Loader

Obrazovanje očima političara

Veća izdvajanja za školstvo

29.avgust,16:58

1) Zbog propusta pri organizaciji polaganja male mature ali i drugih problema koji već godinama postoje u našem obrazovnom sistemu, početak ove školske godine odlikuje prilično nezadovoljstvo svih koji učestvuju u procesu obrazovanja i „haos“ u srednjim školama.

Mnogo je budućih srednjoškolaca koji još uvek ne znaju u koju su školu primljeni, jer se u mnogim stručni školama ne zna da li će biti formirana odeljenja s obzirom da na nekimsmerovima ima manje od 15 učenika.

Neki učenici čekaju odobrenje iz ministarstva da budu prebačeni u drugu školu, tako da se može očekivati dalje osipanje iz srednjih stručnih u korist tzv. „popularnih škola“. Dakle, škole kao što su gimanzije, medicinske i ekonomske škole imaju povećan broj učenika i odeljenja,dok su stručne škole poluprazne, tako da zaposleni s pravom traže odobrenje za formiranje odeljenja s manjim brojem učenika.

U suprotnom, nekoliko hiljada dece neće biti upisano na željeno zanimanje, jer će odeljenja biti ugašena. Tržište rada će ostati bez nekih zanimanja, koja su tražena, bez obzira na ekonomsku krizu a veliki broj nastavnika će ostati bez norme časova tj. posla.

S obzirom da je Žarko Obradović 6 godina na čelu ministarstva, smatram da je bilo moralno i „viteški“ da je i kao ministar u ostavci nastavio da radi do izbora novog ministra, budući da neke odluke i rešenja , može jedino da donese i potpiše ministar.Time bi doprineo da se nastali problemi, bar delimično, prevaziđu.

2) Ljudi okupljeni u Demokratskoj stranci Srbije iskreno veruju da je dobro obrazovanje preduslov za zdrav i normalan život svakog pojedinca, a kvalitetan obrazovni sistem i negovanje porodičnih vrednosti uslov za napredak celokupnog društva i Srbije.

Mnogo je stvari koje treba promeniti i urediti drugačije. Pre svega, smatramo da je bila velika greška ukidanje Ministarstva nauke i spajanje obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja u jedno „mamutsko ministarstvo“. To je jedan od razloga što je stanje u nauci danas veoma loše, pa smo nedavno, po prvi put bili svedoci protestnom okupljanju naučnih radnika na ulicama Beograda.

S druge strane, protesti i štrajkovi zaposlenih u obrazovanju su postali redovna pojava. Razlog nije samo loše materijalno stanje, već i loši uslovi za rad, nedostatak nastavnih sredstava, nepostojanje stalnog stručnog usavršavanja i dr.

Savete, koji su formirani za sve nivoe obrazovanja a koji predstavljaju relativno nove institucije (Nacionalni prosvetni savet, Savet za stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Savet za visoko obrazovanje) bi trebalo jačati i dalje izgrađivati, a ne slabiti. Naime, na žalost, kroz izmene i dopune nekoliko Zakona koje je Narodna skupština izglasala pre par meseci, uloga Nacionalnog prosvetnog saveta je prilično oslabljena i oduzete su mu neke veoma važne nadležnosti.

Demokratska stranka Srbije se zalaže za veća izdvajanja za obrazovanje i nauku kako iz republičkog budžeta tako i iz budžeta lokalnih samouprava. Nedopustivo je da zemlja koja spada u nasiromašnije zemlje u Evropi ne prepoznaje da je izlaz iz krize u kvalitetnom obrazovanju na svim nivoima (od predškolskog do visokoškolskog). Nažalost, od svih evropskih država, Srbija izvaja najmanje novcaza obrazovanje i nauku.

Smatramo da treba krenuti u ozbiljnu borbu protiv korupcije u obrazovanju i da se ona ne vodi praznim izjavama i naslovima u dnevnim novinama.

Mnoge loše pojave bi mogle biti sprečene i izbegnute kada bi sve inspekcije, pa i prosvetna, bolje radile svoj posao.

Konačno, mnogo više energije i novca treba uložiti u kontinuirano stručno usavršavanje nastavnika, jer kvalitetan nastavni kadar uz dobre i prilagođene nastavne planove i programe je preduslov za dobro obrazovanje.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve