novinarstva, kolumniste, analitičara, reportera, filmskog scenariste, novinara „Večernjih novosti“, NIN-a i „Vremena“, predsednika Udruženja novinara Srbije oteranog s te družnosti 1988. godine. Cilj ove zadužbine je da trajno čuva uspomenu na Juga Grizelja i da podstiče novinarsko stvaralaštvo.

Jug Grizelj po kome je nagrada dobiila ime, rođen je u Šibeniku, 2. avgusta 1926. godine. Studirao je u Beogradu na Novinarsko-diplomatskoj visokoj školi dok ga nisu poslali na Goli otok. Pisao je za „Večernje novosti“, „NIN“ i jedan je od osnivača nedeljnika „Vreme“. Takođe je jedan od osnivača Udruženja za jugoslovensku demokratsku inicijativu i Foruma za ljudska prava. Umro je u Beogradu 5. januara 1991. godine.

Od 2012. godine, uz saglasnost porodice Juga Grizelja, nagradu dodeljuje Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Dosadašnji dobitnici Nagrade Jug Grizelj

1991. Lila Radonjić, TV Studio B

1992. Željko Vuković, Borba

1993. Predrag Koraksić, Vreme

1994. Gordana Logar i redakcija Naše Borbe

1995. Bojana Lekić i Svetlana Lukić, B92

1996. Stojan Cerović, Vreme

1997. Agencija Beta

1998. Radio Bajina Bašta, Pančevo i Bum 93

1999. Teofil Pančić, Vreme

2000. Omer Karabeg, Radio Slobodna Evropa

2001. Nenad Stefanović, Vreme

2002. Ivan Torov, Danas

2003. Antonela Riha, B92

2004. Miloš Vasić, Vreme

2006. Vukašin Obradović, Novine Vranjske

2007. Filip Švarm, Vreme

2008. Dimitrije Boarov, Vreme

2009. Brankica Stanković, B92

2010. Boro Kontić, sarajevski publicista

2011. Drago Hedl, osječki novinar i publicista

2012. Stevan Dojčinović, novinar i urednik Centra za istraživačko novinarstvo (CINS)

Profil: Čija si ti, Mala

Odgovor na pitanje iz naslova glasi – nisam ničija. mislim da je cela stvar zapravo u tome, i ako postoji tajna nekog uspeha, onda je ona u tome. a to nije pitanje odluke, već moje ličnosti

Baš sam se sprem’o da prijavim Redakciji temu za sledeći broj, kad, javi se samo i slavno i Najuže uredništvo „Vremena“, vele, dobar si da uradiš intervju sa Oljom Bećković. Pomislim, ‘de ja, portretista vajni, da se u druge rodove pačam, no, ko što biva, prihvatim se zadatka, koje velim može mi to bude prekretnica u karijeri. Uostalom, setim se, i Basara je, kad sebe, radio intervju sa Dobricom Ćosićem, da bi se tu i skoro istak’o razgovorom sa Borisom Tadićem, tako da bi’ ja, ako bude pravde, mog’o završim sa Trivan onom Jelenom, jerbo bi ona više pasovala u mene rukopisu.

Kad su me provodadžije tako namestile, nije se imalo kud, uzmem se koje pripremim, za „Utisak“ znam, i gostov’o jedared, ali ajd’ kažem koju svoju, skraćeno, nemam neki’ zamerki na „Utisak“, mog’o bi’ potpišem, na Olju još manje zamerki imadem, najskraćenije, kontam poslom smo na istoj strani. Ipak, potegnem i posegnem za dokumentacijom, treba učiti i samo učiti, najdem da je Olja Bećković javna ličnost, koju ljudi vole da gledaju ili ne, ali definitivno nikoga nikada ne ostavlja ravnodušnim. Već dve decenije uspešno uređuje i vodi sada već kultnu emisiju „Utisak nedelje“. Nova, jubilarna sezona počinje da se emituje u nedelju 25. septembra na B92…

TREĆE LICE: To bi bilo to, ali ajde da pređem na treće lice, da ne bude da sam se intimizir’o sa temom, junakinjom ove priče. Dakle, čuje se on sa Oljom, koja isto bila isprovodadžisana, koja reč jbt, zakaže susret, slože se gde i kad. Sretnu se kad rekli, on ko za emisiju, što će reći takav kakav je, ona, skoro mokre kose, u jednostavnoj bež, vanila, nekoj od ti’ boja haljini.

Sednu se razgovore, uvodno reče da nije njemu lako, ona progovori da nije ni njozi. I tako, dođoše do 20 godina emisije. Za nazovi jubilej emisije napraviće film od arhive. Nešto od toga iz Studija B, ali kako toga nema mnogo, uglavnom je to od onoga što joj mama snimala, i od kojekude. Prvu emisiju, u kojoj bili Mira Bobić, Srđan Vejvoda i Branimir Dimitrijević Tucko, nema, moguće da je svesno bacila, jer je to bilo totalno strašno.

A cela ideja realizovana tako što je u taj petak došla Lila Radonjić i rekla da postoji raspoloženje da ona ima autorsku emisiju. Otišla kući i smislila to za vikend, u stvari mama je smislila, jer je ideja bila da ono što inače radi pretoči u posao. A kako je 200 sati dnevno blenula u televizor, i oko toga se nervirala, prirodno je bilo da bude nešto oko toga. Odmah su se složili da budu predlozi šta je najgluplje, da se javljaju gledaoci, ali je neutralno stavljeno da to bude Najjači utisak.

Javila Lili, ova se složila, dok je montirala predloge za prvu emisiju videla da će nešto biti od toga, u montažu su, u dva po ponoći, svraćali ljudi, kolege, koji tu nisu imali posla. U početku je u emisiju zvala ljude koje je znala, računala da je tako najbolje, inače, bila bez iskustva, prvi put u studiju, prva emisija. Telefon je bio pored nje, u prvoj emisiji, samo što je rekla Halo, sa druge strane je krenulo, kurvo, đubre, p. ti m. Pola sata prve emisije bilo ko mesec dana. Ali, tada je navukla osmeh, Hvala, laku noć. Čini joj se da je ideja organizatora poziva bila da završi sa emisijom iste večeri, da se to ne ponovi, ali ona je rekla, Hvala, doviđenja do sledeće emisije, ni Lila nije imala dilemu da to treba nastaviti…

O profilu Olje Bećković čitajte više u testu Dragana Todorovića OLJA BEĆKOVIĆ – DVADESET GODINA »UTISKA NEDELJE«: Čija si ti, Mala, VREME | BR 1081 | 22. SEPTEMBAR 2011.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve