Loader

REKONSTRUKCIJA VLADE

Trese se gora…

26.jul,12:08

Dačić: Vlada bez Dinkića, ili izbori. Nikolić: rekonstrukcija, a ne izbori. SNS: rekonstrukcija, mada bi voleli izbore. Sporenja o strancima u vladi (o okviru na stranici dole)

Vreme 1178. na kioscima u četvrtak 1. avgusta 2013.

Dragoljub Žarković

Rekonstrukcija u zdrav mozak

Izbacivanjem Mlađana Dinkića iz vladine čorbe, dakle, bez te mirođije, dobili smo predpetookobarsku izvršnu vlast…

Jovana Gligorijević

Svilen Gajtan za koalicionog partnera

Majka svih pitanja u vezi sa rekonstrukcijom Vlade, od samog početka bilo je: šta je njen cilj i zašto Aleksandar Vučić na njoj toliko insistira? Sada, nakon velikog preokreta u odnosima unutar vladajuće koalicije, slobodno se može reći da je cilj, makar za Vučića, bio – betoniranje naprednjačke dominacije. To može ostvarititi kako ostankom „nasamo“ sa SPS-om u Vladi kada Ivica Dačić „odradi“ izbacivanje Mlađana Dinkića iz vladajuće koalicije, tako i sa eventualnim izborima s tim da će odgovornost za pad kabineta pasti na premijerova pleća. Jedino o čemu Vučić još mora da vodi računa jeste što o svemu misli takozvani strani faktor…

***

ISTRAŽIVANJA:

Tamo gde je sreća bila juče

slobodan bubnjević

PO SREĆI KOJU TRENUTNO OSEĆAJU, IZA SRBIJE SU SAMO GRAĐANI GRUZIJE, LIBANA, SIJERA LEONEA, TOGOA, PALESTINE, JERMENIJE I IRAKA..

Ova, dosad najopsežnija studija sreće u svetu, koja je obuhvatila na desetine i stotine istraživanja iz svih zemalja sveta i obilje statističkih metoda – što su Ujedinjene nacije prošle godine predstavile kao prvi Izveštaj o svetskoj sreći (World Happines Report), pokazuje da trenutno doživljavanje nesreće u Srbiji predstavlja nacionalni sport. Po istom parametru, južna srpska pokrajina Kosovo nalazi se na mnogo boljem 80. mestu, dok su ostale zemlje regiona malo bolje, mada sve ispod stotog mesta. Na dnu ove lestvice, osim Srbije, u poslednjih deset nema nijedne evropske države.

Čitajte više u tekstu Tamo gde je sreća bila juče, Vreme 1178. od 1. avgusta 2013.

Posle trojnog sastanka čelnika vladajuće kolaicije u utorak 30. jula premijer Ivica Dačić je saopštio da Mlađan Dinkić i Ujedinjeni regioni Srbije više nisu deo vladajuće koalicije Ako SNS ne prihvati predloge o rekonstrukciji, mogući novi izbori ili da se formira nova koalicija bez SPS-a, rekao je premijer Dačić.

SNS će u sredu doneti odluku o predlogu premijera Dačića da vlada nastavi da radi bez URS-a, izjavio je funkcioner naprednjaka Zoran BabićPosle toga premijer Dačić je nešto posle 18 sati otišao na Andrićev venac, na sastanak sa predsednikom Srbije TomislavomNikolićem na koji je došao i vicepremijer Aleksandar Vučić.

Nešto kasnije Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je izdao saopštenje u kome apeluje na vladu i SNS da ubrzano okonča rekonstrukciju nastavi reforme, pošto za izbore uvek ima vremena.

Mlađan Dinkić je posle Dačićevog istupanja rekao da će, ako koalicioni partneri ne žele da nastave saradnju, URS biti konstruktivna opozicija. Podsetio je da su ga u vladu pozvali Dačić i Vučić, da je saradnja sa njima bila korektna – do početka razgovora o rekonstrukciji. Rekao je da je nastavio korektnu saradnju sa Aleksandrom Vučićem od koga je dobio podrašku da ostane u Vladi, ali ne i od Ivice Dačića.

„Vučić mi je rekao da treba da nastavim da radim kao ministar finansija i da je sa mnom imao dobru saradnju i nekoliko uspešnih projekata“, rekao je Dinkić dodavši da mu je Dačić potom poručio da nema ništa protiv da nastave saradnju, ali da Dinkić ne može da bude ministar finansija.»

Dinkić zatim tvrdi da su mu Dačić i Vučić ponudli da bude potpredsednik Vlade za investicije i da odaberem jedna od resora, to jest da mu je ponuđeno da bude minstar objedinjenog ministarstva saobraćaja, turizma, telekomunikacije i informacionog društva a da je Dačić posle lagao, da je to tražio Dinkić:

„Ja ovo nisam tražio, ovo je ponuda koju sam ja dobio. Dinkić je naveo i da je Vučić predložio da Suzana Grubješić bude glavni pregovaračka u pregovorima o članstvu si EU, a da Verica Kalanović ostane na istim poslovima kao i sada…»

Oglasio se i Rasim Ljajić koji je rekao da ne bi u vladi ostao ni minut ako bi telekomunikacije, koje pripadaju njegovom ministarstvu pripale Dinkiću, jer bi u tom slučaju on (Ljajić) ispao jedini gubitnik.

Dopunjeno 30. jula

Predsedništvo Srpske napredne stranke odlučilo je u utorak da ta stranka nastavi rad u vladi bez URS-a i Mlađana Dinkića. Prema rečima članovi Predsedništva SNS su većinom bili za izbore, ali ih je Aleksandar Vučić, kako sam tvrdi, zamolio da prihvate da zbog stabilnosti zemlje SNS to ne čini u ovom trenutku i oni su to prihvatili.

Bez trojnog dogovora

Razgovori Ivice Dačića, Aleksandra Vučića i Mlađana Dinkića koji iza zatvorenih vrata u kabinetu premijera Ivice Dačića vođeni od 17 do 21 čas u ponedeljak 29. juna nisu rezulirali konačnim dogovorom o rekonstrukciji vlade, a iz vladine kancelarije za odnose s javnošću je saopšteno da će biti nastavljeni u utorak u 12 časova.

(Dopunjeno 29. jula

Dopunjeno 31. jula

***

Aleksandar Vučić, Ivica Dačić i Mlađan Dinkić, završili su u četvrtak 25. jula oko 17.30 trojni sastanak bez izjava za medije, a RTS nezvanično saznaje da nije došlo do približavanja stavova o dugo najavljivanoj rekonstrukciji vlade Ivice Dačića, formirane 27. jula 2012. Ministar finansija i lider URS Mlađan Dinkić je ostao pri stavu da neće dozvoliti da budu promenjeni njegovi ministri, kao i da ne pristaje na podelu resora kojim upravlja.

Jedino su se Ujedinjeni regioni Srbije posle sastanka oglasili saopštenjem u kome se navodi da su sva tri koaliciona partnera spremna da daju svoj lični doprinos kako bi Vlada radila još bolje i još efikasnije. Predsedništvo URS-a najavilo je sednicu za vikend.

Premijer i lider SPS-a Ivica Dačić ponovio je da je spreman da zameni najmanje jednog ministra iz svoje stranke i zakazao sednicu Predsedništva

koja je zatvorena za javnost, a kojoj u petak nakon 14 časova prisustvuju predsednik stranke Ivica Dačić, zamenik predsednika Žarko Obradović i ostali članovi Predsedništva među kojima su Slavica Đukić Dejanović, Milutin Mrkonjić, Branko Ružić, Dušan Bajatović, Aleksandar Antić..

Potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić ostao je čvrst pri stavu da zahteva temeljnu rekonstrukciju Vlade. Sednica Glavnog odbora SNS-a održava se u Sava centru u petak 27. 7. popodne.

Predsednik Nikolić je u izjavi na Brdu kod Kranja naglasio da on kao građanin svakako ne bi bio zadovoljan ako bi se rekonstrukcija svela samo na zamenu nekoliko ministara, jer se, naglasio je, tačno zna gde je, u kojim oblastima, problem – u privredi, ekonomiji, finansijama, policiji, tužilaštvu. „To su srpski problemi. Sigurno nije sport“, rekao je Nikolić. Privredu i finansije drži Mlađan Dinkić, a policiju Ivica Dačić.

Tužilaštvo ne bi trebalo da je u ingerenciji vlade.

Tempo rekonstrukcije vlade diktira SNS koja u skupštini sama ima 55 poslanika, a u poslaničkoj grupi zajedno sa članicama svoje izborne liste 65 poslanika što je 26 odsto skupštinskog sastava.

Funkcioner Srpske napredne stranke Nebojša Stefanović rekao je da ta stranka ne priželjkuje vanredne izbore, ali da su oni „bolja opcija“ ako nema dogovora sa koalicionim partnerima.

Premijer Srbije i lider socijalista Ivica Dačić izjavio je ranije da je cilj da do kraja meseca budu izabrani novi ministri i da što se njegove stranke tiče, nema prepreka za rekonstrukciju Vlade.

Po zakonu o vladi, njenu rekonstrukciju predlaže premijer. Nije njegovo zakonsko pravo da se s rekonstrukcijom složi, nego da rekonstrukciju predloži.

Očito, u Srbiji hronično ostaje otovreno pitanje ko je premijer, a ko guverner.

Sastav Vlade Republike Srbije formirane 27. jula 2012.

Predsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova

Ivica Dačić

Generalni sekretar Vlade

Veljko Odalović

Potpredsednici i ministri

1. Aleksandar Vučić – prvi potpredsednik Vlade zadužen za odbranu, bezbednost i borbu protiv korupcije i kriminala i ministar odbrane

2. Rasim Ljajić – potpredsednik Vlade i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija

3. Jovan Krkobabić – potpredsednik Vlade i ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike

4. Suzana Grubješić – potpredsednik Vlade za evropske integracije

5. Mlađan Dinkić – ministar finansija i privrede

6. Ivan Mrkić – ministar spoljnih poslova

7. Verica Kalanović – ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave

8. Milutin Mrkonjić – ministar saobraćaja

9. Velimir Ilić – ministar građevinarstva i urbanizma

10. Nikola Selaković – ministar pravde i državne uprave

11. Goran Knežević – ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

12. Žarko Obradović – ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

13. Slavica Đukić-Dejanović – ministar zdravlja

14. Zorana Mihajlović – ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine

15. Bratislav Petković – ministar kulture i informisanja

16. Milan Bačević – ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja

17. Alisa Marić – ministar omladine i sporta

18. Sulejman Ugljanin – ministar bez portfelja

Ministarski resori po partijama

SPS (4) SPS-JS-PUPS 4
SPS ima premijera (Ivica Dačić) i još tri ministra: saobraćaja (Milutin Mrkonjić), prosvete (Žarko Obradović) i zdravlja (Slavica Đukić Dejanović), a cela lista SPS_PUS-JS ima četiri resora i jedno potpredsedničko mesto jer resor rada, zapošljavanja i socijalne politike drži Jovan Krkobabić

SNS 7 , SNS-NS 8
SNS je dobila sedam ministarstava odbrane (Aleksand ar Vučić), spoljne poslove (Ivan Mrkić), ministarstvo pravde i državne uprave (Nikola Selaković), poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivreda (Goran Knežević), energetiku (Zorana Mihajlović), ministarstvo razvoja i zaštite životne sredine, prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja (Milan Bačević), kulture i informisanja (Bratislav Petković), omladine i sporta (Alisa Marić). Koalicija čiji je stožer SNS ima osam ministarstava jer Ministarstvu građevinarstva i urbanizma je pripalo lideru Nove Srbije Velimiru Iliću

URS (2)
URS je dobio dva ministarstva – finasija i privrede (Mlađan Dinkić) i resor regionalnog razvoja i lokalne samouprave (Verica Kalanović).

Predsednik i potpredsednik vlade

Zakon o vladi

Predsednik Vlade

član 12.

Predsednik Vlade vodi i usmerava Vladu, stara se o jedinstvu političkog
delovanja Vlade, usklađuje rad članova Vlade, predstavlja Vladu i saziva i vodi njenesednice.

Predsednik Vlade može ostalim članovima Vlade davati obavezna uputstva i posebna zaduženja, shodno programu i politici Vlade.

Član Vlade može zahtevati da Vlada odluči da li je pri tome predsednik
Vlade prekoračio svoja ovlašćenja.

Potpredsednik Vlade

član 13.

Potpredsednik Vlade usmerava i usklađuje rad organa državne uprave u oblastima koje odredi predsednik Vlade.

Predsednik Vlade može ovlastiti potpredsednika Vlade da rukovodi projektom iz delokruga više organa državne uprave.

Predsednik Vlade određuje potpredsednika Vlade koji ga zamenjuje za vreme odsutnosti ili sprečenosti sa svim ovlašćenjima predsednika Vlade, izuzev ovlašćenja na predlaganje izbora ili razrešenja člana Vlade.

U svemu ostalom na položaj potpredsednika Vlade shodno se primenjuju
odredbe ovog zakona koje se odnose na ministre.

Mrkonjić se samo-razrešio

Predsedništvo SPS-a jednoglasno prihvatilo predlog Milutina Mrkonjića da bude razrešen funkcije u Vladi Srbije, da se izabere novi ministar saobraćaja. „Odgovoran pristup procesu rekonstrukcije SPS očekuje i od koalicionih partnera. Predsedništvo je jednoglasno podržalo zajednički stav Aleksandra Vučića i Ivice Dačića da je neophodno da i Ujedinjeni regioni Srbije, kao treći koalicioni partner donesu odluku o personalnim promenama članova Vlade“, navodi se u saopštenju SPS.

Premijer Ivica Dačić je novinarima izjavio da je moguća promena koalicionog sporazuma ukoliko URS ne promeni svoj stav o personalnim promenama i podeli Ministartsva finansija i privrede na dva resora.

Naprednjaci menjaju četiri ministra

Naprednjaci predlažu zamenu Vučić najavio smene direktora javnih preduzeća. SNS traži razdvajanje ministarstva finansija i privrede. „Vreme je za rezove, ili ćemo se razići imati izbore“, rekao je Vučić.

Predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić rekao da će ta stranka promeniti četiri svoja ministra: odbrane, poljoprivrede, kulture i sporta – kao i da se u narednim nedeljama mogu očekivati smene direktora javnih preduzeća.

„Nemoguće je da oni danas imaju 45 odsto podrške građana Srbije predlažu promene četiri ministra, a oni sa malom podrškom ne. Vreme je za rezove, ili ćemo se razići imati izbore“, rekao je Vučić Glavnom odboru stranke.

Ostavka ministra prosvete Obradovića

Predsedništvo Socijalističke partije Srbije donelo je u sredu 31. jula odluku da Žarko Obradović više ne bude ministar prosvete. Pre toga, Obradović je podneo izveštaj o radu i ponudio ostavku na funkciju ministra, imajući u vidu kompleksnost rada Vlade i nove izazove.

Obradović je u poslednje vreme bio izložen žestokim kritikama dela javnosti zbog propusta u organizaciji male mature. Njegovu smenu tražilo je i 84 poslanika opozicije zbog, kako su naveli, lošeg stanja u obrazovanju i poništavanja male mature.

„Predsedništvo SPS-a insistira na brzom i potpunom utvrđivanju pune istine i zakonske odgovornosti za krađu testova male mature“, ističe se u saopštenju SPS-a.

Dopunjeno 31. jula

Poslaničke grupe u Skupštini Srbije

1. Poslanička grupa Srpska napredna stranka – 65 ukupno poslanika od toga sama SNS ima 54 poslanika, ostalo čine Pokret snaga Srbije – BK (PSSBK), Asocijacija malih i srednjih preduzeća i preduzetnika Srbije (APPS), Koalicija udruženja izbjeglica u Republici Srbiji (KUIRS), Pokret privredni preporod Srbije (PPPS), Narodna seljačka stranka (NSS), Demokratska partija Makedonaca (DPM), Romska partija (RP)

2. Poslanička grupa Demokratska stranka – 44

3. Poslanička grupa Socijalistička partija Srbije – 25

4. Poslanička grupa Demokratska stranka Srbije – Vojisav Koštunica – 21

5. Poslanička grupa Ujedinjeni regioni Srbije – 16

6. Poslanička grupa Liberalno demokratska partija – 13

7. Poslanička grupa Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) – 12

8. Poslanička grupa Socijaldemokratska partija Srbije – 9

9. Poslanička grupa Nova Srbija – 8

10. Samostalni narodni poslanici – 8

11. Poslanička grupa Jedinstvena Srbija – 7

12. Poslanička grupa Zajedno za Srbiju – 7

13. Poslanička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – 5

14. Poslanička grupa Savez vojvođanskih Mađara – 5

15. Poslanička grupa Srpski pokret obnove – Demohrišćanska stranka Srbije – 5

Izvor: Skupština srbije, poslaničke grupe, jul 2013.

Dinkić o ostanku u vladi?

***

Sednica Predsedništva Ujedinjenih regiona Srbije, kojima su koalicioni partneri dan ranije poručili da vlada može dalje „sa ili bez njih“, počela je u nedelju 28. jula u 12.09 Na njoj bi trebalo da bude doneta odluka o predlozima o rekonstrukciji Vlade Srbije.
Na sajtu Ujedinjenih regiona Srbije objavljen je
Izveštaj o radu Ministarstva finansija i privrede u prvoj godini rada Vlade Srbije ispod koga je 27. jula objavljen komentar anonimnog autora u kome se kaže: «Ne mogu da verujem da Premijer i Prvi potpredsednik Vlade nisu dozvolili gospodinu Dinkiću da ucestvuje na Konferenciji za štampu koju su održali danas povodom rada godišnjice nove Vlade i da javnosti saopšti postignute rezultate Ministarstva finansija i privrede, kao i drugih resora koje vodi URS. URS je ravnopravan partner sa SPS i SNS u vladajućoj koaliciji i ne može se položaj ove stranke koja je samostalno bila na izborima upoređivati sa strankama koje su išle na izbore u predizbornoj koaliciji sa SPS i SNS i SDP g. Ljaića koja je išla na izbore u koaliciji sa DS. Gospodo učinili ste neviđenu politicku nepravdu gospodinu Dinkiću i njegovoj stranci, što će biti zabeleženo u političkoj istoriji Srbije.»

Sat i po okončanju sednice URS-a dok se čekalo saopštenje sa zatvorene sednice, do medija je doprla vest da je URS na sednici Predsedništva stranke odlučio da Ministrastvo privrede prepusti naprednjacima, a da Mlađan Dinkić ostane ministar finansija.

***

„Prihvatamo podelu odgovornosti u ministarstvu finansija i privrede, i predlog naših koalicionih partnera da se izvrši razdvajanje ova dva resora. Juče sam razgovarao sa Vučićem i Dačićem i dogovorili smo se da nastavim da vodim ministarstvo finansija, a da odgovornost za vođenje resora privrede preuzme neko od kadrova SNS. Ko god to da bude moći će da računa na moju punu podršku“, izjavio je predsednik Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić, i ujedno se zahvalio Aleksandru Vučiću i Ivici Dačiću na izuzetno korektnoj saradnji u proteklih godinu dana.
„Apsolutno podržavam težnju naših koalicionih partnera da preuzmu mnogo veću odgovornost za poboljšanje životnog standarda naših građana. Dogovorili smo se takođe, da ćemo timski raditi na dovođenju novih investitora u sve regione, jer želimo da se Srbija ravnomerno razvija. Najvažniji cilj Vlade u narednom periodu biće da se zaposli Srbija“, rekao je Dinkić i ocenio da to neće biti nimalo lak posao.

„Zato smatramo da je preuzimanje odgovornosti za ostvarivanje tog cilja od strane stranke koja danas ima najveću podršku građana Srbije – prirodno i više nego dobrodošlo“, zaključio je on.
„Svi oni koji danas kažu da je osnovni problem Srbije teško stanje u ekonomiji, govore istinu. Zato moramo učiniti sve da se to stanje popravi. Pod ekonomijom podrazumevamo pre svega privredu, ali i poljoprivredu, energetiku, saobraćaj, građevinu, telekomunikacije, kao i oblast rada i socijalne zaštite. Moraju se uprostiti birokratske procedure za izdavanje građevinskih dozvola, a to je nadležnost resora građevinarstva. Takođe, Zakon o radu mora biti fleksibilniji, kako bi se omogućilo brže i lakše zapošljavanje ljudi.“, istakao je Dinkić.

Izvor URS će dati pun doprinos temeljnoj rekonstrukciji Vlade Srbije, Sajt URS 27. jul 2013.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve