Loader

Vreme u novom broju

Posmatrači na suđenju Miroslavu Miškoviću

14.novembar,16:25

Ko su Stiven Džefri Rejdkejker, Ijan Forester, Matijas Princ, Gerhard Štrate i Klaus-Ulrih Vencke, Brendan Mek Givern, Timoti Oti

Stiven Džefri Rejdkejker (1959.), advokat, lobista i bivši činovnik Bušove administracije

Trenutno je savetnik u Nacionalnom projektu za bezbednost Dvopartijskog centra za politiku. Duže od dvadeset godina bio je na položajima u sve tri grane američke vlasti. Od 2002. do 2006. bio je pomoćnik Državnog sekretara, a posle toga rukovodio je u tri biroa Državnog sekretarijata: za kontrolu naoružanja, za međunarodnu bezbednost i za neširenje nuklearnog naoružanja. Bio je i glavni savetnik Odbora za domovinsku bezbednost Predstavničkog doma Kongresa i pisao je nacrte zakona kojima je stvoreno Ministarstvo domovinske bezbednosti.

Diplomirao je i stekao zvanje mastera na Univerzitetu u Vidžiniji 1985.

Ijan Forester, savetnik za trgovačko i konkurencijsko pravo

Savetnik kompanija, suverenih država i drugih vladinih organa, privrednih društava i privatnih lica za evropsko pravo, naročito trgovačko, konkurencijsko, carinsko; za carinske poslove, međunarodno trgovačko pravo, intelektualno vlasništvo i ustavno pravo u raznim granama: radiodifuzija, hemikalije, informatička tehnologija, farmacija, softver i sport.

Pred nacionalnim sudovima i posredničkim telima, pred Opštim evropskim sudom i pred Evropskom komisijom zastupao je: BBC, Kenon, Dipon, Evropsku komisiju, Glakso Smit Klajn, vladu Gibraltara, Liberalno demokratsku stranku (Britanije), Majkrosoft, Fajzer, Škotski fudbalski savez, Tošibu, Tojotu, UEFA, Junion karbajd, kao i brojne privatne ličnosti, državne činovnike i njihove porodice.

Posebno se bavio predmetima ljudskih prava; poznat je po zastupanju novinara od koga su Belgija i Evropska komisija tražile da otkrije svoje izvore. Partner je u firmi Forester Noral i Saton koja se spojila sa firmom Vajt i Kejs 1998.

Matijas Princ (1956.), advokat, specijalista za zaštitu ugleda

Nemački advokat poznat po zaštiti ugleda i privatnosti, u stvarima kleveta, medija, zabave i sporta. Zastupao je firme poput Audi Folksvagena, T-mobajla, kao i ugledne ličnosti: švedsku kraljevsku porodicu, princezu Karolinu hanoversku, sultana od Bruneija, princa Alberta od Monaka, Helmuta Njutna, Dejvida Bekama itd. Diplomirao na Harvardu i doktorirao u Hamburgu 1985. gde je osnovao firmu Princ Najdhart Engelšal. Zastupao je sportiste i klubove nemačke prve lige, kao i predsednike velikih firmi poput Audi Folksvagena, Simensa i Dojče telekoma. Zastupajući švedsku kraljevsku porodicu protiv nemačkih medija ishodio je najveću odštetu ikada dosuđenu u Nemačkoj – 400 hiljada evra. Na Slobodnom univerzitetu u Berlinu predaje medijsko pravo, zaštitu privatnosti i klevetu.

Gerhard Štrate i Klaus-Ulrih Vencke, savetnici za krivične predmete

Advokatska firma koja se od 1985. bavi savetima i zastupanjem u krivičnim predmetima, naročito apelacijama, ali i zastupanjima pred Ustavnim sudom. Gerhard Štrate urednik je više važnih publikacija iz oblasti krivičnog prava. On i partner Vencke funkcioneri su advokatskih komora Nemačke i Hamburga.

Brendan Mek Givern, specijalista za trgovačko pravo

Izvršni partner u ženevskoj kancelariji firme Vajt i Kejs. Vodi ogranak firme koji se bavi Svetskom trgovinskom organizacijom (WTO). Specijalista za međunarodno trgovačko pravo. Savetuje kompanije, industrijska uduženja i suverene države; predstavlja države članice WTO u medijacijama, nagodbama i apelacionim postupcima. Bio je član apelacionog veća WTO u sporu Evropske zajednice protiv SAD oko anti-dampinškog zakona iz 1916.

Timoti Oti, specijalizovan za građanske slobode

Advokat sa Oksforda (Triniti koledž), punopravni zastupnik od 2006. Specijalizovan za građanske slobode i ljudska prava, ali i za međunarodno javno pravo. Zastupao sportske i olimpijske organizacije oko londonske Olimpijade. Član savetodavne grupe Forinj ofisa za ljudska prava. Član pro bono odbora UNHCR, Upravnog odbora Udruženja pravnika Komonvelta itd.

U nedeljniku Vreme 1193. u četvrtak 13. novembra 2013.

TEMA BROJA

Mišković – sudski dosije,

Vreme 1172, na kioscima u četvrtak 14. novembra 2013.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve