Loader

IN MEMORIAM

Jovan Jovičić (1926-2013)

27.septembar,10:10

Jedan od najeminentnijih majstora klasične gitare u drugoj polovini XX veka, umro je u 87. godini života

Majstor klasične gitare, učenik Andreasa Segovije, kompozitor, i istovremeno profesor Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu dr Jovan Jovičić, preminuo je 26. septembra u Beogradu u 87.godini života.

Dr Jovan Jovičić je rođen 5. jula 1926. godine u Vrdniku. Kao samouki gitarista 1947 .godine osvojio zlatnu medalju na takmičenju u Moskvi u konkurenciji 3 400 mladih uglavnom akademskih muzičara. Posle toga se četiri godine školovao kod Andreasa Segovije u Španiji na Muzičkoj akademiji Chigiana u Sieni. Paralelno s bavljenjem muzikom diplomirao je fiziku na Univerzitetu u Beogradu, gde je odbranio doktorsku disertaciju 1964. godine i imao zapaženu karijeru profesora na ETF-u u Beogradu.

Držao je brojne koncerte i istovremeno bio profesor fizike na beogradskom Elektrotehničkom fakultetu.

Dobitnik je nagrade na Međunarodnim konkursima za interpretaciju 1957. godine u Moskvi i kompoziciju 1958. godine u Rimu. Od 1948. godine kada je prvi put nastupio kao solista Radio Beograda do 1961. godine održao je 145 solističkih koncerata, koji su se uživo prenosili iz studija. Održao je više od dve hiljade koncerata širom Evrope i sveta. Objavljivao je radove u muzičkim stručnim časopisima, držao nastavu klasične gitare pri domovima kulture i objavio udžbenik Škola za gitaru u 9 knjiga.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve