Loader

Promocije

Zašto se Srbi plaše promaje?

20.jun,21:45

Nova knjiga: "Strah od promaje" Slobodana Bubnjevića, novinara Vremena

DRUGA KNJIGA: Slobodan Bubnjević

Serija predstavljanja upravo objavljene knjige „Strah od promaje“ Slobodana Bubnjevića počinje 20. juna, u 20 časova, promocijom u Kulturnom centru Beograd. Na promociji će se čuti reči iz ugla izdavača, autora i književne kritike, ali i sa društveno-političkog, odnosno novinarskog stanovišta.

Promocija će osvetliti kako književnu, tako i opštu klimu u kojoj se knjiga pojavljuje, odgovarajući na jednostavno pitanje – zašto danas čitati baš ovu knjigu?

„Strah od promaje“ je druga knjiga Slobodana Bubnjevića (1978), koji, kao autor mlađe generacije, piše prozu i drame. Prošle godine je dobio stipendiju Fonda Borislav Pekić za rukopis romana „Sedmi narod“, koji će biti objavljen nakon „Straha od promaje“.

Književna radionica Rašić je nova izdavačka kuća koju su 2013. osnovali urednici i zaposleni u nekada vodećoj beogradskoj izdavačkoj kući „Stubovi kulture“, nakon što se ona ugasila pod teretom finansijskih problema.

70.500 REČI. 12 PRIČA. 7 GRADOVA. 3 NACIJE. 20 LIKOVA. 1000 SNOVA. 1 STRAH

„Strah od promaje“ je zbirka 12 priča koje su tematski orijentisane na preispitivanje 12 nacionalnih mitova, ali i drugih savremenih društvenih pitanja. Knjiga obiluje zanimljivim i neočekivanim zapletima, dijalozima i slikama aktuelne stvarnosti.

Sve priče u ovoj knjizi su uzajamno povezane linijama zajedničke fabule, likovima i jedinstvenim motivima.

„Izvanredan stilista i majstor živog, uverljivog dijaloga, Slobodan Bubnjević u ovim ličnim pričama istražuje anatomiju srpskog istorijskog iskustva u poslednjih četvrt veka“, kaže urednik izdanja Ivan Radosavljević u belešci o knjizi.

„Rezultate te istrage on uobličava širokom paletom književnih postupaka, od biblijskog pastiša i parodiranja novinskih vesti, preko kriminalističkošpijunskih zapleta koji se tako prirodno razgranavaju životima njegovih junaka, do ikoničkih generacijskih tragedija i apokaliptičkih vizija koje, kako nam poručuje ova zbirka priča, uopšte nisu toliko daleko od stvarnosti – dosledno zadržavajući duhovit, ironičan, makar i gorko nasmešen pristup, kojim ove pripovetke osvajaju“, smatra Radosavljević.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve